Laatste dag   Nog maar heel even. Korting + gratis boek (55 euro voordeel!) Meer info of direct lid worden.
Alexander Thijssen

Welke fotografie richting past bij mij?

donderdag 26 juni 2008, 20:26 door | 8.235x gelezen | 19 reacties

Ja, dit is de vraag die ik mijzelf al een tijdje heb afgevraagd, en ik denk dat ik tot mijn antwoord ben gekomen. Ondertussen zijn we al weer een poosje verder sinds mijn laatste artikel schreef hier op Photofacts. Met mij gaat alles prima, en met de fotografie gaat ook alles goed. En zo te zien gaat het met de statistieken ook goed, en is Photofacts in 2 jaar gevorderd naar een goed weblog.

Ik schiet nog steeds veel plaatjes. Ook al ben ik er niet altijd even tevreden mee, toch blijf ik proberen om het beste uit mijzelf naar voren te halen. Ik ben er achter gekomen wat ik nou precies het leukste element van fotografie vind, en dat is de natuur. En dan heb ik het over planten, dieren en lucht. Hier heb ik al een aantal mooie plaatjes mee kunnen schieten. Deze ga ik binnenkort ook allemaal op mijn net vers aangemaakte Flickr acount neer zetten.

Het leuke vind ik het toevoegen van uitgebreide informatie. Waar de foto is gemaakt, en wat informatie te geven over de plant. Zo is het een foto met een verhaal erachter en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Hier onder vind je ÚÚn van de tientallen foto's die binnenkort op mijn Flickr acount zijn te zien.

Nog steeds spaar ik door voor mijn spiegelreflex, helaas komen er steeds meer andere kosten die ik niet had verwacht (zoals aan mijn auto en dergelijke). Dat ik nog steeds niet ben toe gekomen om na te gaan denken welke camera ik nu precies wil en wat mijn budget is. Daar ga ik binnenkort nog even over prakkiseren, en daar zullen jullie ook meer over lezen.

Paardenbloem

19 reacties

 1. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op donderdag 26 juni 2008 om 21:13

  Alex.,
  Ik zelf vind de foto die je hier weergeeft niet zo heel spectaculair.
  Je zegt zelf een verhaal achter je foto te willen, dit is simpelweg een gebloeide paardenbloem, welk verhaal zit erachter?

  Verder evan op de kwaliteit van de foto, ik vind zelf dat hij nog ietsjes te veel ruis bevat, op de bloem zit niet overal scherpte, het takje rechts is nogal storend.

  Ik snap dat je deze geschoten hebt met een Compact cam, er waarschijnlijk denkt dat je het wel bereikt hebt.
  Dat dacht ik eerst dus ook, ik had een geweldig mooie foto geschoten met mijn simpele compact, helemaal trots wou ik hem gaan gebruiken, en aan iedereen op de wereld laten zien>>>Flickr.

  Toen kwam ik in aanraking met Dutchphotozone.com (waar ik op de een of andere reden geblokt bij ben (Misschien dat Elja wilt vragen waarom?), ik zag daar foto's van geweldige kwaliteit, kwaliteit waar ik nooit aan zou kunnen tippen. Ik besloot te gaan beoordelen, eerst zeer positief, maar later ook negatief met goede uitleg waarom ik dat vond.

  Ik werd uiteindelijk zelfs moe van sommige foto's, je snapt toch wel dat een foto met dit en dit en dit verkeerd hier nooit thuis past!?!
  Sinds ik dus geblokkeerd ben op DPZ ben ik gaan sparen voor een DSLR, de Nikon D80.

  Ik begon op het vriendelijkere Zoom.nl te gaan kijken, en vind daar vooral mensen met echte fotografie vragen, die meestal ook voor beginners zijn (waar staat AF-G voor enzo).

  Ik heb mijn negatieve kijk op foto's die veel fout hebben weten te wenden, en op mijn voorlopige selectie foto's gericht. Deze waren dan wel 9/10 met mijn compacte compact camera geschoten, maar ik begin langzamerhand goed te begrijpen wat dus fotografie is.

  Fotografie is simpelweg niet op een knopje klikken en je camera doet de rest; Ik zei uiteindelijk: Het gaat mij om de inhoud, niet de kwaliteit want die fix ik wel met Photoshop."

  Dit was de slechtste opmerking ooit van mij, kijk goed naar je foto's die jij zelf geweldig vind; weet wat er ontbreekt en in overvloed is.

  Voor iedereen die denkt ver genoeg te zijn met fotografie, en zijn foto's geweldig vind; Beoordeel je eigen foto's uit een kritische hoek, niet alles negatief, maar kijk ok wat je goed doet, en wat je dus voor de volgende keer moet herhalen.

 2. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op donderdag 26 juni 2008 om 21:58

  Je kunt niet zeggen dat je met een spiegelreflex automatisch betere foto's maakt.
  Ik ben in de gelegenheid mij een mooie camera te veroorloven, maar kijk soms met een jaloerse blik naar het resultaat die sommige fotografen met een 'simpele' compact camera maken.
  Het is naast de juiste licht omstandigheden belangrijk hoe creatief de fotograaf is.
  Zelf vind ik het werken met een telelens heerlijk fotograferen.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 26 juni 2008 om 22:34

  Eigen foto's kritisch bekijken, is een noodzakelijke deugd voor fotografen. Als je een serie hebt gemaakt, wat is dan de moeite waard van het bewaren? Zelf heb ik ook plezier aan het bekijken van het werk van anderen en dat is in de digitale wereld gemakkelijk: de EXIF-info zit in foto's gebakken, zodat je kunt zien met welke camera en welk objectief een foto is gemaakt. Verder heb ik een album vol foto's uit bladen om inspiratie op te doen en om te onderzoeken hoe anderen kijken en werken. Het album bevat nu portretten, bedrijfsfoto's, mij aansprekende foto's van voertuigen en vaartuigen, creatieve beeldbewerking en reclamefoto's. Ik kijk er niet dagelijks in, maar tot zeker eens per twee maanden. En dan weer zelf op pad.

 4. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 27 juni 2008 om 07:59

  Mooi betoog, Vincent.SP ! Maarre geblokkeerd op DPZ? TE kritisch?
  Zoom.nl vind ik dus weer teveel kontenlikkerij. Als je maar genoeg vriendjes om je heen verzamelt, dan krijg je automatisch veel 'oe's en 'aaaah's'. Ook niet echt representatief. Er staan daar foto's tussen waarvan ik zou zeggen: Shift delete, maar die gewèldige commentaren krijgen...
  Kijk voor de gein eens op www.onexposure.net

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.649 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.649 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.