Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Wildlife fotografie; Dutch style

vrijdag 9 mei 2008, 19:06 door | 15.422x gelezen | 15 reacties

Hoewel ik op het moment erg druk ben met het een en ander moest ik tijdens de vrije en zonnige dagen toch even van het mooie licht gebruik maken. Een mooi onderwerp vind ik zelf wildlife. Nu is er in Nederland wel het een en ander te vinden maar je moet de plekjes weten en meestal vroeg op en ergens in de natuur lang en stil op de grond blijven liggen. Daarnaast denk je meestal bij wildlife aan tijgers, panters, olifanten of gazellen waarvoor je meestal toch een eindje moet rijden. Dus deden wij wildlife fotografie Dutch style: wij gingen naar de dierentuin, en wel die in Amersfoort.

We zijn al een paar keer in Blijdorp geweest om te fotograferen dus we hebben al wat ervaring met dierentuin fotografie. Het mooist is natuurlijk om in je foto's niet te laten zien dat je in een dierentuin bent. Zo hebben we al eens iemand voor de gek gehouden door te zeggen dat we met dolfijnen hebben gezwommen terwijl we foto’s van het dolfinarium lieten zien. vrolijk Maar met alle trailies en vaak grote afstand tussen jou en dier kan dat lastig zijn. In Amersfoort waren we nog nooit geweest dus of het fotowaardig was zouden we wel zien. Het weer was in ieder geval prachtig zonnig, licht alsof je op de savanne in Afrika stond.

Ringstaart aapjes
De ringstaart aapjes


Als eerste zijn we bij de otters geweest. Die zwemmen in een vijver met een muurtje er omheen. Je kan ze dus makkelijk vastleggen. De ringstaartaapjes waren een beetje ver maar toch aardig vast te leggen met een telelens. Hierna kwamen we bij de Siberische tijger. Katachtige vind ik zeer bijzonder en zo’n grote witte tijger spant wel de kroon. Toch jammer dat ze met uitsterven zijn bedreigd.

Een van de redenen om naar de dierentuin te gaan, zij steunen namelijk verschillende instellingen en projecten ten behoeve van bedreigde diersoorten. De dierentuin had de tijger niet in een de standaard getraliede kooi gestopt maar in een kooi met hier en daar een glazen wand. Hier kan je dus heel goed door fotograferen. Maar het geweldigste was wel dat de tijger regelmatig langs die ramen liep. Ik stond dus regelmatig oog in oog met een Siberische tijger met maar een paar cm ertussen. Waar kan je dit soort foto’s maken zonder te weten dat dit je laatste foto zal zijn! En dit was niet alleen bij de Siberische tijger maar ook bij de andere roofdieren (tijger, luipaard, hyena, gier, etc). Dit leverde dus zeer bijzondere plaatjes op.

Dicht bij he!
De Siberische tijger up close (Sigma 20mm) and personal en twee luierende leeuwen (Nikkor 80mm)


Omdat ze zo ontzettend dichtbij waren heb ik voornamelijk gefotografeerd met de 20, 50 en 80mm 1.8. De lichtsterkte was niet nodig met het mooie weer maar de range in scherptediepte levert natuurlijk een extra dimensie in de foto’s. Om niet te praten over de goede kwaliteit van de fix focus lenzen. Maar toch kan ik in deze situatie een goede zoom lens in de range 20-70mm aanraden. De dieren lopen zo snel dat je constant je lenzen aan het wisselen bent met bijkomende risico's als vuil of het missen van dat ene ”picture perfect” moment.

Een ander probleem was dat er door glas gefotografeerd moest worden. Dus iemand met een fel streepjes trui die achter je staat kan je foto verpesten. Dus houdt de lens dicht bij het glas en probeer zo veel mogelijk af te schermen. Daarnaast komt het wel eens voor dat het glas vuil of wazig is. Hier kan je niks aan doen behalve op zoek gaan naar een helder stukje glas. Verder is geduld van belang, voor het wachten totdat de streepjes trui is doorgelopen en totdat de tijger weer op de juiste manier langs komt lopen. Maar het is het wachten waard!

