Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zwart-wit boek komt een maandje later

dinsdag 18 augustus 2009, 20:59 door | 5.807x gelezen | 13 reacties

Afgelopen vrijdag werd ik door Pearson gebeld met vervelend nieuws. Zij hadden mijn zwart-wit boek van de drukker ontvangen, maar waren niet tevreden over de kwaliteit van het boek. Sommige zwart-wit foto's waren niet echt zwart-wit, maar hadden een kleurtint. Gevolg is dat de drukker het boek opnieuw gaat drukken; helaas zal het hierdoor nog een maand duren voordat het boek uit komt.

Flink balen dus, maar wel prettig dat Pearson hoge eisen stelt aan de drukkwaliteit. Waar een dergelijke kleurtintverschil bij een ander (kleuren)boek over fotografie wellicht niet zo op valt is dit bij zwart-wit natuurlijk lastiger. Van Pearson heb ik wel een exemplaar toegestuurd gekregen van de mislukte druk zodat ik zelf wel al vast een indruk kon krijgen van het eindresultaat.

Nu moet ik zeggen dat het niet zo duidelijk zichtbaar is als ik over de telefoon verwachte. Wat dat betreft is Pearson dus goed kritisch. Ik denk dat de meeste mensen het niet eens opgevallen was. Nouja, niks aan te doen dus. Sorry voor iedereen die het boek al besteld heeft; het gaat dus nog een maandje duren voordat ik het naar jullie kan opsturen.

Even los van het vervelende nieuws van de vertraging vond ik het natuurlijk wel prachtig om de (mis)druk van het boek te krijgen. Het ziet er allemaal strak uit!

Zwart-wit boek


Een aantal van jullie heeft foto's aangeleverd voor het boek, waarvoor dank! Sommigen mailden me met de vraag of hun foto nu in het boek beland was. Voor de duidelijkheid heb ik een lijstje gemaakt met namen van fotografen waarvan een foto is opgenomen.

Op de cover staan, naast foto's van mij een foto van Vaans Ruijten en op de achterkant staat een foto van Joost Nuijten.

In het boek staan foto's van:
Ake van der Velden (2x), Ruud van Ravenswaay, Evert Doorn, Geert Vanden Broek, Vaans Ruijten (5x), Marien van Os, Henri Senders (2x), Dennis van de Eijnden, René Wouters (2x), Lies van Camp, Jan Cornelis, Sofie Vanborm, Robbie Veldwijk, Johanna F. Blankenstein (2x), Rob de Ruiter, Steven de Baere, Rick Vermue, Joost Nuijten, Thomas Bouve, Kees Krick, Fenneke Wijnia, Harry de Rooij, Hems Zwier, Deborah Das, Steven Gillioen, Serge van Cauwenberg, Marco Nedermeijer, John Roeland en Frank Lodder.

De foto van Hems wordt over twee pagina's getoond. Ik zie echter nu pas dat zijn naam er niet bij genoemd wordt. Ik heb een e-mail naar Pearson gestuurd met de vraag of dit nog gecorrigeerd kan worden, maar ik ben er bang voor dat ze dit niet meer mee kunnen nemen.

Het boek Digitale fotografie zwart-wit is eind september in de winkels te koop. Je kunt het ook rechtstreeks op Photofacts bestellen. Je krijgt dan een gesigneerd exemplaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Serge
  Profiel Serge schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 21:16  | reageer

  Jammer van het minder goede nieuws. Aan de andere kant is het wel positief zoals je aanhaalt dat de uitgever erg hoge eisen stelt!

  Leuk te horen dat een foto van mij in het boek beland is. Is het de foto die ik had doorgestuurd?

 2. René
  Profiel René schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 21:26  | reageer

  Ben ook blij dat jouw keus op een tweetal foto's van mij is gevallen. Ben ook blij dat de uitgever zo kritisch is t.a.v. de kwaliteit en dat is een heel goed teken. Ik hoop op een goede ontvangst van het boek in de NL-BE foto-gemeenschap!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 21:32  | reageer

  @Serge; Weet zo niet meer welke foto het was, maar het hoogstwaarschijnlijk wel de foto die je doorgestuurd hebt ja. knipoog Een foto met hoog contrast van een jongedame. Hij's paginagroot geplaatst aan het begin van een hoofdstuk.

 4. Frank
  Frank schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 21:43  | reageer

  Ben ook heel benieuwd naar het totale boek. Beter later en goed dan snel en mindere kwaliteit. Succes.... houd ons op de hoogte !
  Groet Frank

 5. Ruud
  Profiel Ruud schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 21:47  | reageer

  Ben het met bovenstaande reageerders eens, en héél benieuwd naar het uiteindelijk resultaat. Het is natuurlijk ook heel leuk als je je eigen foto terug ziet in boekvorm! Kan hem nu alleen niet meer aan mijn dochter voor haar verjaardag geven......knipoog

 6. Evert
  Evert schreef op woensdag 19 augustus 2009 om 11:15  | reageer

  yee haw! I made the cut! :D

 7. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 19 augustus 2009 om 11:53  | reageer

  Pearson gaat voor zwart wit zonder nuance. Elja, krijgen we nu wel zwart op wit dat het boek half september komt? In de filmindustrie komen ze ook altijd met een teaser. Er draait een doordachte campagne achter de uitgave van dit boek. knipoog

 8. Ruud
  Profiel Ruud schreef op woensdag 19 augustus 2009 om 17:31  | reageer

  Teaser??.....ze willen zeker een miljoenen publiek bereiken....knipoog

 9. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op woensdag 19 augustus 2009 om 21:34  | reageer

  wellicht een idee om de kopers hiervan op de hoogte te stellen? (ik snuffel hier regelmatig rond, maar wellicht niet iedereen)

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 19 augustus 2009 om 23:01  | reageer

  @Dennis; Ja, ik zal een mailtje rondsturen, al denk ik dat de meeste kopers ook wel regelmatig Photofacts bezoekn.

  Overigens heb ik nog contact gehad met Pearson. De kwaliteit van de boeken was wisselend. Het exemplaar dat ik had ontvangen was een van de betere; vandaar dat de kleurtint in mijn versie niet zo zichtbaar was.

 11. Sander
  Sander schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 20:26  | reageer

  Goed om te horen dat je uitgever kritisch is naar het drukwerk. Als iemand die werkt in de papier industrie en fotografie als hobby heeft, zie ik soms drukwerk (in de winkel) waar je als fotograaf niet blij van wordt.

  Compliment naar Pearson!

 12. Lies Van Camp
  Profiel Lies Van Camp schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 12:55  | reageer

  cool, ga mij ook een exemplaar bestellen se.

 13. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 13:37  | reageer

  Aha oké deze blog post had ik dan nog niet gelezen (vandaar dat ik het gister via twitter vroeg).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord