Ton Vingerhoets

Yangshuo; de mooiste plek op aarde

maandag 15 maart 2010, 23:03 door | 11,261x gelezen | 32 reacties

Omdat ik later deze maand naar Zuid China afreis voor een fotosessie was ik afgelopen dagen bezig met de nodige research. De zuidelijke provincies Yunnan en Guangxi, grenzend aan Vietnam, Myanmar en Laos, vormen in mijn optiek het mooiste deel van China. Een opinie die door veel Chinakenners wordt gedeeld. Het maakte mij benieuwd naar rankings van de mooiste plekken op aarde waarin het gebied tussen Guilin en Yangshuo in de provincie Guangxi hoog scoort.

Portret


Karstgebergte
Een paar jaar geleden bezocht ik Yangshuo dat zijn karakteristieke aanblik vooral dankt aan het Karst gebergte. Het ontstond miljoenen jaren geleden en was feitelijk de zeebodem. Nadat het zeewater zich in de loop der tijd heeft teruggetrokken ontstonden deze grillig gevormde Karst rotsformaties. Je vindt ze op veel plaatsen verspreid over de hele wereld. Fervente rock climbers kunnen rond Yangshuo kiezen uit zo'n 300 bergroutes, alhoewel een plaatselijke gids tot aanbeveling strekt.

Yangshuo


Backpackers Paradise
Dertig jaar geleden werd Yangshuo in The Lonely Planet opgenomen als een backpackers paradise wat een grote stroom avonturiers uit alle windstreken naar dit deel van China bracht. Het land had net zijn deuren geopend wat het allemaal nog spannender maakte. Veel westerse gelukszoekers werden op slag verliefd op Yangshuo (of een van de plaatselijke schonen) en zijn er gebleven. Een aantal ervan runt er nu een bar, cafe of hostel wat een aparte sfeer geeft aan het plaatsje.

Yulong rivier
Ondanks zijn populariteit is Yangshuo nog redelijk onaangetast. De Li en Yulong rivier zijn er net als de lucht schoon vergeleken met veel overvolle Chinese steden. Een tocht over de kalme Yulong rivier op een vlot dat bestaat uit forse bamboestammen met daarop comfortabele stoelen onder een parasol is een ervaring op zich. Het uitzicht op oevers aan weerszijden is werkelijk buitenaards mooi. Desondanks vond ik het toch een beetje riskant een camera aan boord te nemen.

Yulong rivier


Bruisend nachtleven en entertainment
Voor een kleine plaats heeft Yangshuo een bruisend nachtleven. De vele bars en cafes in de West Street zitten 's avonds tjokvol met goedgemutste avonturiers. Erg indrukwekkend entertainment is de Sanjie Liu show, het grootste openluchttheater ter wereld met 2500 zitplaatsen aan de oever van de rivier Li. Het meeslepende liefdesdrama, afkomstig van de Zhuang minority, wordt gepassioneerd vertolkt door zo'n 600 in kleurrijke, folkloristische kleding gestoken acteurs en figuranten.

Het is bepaald niet eenvoudig om er goede shots te maken in verband met het constant wisselende licht. De afstand is zodanig dat je minstens met een 200mm telelens aan de slag moet wil je er een paar keepers aan overhouden. Het brein achter deze wervelende show is niemand minder dan de beroemde regisseur Zhang Yimou die naast prachtige esthetische films ook verantwoordelijk was voor de spectaculaire opening van de laatste Olympische Spelen in Beijing.

Werken


Op herhaling
Omdat het een hele tijd is geleden dat ik deze foto's heb geschoten zou ik ze met mijn huidige kennis en ervaring beslist anders maken. Desondanks geeft het een beeld van het unieke Yangshuo met zijn adembenemend mooie landschap, kleurrijke minoriteiten en opwindend nachtleven. Mijn verblijf was ook te kort om echt een goede serie te maken en dat betekent dat ik op herhaling moet. De volgende keer wil ik er minstens een week blijven om alles goed in beeld te brengen.

China heeft veel prachtige plaatsen die ik nog niet heb gezien. Dat kan ook niet anders als je in ogenschouw neemt hoe uitgestrekt het land is. De mooiste plek op aarde is natuurlijk een subjectief gegeven. Maar toch is Yangshuo voor mij het meest imponerende landschap dat ik tot nu toe heb gezien en daarmee mijn mooiste plek op aarde. Overigens ben ik wel erg benieuwd naar jullie 'mooiste plek op aarde', dus laat de reacties maar komen zou ik zeggen!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

32 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 15 maart 2010 om 23:30

  Ik krijg spontaan zin om met je mee te trekken, ware het niet dat me hier in Nederland en Belgié nog wat shoots te wachten staan. Wat een mooi gebied! En wat een warmte in deze tijd van kou en regen.
  De eerste drie foto's vind ik geweldig. Al zit ik bij de derde foto te twijfelen of het echte mensen zijn en geen poppetjes. De vierde foto vind ik afstandelijk gemaakt. Dat lijkt me een voorbeeld van een foto die je nu anders zou maken. Ik hoop dat je in de gelegenheid bent die 'andere foto' over een paar dagen te maken.

 2. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 00:20

  De mooiste foto, van de man, is overigens niet met een 200 mm genomen vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 05:00

  @EdC
  Foto 3 is een scene uit het Sanjie Liu openluchttheater op de rivier Li en wordt door echte mensen vertolkt. Het zijn geen poppetjes. Foto 4 zou ik nu zeker anders maken.

  @leo
  Alle foto's (incl. oude man) zijn gemaakt met mijn EF 17-40 f/4L. Uitsluitend de foto van het Sanjie Liu openluchttheater is gemaakt met een EF 70-200 f/4L

 4. Evert
  Evert schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 07:41

  prachtige foto's Ton!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.815 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.815 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.