Lief he!
Een giraffe verliefd, Sigma 70-300mm


Niet alleen de roofdieren waren goed te fotograferen, ook de neushoorn, giraffe en vooral de verschillende apen kan je goed vastleggen. Maar deze staan een stuk van je verwijdert, waardoor je dus een telelens moet gebruiken. Met het mooie weer kon ik mooi mijn Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 gebruiken, waar ik zeer tevreden mee ben omdat hij zo’n mooie kleur weergave heeft. Nadeel is natuurlijk de lagere lichtsterkte wat je snel merkt bij telelenzen en de lens wordt wat onscherper richting de 300mm. Maar bij een goede zonnige dag heb je genoeg licht en de 300mm kan je gewoon vermijden.

Aapjes kijken
Twee aapjes, Sigma 70-300mm


De Sigma heeft ook een macrostand welke in het 200-300mm bereik werkt. Deze kwam mooi van pas bij de kleine reptielen. Het licht was sterk genoeg om het geheel goed te kunnen vastleggen. Macro geeft natuurlijk een heel mooi effect. Kleine objecten worden vergroot waardoor detail zeer duidelijk wordt. En de kleine scherptediepte versterkt het onwerkelijke in de foto`s. Het lastige bij macrofotografie is wel om deze kleine scherptediepte goed te positioneren. Oefenen is de enige methode.

Stoffel de schildpad
Schildpad close up in macro stand, Sigma 70-300mm in macro


Kortom: hebben we ons zeker vermaakt in de dierentuin. De dierentuin in Amersfoort is zeker aan te raden om naar toe te gaan om te fotograferen. Je hebt goede locaties om in mooi perspectief je foto’s te nemen. De glazen wanden bij de verschillende roofdieren zijn gewoon geweldig. Je bent zo dicht bij de dieren dat je elk detail kan vastleggen. En het idee als je je wang tegen het glas drukt er een luipaard op 1 cm afstand langs je heen loopt is gewoon surrealistisch. Krijg gewoon zin om op safari in Afrika te gaan. Maar ja.. daar is geen glazen wand!

Snurk
Luierende siberische tijger, Sigma 70-300mm


Bekijk meer van de resultaten hier

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

15 reacties

 1. Pim
  Pim schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 21:07  | reageer

  Toffe plaat die laatste!! Pas goed bij de komende dagen knipoog

 2. gast schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 21:26  | reageer

  Mis wat scherpte. Misschien wat USM erover halen. De kleuren springen er overigens ook niet echt uit.

 3. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 21:48  | reageer

  Zoooo!! mooie foto's! Dat wordt dus echt een belevenis die ZOO in Amersfoort.
  Moet toch eens een datum prikken voor de vrij-kaartjes te spenderen vrolijk

 4. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 22:36  | reageer

  Pim, Niels: bedankt, ik was zelf ook erg tevrede met de resultaten. Het mooie is dat je de dieren van zo dicht bij kan benaderen. Daarnaast is het volgens mij paartijd (zie de giraffe) waardoor je leuke poses krijgt.

  gast: goede feedback is altijd welkom maar zou je wat duidelijker kunnen zijn? bijvoorbeeld met voorbeelden. Ik begrijp namelijk niet echt waar je op duidt.

 5. Nikonlover
  Nikonlover schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 23:11  | reageer

  Ik vind de foto's ook wat contrastloos overkomen, behalve die met de giraffes.
  Vooral bij foto's met dieren is het mooi als er wat meer kleur in de fotos zit

 6. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 00:24  | reageer

  Nikonlover: bedankt voor de feedback. Ik heb inderdaad weinig verder met de kleuren gedaan offline. Het probleem is dat je door glas heen moet fotograferen met meestal een waas er overheen wat het contrast aantast. De foto van de giraffe is juist niet door glas heen genomenvrolijk. Daarnaast zorgt afstand (bv de bij aapjes), door de stofdeeltjes, voor minder contrast (daarnaast was er weinig kleur in de omgeving). En ook weinig licht, zoals bij de laatste foto, zorgt voor weinig contrast. Wil je in die omstandigheden een heldere foto maken heb je een 2.8 telelens nodig welke ik (nog) niet heb. Dan word het dus kiezen voor een close up of voor andere lens. Maar een groter field of view gaf een redelijk standaard plaatje vergeleken met een close-up. Het offline opschroeven van het contrast gaf naar mijn mening een onreeel beeld. Maar daar heb ik me niet verder in verdiept. De foto van de tijger in geheel (op de site) zit meer kleur is, oa door de omgeving en door een andere lens. Hierdoor komt de tijger, in die omgeving, inderdaad meer naar voren. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me hierna ook meer ben gaan verdiepen in een 2.8 telelens. Maar ja die D300 lonkt ook hevrolijk

  Dat foto's met dieren mooi zijn als ze meer kleur hebben ben ik het zelf niet geheel mee eens. Bv giraffes hebben zelf mooie kleuren welke je er mooi uit kan laten springen maar bv de syberische tijger is zelf zwart wit. Dus een high key/low key zwart wit foto zou geweldig zijn. Maar het zijn zeker punten om goed in de gaten te houden! Bedankt!

 7. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 00:36  | reageer

  tja de D300 vrolijk . als ik toch een zak geld had, dan wist ik het ook wel

 8. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 01:40  | reageer

  zak met geld? D300/D3, Nikkor AF-S 70-200mm F 2.8 VR, Nikkor AF-S 24-70mm F 2.8 G ED, Nikkor AF-S 14-24mm F 2.8 G ED, Elinchrom Flitsset RX600 etc, etc, etc vrolijk

  Maar ja, de zak is diep maar je kan de bodem zo goed zien hevrolijk

 9. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 09:03  | reageer

  Mooi artikel en met plezier gelezen. Prima foto's! groeten Marcel.

 10. Geert Groot
  Geert Groot schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 23:57  | reageer

  Mooie foto's en artikel, ik ben vandaag in Artis geweest, zie hier.

 11. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op zondag 11 mei 2008 om 11:37  | reageer

  @Geert: Grappig, wilde eerst naar Artis gaan hiervoor maar kozen daarna voor amersfoort omdat deze wat groter is.

  Mooie foto's, vooral die eerste van de gorilla.

 12. Geert Groot
  Geert Groot schreef op zondag 11 mei 2008 om 14:47  | reageer

  @ Richard: Dank je, ik heb voor Artis gekozen omdat Amsterdam voor mij nog wel te doen is met openbaar vervoer vanuit Alkmaar. De meeste foto's van Akili (gorilla), zijn mislukt omdat er teveel reflectie te zien is op het glas. Vooral bij de leeuwen kun je mooi plaatjes schieten (geen hek maar gracht) vrolijk.

 13. pecla67
  pecla67 schreef op woensdag 14 mei 2008 om 11:34  | reageer

  M.b.t. het glas, kan een polarisatiefilter hier niet helpen?

 14. Geert Groot
  Geert Groot schreef op donderdag 15 mei 2008 om 10:29  | reageer

  @pecla67: bedankt voor de tip, ik heb m'n camera nog niet zo heel lang en ben nog niet erg thuis in alle soorten objectieven en filters.

 15. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op donderdag 15 mei 2008 om 11:12  | reageer

  @pecla67: Helemaal niet aan gedacht om eem polarisatie filter te gebruiken, te veel zon op het bolletje gehad. vrolijk Deze filters verminderen inderdaad de schittering en reflecties drastisch. Helaas kunnen ze niks doen aan de wazigheid die krassen op het glas veroorzaken.

  Maar een tip om te onthouden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord