Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Wintervakantie in Oostenrijk 2009

zondag 8 februari 2009, 17:16 door | 7.761x gelezen | 8 reacties

Afgelopen jaarwisseling hebben we als gezin voor het eerst niet thuis doorgebracht. Eens een keertje weg van alle drukte en beslommeringen, en vooral: geen sociale verplichtingen rond het nieuwe jaar. Ik weet het, het klinkt wat asociaal, maar zo is het echt niet bedoeld. Lekker de dagen doorbrengen zoals je dat zelf in wil vullen en niet op de manier zoals van je verwacht wordt.

Ook deze vakantie hebben we weer doorgebracht op ons vaste stekje in St. Gallenkirch in Oostenrijk. Zomers komen we daar al jaren en dit was de tweede keer in de winter.

Uitzicht op berg


In tegenstelling tot vorige keer lag er nu best veel sneeuw. Zeker voor onze begrippen. Wel waren we dit keer 2 maanden eerder, dat zal wellicht gescheeld hebben. De sneeuw vormt prachtige kristallen wanneer je er dicht genoeg naar kijkt. In combinatie met het (vaak wel harde) zonlicht gaf dat leuke fotokansen. En ja, ik had mijn macrolens gelukkig wel bij me.

Macrofoto van sneeuw


Wat mij overigens is opgevallen is dat ondanks het feit dat er veel sneeuw lag, en ook nadat er sneeuw bijgevallen was, de wegen er onberispelijk uitzagen. Op deze foto kun je niet alleen zien dat het zonlicht knalhard is, en ik gepromoveerd werd tot sleetjesdrager, maar ook dat dit bergweggetje er prachtig schoon uitzag. In de ouderjaarsnacht was er een laagje sneeuw gevallen, de volgende morgen om 9 uur werd deze weg al schoongeveegd! Top, kunnen we in Nederland nog wel wat van leren.

Peter met de slee


Dit jaar hebben we niet op de ski’s gestaan. Niemand heeft daar spijt van gehad, want we hebben lol voor tien gehad. De kids met de sleetjes en wij met zonnen. Dat was goed mogelijk, al was het zonnetje na de klok van twee al weer achter de bergkam verdwenen.

Hetti in de sneeuw


Overigens werd onze benjamin Emma al na drie dagen ziek en is dat ook gebleven tot we weer thuis waren. Dat betekende dus voor een van ons verplicht binnenzitten. Mijn vrouw vond dat gelukkig niet erg om te doen. Ze begint langzamerhand een beetje besmet te raken door het fotografievirus en dan meer gericht op de bewerkingkant ervan.

Kort voor de vakantie kon ik ze er nog van overtuigen dat ze de ideeën die ze had niet of moeilijk kon uitvoeren met programma's als Windows Fotogalerie en Photofiltre. Met alle respect voor deze programma's overigens, maar naar mijn mening is Photoshop dan toch het aangewezen pakket. En dus heeft ze het verplichte binnenzitten mooi gebruikt om wegwijs te raken in Photoshop, vaak ook aan de hand van de boeken van Scott Kelby. Dat ze daarin best gegroeid is bewijst (voor mij althans) onderstaande foto.

Emma met broodje


Uiteraard ben ik met de kinderen nog wel een keertje naar boven geweest. Die dag hing er een dikke mist in het dal, het was echt grauw en nevelig. Wat een verrassing was het toe we eenmaal halverwege de rit omhoog in de skilift door de wolkenlaag heengingen! Dat was voor mij echt adembenemend. Wat een verschil krijg je dan te zien, fantastisch. Eenmaal boven op de berg konden we in de lengte van het dal kijken dat onderin helemaal gevuld was met een wattenlaag van wolken, waaruit dan de bergtoppen staken. Werkelijk wonderschoon.

Bergen in de wolkenlaag


Was er fotografisch gezien nog meer te beleven? Jazeker, er was natuurlijk het bekende vuurwerk, maar dat heb ik overgeslagen, ik wilde dat moment niet achter de camera, maar met m’n gezin doorbrengen. Wel heb ik wat nachtfoto's gemaakt. Eigenlijk avond, maar het was toen al best donker. Camera op het statief, 30 seconden sluitertijd, klein diafragma en dan krijg je dit soort foto's.

Nachtfoto

Nachtfoto


Al met al hebben we een fijne vakantie gehad. Samen (mijn vrouw heeft een compact, Canon Powershot A470) hebben we een kleine 400 foto's gemaakt. Ik heb geregeld gebruik gemaakt van haar compact, dat is soms wel zo handig om in je binnenzak te stoppen. Persoonlijk vind ik dat je zo'n toestel een beetje ontwent. Vooral het fotograferen via de display moet je weer even leren. Geef mij m'n DSLR dan maar hoor!

Wat me trouwens nog is opgevallen bij dit toestel is dat je knalblauwe foto's van de sneeuw krijgt. En dan bedoel ik ook ècht blauw! Gelukkig zit er dan wel weer een automatisch standje op voor de sneeuw. Zolang je dat gebruikt is er niks aan de hand en wordt elke foto keurig op witbalans gecorrigeerd. Maar zodra je dat vergeet (zoals ik deed) dan heb je weinig aan die blauwe JPEGjes.. Da's weer een les voor de volgende keer!


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

8 reacties

 1. stefannetjuh
  Profiel stefannetjuh schreef op zondag 8 februari 2009 om 17:39  | reageer

  mooie foto's heb je gemaakt man vooral die onderste

 2. Alex
  Alex schreef op zondag 8 februari 2009 om 20:36  | reageer

  Leuk om te lezen en mooie foto's. Over 3 weken reizen wij voor de vierde keer af naar dit prachtige ski-oord. Aan een ieder aan te bevelen!

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op maandag 9 februari 2009 om 07:55  | reageer

  Hoi, Ik ben net terug uit italie heb ook geweldige sneeuw gehad. Bij het zien van je foto's krijg ik spontaan weer zin om te gaan.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 9 februari 2009 om 09:10  | reageer

  Leuke foto's. (alleen staat die spar in de eerste foto compositair nogal ongelukkig).

 5. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op maandag 9 februari 2009 om 22:52  | reageer

  Blauwe foto's in de sneeuw?
  Photofiltre heeft een leuke plugin om de witbalans snel bij te stellen!

 6. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 14:49  | reageer

  Peter ; dat knalblauwe wordt inderdaad veroorzaakt door de witbalans.
  Sneeuw fotograferen 'op de automaat' blijft een uitdaging ; veel te veel licht, onbetrouwbare lichtmeting (je móet overbelichten), onbetrouwbare witbalans etc. Maar, wel van die situaties waar je veel theorie in praktijk kunt brengen. vrolijk Blijft leuk!

 7. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 14:49  | reageer

  BTW ; wintervakantie_foto6.jpg is echt een toppertje! Prachtplaat!

 8. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 16:55  | reageer

  @MarcelG: ik was 'veroordeelt' tot het gebruik van de compactcamera van mijn dochter. Niks mis mee, je moet alleen niet vergeten om de sneeuwstand in te schakelen. Dat was ik vergeten. Anders had ik de raw-bestanden wel kunnen aanpassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord