Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Alexander Thijssen

Welke fotografie richting past bij mij?

donderdag 26 juni 2008, 20:26 door | 9.473x gelezen | 19 reacties

Ja, dit is de vraag die ik mijzelf al een tijdje heb afgevraagd, en ik denk dat ik tot mijn antwoord ben gekomen. Ondertussen zijn we al weer een poosje verder sinds mijn laatste artikel schreef hier op Photofacts. Met mij gaat alles prima, en met de fotografie gaat ook alles goed. En zo te zien gaat het met de statistieken ook goed, en is Photofacts in 2 jaar gevorderd naar een goed weblog.

Ik schiet nog steeds veel plaatjes. Ook al ben ik er niet altijd even tevreden mee, toch blijf ik proberen om het beste uit mijzelf naar voren te halen. Ik ben er achter gekomen wat ik nou precies het leukste element van fotografie vind, en dat is de natuur. En dan heb ik het over planten, dieren en lucht. Hier heb ik al een aantal mooie plaatjes mee kunnen schieten. Deze ga ik binnenkort ook allemaal op mijn net vers aangemaakte Flickr acount neer zetten.

Het leuke vind ik het toevoegen van uitgebreide informatie. Waar de foto is gemaakt, en wat informatie te geven over de plant. Zo is het een foto met een verhaal erachter en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Hier onder vind je één van de tientallen foto's die binnenkort op mijn Flickr acount zijn te zien.

Nog steeds spaar ik door voor mijn spiegelreflex, helaas komen er steeds meer andere kosten die ik niet had verwacht (zoals aan mijn auto en dergelijke). Dat ik nog steeds niet ben toe gekomen om na te gaan denken welke camera ik nu precies wil en wat mijn budget is. Daar ga ik binnenkort nog even over prakkiseren, en daar zullen jullie ook meer over lezen.

Paardenbloem

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

19 reacties

 1. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op donderdag 26 juni 2008 om 21:13  | reageer

  Alex.,
  Ik zelf vind de foto die je hier weergeeft niet zo heel spectaculair.
  Je zegt zelf een verhaal achter je foto te willen, dit is simpelweg een gebloeide paardenbloem, welk verhaal zit erachter?

  Verder evan op de kwaliteit van de foto, ik vind zelf dat hij nog ietsjes te veel ruis bevat, op de bloem zit niet overal scherpte, het takje rechts is nogal storend.

  Ik snap dat je deze geschoten hebt met een Compact cam, er waarschijnlijk denkt dat je het wel bereikt hebt.
  Dat dacht ik eerst dus ook, ik had een geweldig mooie foto geschoten met mijn simpele compact, helemaal trots wou ik hem gaan gebruiken, en aan iedereen op de wereld laten zien>>>Flickr.

  Toen kwam ik in aanraking met Dutchphotozone.com (waar ik op de een of andere reden geblokt bij ben (Misschien dat Elja wilt vragen waarom?), ik zag daar foto's van geweldige kwaliteit, kwaliteit waar ik nooit aan zou kunnen tippen. Ik besloot te gaan beoordelen, eerst zeer positief, maar later ook negatief met goede uitleg waarom ik dat vond.

  Ik werd uiteindelijk zelfs moe van sommige foto's, je snapt toch wel dat een foto met dit en dit en dit verkeerd hier nooit thuis past!?!
  Sinds ik dus geblokkeerd ben op DPZ ben ik gaan sparen voor een DSLR, de Nikon D80.

  Ik begon op het vriendelijkere Zoom.nl te gaan kijken, en vind daar vooral mensen met echte fotografie vragen, die meestal ook voor beginners zijn (waar staat AF-G voor enzo).

  Ik heb mijn negatieve kijk op foto's die veel fout hebben weten te wenden, en op mijn voorlopige selectie foto's gericht. Deze waren dan wel 9/10 met mijn compacte compact camera geschoten, maar ik begin langzamerhand goed te begrijpen wat dus fotografie is.

  Fotografie is simpelweg niet op een knopje klikken en je camera doet de rest; Ik zei uiteindelijk: Het gaat mij om de inhoud, niet de kwaliteit want die fix ik wel met Photoshop."

  Dit was de slechtste opmerking ooit van mij, kijk goed naar je foto's die jij zelf geweldig vind; weet wat er ontbreekt en in overvloed is.

  Voor iedereen die denkt ver genoeg te zijn met fotografie, en zijn foto's geweldig vind; Beoordeel je eigen foto's uit een kritische hoek, niet alles negatief, maar kijk ok wat je goed doet, en wat je dus voor de volgende keer moet herhalen.

 2. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op donderdag 26 juni 2008 om 21:58  | reageer

  Je kunt niet zeggen dat je met een spiegelreflex automatisch betere foto's maakt.
  Ik ben in de gelegenheid mij een mooie camera te veroorloven, maar kijk soms met een jaloerse blik naar het resultaat die sommige fotografen met een 'simpele' compact camera maken.
  Het is naast de juiste licht omstandigheden belangrijk hoe creatief de fotograaf is.
  Zelf vind ik het werken met een telelens heerlijk fotograferen.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 26 juni 2008 om 22:34  | reageer

  Eigen foto's kritisch bekijken, is een noodzakelijke deugd voor fotografen. Als je een serie hebt gemaakt, wat is dan de moeite waard van het bewaren? Zelf heb ik ook plezier aan het bekijken van het werk van anderen en dat is in de digitale wereld gemakkelijk: de EXIF-info zit in foto's gebakken, zodat je kunt zien met welke camera en welk objectief een foto is gemaakt. Verder heb ik een album vol foto's uit bladen om inspiratie op te doen en om te onderzoeken hoe anderen kijken en werken. Het album bevat nu portretten, bedrijfsfoto's, mij aansprekende foto's van voertuigen en vaartuigen, creatieve beeldbewerking en reclamefoto's. Ik kijk er niet dagelijks in, maar tot zeker eens per twee maanden. En dan weer zelf op pad.

 4. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 07:59  | reageer

  Mooi betoog, Vincent.SP ! Maarre geblokkeerd op DPZ? TE kritisch?
  Zoom.nl vind ik dus weer teveel kontenlikkerij. Als je maar genoeg vriendjes om je heen verzamelt, dan krijg je automatisch veel 'oe's en 'aaaah's'. Ook niet echt representatief. Er staan daar foto's tussen waarvan ik zou zeggen: Shift delete, maar die gewèldige commentaren krijgen...
  Kijk voor de gein eens op www.onexposure.net

 5. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 14:54  | reageer

  @RobertW, haha tja te kritisch denk ik zelf ook, dat zoom een beetje aan vriendjes politiek doet; ach ja ik vind het altijd leuk om iets wat een beetje down zit weer up te brengen, dus ga dat ook proberen met zoom.
  Btw, ik ben vandaag gevraagd op een rasistische manier of ik van buitenlandse afkomst ben.(via zoom.nl,) dus aan de sommige leden moet ook gewerkt worden.

  Over onexposure, liever niet, ben ik heel toevallig ook op geblokt omdat ik met mijn slechte engels (wist het woord gewoon totaal niet) iemand een sukkel genoemd heb omdat hij een foto met een fisheye heeft gemaakt, waardoor juist weer een verkeerde sfeer ontstond (en ik vond de foto juist zo mooi). Dit bedoelde ik op een goede manier, zoals je tegen je kind zegt.


  Achja, ik leer nog alleen van de echte groot meesters, en alsnog ben ik het niet het soms niet met hun stijl eens.

 6. capello
  capello schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 16:35  | reageer

  @vincent
  iemand die op zoveel plaatsen geblokt is moet waarschijnlijk toch bij zichzelf te rade gaan...
  Ik ben wel heel nieuwsgierig naar wat foto's van jouw !! want ik vind namelijk dat iemand die meent te moeten oordelen, zelf wel moet kunnen bewijzen dat ie iets kan!

 7. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 17:27  | reageer

  ja, ik ben eigenlijk ook wel benieuwd knipoog

 8. gast
  gast schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 18:47  | reageer

  lijkt me niet dat je zomaar ergens geblokt wordt
  dus zal weer meer aan de hand zijn
  en zoom, is echt naar mijn mening de slechtste fotosite en magazine.

 9. Fotomath
  Fotomath schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 09:22  | reageer

  Vincent.Sp... als je op meerdere fora al geblokt bent, kijk dan naar de redenen. "simpelweg een gebloeide paardenbloem". Wat is "simpelweg". Is de paardenbloem te simpel of de foto? Hoe kijk je naar dingen? Wat vind je echt mooi en waarom? Respect en waardering voor de natuur, waardering voor de techniek, of is het juist de manier van benaderen die je prikkelt? Ruis? Niet overal scherp?

  Ruis vind ik in dit formaat moeilijk te beoordelen. Niet overal scherp... lijk me een bewuste keuze, kan met ander gereedschap misschien beter, maar bij diafragmeren wordt de achtergrond daardoor al gauw scherper, en zal het takje nog meer opvallen. Kom, Vincent laat eens zien hoe dit beter kan!

 10. Alexander
  Profiel Alexander schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 10:09  | reageer

  @ Vincent.Sp : In eerste opzicht bedankt voor je reactie. In mijn artikel geef ik aan ; “Het leuke vind ik het toevoegen van uitgebreide informatie. Waar de foto is gemaakt, en wat informatie te geven over de plant. Zo is het een foto met een verhaal erachter en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Hier onder vind je één van de tientallen foto's die binnenkort op mijn Flickr acount zijn te zien.”

  Ik geef dus aan dat ik het leuk vind om beschrijving bij de foto te typen, waar hij is gemaakt en dergelijke. En op dit moment heb ik nog niet echt het inzicht om foto’s te maken met echt een betekenis. Ik denk dat ’t bij planten sowiezo wel lastig is om dat te doen. En er zijn inderdaad zoal ik zelf al zeg heel wat foto’s die door mij zelf worden bekritiseerd en af worden gekeurd, maar deze vond ik toch wel goed gelukt ondanks dat takje links. Maar het is weer iets om bij de volgende keer op te letten, en daar dank ik je hartelijk voor. De camera die ik gebruik is zeker geen compact cam, zoals je al in mijn vorige verhalen kon lezen schiet ik deze foto’s met mijn De Fujifilm FinePix S602 Zoom, en ik heb inderdaad een XIUS 70 waar ik ook foto’s mee maak.

  Zoals je ook zei is fotografie niet simpel weg een klik op de knop geven. Je moet eens weten hoe kritisch ik nog op mijzelf ben tijdens het fotograveren! Maar iedereen begint onder aan de berg, om later dan eindelijk de top van de berg te bereiken.

 11. brahma
  brahma schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 11:46  | reageer

  iedereen die benieuwd is naar de foto's van Vincent sp. moet maar eens in de testcase van dpz zoeken. Werkelijk prachtig werk

 12. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 11:51  | reageer

  Alles wat ik in mijn vorige reacties heb gezegt, bedoel ik niet vernederend of afkeurend.
  Ik zeg simpelweg iets hoe ik het vanuit mijn opzicht zie.
  Dat takje had ik liever niet gezien, en wat meer scherpte op de bloem.
  Hoe de foto nu genomen is, lijkt het in mijn ogen simpelweg een paardenbloem.

  Alexander, hoe jij het momenteel brengt:
  [quote]“Het leuke vind ik het toevoegen van uitgebreide informatie. Waar de foto is gemaakt, en wat informatie te geven over de plant. Zo is het een foto met een verhaal erachter en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Hier onder vind je één van de tientallen foto's die binnenkort op mijn Flickr acount zijn te zien.”[/quote]

  Breng je het op een manier dat de foto niks uitmaakt, dat je eigenlijk alleen wat wilt vertellen over wat je toen zag, en dat met een foto wilt verduidelijken, ongeacht de kwalitijd, compositie etc van de foto.

  Verder zeg ik heel eerlijk, dat als je dit een van je beste foto's vind, misschien niet kritisch genoeg bent op je eigen werk.

  Ik heb net voor de 3e keer nog even gekeken op je Flickr pagina, maar ik vind de foto Leucanthemum vulgare toch beter.
  Deze kan ik weliswaar ook mijn (opbouwende) kritiek op geven, maar dit bedoel ik welis waar echt alleen hoe IK het zie uit MIJN standpunt. Dit zal ik dus nooit neerhalend bedoelen, alleen maar als helpend bedoelen.


  Fotografie is te breed, er zijn genoeg fotografen. Niet iedereen heeft belangstelling voor elke foto, en elke category. Ik vind natuur fotografie zelf ook een van de lekkerste category's om foto's in te schieten. Maar als ik een foto zie, die bijvoorbeeld een frisse uitstraling nodig had om goed tot zijn recht te komen, dan zeg ik dat ook.

  Zo vind ik bijvoorbeeld jou foto aardig lijken op die van Elja.
  Deze zit voor deze soort foto's in een preciese kleur balans, en geeft een perfecte sfeer. Rustige achtergrond, mooi contrast op hetgeen waar het om gaat, het bloemetje.


  ---

  Ik ben het totaal met jullie eens al ben ik te kritisch maar de meeste mensen waarvan ik foto's bekritiseer, bekritiseer ik daadwerkelijk ook alleen de foto's. Als ik kijk naar een foto, kijk ik niet naar de persoon die ik eventueel mag of niet.

  Net als dat jullie Photofacts kiezen boven een ander fotografie blog, kies ik momenteel voor zoom.nl omdat ik daar nog een rol wil kunnen spelen in verandering van de uitstraling en slechte naam wil verbeteren.


  ---

  Ik ben helemaal niet voor ZOVEEL forums gebanned, ik heb zoals uitgelegd in de ogen van de moderatie van Onexposure.com iemand "uitgescholden" terwijl ik dit op een goede manier bedoelde, en om dat moment niet het juiste woord kon vertalen.
  Ik heb hier nog contact over gehad met in totaal 3 van de beheerders, waarvan de echte beheerder voet bij stuk hield. Tja als je nooit wil accepteren dat iemand anders zijn fout inziet, dat verbeterd de wereld ook niet.


  Op dutchphotozone.com kwam ik binnen omdat ik iets wou weten van sommige fotografische aspecten en een foto van mij wou laten beoordelen.
  Ik ben net als op onexposure gebanned zonder de reden te weten, als ik alleen al de reden kon weten kon ik dit misschien rechtzetten.
  DPZ heeft jammer genoeg geen emailadres van een moderator te vinden als gebandde persoon.


  Als er niemand kan tegen mijn kritische oog, of omdat ik mijn commentaar te kritisch breng waardoor mensen een gevoel van belediging of dergelijken krijgen, weet dat ik het niet zo bedoel. Ik hoop dat jullie dit ook inzien, anders zit er voor mij niks meer op dat gewoon simpelweg meekijken als gast en me snater te houden.

  Met vriendelijke groet,
  Vincent.Sp

 13. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 12:33  | reageer

  @ Alexander,
  In je reaktie aan vincent schrijf je, je moet eens weten hoe kritisch ik ben op mijn eigen werk, da's mooi jezelf verbeteren, Pas op dat je niet voorbij gaat aan het plezier , want als je dat hebt zie je dat terug.
  En dit is trouwens heel herkenbaar I've been there, maar merk dat sinds ik besloten heb om vooral te genieten van het fotograferen ik mijzelf steeds beter ontwikkel. en waar die ontwikkeling eindigt???...

  @ Vincent, vindt niet dat je hier lomp bent geweest, en vind het een eerlijke een respectvolle discussie met elkaar, anders had Elja je waarschijnlijk hier ook geblocked hahahah maar ben ook wel benieuwd naar wat werk van jou vrolijk


 14. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 13:03  | reageer

  Op Zoom.nl en dat ooh zo gezellige DPZ.com ben ik ook al gevraagd naar waar hun mijn portfolio kunnen bezichtigen.

  Ik durf eerlijk van mijzelf te zeggen dat ik kritisch ben, zelfs heel erg. Ik vind het dan alleen wel erg van anderen dat zij denken na 2 negatieve reacties om mijn commentaar, gelijk zich gaan groeperen en mij dwingen tot het laten zien van mijn site.
  Ik vind het dan ook wel erg dat ik zelf een grote mond heb, maar mensen ik laat mijn werk zien wanneer het daar de juiste tijd voor is.
  Door jullie reacties ga ik mij echt niet haasten om snel een site op te zetten met werk wat in mijn ogen nooit wat ogen krijgt.


  Ik heb op zoom al bekend gemaakt dat ik een dead-line wil hebben van eind zomer 08, maar als dat later word dan moet dat maar.

  Zoals ik zeg, ik bedoel geen enkele reactie negatief, ga mij daarom niet voor een blok zetten omdat ik gewoon oprecht en eerlijk ben.

  Met vriendelijke groet,
  Vincent

 15. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 17:18  | reageer

  Wat een simpele paardenbloem hier al niet te weeg brengt! Wordt tijd dat het gaat waaien...

 16. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 18:23  | reageer

  lijkt me een mooie afsluiting van dit onderwerp Amen Charles vrolijk

 17. Alex
  Alex schreef op zaterdag 28 juni 2008 om 22:07  | reageer

  Als DPZ te hoog gegrepen is maar zoom.nl teveel kontlikkerij kun je het ook proberen op dslrwereld.nl.
  Daar proberen ze zowel beginners als gevorderden te stimuleren.

 18. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 29 juni 2008 om 22:55  | reageer

  Of fotowebclub.nl.

 19. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 30 juni 2008 om 08:27  | reageer

  @Margo: ik neem aan dat je hier WebFotoClub bedoelt?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord