Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Cursus Macrofotografie door Johannes Klapwijk

dinsdag 17 februari 2015, 09:30 door | 10.351x gelezen | 6 reacties

Johannes Klapwijk houd zich al jaren bezig met natuurfotografie. Binnen dit genre is hij veel actief met macrofotografie. Zijn uitgebreide kennis heeft hij nu gebundeld in een bijna vier uur durende cursus macrofotografie bij Photofacts Academy.

Tot nog toe had de nabewerking van foto's het overwicht bij de cursussen van Photofacts Academy. Met deze nieuwe cursus van Johannes komt hier verandering in. Hoewel nabewerking nog steeds een onderdeel is van de cursus ligt de focus juist op het fotograferen zelf. Hierbij wordt veel aandacht gegeven aan het creatieve aspect.


Wat leer je?


Ga vanachter je eigen computer mee op stap met macrofotograaf Johannes Klapwijk. Volg hem mee het veld in en leer hoe jij ook prachtige macrofoto's kunt maken van vlinders, libellen, bloemen en meer. Bijna 4 uur cursus materiaal waarbij zowel de basis als het creatieve aspect uitgebreid word belicht.

Tengere pantser close up


De cursus heeft een logische opbouw, van apparatuur tot een aanzet om zelf daadwerkelijk aan de slag te gaan. Je kunt natuurlijk instappen op elk gewenst hoofdstuk.

Hoofdstuk 1: Apparatuur
Waar kun je op letten bij de aanschaf, welke apparatuur is nou handig en welke zit meer in de weg? Statief altijd een onbruikbaar rotding gevonden? In dit hoofdstuk leg ik uit hoe ik mijn statief gebruik en welk type uitermate geschikt is voor macro fotografie.

Hoofdstuk 2: Techniek
Uitgebreide toelichting op technieken en instellingen waarmee je gegarandeerd scherpe, nauwkeurig scherpgestelde foto's zult gaan maken, zonder een drukke achtergrond.

Hoofdstuk 3: Focus stacking
Focus stacking is een complexe techniek waarbij je meer scherptediepte verkrijgt door foto's te combineren. Zowel het nemen van een focus-stack als het verwerken ervan in lightroom en Helicon focus wordt tot in de details uitgelegd.

Hoofdstuk 4: Compositie
Wat voor soorten composities kun je kiezen,hoe kun je compositie regels op een creatieve manier gebruiken of breken en wat maakt nou de compositie binnen een macro foto aantrekkelijk en boeiend. Aan de hand van voorbeelden leer je je compositie overwogen te kiezen en effectief in te zetten.

Heideblauwtje opwarmend in omgeving


Hoofdstuk 5: Creativiteit in macrofotografie
Hoe til je je macro foto nou op een hoger niveau dan een technisch correcte, scherpe foto? Met andere woorden: hoe kun je iets vastleggen binnen de macrofotografie dat sfeer en emotie weet over te brengen op de kijker. Dat is waar ik aan de hand van voorbeelden uitgebreid op in ga.

Hoofdstuk 6: Macro kalender
Voorbereiding en planning zijn een belangrijk aspect aan het verbeteren van je macro fotografie: in dit hoofdstuk geef ik je een voorzetje om een jaar lang in de natuur actief te zijn met je macrolens en ik geef links naar handige websites die je aan schatten van informatie kunnen helpen. Nooit meer zonder ideeŽn en inspiratie na afloop van dit hoofdstuk. Je bent er helemaal klaar voor!

Bosanemoon


De cursus volgen


Ben je reeds lid van Photofacts Academy? Dan krijg je deze nieuwe cursus gratis binnen je bestaande abonnement. Nog geen lid? Geen probleem; er zijn twee mogelijkheden om met de cursus van start te gaan.

Je kunt Photofacts Academy lid worden en een jaar lang toegang krijgen voor slechts 79 euro. Hierbij krijg je toegang tot alle videocursussen (Photoshop, Lightroom, Wacom, Elements) die we reeds aanbieden, inclusief alle cursussen die we het komende jaar nog gaan uitbrengen.

Ook kun je alleen deze macrofotografie cursus afnemen. Hiervoor betaal je eenmalig 39 euro. Je kunt dan alleen deze macrofotografie cursus van Johannes volgen.

Ľ Meer informatie over de cursus macrofotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Anton
  Profiel  Anton schreef op donderdag 19 februari 2015 om 12:30  | reageer

  Ziet er goed uit die cursus.
  Net als de video, verstand van zaken én het duidelijk kunnen overbrengen.

 2. peter nadort
  Profiel peter nadort schreef op donderdag 19 februari 2015 om 21:31  | reageer

  Sluit me volledig aan bij Anton. Vooral verstand van zaken en nog meer het duidelijk overdragen! Goede keus Ilja
  groet, peter

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op vrijdag 20 februari 2015 om 10:27  | reageer

  Goed dat zo iets kunt leren in je hobby, jammer dat het altijd
  geld kost, ook in de hobby sfeer. Hobby sites, bladen worden niet opgezet vanuit Enthousiasme maar om geld te verdienen!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 20 februari 2015 om 11:45  | reageer

  @Geer; Photofacts is absoluut wel opgezet als hobbyproject en dus uit enthousiasme. En alle artikelen hier kun je ook gratis lezen toch? Volgens mij kun je zo al ontzettend veel leren.

  Ik stop dagelijks een heleboel tijd en moeite in Photofacts. Met Photofacts Academy probeer ik mooie cursussen aan te bieden voor een beperkte prijs.

  In mijn ogen veel kwaliteit voor weinig geld. Door veel leden te krijgen (inmiddels ruim 1300) wordt het financieel toch interessant ondanks dat elk lid maar weinig betaald.

  Daarmee hoop ik uiteindelijk voldoende te kunnen verdienen om nog meer tijd (en geld) in Photofacts en Photofacts Academy te kunnen stoppen. Volgens mij positief voor iedereen.

 5. Peter
  Peter schreef op vrijdag 20 februari 2015 om 20:01  | reageer

  Een dikke proficiat aan alle medewerkers! Inderdaad voor, bijna, alles wordt een beetje euro's gevraagd maar ik vind dit zéér terecht. BEDANKT om voor een beetje centen op jaarbasis zo'n schat aan info te verschaffen en mij zo bijna dagelijks te kunnen oppeppen aan onze hobby! Keep up the good work! Hopelijk op naar de +2000 leden!

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 21 februari 2015 om 19:34  | reageer

  Fijn om te horen dat de cursus gewaardeerd wordt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord