Ton Vingerhoets

Zwitserland; nobel, notabel en mondain

maandag 1 augustus 2011, 19:06 door | 6.906x gelezen | 15 reacties

Of vakantie in Zwitserland duur is? Een koopje is het bepaald niet maar de Zwitserse hang naar kwaliteit moet betaald worden. Nee, niet met Euro's want eigenwijs als ze zijn hebben ze nog steeds de Zwitserse Franc. We waren voornemens er een aantal interessante plaatsen te bezoeken met Geneve als eindpunt. Zurich-Bern-Geneve leek ons een mooi rijtje. In een ver verleden ben ik ooit in Zwitserland geweest maar echt een beeld had ik niet meer van. Tijd voor een update!

Na aankomst in Zurich togen we naar het hotel in de 'Alte Stadtmitte'. Tjonge, jonge wat is dat in een onberispelijke staat. Prachtige statige huizen met pittoreske straatjes van klinkers. Zurich is een van ’s-werelds belangrijkste financiële centra. En aan alles valt af te lezen dat de levensstandaard hoog is in deze stad. Met 380.000 inwoners is het de grootste stad van Zwitserland. Da's een beetje de omvang van een wijk in mijn stad Beijing (21 miljoen inwoners) maar dat even terzijde.

Zurich is fotogeniek! Vooral een wandeling langs het meer (Lake Zurich) is de moeite waard. Ondanks dat het weer niet bepaald meezat heb ik er foto's gemaakt maar vond ze niet sprankelend genoeg voor deze posting. In Bern ging het al de goede kant op en werden we na aankomst verrast door een lekker zonnetje. Deze Bundesstadt heeft wel iets met Zurich gemeen maar heeft een eigen signatuur. Ook hier verbleven we in de Alte Stadtmitte dat op de lijst staat van Unesco erfgoed.

De oude stadskern wordt omsloten door een meanderende rivier. Op twee bruggen aan weerszijden heb je een fabuleus uitzicht op het dal met de rivier. En met een lekkere zon als belichting levert dat wel mooie plaatjes op. Ook in Bern ziet er alles spik en span uit! Het lijkt haast alsof je door een openlucht museum loopt waar de tijd heeft stilgestaan. Overal indrukwekkende gevels van voorname herenhuizen en veel standbeelden met helden van weleer in stoere pakken gestoken.

Bern, oude stadskern met rivier
Foto 1. Bern


Bern, waterpomp in oude stadskern
Foto 2. Bern

Bern, hoofdstraat met standbeeld
Foto 3. Bern


Bern, brug in rivier om oude stadskern
Foto 4. Bern


Bern, symbolisch standbeeld in oude stadskern
Foto 5. Bern

En zo deftig en kreukvrij als het publiek in Zurich is zo mondain is het in Geneve. Breed laten hangen is daar het devies. Maar spreek er alsjeblieft geen Duits (de voertaal in Zurich en Bern) want daar hebben ze een broertje aan dood. Geneve is een van 's werelds diplomatieke hoofdsteden waar ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis zetelt. De stad scoort hoog op de lijst van 'Worlds most liveable cities'. Het is er goed toeven zolang je maar niet op een paar Zwitserse franc kijkt.

Maar ik was erop gebrand om vooral van het meer een mooie fotoserie te maken. Gelukkig waren de weergoden mij gunstig gezind en kon ik er naar hartelust knipperen. De icoon van Geneve is natuurlijk de beroemde fontijn in het overigens kraakheldere meer. Die stuwt een krachtige bundel water zo'n 100 meter de lucht in. Spectaculair, maar het levert nogal saaie plaatjes op. Gezien vanuit de haven, met een fraaie verzameling boten en jachten, ziet het er al anders uit (foto 10).

Geneve, jachthaven
Foto 6. Geneve


Geneve, kraakhelder meer
Foto 7. Geneve


Geneve, jachthaven bij zonsondergang
Foto 8. Geneve


Geneve, meer bij zonsondergang
Foto 9. Geneve


Geneve, jachthaven met fontijn
Foto 10. Geneve

Overigens heb ik tijdens mijn reis alles handmatig scherpgesteld. Nadat Shutterstock een paar keer een foto weigerde met de opmerking 'out of focus' ben ik meer handmatig gaan scherpstellen. Maar daar kom ik in mijn volgende posting uitgebreid op terug.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

15 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 00:15

  Mooie gestyleerde serie weer, Ton. Al staan deze keer wel vrij veel onderwerpen precies midden in beeld, je stijl is direct herkenbaar. Had stiekum ook gehoopt op een paar fraaie bergtoppen of gletscher, maar da's mijn kaaskop/bergtekort complex knipoog Ondanks al die hoogteverschillen is Zwitserland ook wel een degelijk doe maar gewoon land en dat vertaalt zich ook naar de Zwitsers. Noem bijvoorbeeld eens 10 bekende zwitsers ... we kwamen op vakantie daar niet verder dan Roger Federer, of zoals Jonathan Ross zou zeggen .....

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 02:12

  @Jan
  De gecentreerde onderwerpen is inderdaad een aandachtspunt. Bij Zwisterland hebben veel mensen een onmiddelijke associatie met bergtoppen en gletschers; die fotografeer ik graag maar deze reis wilden we enkele steden zien. Zwitsers zijn inderdaad kreukvrij en ingetogen; sowieso heel anders dan de flamboyante italianen. En Roger Federer is ook niet de kleurrijkste toptenniser. Bedankt voor je reactie!

 3. Jérôme
  Jérôme schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 13:24

  CH is een mooi en fotogeniek land! Er zijn veel mooie alpenpassen die adembenemend mooi zijn Ton. Voor mij is CH en Dubai the place to be.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 14:36

  @Jérôme
  Die adembenemend mooie alpenpassen ga ik zeker nog een keer rijden en uiteraard ook fotograferen. Zwitserland is inderdaad een schitterend land. Over Dubai kan ik niet meepraten want daar ben ik nog niet geweest. Lijkt me wel zeer de moeite waard na alles wat ik erover heb gehoord. Bedankt voor je reactie Jérôme!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord