Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts nu officieel een bedrijf

dinsdag 10 februari 2009, 21:33 door | 7.411x gelezen | 37 reacties

Het weblog Photofacts is per vandaag officieel een bedrijf geworden. Vanmiddag had ik een afspraak bij de Kamer van Koophandel in Nijmegen om me in te schrijven in het handelsregister. In de praktijk verwacht ik hierdoor overigens geen verandering in Photofacts, maar het geeft me wat meer mogelijkheden voor de inkomsten die ik met Photofacts ontvang.

Ik was al een tijdje aan het twijfelen over de oprichting van een eigen bedrijfje (naast mijn gewone werk) en afgelopen weekend heb ik dan de knop maar eens doorgehakt. Het is dan eigenlijk verbazend eenvoudig hoe snel je een bedrijf dan ook daadwerkelijk opgericht kunt hebben.

Vanmiddag bij de Kamer van Koophandel had ik binnen een half uur de inschrijving geregeld en gelijk de aanmelding voor de belastingdienst meegenomen. Nadeel van een eigen bedrijfje is de tijd die nu gaat zitten in het bijhouden van de administratie.

Keuze voor een bank
Mijn volgende stap is het openen van een bankrekening op naam van het bedrijf. Dit is niet noodzakelijk, maar maakt het wel makkelijke bij het uit elkaar houden van betalingen. Daarnaast staat het professioneler dan een privérekening. Wel storend dat je als bedrijf direct overal voor moet betalen. Zelfs als iemand geld naar je over maakt kost je dat al snel ongeveer 10 eurocent.

Vergelijken van prijzen wordt je op de websites van de verschillende banken niet al te makkelijk gemaakt. De kosten worden tamelijk goed verstopt op de sites. Om voor mezelf een overzicht van de kosten te krijgen bij de verschillende banken heb ik gekeken naar een zakelijk pakket met uiteraard de rekening, een betaalpas en een creditcard. Vanzelfsprekend wil ik mijn bankzaken regelen via internet.

Prijzen liggen dan tussen de circa 100 en 200 euro. Bizner is met 102,- euro per jaar het goedkoopst, gevolgd door de Postbank met 110,45 euro. Duurste is de ING met 183,95 euro per jaar. Op zich ging mijn voorkeur richting de Postbank, aangezien ik daar ook mijn privérekening heb. Met de het verdwijnen van het merk Postbank (toevallig vandaag, als ik me niet vergis) vond ik dat echter een onduidelijke toekomst.

Vandaar dat ik nog wat beter heb gekeken in verschillende fora en op vergelijkingsites. Uiteindelijk heb ik vanmiddag mijn aanvraag verstuurd voor een rekening bij Bizner. Deze bank, die onderdeel is van de Rabobank, biedt zijn services geheel gebaseerd op internet. Iets dat mij wel aan spreekt. Daarbij doen ze niet moeilijk over elke transactie. Standaard mag je zonder extra kosten duizend transacties per jaar uitvoeren. Ongetwijfeld meer dan voldoende voor mijn behoeften..

Belastingen
Mijn volgende stap is het bijhouden van de boekhouding. Voornamelijk voor de belastingdienst, want daar moet ik nu elk kwartaal BTW aan gaan afdragen. Iets waar ik me nog flink in zal gaan verdiepen waarschijnlijk en wellicht dat ik daar ook nog een boekhouder voor in ga schakelen.

Ook heb ik begrepen dat ik mijn werkuren bij moet gaan houden. Als je meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteed (23,55 uur per week), dan levert dat met de belasting voordelen op. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je zoveel werkt voor je bedrijfje. Nu geloof ik dat die uren elke week inderdaad wel in Photofacts gaan zitten, dus ik denk dat dit wel goed gaat komen.

Uitreksel van het Handelsregister


Veel van de Photofacts bezoekers zullen zelf ook een eigen bedrijfje hebben of overwegen. Jullie tips zijn natuurlijk van harte welkom in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

37 reacties

 1. Henk
  Henk schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:37  | reageer

  Proficiat!

 2. Ronald
  Profiel Ronald schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:54  | reageer

  Heb me vorige week ook ingeschreven bij de KVK en belastingsdienst.
  Opzich valt het allemaal wel mee. Belangrijk is goeie boekhouding/administratie. Gelijk je omzetbelastingen bijhouden. Daarnaast niet vergeten wat je inkomstenbelasting gaat betalen over het verdiende bedrag ong 1/3 van het totaal.
  Als je deze getallen goed bij houdt en dit geld reserveert valt het best mee.

  Ik werk persoonlijk op de Mac en heb daar nu Billings 3 opdraaien. Echt een goed programma!
  Maken van facturen, bijhouden van je debiteuren, btw rekeningen.. enz enz.

  Groeten, Ronald Flaton

 3. René
  Profiel René schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:57  | reageer

  Van harte, Elja! Veel succes!

 4. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:59  | reageer

  Elja allereerst van Harte Gefeliciteerd met het zelfstandig ondernemer zijn.
  Bij een eenmanszaak heb je aan een administratie die je in Excel bijhoudt eventueel genoeg. Als je je inkoop en verkoop en je diverse BTW maar goed uit elkaar houd. Een accountant je administratie laten doen kost je wel geld (of veel geld) je kunt het beter gewoon zelf doen. Je kunt wel een accountant vragen of hij / zij 1 keer per jaar je administratie kan controleren. Die kunnen je eventueel nog wat handige tips en trics meegeven voor het extra terugvragen van belasting bijvoorbeeld.

  Ik heb zelf inmiddels al weer meer als 4 jaar mn eigen onderneming. En het is wel erg handig moet ik toch wel zeggen je kunt ineens een heleboel dingen zakelijk boeken en dan krijg je toch 19% korting van de Staat. Das toch weer mooi meegenomen.

 5. Me!
  Me! schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 22:20  | reageer

  Veel succes met je eigen bedrijfje

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 23:28  | reageer

  Proficiat Elja! En zoals hiervoor al gezegd, het is toch altijd aardig als je voor de zakelijke kosten 19% 'korting' krijgt...

 7. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op woensdag 11 februari 2009 om 00:54  | reageer

  Proficiat collega vrolijk

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 11 februari 2009 om 02:20  | reageer

  Geweldig Elja! Van harte gefeliciteerd met deze stap. Het ondernemerschap kent een aantal voordelen maar uiteraard ook nadelen. In de beginfase zul je door de nodige aanloopkosten fiscaal verlies maken wat een belastingvoordeel kan opleveren. Ook betaalde BTW over zakelijke aankopen (zoals je camera gear, computer enz..) kun je terugvorderen. Een adekwate administratie is daarom onontbeerlijk. Zoals ThommyMan adviseer ik ook je administratie zelf te gaan doen. Zeker in deze fase van je onderneming scheelt dat veel kosten want een accountant is (te)duur. Zo'n 30 jaar ben ik inmiddels ondernemer en wil je graag van dienst zijn met goede raad.

 9. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 11 februari 2009 om 04:08  | reageer

  Wat grappig dat er zo'n verschil zit tussen de postbank en de ING. Net nu ze vandaag 1 bank zijn geworden "knipoog

  Ik heb ook een BTW nummer en KVK inschrijving, maar ik doe alles nog als 'inkomsten uit overige werkzaamheden' voor de belasting. En ik heb mijn boekhouding aan een administratiekantoortje uitbesteed. Ik maak liever foto's

 10. hbj
  Profiel hbj schreef op woensdag 11 februari 2009 om 08:29  | reageer

  Het kan nu alleen maar beter worden, toch? Gefeliciteerd! En vooral niet bang worden van al die nare verhalen van recessie en bankencrisis enz.

 11. Aeneas
  Profiel Aeneas schreef op woensdag 11 februari 2009 om 08:31  | reageer

  Veel succes Elja.
  Het gaat je zeker lukken gezien de kwaliteit van Photofacts.

 12. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op woensdag 11 februari 2009 om 10:55  | reageer

  Gefeliciteerd Elja!
  Nog even een tip: vermeld in al je zakelijke correspondentie (ook e-mail) en op de je website ook je KvK en BTW nummer. Schijnt verplicht te zijn.

  Overigens ; je zult er al snel achter komen dat ongeveer de hele wereld geld aan je bedrijf gaat verdienen ; de bank, de KvK, de belastingdienst, TNT, de boekhouder, de leverancier van je boekhoudpakket etc.
  Maar goed, dat is weer goed voor de economie zullen we maar zeggen.
  Als je overigens nog een goed (goedkoop) boekhoudpakket tegenkomt hou ik me aanbevolen...ik doe nog alles in Excel...

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 februari 2009 om 11:15  | reageer

  Bedankt voor alle felicitaties.
  Ik ben gisterenavond direct druk bezig geweestr met het opzetten van administratie. Dat zal wel nooit echt mijn hobby worden. knipoog

  @Marcel; KvK en BTW nummer had ik gisterenavond al toegevoegd aan Photofacts. Moet het ook nog even aan mijn andere sites toevoegen. Zal dan toch maar eens een signature aanmaken voor mijn e-mails.

 14. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 11 februari 2009 om 11:23  | reageer

  kvk nummer is verplicht in "alle zakelijke correspondentie". Dus in je zakelijke mailtjes. BTW nummer niet. Dat doe ik ook liever niet aangezien voor kleine ondernemers je BTW nummer gelijk is aan je burgerservicenummer (plus 'B01'). en dat nummer wil je niet aan de hele wereld bekendmaken, aangezien identiteitsdiefstal daardoor een stapje makkelijker wordt.
  (je ontkomt er vaak niet aan het op facturen en dergelijke te zetten, maar als het niet hoeft ben ik er even voorzichtig mee)

 15. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op woensdag 11 februari 2009 om 11:43  | reageer

  @Reinoud ; ik dacht dat 't BTW nummer ook bij hoorde...maar goed, weer wat geleerd. knipoog

 16. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 11 februari 2009 om 12:04  | reageer

  Bereidt je ook maar vast voor op alle snailmailspam die verstuurd wordt aan nieuwe kvk-inschrijvingen.

 17. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 11 februari 2009 om 13:21  | reageer

  Hemel, wat een ondernemers hier allemaal, maar ik ben er zelf trouwens ook een. Proficiat met de zaak!
  Een kleine tip: vergeet die creditcard als je het ook op een andere manier kan betalen want het is het duurste grapje dat je maar kunt bedenken op deze planeet! Dus meten 100% terug betalen vanuit de normale rekening wat je met die creditcard betaald.

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 februari 2009 om 13:33  | reageer

  @Charles; Ik wil die creditcard ook niet gebruiken 'op afbetaling'. Gewoon om een betaling te kunnen doen in het buitenland die dan dezelfde maand volledig van de rekening wordt afgeschreven.

  Enne, ik ga geen geld uitgegeven dat ik niet op de rekening heb.

 19. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op woensdag 11 februari 2009 om 13:34  | reageer

  Elja, gefeliciteerd en succes. Dan ook meteen maar een tip: let op voor advertentieverkopers, die bellen vrij snel na je KvK inschrijving. Ze vragen heel vriendelijk of je interese hebt om foto's te maken (hé, ik ben fotograaf, allicht heb ik dat knipoog maar dan blijkt het ineens om duur betaalde advertentieruimte te gaan. Vaak ook nog een blaadje dat alleen de betalende fotografen thuis krijgen - en niet jouw doelgroep dus. Het houdt vanzelf op als je consequent nee zegt knipoog

 20. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op woensdag 11 februari 2009 om 14:13  | reageer

  Kijk ook eens naar banken als Triodos en ASN.
  heb je ook gelijk een stukje duurzaamheid in je bedrijfsvoering! vrolijk

 21. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 11 februari 2009 om 14:15  | reageer

  @Elja, precies zo werk ik ook met de creditcard, maar ik wil de Nederlanders niet de kost geven die niet in de gaten hebben dat ze bijv. 5% per maand aflossen en dus in feite een lening aangaan met een creditcard. Ze staat dan ook in Tiel geregistreerd met de card zonder dat ze dat in de gaten hebben.
  Zoals Kees ook suggereert valt half crimineel nederland over startende ondernemers heen. Binnenkort zal de Telefoongids.com ook wel bellen. Vooral niet opnemen...

 22. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 11 februari 2009 om 14:16  | reageer

  de spam van de KVK valt me wel mee. Even goed opletten welke vakjes je wel en niet moet aankruisen bij je inschrijving...

 23. gast schreef op woensdag 11 februari 2009 om 16:06  | reageer

  @Reinoud; Van Veen bedoelde dat als je je inschrijft andere bedrijven met spam aan komen zetten. Spam van de KvK zelf valt inderdaad wel mee.
  Sterker nog, ik betaal ze al 25 jaar elk jaar een bedrag, waarvoor mag joost weten, ik hoor of zie nooit wat van ze, en spam al helemaal niet.

 24. Bart
  Profiel Bart schreef op woensdag 11 februari 2009 om 16:30  | reageer

  Gaaf Elja!

 25. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op woensdag 11 februari 2009 om 22:42  | reageer

  Gefeliciteerd! Lijkt me een hele goede ontwikkeling. En die administratie valt wel mee hoor.

  @Kees, dat soort lui heb ik in het begin ook vaak aan de telefoon gehad. Erg mee oppassen, voor je het weet zit je ergens aan vast.

 26. Perrush
  Profiel Perrush schreef op donderdag 12 februari 2009 om 11:25  | reageer

  Nu wil ik niet de hond in het kegelspel zijn, maar wat is het nut om van een blog een bedrijf te maken. Ik zie je toch echt niet zoveel inkomsten maken dat dit een probleem zou vormen voor de belastigen. Of wil je gewoon je 19% op je fotomateriaal ? Ik snap het niet :o)

 27. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 februari 2009 om 11:32  | reageer

  @Perrush; Ik stop flink wat uren in Photofacts en kom daarmee volgens mij in aanmerking voor extra belastingvoordeel met een eigen bedrijf. Bij prive gebruik zou ik meer belasting kwijt zijn.

  Daarbij zijn er op deze manier voordelen te behalen met inderdaad de BTW en kun je apparatuur ook afschrijven. Enne, het heeft natuurlijk ook gewoon wel wat; een eigen bedrijfje..

 28. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 12 februari 2009 om 12:46  | reageer

  @Elja,

  Proficiat.
  Vergeet vooral niet je zakelijk gereden kilometers te noteren en in je administratie te verwrken!.
  Toen ik zelfstandig werkte als reportagefotograaf ben ik dit nogal eens vergeten en dat heeft me behoorlijk wat geld gekost....

 29. Arno
  Arno schreef op donderdag 12 februari 2009 om 17:33  | reageer

  @ Elja,

  Kleine zelfstandige aftrek kan alleen als je daadwerkelijk ook omzet boekt, je krijgt geen belasting terug als je geen omzet boekt. En laat het niet alleen bij een inschrijving want de belastingdienst gaat je ook volgen of er een groei in je onderneming zit want een onderneming alleen voor de voordeeltjes wordt door die jongens uit Apeldoorn niet echt op prijs gesteld vrolijk

  Succes!

 30. Gert
  Gert schreef op donderdag 12 februari 2009 om 18:50  | reageer

  Ik hoop dat het zal brengen wat je ervan verwacht.
  veel succes met deze stap

 31. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 februari 2009 om 19:34  | reageer

  @Arno; Al met al verwacht ik wel zo'n 10.000 euro omzet te halen dit jaar. Niet alleen met Photofacts, maar ook met fotografie en schrijfopdrachten. Lijkt me toch een aardig begin.

  Ga me zeker nog verder verdiepen en wat wel en niet moet allemaal. Wat dat betreft hebben ze ondernemen omslachtig genoeg gemaakt met alle onzinregeltjes..

 32. Derk
  Profiel Derk schreef op donderdag 12 februari 2009 om 20:43  | reageer

  Hey Elja, cool dat je dit gaat doen.

 33. Arno
  Arno schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 19:41  | reageer

  @Elja dat is een mooi begin en dan blijft er na aftek van het een en het ander zeker ook nog een mooi gedeelte over. Ik ben al meer dan 10 jaar eigen ondernemer internet en fotografie (helemaal zelfstandig dus geen baan erbij) en het is vallen en weer opstaan en weer verder klauteren. Blijf positief en geef geen geld uit wat er niet is, de bank is er om geld op te zetten dan blijven ze altijd aardig vrolijk

  Nogmaals succes maar dat komt wel goed, de gezonde basis is er bij jou!

 34. Remco
  Remco schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 21:21  | reageer

  Da's toevallig: vanmorgen zat ik ook bij de KvK om mijn bedrijf (ProperPictures) te starten. Geen betere dag dan vrijdag de dertiende!!

  Succes Elja

 35. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 14 februari 2009 om 08:05  | reageer

  Elja gefeliciteerd met deze stap. Veel succes en het gaat jou zeker lukken.

 36. donald
  Profiel donald schreef op woensdag 18 februari 2009 om 09:47  | reageer

  goede stap volgens mij Elja - met zo'n goed product kun je m.i. ook niet anders toch? heb zelf voor o.a. mijn newsportal direct mijn bedrijfje geregistreerd, en ondervind wel degelijk veel spam via KvK inschrijving - je betaalt voor opname in een adressenbestand waar andere bedrijven ijverig mee spammen. Ik hoop dat je de balans tussen webzine en zoveelste blog, die je hebt bereikt gaat voortzetten & zal nog regelmatig je artikelen linken!

 37. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 19:54  | reageer

  Ik heb het je al gezegd via twitter, maar bij deze nog een keer! GEFELICITEERD!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord