Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts lanceert vernieuwde website

woensdag 26 november 2014, 13:45 door | 5.917x gelezen | 34 reacties

Zo, dat is even wennen he? Photofacts heeft vandaag een nieuw jasje gekregen. Het vorige design heeft het zes jaar uitgehouden, dus kon de website wel een likje verf gebruiken. We hebben niet alleen naar het visuele aspect gekeken. Er is ook nagedacht over hoe jullie de site gebruiken en er is gekozen voor een duidelijke focus op de artikelen.

Dat betekent dat veel 'rommel' dat zich in de loop der jaren verzameld had opgeruimd is. Het gaat in het nieuwe design echt om de tekst én natuurlijk om de foto's. Die foto's hebben daarom ook meer ruimte gekregen. In veel gevallen worden ze zelfs breder dan de de tekst getoond.

Die tekst is overigens ook bewust niet zo breed. Dit moet, in combinatie met het grotere lettertype, beter lezen. Voor de nieuwe site heb ik hulp gehad van usability expert Bart van de Biezen.

Nu al vergeten hoe Photofacts er gisteren nog uit zag?
Hieronder een screenshot.

Photofacts design 2008 - 2014


Wat vind je ervan?


Als je van de eerste schrik bekomen bent, vind ik het erg leuk als je een reactie achter kunt laten met jouw eerste indrukken van de site. Wat vind je mooi of handig en wat juist niet? De komende periode wil ik zeker nog doorwerken aan het verbeteren van het nieuwe Photofacts.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

34 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 26 november 2014 om 13:51  | reageer

  Gefeliciteerd met je nieuwe design Elja. Ziet er goed uit! Ik kon al even wennen, dus ben benieuwd naar de andere reacties.

 2. JVCS909
  Profiel JVCS909 schreef op woensdag 26 november 2014 om 15:30  | reageer

  Ik ben toevallig sinds vandaag een nieuwe lezer en ik dacht dat er bij de overgang naar de nieuwe site iets met m'n browser was!

  Hoe dan ook, gefeliciteerd met de nieuwe site.

 3. Sarina
  Sarina schreef op woensdag 26 november 2014 om 16:19  | reageer

  Zo, dat is inderdaad ff wat anders! Op het eerste gezicht vind ik het er goed uit zien knipoog

 4. Bas A
  Profiel Bas A schreef op woensdag 26 november 2014 om 16:34  | reageer

  Ik opende de site en dacht even: Wow, wat is hier gebeurd! Maar na deze eerste schrik; t ziet er mooi en rustig uit. T is even wennen, maar dat is altijdnahnah

 5. edak
  Profiel edak schreef op woensdag 26 november 2014 om 17:10  | reageer

  Gefeliciteerd. Top, ziet er prachtig uit, heel fris en overzichtelijk, ga zo door.

 6. Reinoud
  Reinoud schreef op woensdag 26 november 2014 om 17:49  | reageer

  Het ziet er frisser uit. Mooi werk!

 7. Henk Willemsen
  Henk Willemsen schreef op woensdag 26 november 2014 om 20:03  | reageer

  Beter en veel rustiger, gefeliciteerd Elja.

 8. Mordicus
  Mordicus schreef op woensdag 26 november 2014 om 20:30  | reageer

  Het rustigere ontwerp (geen dropshadows of gekleurde achtergrondjes meer, geen verschillende breedtes die elkaar overlappen) past veel beter bij deze tijd. Mooi! Maar...

  ...toch wel heel jammer van die twee advertentiestroken gelijk bovenaan, die de ruimtewinst teniet doen. Het is nu eenmaal het eerste punt dat je ogen scannen, het visitekaartje van je site. En als ik besloten heb dat ik de nieuwsbrief NIET wil ontvangen, word ik na de 2e, 3e, 4e keer wel behoorlijk gek van zo'n frontale aanval. Frontaal, want zelfs op mijn iMac 27" vullen die twee advertenties bijna de helft van de beschikbare schermruimte. Da's erg veel voor dit soort 'softe' content.

  Natuurlijk, geld en klanten binnenhalen zijn ook belangrijk. Maar als je zelf nadrukkelijk zegt dat er een duidelijkere focus op de artikelen moet liggen, dan is er op dit ene punt misschien toch iets niet helemaal goed gegaan...

  Verder sluiten vormgeving en inhoud prima aan bij de dingen die ik in mijn eigen werk als webredacteur en vormgever ook toepas. Ik mis de oude site in elk geval nog geen seconde...

 9. Mordicus
  Mordicus schreef op woensdag 26 november 2014 om 20:36  | reageer

  O ja, ook onhandig (maar makkelijk te fixen): bij de reacties valt me op dat je bovenaan niet de nieuwste maar de oudste te zien krijgt. Je moet apart doorklikken voordat je de meest actuele kunt zien. Ik ben geen usability expert, maar de meeste professionele sites keren dat toch echt om...

 10. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 27 november 2014 om 02:35  | reageer

  Ziet er goed uit, mooie vormgeving, eenvoudig en een stuk moderner.

 11. mecx
  Profiel mecx schreef op donderdag 27 november 2014 om 08:33  | reageer

  Hmmmmm.....

 12. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 27 november 2014 om 10:18  | reageer

  Ik vind het helemaal niks. De oude site was compact, nu moet ik overal heel veel scrollen. Je kunt ook tevéél witruimte gebruiken. Het overzicht met laatste reacties was heel handig, zo kon je als reguliere bezoeker (tenminste 3x per dag) snel zien of er nog nieuwe reacties bij zijn gekomen. Nu moet je elk artikel openen om dat te zien. Leuk voor je tellertjes, die worden kunstmatig nog hoger. Maar de realiteit is dat Photofacts in een neergaande spiraal zit en die zul je met dit witter-dan-wit design niet keren. Je kunt er de klok op gelijk zetten: Als jij weer spiegeltjes en kraaltjes weg te geven hebt dan loopt het storm en verder kun je de reacties op de vingers van één hand tellen.
  En op een iPad is het reactieveld onzichtbaar. Op een tablet is de site sowieso onbruikbaar, je scrollt je rot.

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 november 2014 om 10:19  | reageer

  Goed te horen dat het nieuwe design door de meesten goed ontvangen wordt. vrolijk Het is natuurlijk altijd even wennen en ik zal de komende periode nog wat tweaks doorvoeren. Laat het vooral weten als je een opmerking hebt!

  @Mordicus; Wij hebben altijd al de oudste reactie bovenaan gezet. Dat leest wel zo prettig als er reactie op reactie komt. Ik ben het niet met je eens dat de meeste sites het andersom doen. De enige site die het andersom doet (die ik zo kan bedenken) is Tweakers.

  Wat betreft de nieuwsbrief en link naar Photofacts Academy. Deze staat alleen op de homepage. Bij een artikel ligt de focus dus echt volledig op het artikel.

  In elk geval bedankt voor je opmerkingen, ik heb een aanpassing gedaan voor terugkerende bezoekers. Je kunt nu middels een kruisje die meldingen sluiten. Ze blijven dan (mits je de cookies niet wist) een half jaar lang uit beeld.

 14. Marc Brouwer
  Marc Brouwer schreef op donderdag 27 november 2014 om 11:01  | reageer

  Ten eerst, gefeliciteerd met de nieuwe site!

  Naar mijn mening was de vorige duidelijker wat betreft het overzicht van de artikelen. Daar waar elk artikel in een eigen veld stond en daarmee heel duidelijk was, is nu dat nu weggevallen. Nu is het meer een geheel waardoor het makkelijker is om door te gaan, maar misschien gaat dat nu te snel waardoor het e.e.a. wordt gemist.

  Het zou uiteraard een kwestie van wennen kunnen zijn, maar daar gaan we dan achter komen.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 november 2014 om 11:01  | reageer

  @Cas; Je kunt met 1 klik op de homepage direct alle laatste reacties zien. Daar hoef je niet voor door te klikken op een artikel.

  Uiteraard gaan we het punt van het reactieveld op de iPad nog oplossen.

  Verder jammer dat je zo'n negatief gevoel hebt bij Photofacts. Gelukkig hoef je de site niet te bezoeken. vrolijk

 16. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 27 november 2014 om 11:56  | reageer

  @Elja: Wat een dooddoener, die laatste opmerking. Je vraagt toch om reacties? Of wil je alleen maar positieve kritiek? Als je zo op vaste bezoekers reageert hou je er weinig over.

  Inhoudelijk: Het kan jou niet ontgaan zijn dat er van interactiviteit op Pf nauwelijks sprake meer is. Vrijwel niemand reageert op artikelen, behalve als er iets gratis weg te geven is. Als je dan ook de reacties van jouw "inner circle" wegdenkt is het zelfs oorverdovend stil. En dat is jammer, want juist reacties (de goeie) hebben een enorme toegevoegde waarde. Het is/was voor mij een reden om de site vaak te bezoeken.

  Ik heb de laatste reacties inmiddels gevonden, dank daarvoor. Misschien iets prominenter zichtbaar maken? Die sortering op laatste reacties klopt strikt genomen niet helemaal.

 17. Brian
  Brian schreef op donderdag 27 november 2014 om 11:58  | reageer

  Zo dan...
  Na drie keer opnieuw laden toch maar even gekeken of de CSS wel werkte. Dat bleek zo te zijn en toen pas ging ik lezen.

  Eerlijk gezegd, ik weet niet of ik er aan kan wennen want (sorry) ik vind het echt niet mooi. Een site over fotografie moet ook een mooie element hebben, en dat mis ik heel erg in de huidige uitstraling. Maar....

  Misschien is mijn reactie over een week wel meer waard als mijn eerste reactie. Ik kijk het nog even aan en laat het nog even op mij inwerken.

  Trouwens, als je gebruik gemaakt hebt van een usability expert dan is het best storend dat je http:// voor je URL moet zetten voordat je een reactie mag geven.

 18. Joram
  Joram schreef op donderdag 27 november 2014 om 12:32  | reageer

  Oke, een keer een nieuw design prima. Zachte kleuren, alleen is het verschil net niet sterk genoeg, ik zie pas duidelijk de kleur verschillen als ik schuin op de monitor kijk.
  En het is allemaal wel heeul ruim op gezet. Alles in grote blokken. Grote blokken reclame door de tekst heen. Heb zo echt geen idee waar het begin en eind is.
  En je blijft maar scrollen.

  Ow, dubbel check ook even de site in Firefox, hier lijnt hij anders uit dan in Chrome. (Lees het blok van de Nieuwsbrief komt er ook nog eens tussen, bij ff staat hij buiten beeld)

 19. Maarten
  Maarten schreef op donderdag 27 november 2014 om 14:05  | reageer

  Vind hem eigenlijk ook niet echt geweldig, na eerst 3x op F5 te hebben geklikt zag ik dat het om een nieuwe look ging. De voorpagina slaat de plank totaal mis. Hinderlijk die nieuwsbrief. Ook de knop om meer reacties te lezen. Vind het lettertype van de tekst goed en ook de smalle kolom en niks ernaast, maar de footer is met al dat underlined verschrikkelijk lelijk. Vind hem gewoon niet meer duidelijk, advertenties lijken dwars overal door te staan. En zoals je aangeeft je hoeft hem niet te lezen, vreemde reactie!! Vind ik de laatste tijd toch wel hier, je kan niet negatief zijn of een eerlijke mening geven want de vaste kliek geeft een reactie

 20. Maarten
  Maarten schreef op donderdag 27 november 2014 om 14:29  | reageer

  oke, even goed onderbouwen

  1) Stoor mij aan het feit dat alles uit het midden staat. De header met logo is breder dan de tekst kolom met de foto's ervoor.

  2) De advertentie kun je echt beter in een sidebar zetten. Staan nu echt uit het lood. Denk ook dat de adverteerder er niet blij mee is op deze mannier. Niemand die het zo leest en is gewoon storend

  3) Je wilt ruimte creeëren, echter de wit marges zijn overal verschillend. Zorg ervoor dat je er meer wit in brengt en dan overal even veel.

  4) Photofact gaat natuurlijk over fotografie, neem ik aan. En je schrijft zelf dat foto's belangrijk zijn. Vind het jammer dat je dan voor een postzegel kiest. Maak het overzichtelijk om de foto breed over de kolom te zetten. De kop erboven. De tekst eronder waarna je afsluit met een lijntje en dan datum/schrijver/reacties met een lees verder button.

  5) Footer, gewoon helemaal anders opzetten, ik lees deze vaak, zet hem ruimer op. Maak 2 kolommen, zet er facebook/twitter bij en of beelden van flickr, met een footer kun je zoveel, dit is echt er zomaar onder gezet en haalt het ontwerp echt naar beneden.

  6) de knop toon meer artikelen. Ik zou toch voor pagina's gaan en mensen laten kiezen hoeveel ze op een pagina zichtbaar willen hebben. Zet populaire artikelen in kolommen met korte tekst eronder, dan is het overzichtelijk.

  7) Laatste blok met meer over Photofacts op een aparte pagina zetten, is nergens voor nodig om dit op de voorpagina te zetten.

  8) Bij het artikel staat het gratis e-book, waarom heeft dit een rond kader en een lijntje erom heen? Doe je echt nergens dus daar ook niet.

  Dit zijn even dingen die mij zo opvallen, de website is echt niet meer overzichtelijk. Het werkt eigenlijk tegenover gesteld. Nodig niet uit om te lezen.

 21. Geri
  Geri schreef op donderdag 27 november 2014 om 20:02  | reageer

  Ik ben er ook niet weg van. De startpagina is te steriel, veel wit. Er is geen goede uitlijning van de diverse informatie/advertentie blokken ten opzichte van de artikelen.
  Wel goed leesbaar lettertype mag iets kleiner. De website straalt geen "fotografie" uit. Een beetje de plank mis geslagen...

 22. Brian
  Brian schreef op donderdag 27 november 2014 om 20:55  | reageer

  Ik kom er toch nog even op terug, want het stoort mij echt dat je hulp hebt gehad van een usability expert. Iemand mag zichzelf best een expert noemen, maar de vraag is dan altijd wat anderen van die persoon vinden?

  Als je kijkt naar de website van deze persoon, dan zie je inderdaad dat die net zo grof met ruimte omgaat als het nieuwe Photofacts. Het is een keuze, maar ik weet wel dat je geen zakelijke website op het Internet kunt vinden die er zo uit ziet, en dat heeft echt een reden.

  De nieuwe opzet van Photofacts heeft alleen qua naam nog iets met fotografie te maken, en dan vind ik de usability gewoon ronduit slecht. Dit vind ik echt jammer want na het weg doen van mijn eigen website over fotografie vind ik het echt jammer dat de enige site die ik binnen het Nederlandse hoog in het vaandel had staan, nu zo onderuit gaat.

  Doe ons en jezelf een plezier en ga terug naar je zes jaar oude website, Die was mooi en wat mij betreft helemaal niet aan verandering toe.

 23. Mark Gilden Fotografie
  Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op donderdag 27 november 2014 om 20:59  | reageer

  Elja, ten eerste gefeliciteerd met de nieuwe layout van de site.

  Helaas is het voor mij geen verbetering vanuit een usability perspectief. Ik mis overzicht en ik moet veel te veel scrollen. In eerste instantie dacht ik ook dat er iets mis was met de site en heb ik hem een paar keer opnieuw proberen te laden.

 24. ldoetje
  ldoetje schreef op donderdag 27 november 2014 om 21:17  | reageer

  Moet ook zeggen dat ik deze opzet helemaal niets vind.
  Je wordt meteen op een volle pagina reclame. Ga je naar een topic, kun je een heel pleuris-eind naar beneden scrollen om de reacties te lezen. En tijdens het scrollen kom je weer een bak reclames tegen. Nee, geef mij maar de oude opzet

 25. Raisa Zwart
  Raisa Zwart schreef op donderdag 27 november 2014 om 23:34  | reageer

  Wauw dat is zeker even wennen, maar ziet er heel goed uit Elja!

 26. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 november 2014 om 23:51  | reageer

  @Joram; Goed punt van Firefox, dat ga ik oplossen. Thanks.

  Ook aardig wat reacties die vinden dat het er slechter op geworden is. Daar ben ik het uiteraard niet mee eens. knipoog Ik verwacht dat het voor heel veel bezoekers echt even een kwestie van wennen is. Dat is in elk geval mijn ervaring met andere sites waarbij ik redesigns heb doorgevoerd.

  @Maarten; Over de advertenties in een side-bar. Er is in deze opzet juist heel bewust gekozen voor het weglaten van een side-bar. Geloof me, elke adverteerder zal blij zijn dat ze van de side-bar naar een plek in de content (en er is geen andere plek meer) verhuisd is. Dat zal alleen maar goed zijn voor de exposure van hun ads.

  Foto's krijgen in dit nieuwe design juist veel meer ruimte, van 600 pixels in het oude design naar nu 960 pixels. Dat lijkt me toch echt wel een mooie verbetering voor een fotografie-site. De thumbnails op de homepage -daar heb jij het denk ik over- zijn hetzelfde formaat gebleven als in het oude design. In plaats van achter het artikel staan ze er nu voor; dat zorgt volgens mij ook juist voor meer aandacht op de afbeeldingen.

  @Brian; ik heb usability expert Bart juist erg hoog zitten en veel vertrouwen in zijn visie op dingen. Hij heeft in de designfase van de website geholpen, de fijne details zijn door mij ingevuld. Ik heb vlak voor de livegang nog contact met hem gehad en hij had ook nog wel wat verbeterpunten die ik nog niet allemaal doorgevoerd hebt.

  Wat mij betreft is een website een dynamisch geheel. De komende periode zal ik nog wel het nodige tweaken om alles nog net wat prettiger te maken voor bezoekers.

  Dat nog niet veel zakelijke sites opgezet zijn zoals Photofacts nu is komt in mijn ogen omdat bij bedrijven vaak teveel afdelingen iets te zeggen hebben over de site; elke afdeling wil zijn dingetje erop hebben. Zo worden sites vaak rommelig en missen ze focus. Ook zijn sites van bedrijven doorgaan meer trendvolgers dan trendsetters.

  Ik ben er van overtuigd dat sites met een ruime opzet, grotere lettertypes en focus op wat het belangrijkste is voor bezoekers (in het geval van Photofacts de artikelen en de afbeeldingen daarin) de toekomst zijn.

  In mijn ogen loopt Photofacts nu vooruit op veel andere sites. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ook jij gaat wennen. knipoog

  Maar ik lees alle input graag en kijk wat ik wel en wat ik niet over kan nemen om de site te verbeteren.

 27. gast schreef op maandag 1 december 2014 om 10:20  | reageer

  Misschien is er een mogelijkheid om de achtergrond
  anders in te stellen.
  Ik kan moeilijk van een witte achtergrond lezen.

 28. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 december 2014 om 23:34  | reageer

  @Gast; die mogelijkheid is er nog niet, maar kan ik wellicht wel toevoegen. Welke kleurcombinatie van achtergrond en tekst werkt voor jou het beste?

  Overigens is deze donkergrijze kleur tekst op een witte achtergrond niet anders dan in het vorige design van Photofacts.

 29. Eef Bosch
  Eef Bosch schreef op dinsdag 2 december 2014 om 12:29  | reageer

  oogstrelend! Leest prettig!

 30. Eddy Moens
  Eddy Moens schreef op dinsdag 2 december 2014 om 12:47  | reageer

  Good looking design photofacts ... is stukken leesbaarder ... (toch als je iets ouder word en je oogjes niet zo goed meer meewillen ... vrolijk

 31. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 2 december 2014 om 14:40  | reageer

  Keurig die nieuw look. Leesbaarheid is nog beter geworden. Proficiat en veel succes Elja.

 32. pas
  pas schreef op dinsdag 2 december 2014 om 15:10  | reageer

  Ziet er mooi uit! Ik hou wel van alles lekker groot en duidelijk. Alleen als ik naar photofacts.nl surf krijg ik een error 500 pagina. Ik moet naar photofacts.nl/fotografie gaan om de website te gebruiken en dat is denk ik niet de bedoeling.

 33. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 december 2014 om 23:12  | reageer

  De vernieuwde website heeft een frissere uitstraling. Daarnaast, daar ben ik heel blij mee, is alles ook beter leesbaar zonder de afbeeldingsgrootte op meer dan 100% te moeten zetten.
  Om eerlijk te zijn zou ik wel afstappen van het blauw dat teveel op dat van FB lijkt. Ik weet het, FB is populair, maar is dat niet enkel door het kleurgebruik. Een andere basiskleur mag van mij dus wel vrolijk.
  De frisse uitstraling is er, de leesbaarheid is enorm verbeterd en dat vind ik het belangrijkste.

 34. jdl
  Profiel jdl schreef op woensdag 3 december 2014 om 10:33  | reageer

  ok tof en overzichtelijker, mooi werk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord