Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts in een nieuw jasje

dinsdag 28 oktober 2008, 20:00 door | 6.301x gelezen | 48 reacties

Zo, dat is even schrikken voor onze vaste bezoekers. Photofacts is vandaag in een gloednieuw jasje gestoken. Ruim een jaar geleden was het plan voor een wat flitsender ontwerp er al met de introductie van het vernieuwde Photofacts logo en vanaf vandaag is de hele site in bijpassende stijl te bekijken.

Verbeteringen
Codetechnisch is er ook een boel verbeterd, zowel in de achterliggende code als in de HTML (opmaak). De echte codefreaks zullen wel niet zo onder de indruk zijn door mijn gebruik van tabellen om hier en daar het lay-outen te vergemakkelijken, maar het is al een aardige verbetering ten opzichte van de oude website. De meeste gebruikers zal dat allemaal niks kunnen schelen; het gaat om de inhoud.

Die inhoud hebben we beter bereikbaar geprobeerd te maken door wat handige functionaliteiten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe rubrieken blok met daarin ook een aantal 'top artikelen'.

De artikelen zelf staan nu op een witte achtergrond; een stuk praktischer dan de lichtgrijze achtergrond die het oude design had. Het scheelt me een boel foto's nabewerken. Wel jammer is dat er bij oudere artikelen nu vaak een grijs vlak om een vrijstaande foto te zien zal zijn.

Homepage
Ook de homepage van Photofacts is aangepast, al is het in de basis niet veel anders. Eerst worden de twee recentste artikelen getoond, dan komt het rubriekblok met een 'top artikel' gevolgd door weer een aantal recente artikelen. Even later worden de artikelen weer onderbroken door de What The Duck strip. Deze is hiermee dus iets meer omhoog gekomen.

Gravatars
Ook maakt Photofacts vanaf nu gebruik van zogenaamde 'Gravatars'. Dit zijn de afbeeldingen naast de reacties bij artikelen. Wanneer je iemand kunt zien wordt reageren tenslotte veel persoonlijker en ben je ook sneller te herkennen wanneer je vaker terug komt op Photofacts. Met de dienstverlening die Gravatar.com gratis biedt is het erg eenvoudig om je foto te uploaden.

Behalve Photofacts zijn er nog duizende andere websites die de service van Gravatar gebruiken. Zo hoef je maar op één website je afbeelding te uploaden en te beheren. Door bij het geven van een reactie je e-mail adres achter te laten wordt je gravatar automatisch bij je reactie getoond. Snel even aanmaken dus, die gravatar!

Het oude design van Photofacts
Het oude Photofacts design


Het nieuwe design is overigens ontworpen door Nick Barten van Eyedynamic. Nick, ontzettend bedankt voor dit prachtige design! vrolijk

Wat vinden jullie?
Zelf ben ik erg tevreden met de nieuwe look & feel, maar wat vinden jullie ervan?
Zijn er functionaliteiten verdwenen die je graag terug ziet, vind je het nieuwe ontwerp passend, is er iets verkeerd ingedeeld in jouw ogen?

Ik hoor jullie reacties graag!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

48 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:26  | reageer

  Hebben jullie de layout bekeken in Safari? De regels zijn daar bijna schermbreed... (ziet er heel anders uit dan onder Firefox)...

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:27  | reageer

  Hmmm na een reload ziet het er beter uit. of las ik het artikel tijdens een update van de stylesheet?

 3. jl
  jl schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:29  | reageer

  Erg mooi dit, leuk design!

 4. Frank
  Frank schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:31  | reageer

  Elja, sorry maar mijn eerste reactie is inderdaad schrikken.

  Na even testen blijkt dat dit komt doordat je site in Safari niet goed wordt weergegeven (Verspringende tekst en fotos, andere achtergrond/kleuren, met als gevolg zeer onevenwichtige paginaopbouw en slechte balans tussen tekst en fotos).
  Testen in firefox (dat ik ook op mijn mac heb staan) levert me gelukkig een veel positiever oordeel op: ben op eerste gezicht wel gecharmeerd van de vernieuwde layout, net weer een fris verfje, en ben ook erg blij met direct toegang tot de verschllende rubrieken.


  Kortom: probeer nog te kijken of je kunt optimaliseren voor Safari, anders vrees ik dat ik minder frequent bezoeker (tot nu toe dagelijks!) zal worden aangezien safari nu mijn standaard browser is.


 5. Frank
  Frank schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:34  | reageer

  Elja, ergens is iets vreemds aan de hand: zoals Reinoud al schrijft ziet het er na een reload wél goed uit! Vreemd genoeg als ik Safari afsluit, en via mijn bladwijzers opnieuw naar photofacts ga het er weer heel vreemd uitziet! snap ik niet want mijn cache zou dan leeg moeten zijn. Kinderziekte hopelijk die er nog uit gaat.

  Frank

 6. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:35  | reageer

  Phoe hé, dat is even schrikken!! Nee hoor, ziet er mooi en fris uit!!

 7. Frank
  Frank schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:37  | reageer

  Elja het ligt waarschijnlijk inderdaad aan de cache of iets dergelijks. Heb nogmaals voor derde keer browser afgesloten en photofacts opgestart (zowel direct via url als via mijn bladwijzers), in beide gevallen komt het meteen goed!

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:39  | reageer

  Browser maken vaak gebruik van cache; het opslaan van bezochte websites op de lokale harddisk. Hierdoor is het voor elke bezoeker die hier al eerdere geweest is verstandig om even de boel te refreshen (F5).

  Zelf werk ik ook met Safari op mijn MacBook. Moet geen probleem zijn, net als Firefox, Chrome en Internet Explorer.

 9. Bart
  Profiel Bart schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 20:41  | reageer

  Ziet er goed uit!
  Even F5, of CTRL (soms Shift) F5 en hij werkt ook voor browsers die het nog foutief uit de cache halen.

 10. gast schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 21:37  | reageer

  Mag ik even laten weten dat het er op firefox niet uitzien, op iex is het heel mooi :D

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 21:45  | reageer

  @Gast; Firefox werkt ook prima, even refreshen..

 12. jules
  jules schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 22:15  | reageer

  Helemaal web 2.o

 13. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 22:20  | reageer

  Elja, gefeliciteerd met de nieuwe site. Ziet er heel fris uit, vooral dat zoete groen wat dus al in het logo aanwezig was. De tekst is erg goed leesbaar wat uiteraard het belangrijkste is. De foto's bij de verhalen lijken nu wat meer de ruimte te krijgen (in de breedte) of vergis ik me daarin. In ieder geval is dat natuurlijk prima want daar draait het immers om.

  De kleine foto's (gravatars) zijn qua oppervlak redelijk groot en dat geldt ook voor de grijze balken aan weerzijde van de hoofdtekst. De breedte daarvan staat in relatie met de andere opmaakelementen maar oogt wat fors. In totaal bevat het scherm nu meer opmaakelementen dan de oude site, denk ik.

  Rest de vraag uiteraard welk model haar mooie ogen geleend heeft voor in de kop?

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 22:42  | reageer

  @Charles; Het tekst vlak is nu net iets breder dan in het oude design. Inderdaad flink wat meer opmaakelementen dan de oude site.

  Het model in de header is Shenna.

 15. Arno
  Arno schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 22:48  | reageer

  Ziet er mooi uit, wel even wennen vrolijk

 16. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 23:32  | reageer

  Zou het kunnen dat jullie nieuwe stylesheet dezelfde naam heeft als het oude? Dan is het niet zo vreemd dat het nog in de cache zit...

 17. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 23:43  | reageer

  Ziet er best lekker uit hoor. Even wennen hoe de beginpagina nu ingedeeld is, maar het werkt wel lekker. De foto van Shenna vind ik alleen niet geweldig. Ik heb het idee dat de ogen niet horizontaal staan. Het is net niet spetterend genoeg. Misschien in PS een overlay laagje doen 30%?

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 02:40  | reageer

  De vernieuwde website vind ik een behoorlijke opwaardering. Met name de tekst is beter leesbaar en het geheel geeft een frisse indruk. Het design is een kwestie van smaak maar het ziet er sowieso hedendaagser uit.

 19. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 06:41  | reageer

  Mooi ontwerp Elja,
  Frisse kleuren en een duidelijke layout.
  Het probleem van de cache had ik ook, maar daar ontkom je niet aan bij een nieuw ontwerp, geeft ook niet want na het handmatig dumpen van de cache (wat bij de meeste browsers na 72 uur ook automatsich gebeurt) ziet het er perfect uit.

  Proficiat !

 20. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 06:56  | reageer

  Mooie en verfrissende layout.Bij mij wordt alles prima weergeven IE, firefox en Chrome. Super!

  Groeten Marcel.

 21. David
  Profiel David schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 07:03  | reageer

  Ik vind hem prachtig, Elja!
  Ik mis als bezoeker met een eigen website alleen een link-afdeling naar collega-blogs over fotografie. Op je vorige layout was die ook al erg verstopt, maar nu kan ik hem helemaal niet meer vinden.
  Verder prachtig!

 22. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 08:16  | reageer

  Dit ziet er inderdaad weer fris uit, zeker als je de oude layout ernaast ziet. Bij mij op het scherm valt wel de tekst 'let's talk photography' bijna weg, de rechterkant van de ogenfoto loopt bijna zwart weg. Maar dat kan ook aan mijn scherm liggen.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 08:26  | reageer

  @Peter; Zo is Photofacts gelijk een goede maatstaf voor je beeldscherm geworden. Bij en goede (en goed gecalibreerde) monitor ziet de site er optimaal uit. knipoog

  @David; Ja, je hebt een goed punt. Ik werd alleen moe van alle aanvragen van minder relevante sites om op mijn link-pagina te staan. Ik denk dat er in de nabij toekomst nog wel iets voor terug komt. Wellicht dat ik ook wat meer kan doen met de RSS feeds van de sites die echt de moeite zijn.

  @Reinoud; Ik had inderdaad de stylesheet beter een ander naampje kunnen geven, dan was het cache probleem waarschijnlijk niet aanwezig geweest.

  Verder bedankt voor de -voornamelijk- positieve reacties!

 24. Karel
  Profiel Karel schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 08:43  | reageer

  Zeer geslaagde restyling! Proficiat!!!

 25. Daan
  Daan schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 09:19  | reageer

  Ziet er goed uit Elja ! :D

 26. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 09:32  | reageer

  Erg mooi design Elja! Ziet er goed uit.
  De usability is er wat mij betreft ook flink op vooruit gegaan.

 27. René
  Profiel René schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 09:56  | reageer

  Ziet er prima uit! Lekker fris.

 28. Peter
  Profiel Peter schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 10:03  | reageer

  Very nice indeed, I like!

 29. Carlos
  Carlos schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 10:22  | reageer

  Gaaf! mooie design
  Cheers,
  Carlos

 30. gast
  gast schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 10:42  | reageer

  mooi!

 31. MarcelG
  MarcelG schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 12:43  | reageer

  Strakke layout!! Gefeliciteerd met deze mijlpaal!

 32. MarcelG
  MarcelG schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 12:47  | reageer

  Overigens ; wel jammer dat de Gravatars niet werken als je niet ingelogd bent hier.

 33. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 13:41  | reageer

  @Marcel; Dat zou prima moeten werken als je ook je e-mailadres ingeeft bij je reactie. En natuurlijk een account ben Gravatar.com met datzelfde e-mailadres.

  Hmm, ik zie dat jij wel een e-mailadres ingevuld hebt. Ik ga het vanavond even controleren waarom dit niet werkt.

 34. Wouter Diemer
  Wouter Diemer schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 14:40  | reageer

  Netjes! Gefeliciteerd en ga zo door!

 35. BBasje
  BBasje schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 17:01  | reageer

  Het is inderdaad even schrikken maar het is een mooi en strak ontwerp!
  Goed gedaan dus!

 36. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:36  | reageer

  Ziet er prima uit vrolijk

 37. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:41  | reageer

  Ik weet niet of het juiste e-mailadres hier is geregistreerd, ivm de gravatar. Even checken...

 38. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:47  | reageer

  Nee, heb eerder een ander e-mailadres opgegeven. Lukt me niet die te wijzigen in het profiel...

  Opnieuw aangemeld, met ander e-mailadres. Laatste poging.

  YES!!

 39. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:50  | reageer

  @Margo; Als het goed is kun je in je Gravatar account ook meerdere e-mailadres koppelen aan eenzelfde afbeelding. Je hoefde er dus geen nieuw account voor aan te maken.

 40. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:58  | reageer

  Niet teveel veranderd maar gewoon net eventjes wat gesleuteld, goed geworden dacht ik zo!

 41. Rick
  Profiel Rick schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 23:12  | reageer

  Ook ik vind het erg mooi geworden, proficiat ermee

 42. Michael
  Michael schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 00:21  | reageer

  Ik vind het een hele verbetering Elja, mijn complimenten.


 43. Martin
  Martin schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 00:33  | reageer

  Mooi design, compliment!

 44. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 17:42  | reageer

  Ziet er super uit !! Ik ben blij dat je qua kleurstelling de boel redelijk gelijk hebt gehouden.

 45. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 20:11  | reageer

  Erg mooi het nieuwe design mijn complimenten.

 46. Eric
  Eric schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 21:11  | reageer

  Goed redesign, lekker fris!

 47. Frank
  Frank schreef op zaterdag 1 november 2008 om 11:09  | reageer

  Elja het is inderdaad helemaal goed gekomen, mooi fris design (zoals ik al eerder schreef).

  Twee kleine suggesties: de selectiecriteria voor 'topartikel' zijn me niet helemaal duidelijk, het is een wisselend bericht merk ik maar het staat 'gewoon' tussen reguliere berichten. Misschien ook nog iets meer afwijkende vormgeving geven?
  Tweede suggestie: Ik zou het aantal verschillende rubrieken wat opschonen, en maximaal 6 tot 10 rubrieken maken; dit is overzichtelijker en je vermijdt rubrieken waar maar één of twee artikelen instaan.

 48. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 1 november 2008 om 11:22  | reageer

  @Frank; Bedankt voor je tips! Ik ga kijken of ik er wat mee kan doen.

  Er zit toch een duidelijk onderscheid tussen de normale blokken en het blokje waar het topartikel in staat? Er worden andere kleuren gebruikt, er staat geen afbeelding bij en de linkerkant wordt opgevuld met een rubriekenoverzicht.

  De topartikelen zijn een aantal geselecteerde artikelen die ik eruit vind springen boven de dagelijkse artikelen en die ook over een jaar nog de moeite waard zullen zijn om terug te lezen. Telkens wordt er willekeurig een artikel getoond. In de toekomst is het in principe ook de bedoeling dat je in dat blok eenvoudig door de verschillende topartikelen kunt bladeren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord