Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Photofacts jaaroverzicht 2009

donderdag 31 december 2009, 10:15 door | 5.729x gelezen | 11 reacties

Op internet wordt er deze dagen behoorlijk wat teruggeblikt op het afgelopen jaar. We kunnen hier op Photofacts natuurlijk niet achterblijven. In 2009 is er dan ook een boel gebeurd voor dit weblog en voor mij persoonlijk. En bij terugblikken hoort natuurlijk toch ook een beetje vooruit kijken naar het eerste jaar van het nieuwe decenium.

Photofacts in 2009
In februari dit jaar werd Photofacts officieel een bedrijfje. Feitelijk veranderde er niet zoveel, alleen kwam er voor mij een boel administratie bij kijken. Rijk zal ik nog niet snel worden van Photofacts en zelfs ervan leven is nog ver weg. Het is echter wel leuk om net weer een stapje professioneler met het weblog bezig te zijn.

Voor mij persoonlijk was het schrijven van een boek natuurlijk een prachtig onderdeel van het afgelopen jaar. Pearson vroeg me eind 2008 of ik voor hun een boek wilde schrijven en dat is verbazend snel gegaan. In september lag mijn zwart-wit boek in de winkels. Met jullie hulp uiteraard, want via Photofacts en Twitter hielpen jullie me aan prachtige zwart-wit foto's om het boek te illustreren!

Bij mijn boek kwam natuurlijk ook Photofacts als bedrijfje handig uit; ik kon zo mijn eigen boek via de site verkopen. Momenteel staat de stand hierbij op 85 gesigneerde exemplaren die ik verstuurd heb. Wat er in de boekwinkels verkocht is weet ik nog niet, als het goed is hoor ik dat de komende maand.

Ook nieuw; het Photofacts forum. Nog geen maand live en inmiddels gevuld met ruim 350 berichten. Het forum is nog in ontwikkeling en zal in 2010 vast verder vorm krijgen. Volgens mij een nuttige aanvulling voor je fotografie vragen die op het weblog niet zo snel beantwoord worden.

In 2009 waren de populairste artikelen de berichten die gingen of zwart-wit fotografie en de Canon 7D. Zo te zien hoog tijd voor een review van de Canon 7D op Photofacts, de preview was behoorlijk populair (derde plaats). Het afgelopen jaar bezochten 831.000 mensen dit weblog en werden 1,75 miljoen pagina's bekeken. Gemiddeld kwamen er dagelijks dus 2276 mensen een kijkje nemen. Een mooie hoeveelheid bezoekers.

Erg fijn om te merken dat we een aantal actieve bloggers op Photofacts hebben gekregen. In 2008 verschenen er 397 artikelen op Photofacts waarvan ik er 304 geschreven had. Dit jaar heb ik zelfs slechts 253 artikelen geschreven terwijl de totaalscore op 420 artikelen staat. De top vijf Photofacts bloggers is als volgt:

- Ed Coenen (29 artikelen)
- Johannes Klapwijk (18 artikelen)
- Ger de Gram (17 artikelen)
- Han Janssens (11 artikelen)
- Antonette de Groot (10 artikelen)

Natuurlijk worden ook alle andere bloggers erg bedankt voor hun bijdrage!
Er zijn behoorlijk wat interessante artikelen voorbij gekomen in 2009.

Natuurlijk was het bijzonderste dit jaar voor mij niet gerelateerd aan Photofacts; de geboorte van mijn zoon Mika. Net twee weken oud inmiddels en hij heeft al de nodige zorgen met zich meegebracht. We hopen hem begin volgend jaar (lees: volgende week) ook thuis te hebben. Een paar turbulenten weken, maar een prachtig mannetje!

Photofacts in 2010
Natuurlijk gaan we in 2010 op dezelfde voet verder. Met dagelijks een nieuw fotografie gerelateerd artikel en hopelijk met de nodige bijzondere extraatjes. Ik heb nog een aantal uitbreidingen van Photofacts gepland staan en hopelijk heb ik ook weer de tijd een nieuw boek te schrijven!

Ook verwacht ik het komende jaar weer een aantal nieuwe interessante bloggers te verwelkomen. Suggesties voor verbetering van Photofacts zijn uiteraard weer van harte welkom!

Vuurwerk


Voor vanavond een fijn uiteinde gewenst en voorzichtig met het vuurwerk! Die handen heb je nodig om de ontspanknop in te drukken. Graag wijs ik jullie nog op dit artikel over het fotograferen van vuurwerk.

Fotografierijk 2010 gewenst!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 31 december 2009 om 10:38

  Elja,

  Jij ook bedankt voor het afgelopen jaar!
  Dat 2010 maar weer een mooi jaar mag worden.

  Alle andere lezers/bloggers:

  Een heel goed 2010 toegewenst!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 31 december 2009 om 11:46

  Mooi overzicht Eljah, duidelijk een flinke groei!

  Van mijn kant ook iedereen een gezegend nieuwjaar gewenst. Dat het maar een mooi fotografiejaar mag worden.

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op donderdag 31 december 2009 om 12:15

  Ook ik wens iedereen een voorspoedig 2010, maar eerst nog succes met de vuurwerkfoto's komende nacht!

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 31 december 2009 om 12:24

  Mooi zo'n terugblik. Het jaar heeft een turbulent staartje voor jullie gekregen. Verder sluit ik me aan bij Johannes: allen een gezegend nieuwjaar toegewenst! Fijn trouwens dat Mika binnenkort naar huis mag, da's goed nieuws!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord