100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Yangshuo; de mooiste plek op aarde

maandag 15 maart 2010, 23:03 door | 12.696x gelezen | 32 reacties

Omdat ik later deze maand naar Zuid China afreis voor een fotosessie was ik afgelopen dagen bezig met de nodige research. De zuidelijke provincies Yunnan en Guangxi, grenzend aan Vietnam, Myanmar en Laos, vormen in mijn optiek het mooiste deel van China. Een opinie die door veel Chinakenners wordt gedeeld. Het maakte mij benieuwd naar rankings van de mooiste plekken op aarde waarin het gebied tussen Guilin en Yangshuo in de provincie Guangxi hoog scoort.

Portret


Karstgebergte
Een paar jaar geleden bezocht ik Yangshuo dat zijn karakteristieke aanblik vooral dankt aan het Karst gebergte. Het ontstond miljoenen jaren geleden en was feitelijk de zeebodem. Nadat het zeewater zich in de loop der tijd heeft teruggetrokken ontstonden deze grillig gevormde Karst rotsformaties. Je vindt ze op veel plaatsen verspreid over de hele wereld. Fervente rock climbers kunnen rond Yangshuo kiezen uit zo'n 300 bergroutes, alhoewel een plaatselijke gids tot aanbeveling strekt.

Yangshuo


Backpackers Paradise
Dertig jaar geleden werd Yangshuo in The Lonely Planet opgenomen als een backpackers paradise wat een grote stroom avonturiers uit alle windstreken naar dit deel van China bracht. Het land had net zijn deuren geopend wat het allemaal nog spannender maakte. Veel westerse gelukszoekers werden op slag verliefd op Yangshuo (of een van de plaatselijke schonen) en zijn er gebleven. Een aantal ervan runt er nu een bar, cafe of hostel wat een aparte sfeer geeft aan het plaatsje.

Yulong rivier
Ondanks zijn populariteit is Yangshuo nog redelijk onaangetast. De Li en Yulong rivier zijn er net als de lucht schoon vergeleken met veel overvolle Chinese steden. Een tocht over de kalme Yulong rivier op een vlot dat bestaat uit forse bamboestammen met daarop comfortabele stoelen onder een parasol is een ervaring op zich. Het uitzicht op oevers aan weerszijden is werkelijk buitenaards mooi. Desondanks vond ik het toch een beetje riskant een camera aan boord te nemen.

Yulong rivier


Bruisend nachtleven en entertainment
Voor een kleine plaats heeft Yangshuo een bruisend nachtleven. De vele bars en cafes in de West Street zitten 's avonds tjokvol met goedgemutste avonturiers. Erg indrukwekkend entertainment is de Sanjie Liu show, het grootste openluchttheater ter wereld met 2500 zitplaatsen aan de oever van de rivier Li. Het meeslepende liefdesdrama, afkomstig van de Zhuang minority, wordt gepassioneerd vertolkt door zo'n 600 in kleurrijke, folkloristische kleding gestoken acteurs en figuranten.

Het is bepaald niet eenvoudig om er goede shots te maken in verband met het constant wisselende licht. De afstand is zodanig dat je minstens met een 200mm telelens aan de slag moet wil je er een paar keepers aan overhouden. Het brein achter deze wervelende show is niemand minder dan de beroemde regisseur Zhang Yimou die naast prachtige esthetische films ook verantwoordelijk was voor de spectaculaire opening van de laatste Olympische Spelen in Beijing.

Werken


Op herhaling
Omdat het een hele tijd is geleden dat ik deze foto's heb geschoten zou ik ze met mijn huidige kennis en ervaring beslist anders maken. Desondanks geeft het een beeld van het unieke Yangshuo met zijn adembenemend mooie landschap, kleurrijke minoriteiten en opwindend nachtleven. Mijn verblijf was ook te kort om echt een goede serie te maken en dat betekent dat ik op herhaling moet. De volgende keer wil ik er minstens een week blijven om alles goed in beeld te brengen.

China heeft veel prachtige plaatsen die ik nog niet heb gezien. Dat kan ook niet anders als je in ogenschouw neemt hoe uitgestrekt het land is. De mooiste plek op aarde is natuurlijk een subjectief gegeven. Maar toch is Yangshuo voor mij het meest imponerende landschap dat ik tot nu toe heb gezien en daarmee mijn mooiste plek op aarde. Overigens ben ik wel erg benieuwd naar jullie 'mooiste plek op aarde', dus laat de reacties maar komen zou ik zeggen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

32 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 15 maart 2010 om 23:30  | reageer

  Ik krijg spontaan zin om met je mee te trekken, ware het niet dat me hier in Nederland en Belgié nog wat shoots te wachten staan. Wat een mooi gebied! En wat een warmte in deze tijd van kou en regen.
  De eerste drie foto's vind ik geweldig. Al zit ik bij de derde foto te twijfelen of het echte mensen zijn en geen poppetjes. De vierde foto vind ik afstandelijk gemaakt. Dat lijkt me een voorbeeld van een foto die je nu anders zou maken. Ik hoop dat je in de gelegenheid bent die 'andere foto' over een paar dagen te maken.

 2. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 00:20  | reageer

  De mooiste foto, van de man, is overigens niet met een 200 mm genomen vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 05:00  | reageer

  @EdC
  Foto 3 is een scene uit het Sanjie Liu openluchttheater op de rivier Li en wordt door echte mensen vertolkt. Het zijn geen poppetjes. Foto 4 zou ik nu zeker anders maken.

  @leo
  Alle foto's (incl. oude man) zijn gemaakt met mijn EF 17-40 f/4L. Uitsluitend de foto van het Sanjie Liu openluchttheater is gemaakt met een EF 70-200 f/4L

 4. Evert
  Evert schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 07:41  | reageer

  prachtige foto's Ton!

 5. Bas
  Bas schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 09:06  | reageer

  China, geologisch een walhalla, ideologisch een hell. De contouren van de bergen zijn echt uniek! De mooiste plaats op aarde waar ik ooit ben geweest is overigens Pokhara (+ bijbehorende omgeving) - Nepal.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 09:42  | reageer

  @ Bas,
  Zo'n hel is het niet Bas, het leven is hier aangenamer dan in Nederland. Sowieso een stuk veiliger en meer kansen gezien de economische groei. Het land heeft zeker z'n tegenkanten maar Nederland is ook niet alles (meer).

 7. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 10:29  | reageer

  Ik ga in april naar China. Had me al voorgenomen mooie opnames te maken. Door dit artikel krijg ik er nog meer zin in dan ik al had.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 10:42  | reageer

  @Harry de Rooij
  China is een bijzonder fotogeniek land! Waar gaat de reis zoal naar toe Harry?

 9. Bas
  Bas schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 10:51  | reageer

  @tonv

  Dat Nederland niet alles is ben ik volledig met je eens, en dat China veilig is ben ik ook met je eens. Als toerist is het een uitstekend land om te bezoeken! Echter door middel van propaganda en censuur je bevolking proberen te beïnvloeden en assertiviteit de kop in proberen te drukken door mensen op te pakken, geeft wel stof tot nadenken. Maar ja, dit is een fotoblog, geen moralistisch medium. knipoog

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 10:57  | reageer

  @Bas
  Bepaalde dingen stemmen zeker to nadenken maar laten we het bij fotografie houden. En in dat opzicht heb ik nog veel goeds over China te melden ...

 11. jan
  jan schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 11:34  | reageer

  De Yangshuo/Guilin regio is inderdaad geweldig met de karstbergen, nachtelijke vispartijtjes, eindeloze rijstvelden en karakteristieke minderheden. En chinezen zijn geweldig in de omgang. In 2001 was ik er kort, helaas geveld door koorts toen onze groep de riviertocht (toen nog min of meer illegaal) had. De volgende dagen op de huurfiets toch nog veel gezien richting Moon Hill. Als je nog een assistent zoekt voor het licht ofzo.....ik heb nog iets in te halen daar. Misschien wel de mooiste indruk van het gebied krijg je vanuit de luchtballon, maar dat is geloof ik risky business (ervaring?).Weer een inspirerende bijdrage en je blijft onze reislust opwekken met deze boeiende artikelen en beelden.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 11:43  | reageer

  @jan
  Dank je voor de reactie. Je moet er inderdaad geweest zijn om een beeld te hebben van Yangshuo's verpletterende schoonheid en relaxte sfeer. Nu je het over luchtbalonnen hebt: kort geleden is er in Yangshuo nog een uit de lucht gevallen waarbij een paar Nederlanders de dood vonden. Een fiets huren lijkt me een veiliger optie om de omgeving te verkennen.

 13. Serge
  Profiel Serge schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 13:06  | reageer

  Erg mooie beelden! In China ben ik nog niet geraakt, ik hoop het ooit te kunnen bezoeken, maar het is zo groot hè vrolijk Waar begin je het best?

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 14:55  | reageer

  @Serge
  China is inderdaad enorm uitgestrekt. Het is moeilijk te zeggen waar te beginnen als je China wilt ontdekken. Meestal beginnen mensen met een rondreis langs een aantal (grote) bekende steden voor een eerste indruk. Anderen richten zicht juist op de zuidelijke provincies Yunnan en Guangxi.

 15. Edward
  Profiel Edward schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 17:55  | reageer

  Tja nu weet ik helemaal zeker dat we dat willen zien. Nog ruim een maandje en dan zitten wij er ook! Ik spreek je nog wel Ton dan weet ik inmiddels alle in & outs.

 16. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 18:29  | reageer

  telkens weer geniet ik van je reportages en fraaie scherpe foto's...prachtig....China en fotografie...jeetje wat is Nederland toch plat....

 17. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 20:36  | reageer

  Ton, zoals mijn voorganger al zegt.. Prachtige foto's en wederom een heel mooi artikel! Top! vrolijk

 18. Erik
  Erik schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 22:15  | reageer

  Yangshuo... de plek waar mijn fotografie hobby begonnen is, 7 jaar geleden.

  Zou er graag nog eens teruggaan nu ik "iets" meer ervaring heb vrolijk Echt een schitterend gebied, zeer fotogeniek.

  Ook in die omgeving: de Dragons Backbone Rice Terasses in Longji, bij Longshen! Zoek maar eens op "longji rijstterrassen" met google afbeeldingen.

  Sowieso een fotogeniek land. De moeite waard, zeker nu het nog niet helemaal verwesterd is.

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 22:37  | reageer

  @Erik
  Longji heb ik ook bezocht maar heb er niet de foto's kunnen maken die ik voor ogen had. De mooiste foto's schiet je wanneer er een laagje water in de terrassen staat dat bij zonsop- of ondergang een weerspiegeling geeft. Gezien de grote aanloop is er een hotel geopend speciaal voor fotografen. Longi is sowieso een ervaring op zich. Bedankt voor je reactie Erik!

 20. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 17 maart 2010 om 00:15  | reageer

  Prachtige foto's wederom. Wat een prachtig land is China toch.

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 17 maart 2010 om 00:27  | reageer

  @ Arno
  Verruil de Vegas ticket een keer voor China. Je begint in Beijing en ik gids je sowieso door de Hutongs (smalle oorspronkelijke steegjes) waar geen toerist komt. Gokken doen Chinezen ook graag en een biertje smaakt hier best.

 22. ruben
  ruben schreef op woensdag 17 maart 2010 om 08:30  | reageer

  Ik ben afgelopen zomer in China geweest. In Moskou op de Transmongolië-expres gestapt en via Ulaan Baator naar Beijing gereden. Mongolië is ook een prachtig land. Mooie mensen, een enorm uitgestrekt landschap en veel kleuren. Ik ben toen ook in Yangshuo geweest. Dat behoort zeker tot mijn top 5 mooiste plekken die ik heb gezien. In mei ga ik naar Lijiang in Yunnan. Daar heb je de Tiger Leaping Gorge, een van de grootste canyons ter wereld. Een van mijn favoriete plekken op aarde is de omgeving van Graskop in de provincie Mpumalanga in Zuid-Afrika.

 23. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 17 maart 2010 om 09:30  | reageer

  @ruben
  Lijiang heb ik in 't verleden bezocht. Het historisch centrum is zeer de moeite waard maar helaas te toeristisch geworden. De Tiger Leaping Gorge heb ik jammer genoeg gemist maar dat moet inderdaad spectaculair zijn. Dali, Zhongdian en Yuanyang zijn ook aanraders mocht je nog tijd over hebben. Zuid Afrika is me al vaak aanbevolen, moet er toch een keer van komen in de toekomst...

 24. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 17 maart 2010 om 10:18  | reageer

  @Ton: Dat ga ik zeker eens een keer doen. Dat chinees bier goed smaakt wist ik al want als je in Maleisie wat verder afdwaalt dan kun je heel lekker eten bij chinezen met aan hun huisje een soort restaurantje waar de hele afwas in een teil wordt gedaan. Moet eerlijk zeggen dat het toch heerlijk gesmaakt heeft inclusief een heerlijk chinees biertje en dat ik geen last had van een versnelde verwerking in mijn lichaam... vrolijk

 25. Hennie en Els
  Hennie en Els schreef op woensdag 17 maart 2010 om 11:17  | reageer

  Hoi Ton,
  Schitterend is het daar hé. Wij hebben ook een aantal dagen in Yangshuo rond gefietst met een chinese jongen die ons alle mooie en verborgen plekjes liet zien. Ook het vissen 's avonds was een hele beleving. Ik krijg meteen weer heimwee naar China en zeker Yangshuo en de rijstvelden.

 26. Martijn
  Martijn schreef op donderdag 18 maart 2010 om 15:07  | reageer

  Hallo allemaal,
  Ik ben sinds ik vorig jaar een tijd in China heb gewoond fotograferen als een serieuze hobby gaan beschouwen. Ik volg dan ook al een tijdje de leuke en interessante artiklen op Photofacts, zo ook altijd die van Ton want China raakt me diep en is inderdaad een schitterend land!

  Zelf ben ik ook in Yangshuo geweest en ik kan oprecht zeggen dat dit een van de mooiste plekken is waar ik ooit geweest ben, de natuur is daar gewoonweg geweldig! Daar rondfietsen langs de rivier en tussen de lokale bevolking is een must voor iedereen die naar Yangshuo gaat.

  Sinds twee weken ben ik weer terug in China. Ik hoop gauw weer eens terug te gaan naar Yangshuo. Verder staat de Yunnan provincie heel hoog op mijn lijstje, wat dit moet zoals Ton ook al aangaf schitterend zijn.

  Ton, bedankt voor wederom een interessant artikel en mooie foto's. Groeten van een mede-Beijinger.

 27. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 18 maart 2010 om 15:22  | reageer

  @Martijn
  Een reactie van een Hollandse mede-Beijinger gebeurt niet elke dag! Misschien leuk om e.e.a. uit te wisselen via email? Waar woon je trouwens in Beijing?

 28. Willem
  Willem schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 00:18  | reageer

  Met de mensenrechten in China nog
  niet echt goed gesteld: veel executies , geen vrijheid
  van meningsuiting, gevangenneming zonder (eerlijk) proces, steun van
  de militaire junta in Birma.

  Laten wij dit gewoon gebeuren of willen we proberen daar iets op
  vreedzame, milde maar indringende wijze, wat aan te doen?


  Bijvoorbeeld:
  1. De Nederlandse regering vragen om, net als in Duitsland en Amerika,
  de Dalai Lama te vragen voor een staatsbezoek.
  2. Demonstreren voor de Chinese ambassade.
  3. Samen met Amnesty International een actie opzetten
  4. Gratis bumperstickers verspreiden met een pakkend protest
  5. Een boycot van "Made in China" spullen (ik hoop dat wel dat we dan
  nog wel gekleed door het leven kunnen gaan knipoog

 29. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 02:06  | reageer

  @Willem
  Natuurlijk begrijp ik je behoefte dit te uiten en bepaalde kritiek is terecht. Maar Photofacts lijkt me daarvoor niet het aangewezen medium.

 30. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 20 maart 2010 om 14:39  | reageer

  @Willem. Fotografen komen in de problemen als het tot een boycot van China komt. Heel veel componenten, tassen en statieven komen uit at land. En als ik zie dat vooral de containerverschepingen tussen Europe an China en omgekeerd de afgelopen maanden sterk stijgen, dan zou een boycot voor Nederland niet goed uitpakken. Bovendien, onze grootste containerterminal is aan een Chinese onderneming verkocht.

 31. Martijn
  Martijn schreef op zondag 21 maart 2010 om 14:29  | reageer

  Ton, prima idee om even het een en ander uit te wisselen. Ik zie dat je email adres op je website staat. Ik stuur je zo even een mailtje. Ik woon nu trouwens bij Shuangjing, niet ver van guomao.

 32. Arvid de Windt
  Profiel  Arvid de Windt schreef op maandag 6 september 2010 om 06:43  | reageer

  De derde foto op de rivier is super. Ik hoop dat ik er nog een keer heen gestuurd wordt voor bedrijfsfotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord