Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Karin de Jonge

Zonsopgang op de Groote Peel

woensdag 13 januari 2016, 23:32 door | 5.636x gelezen | 3 reacties

Op één van de kortste dagen van het jaar wilde ik op de Groote Peel bij Ospel een zonsopgang fotograferen. Vroeg opstaan was niet nodig, want de zon komt dan pas om tien over half negen op. Een half uurtje rijden, een kwartier lopen en toen stond ik om 8 uur op een degelijk plankier met uitzicht over de Peel in de richting van de al oranje kleurende hemel.

Op mijn gemak kon ik het statief opstellen en de eerste camera erop vastdraaien, compleet met groothoeklens (17-40) en een 6-stops grijsfilter. De andere camera met de 70-300 lens hing ik aan zo'n handige sling-draagriem op mijn heup, klaar om hopelijk vluchten ganzen voor de zon te vangen.

In deze gekke winter wil het maar niet koud worden dus het was niet bepaald afzien. Ik probeerde rustig wat lange sluitertijden uit want ik was lekker vroeg.

Foto 1 blogformaat

Canon Eos 5D Mark III, ISO 125, f 5.6, 35 seconden bij 17 mm (met 6-stops grijsfilter)

Het moment dat je op het schermpje van de camera het resultaat van je lange sluitertijd kunt zien, is bijna net zo spannend als toen ik in het verleden (dat net zo grijs is als ik nu zelf ben) de afdrukken bij de drogist uit de bak moest vissen en ze zenuwachtig door mijn handen liet gaan. Soms is er het “yes!” gevoel en soms is er alleen sprake van het “wis”gevoel.

Onderstaande foto besloot ik te houden vanwege het verrassende effect in de lucht.

Foto 2 blogformaat

Canon Eos Mark III, ISO 125, f 6.3, 45 seconden bij 17 mm (met 6-stops grijsfilter)

Ik stond me dus prima te vermaken in een natuurgebied waarin alleen vogelgeluiden te horen waren en in de verre verte wat blaffende honden. Met de losse camera kon ik inderdaad ganzen in silhouet vastleggen. Het was nog behoorlijk donker, merkte ik aan de hoge ISOwaarde.

Foto 3 blogformaat

Canon Eos Mark II, ISO 4000, f9, 1/250 seconde bij 300 mm

Soms vlogen de ganzen ook boven me langs en kon ik ze vastleggen door de bomen heen, wat mooie patronen opleverde, die in zwart-wit extra goed uit komen.

Foto 4 blogformaat

Canon Eos Mark II, ISO 800, f5.6, 1/250 seconde bij 300 mm


En toen kwam de zon op en verschenen er oranjeroze wolkjes aan de lucht, zoals ik al gehoopt had. Ik moet dan altijd terugdenken aan de lessen Griekse mythologie waarin ik leerde over Eos, de godin van de dageraad die met haar roze vingers de sluiers van de nacht wegtrok, zodat haar broer Helios met zijn zonnewagen het licht langs de hemel kon brengen. Als vingerafdrukken van Eos vormen zich de felgekleurde wolkjes boven de Groote Peel en piept de zon al door de bomenrij.

Gekleurde wolkjes kan iedereen vastleggen maar ik wil graag een tijdsopname die wat méér inhoudt. Dat vraagt om denkwerk, focus en uitproberen. Daardoor heb ik pas laat in de gaten dat er voetstappen in mijn richting te horen zijn.

Net heb ik de draadontspanner ingedrukt voor een opname van een halve minuut, of er stormt zonder pardon een hijgende meneer met een camera om zijn nek de trap van het plankier op, dat gelijk begint te trillen. Hij roept me toe dat hij zich toch nog had moeten haasten maar dat hij nog net op tijd was, omdat hij “hem” móest hebben! En met “hem” wordt dan mijn mooie godin met haar roze vingers bedoeld…

In mijn hoofd schrijf ik de opname die nog in de camera loopt, al af en verzoek deze heer of hij dan wel stil wil staan want ik ben met tijdsopnamen bezig. Vrolijk roept hij: “Ik ook!” waarop ik het niet kan laten om snibbig te reageren: “Uit de hand?!” Er komt geen antwoord.

Ik druk nog een keer af in de hoop dat de ondergrond niet zal bewegen, terwijl mijn ongevraagde collega er lustig op los schiet. Na een kleine minuut heeft hij wel het fatsoen om te vragen “of ie kan” en na mijn bevestigend antwoord banjert hij de trap weer af en verdwijnt al snel uit het zicht.

Ik stel me voor dat hij straks thuis een slaperige vrouw aan de ontbijttafel aantreft, die hem zal vragen of het gelukt is? En dan zal hij verzuchten: “Ja schat, ik was nét op tijd!”

Foto 5 blogformaat

Canon Eos Mark III, ISO 100, f 14, 13 seconden bij 17 mm (met 6-stops grijsfilter)

Als ik de oranjeroze wolkjes uiteindelijk toch op mijn eigen manier heb kunnen vastleggen, zie ik dat de warme winterzon de hele omgeving in een prachtig zacht licht heeft gezet, wat om verlenging van deze ochtendshoot vraagt. En zo is de dag al half om als ik uiteindelijk thuiskom.

Fotografie is de mooiste verslaving.

Foto 6 blogformaat

Canon Eos Mark III, ISO 100, f 14, 10 seconden bij 23 mm (met 6-stops grijsfilter)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Karin de Jonge

Over de auteur

Karin de Jonge is psycholoog en houdt van woorden. Zij schrijft, praat en luistert graag. Maar als woorden tekort schieten, is er gelukkig nog beeld. Als fotograaf wil zij momenten vastleggen die verdwijnen, in de hoop het tijdelijke tijdloos te maken. En in de hoop een emotie niet alleen te kunnen verwoorden maar ook te kunnen verbeelden.

3 reacties

 1. peter nadort
  peter nadort schreef op donderdag 14 januari 2016 om 10:12  | reageer

  Pracht serie Karin!!! Hier doe je het toch allemaal voor niet waar? En voor wat betreft die verslaving, klopt maar moet er wel bij zeggen de duurste voor mij. Groet en bedankt voor je fijn lezende artikel.
  peter nadort

 2. Brian
  Brian schreef op donderdag 14 januari 2016 om 17:35  | reageer

  Enorm mooie serie Karin, ben blij met dit soort artikelen. Voor mij een reden om ook eens vroeg in de auto te stappen en een lange rit te maken, want zo te zien is het dat meer dan waard.

 3. Michael
  Michael schreef op donderdag 14 januari 2016 om 20:45  | reageer

  Prachtige foto's en mooi beschreven. Bedankt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord