Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Zwitserland; nobel, notabel en mondain

maandag 1 augustus 2011, 19:06 door | 7.826x gelezen | 15 reacties

Of vakantie in Zwitserland duur is? Een koopje is het bepaald niet maar de Zwitserse hang naar kwaliteit moet betaald worden. Nee, niet met Euro's want eigenwijs als ze zijn hebben ze nog steeds de Zwitserse Franc. We waren voornemens er een aantal interessante plaatsen te bezoeken met Geneve als eindpunt. Zurich-Bern-Geneve leek ons een mooi rijtje. In een ver verleden ben ik ooit in Zwitserland geweest maar echt een beeld had ik niet meer van. Tijd voor een update!

Na aankomst in Zurich togen we naar het hotel in de 'Alte Stadtmitte'. Tjonge, jonge wat is dat in een onberispelijke staat. Prachtige statige huizen met pittoreske straatjes van klinkers. Zurich is een van ’s-werelds belangrijkste financiële centra. En aan alles valt af te lezen dat de levensstandaard hoog is in deze stad. Met 380.000 inwoners is het de grootste stad van Zwitserland. Da's een beetje de omvang van een wijk in mijn stad Beijing (21 miljoen inwoners) maar dat even terzijde.

Zurich is fotogeniek! Vooral een wandeling langs het meer (Lake Zurich) is de moeite waard. Ondanks dat het weer niet bepaald meezat heb ik er foto's gemaakt maar vond ze niet sprankelend genoeg voor deze posting. In Bern ging het al de goede kant op en werden we na aankomst verrast door een lekker zonnetje. Deze Bundesstadt heeft wel iets met Zurich gemeen maar heeft een eigen signatuur. Ook hier verbleven we in de Alte Stadtmitte dat op de lijst staat van Unesco erfgoed.

De oude stadskern wordt omsloten door een meanderende rivier. Op twee bruggen aan weerszijden heb je een fabuleus uitzicht op het dal met de rivier. En met een lekkere zon als belichting levert dat wel mooie plaatjes op. Ook in Bern ziet er alles spik en span uit! Het lijkt haast alsof je door een openlucht museum loopt waar de tijd heeft stilgestaan. Overal indrukwekkende gevels van voorname herenhuizen en veel standbeelden met helden van weleer in stoere pakken gestoken.

Bern, oude stadskern met rivier
Foto 1. Bern


Bern, waterpomp in oude stadskern
Foto 2. Bern

Bern, hoofdstraat met standbeeld
Foto 3. Bern


Bern, brug in rivier om oude stadskern
Foto 4. Bern


Bern, symbolisch standbeeld in oude stadskern
Foto 5. Bern

En zo deftig en kreukvrij als het publiek in Zurich is zo mondain is het in Geneve. Breed laten hangen is daar het devies. Maar spreek er alsjeblieft geen Duits (de voertaal in Zurich en Bern) want daar hebben ze een broertje aan dood. Geneve is een van 's werelds diplomatieke hoofdsteden waar ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis zetelt. De stad scoort hoog op de lijst van 'Worlds most liveable cities'. Het is er goed toeven zolang je maar niet op een paar Zwitserse franc kijkt.

Maar ik was erop gebrand om vooral van het meer een mooie fotoserie te maken. Gelukkig waren de weergoden mij gunstig gezind en kon ik er naar hartelust knipperen. De icoon van Geneve is natuurlijk de beroemde fontijn in het overigens kraakheldere meer. Die stuwt een krachtige bundel water zo'n 100 meter de lucht in. Spectaculair, maar het levert nogal saaie plaatjes op. Gezien vanuit de haven, met een fraaie verzameling boten en jachten, ziet het er al anders uit (foto 10).

Geneve, jachthaven
Foto 6. Geneve


Geneve, kraakhelder meer
Foto 7. Geneve


Geneve, jachthaven bij zonsondergang
Foto 8. Geneve


Geneve, meer bij zonsondergang
Foto 9. Geneve


Geneve, jachthaven met fontijn
Foto 10. Geneve

Overigens heb ik tijdens mijn reis alles handmatig scherpgesteld. Nadat Shutterstock een paar keer een foto weigerde met de opmerking 'out of focus' ben ik meer handmatig gaan scherpstellen. Maar daar kom ik in mijn volgende posting uitgebreid op terug.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

15 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 00:15  | reageer

  Mooie gestyleerde serie weer, Ton. Al staan deze keer wel vrij veel onderwerpen precies midden in beeld, je stijl is direct herkenbaar. Had stiekum ook gehoopt op een paar fraaie bergtoppen of gletscher, maar da's mijn kaaskop/bergtekort complex knipoog Ondanks al die hoogteverschillen is Zwitserland ook wel een degelijk doe maar gewoon land en dat vertaalt zich ook naar de Zwitsers. Noem bijvoorbeeld eens 10 bekende zwitsers ... we kwamen op vakantie daar niet verder dan Roger Federer, of zoals Jonathan Ross zou zeggen .....

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 02:12  | reageer

  @Jan
  De gecentreerde onderwerpen is inderdaad een aandachtspunt. Bij Zwisterland hebben veel mensen een onmiddelijke associatie met bergtoppen en gletschers; die fotografeer ik graag maar deze reis wilden we enkele steden zien. Zwitsers zijn inderdaad kreukvrij en ingetogen; sowieso heel anders dan de flamboyante italianen. En Roger Federer is ook niet de kleurrijkste toptenniser. Bedankt voor je reactie!

 3. Jérôme
  Jérôme

  CH is een mooi en fotogeniek land! Er zijn veel mooie alpenpassen die adembenemend mooi zijn Ton. Voor mij is CH en Dubai the place to be.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 14:36  | reageer

  @Jérôme
  Die adembenemend mooie alpenpassen ga ik zeker nog een keer rijden en uiteraard ook fotograferen. Zwitserland is inderdaad een schitterend land. Over Dubai kan ik niet meepraten want daar ben ik nog niet geweest. Lijkt me wel zeer de moeite waard na alles wat ik erover heb gehoord. Bedankt voor je reactie Jérôme!

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 20:05  | reageer

  Bij Shutterstock zie ik er een paar terug. Dat is mooi werk, Ton! Nu de collectie daar zien uit te breiden. Foto 4 lijkt me een te voor de hand liggende opname, als ik zie hoeveel materiaal van dat tafereel er bij dat stockbureau al op voorraad staat. Bij andere stocks heb ik nog niet gekeken, maar daar zal ik ook wel werk van je terugzien.

 6. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 22:18  | reageer

  Wauw, foto 6 vind ik werkelijk subliem! Foto's van beelden kunnen me daarintegen niet bekoren. Ik ben wel blij steeds vaker 'groothoekfoto's' van je te zien.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 23:40  | reageer

  @EdC
  Het begin is gemaakt op Shutterstock, Zoals jij zegt is het nu zaak m'n collectie uit te breiden. Dat kost tijd; stock is een lange termijn kwestie. Foto 4 is zeker niet uniek in z'n soort maar je weet het maar nooit. Zo twijfelde ik of ik de Eifeltoren zou fotograferen omdat de markt ervan vergeven is maar ze verkopen prima. Bedankt voor je reactie.

  @Henk Hulshof
  Bedankt voor je waardering. Foto 6 vind ik zelf ook een van m'n betere Genevefoto's. De groothoek heeft inderdaad goed dienst gedaan tijdens m'n Europareis!

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 01:41  | reageer

  @Ton: een mooie serie! Eens kijken of ik in Epernay (la France) volgende week ook wat mooie beelden kan maken.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 14:53  | reageer

  @Arno
  Bedankt voor je compliment Arno. Het spreekt voor zich dat ik benieuwd ben naar jouw Epernay-foto's!

 10. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 18:47  | reageer

  Ziet er inderdaad mooi uit! Nog nooit geweest. Dan de foto's:

  - Foto 2 vind ik persoonlijk wat rommelig/het niveau van de gemiddelde vakantiefoto nauwelijks overstijgen.
  - Foto 3 vind ik erg mooi! Indrukwekkend vastgelegd.
  - Foto 5 vind ik eigenlijk ook weer niet veel meer dan een vakantiekiekje. Geen heel interessant beeld (ja, het beeld wel, maar het beeld niet, als je snapt wat ik bedoel).
  - Foto 9 en 10 springen er voor mij echt uit!

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 18:53  | reageer

  @Arno. Een mooie champagne fotograferen moet lukken.

 12. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 22:19  | reageer

  Ik geniet toch steeds weer van deze mooie leerzame maar vooral prachtige series. Ik heb nog wat beloofd over landschappen en een stedentrip. Na wat vervelende opeenvolgende familie gebeurtenissen gaat het er binnenkort echt van komen! Groet Eduard

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 05:02  | reageer

  @Nouks
  Bedankt voor je reactie. Iedereen kijkt weer met andere ogen naar zo'n serie.
  Foto 2: Het gebruik van een foto is vaak bepalend. Deze foto straalt een vakantiesfeer uit (Foto 3 niet) en zou het editorial best goed kunnen doen.
  Foto 5: Een foto die probleemloos door de Shutterstock Quality Check kwam. Dat zegt niet alles maar de foto lijkt me meer dan een vakantiekiekje.
  Foto 9 en 10: De twilightsfeer voegt dramatiek toe aan de beelden.

  Zelf ben ik erg kritisch op m'n werk en als je mij vraagt welke foto de sterkste beleving geeft blijft Foto 6 overeind.

  @eduardvanmil
  Bedankt voor je lovende woorden. Ik doe m'n best goed werk op Photofacts te zetten maar zoals ik al tegen Nouks zei: iedereen kijkt weer anders naar zo'n serie. Ik hoop dat je rust vindt na de familiegebeurtenissen en voldoening in het fotograferen van landschappen en steden.

 14. Arno
  Arno schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 23:38  | reageer

  @Ton en Ed: Ik zit nu eerst een weekje aan de kust (mis hier alleen de zon) en reis dan door naar Epernay waar we inderdaad wat champagne makers gaan bezoeken en vastleggen. Ik hoop echter wel op strak blauwe luchten want dat is met wijnranken veel mooier.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 23:53  | reageer

  @Arno
  Het weer is momenteel wisselvallig. Ik hoop toch op een posting met foto's van volle wijnranken met strakke blauwe hemels. Maar niet getreurd, de champagne smaakt niet minder bij bewolking!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord