Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Photofacts nu officieel een bedrijf

dinsdag 10 februari 2009, 21:33 door | 6.814x gelezen | 37 reacties

Het weblog Photofacts is per vandaag officieel een bedrijf geworden. Vanmiddag had ik een afspraak bij de Kamer van Koophandel in Nijmegen om me in te schrijven in het handelsregister. In de praktijk verwacht ik hierdoor overigens geen verandering in Photofacts, maar het geeft me wat meer mogelijkheden voor de inkomsten die ik met Photofacts ontvang.

Ik was al een tijdje aan het twijfelen over de oprichting van een eigen bedrijfje (naast mijn gewone werk) en afgelopen weekend heb ik dan de knop maar eens doorgehakt. Het is dan eigenlijk verbazend eenvoudig hoe snel je een bedrijf dan ook daadwerkelijk opgericht kunt hebben.

Vanmiddag bij de Kamer van Koophandel had ik binnen een half uur de inschrijving geregeld en gelijk de aanmelding voor de belastingdienst meegenomen. Nadeel van een eigen bedrijfje is de tijd die nu gaat zitten in het bijhouden van de administratie.

Keuze voor een bank
Mijn volgende stap is het openen van een bankrekening op naam van het bedrijf. Dit is niet noodzakelijk, maar maakt het wel makkelijke bij het uit elkaar houden van betalingen. Daarnaast staat het professioneler dan een privérekening. Wel storend dat je als bedrijf direct overal voor moet betalen. Zelfs als iemand geld naar je over maakt kost je dat al snel ongeveer 10 eurocent.

Vergelijken van prijzen wordt je op de websites van de verschillende banken niet al te makkelijk gemaakt. De kosten worden tamelijk goed verstopt op de sites. Om voor mezelf een overzicht van de kosten te krijgen bij de verschillende banken heb ik gekeken naar een zakelijk pakket met uiteraard de rekening, een betaalpas en een creditcard. Vanzelfsprekend wil ik mijn bankzaken regelen via internet.

Prijzen liggen dan tussen de circa 100 en 200 euro. Bizner is met 102,- euro per jaar het goedkoopst, gevolgd door de Postbank met 110,45 euro. Duurste is de ING met 183,95 euro per jaar. Op zich ging mijn voorkeur richting de Postbank, aangezien ik daar ook mijn privérekening heb. Met de het verdwijnen van het merk Postbank (toevallig vandaag, als ik me niet vergis) vond ik dat echter een onduidelijke toekomst.

Vandaar dat ik nog wat beter heb gekeken in verschillende fora en op vergelijkingsites. Uiteindelijk heb ik vanmiddag mijn aanvraag verstuurd voor een rekening bij Bizner. Deze bank, die onderdeel is van de Rabobank, biedt zijn services geheel gebaseerd op internet. Iets dat mij wel aan spreekt. Daarbij doen ze niet moeilijk over elke transactie. Standaard mag je zonder extra kosten duizend transacties per jaar uitvoeren. Ongetwijfeld meer dan voldoende voor mijn behoeften..

Belastingen
Mijn volgende stap is het bijhouden van de boekhouding. Voornamelijk voor de belastingdienst, want daar moet ik nu elk kwartaal BTW aan gaan afdragen. Iets waar ik me nog flink in zal gaan verdiepen waarschijnlijk en wellicht dat ik daar ook nog een boekhouder voor in ga schakelen.

Ook heb ik begrepen dat ik mijn werkuren bij moet gaan houden. Als je meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteed (23,55 uur per week), dan levert dat met de belasting voordelen op. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je zoveel werkt voor je bedrijfje. Nu geloof ik dat die uren elke week inderdaad wel in Photofacts gaan zitten, dus ik denk dat dit wel goed gaat komen.

Uitreksel van het Handelsregister


Veel van de Photofacts bezoekers zullen zelf ook een eigen bedrijfje hebben of overwegen. Jullie tips zijn natuurlijk van harte welkom in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

37 reacties

 1. Henk
  Henk schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:37

  Proficiat!

 2. Ronald
  Profiel Ronald schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:54

  Heb me vorige week ook ingeschreven bij de KVK en belastingsdienst.
  Opzich valt het allemaal wel mee. Belangrijk is goeie boekhouding/administratie. Gelijk je omzetbelastingen bijhouden. Daarnaast niet vergeten wat je inkomstenbelasting gaat betalen over het verdiende bedrag ong 1/3 van het totaal.
  Als je deze getallen goed bij houdt en dit geld reserveert valt het best mee.

  Ik werk persoonlijk op de Mac en heb daar nu Billings 3 opdraaien. Echt een goed programma!
  Maken van facturen, bijhouden van je debiteuren, btw rekeningen.. enz enz.

  Groeten, Ronald Flaton

 3. René
  Profiel René schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:57

  Van harte, Elja! Veel succes!

 4. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 21:59

  Elja allereerst van Harte Gefeliciteerd met het zelfstandig ondernemer zijn.
  Bij een eenmanszaak heb je aan een administratie die je in Excel bijhoudt eventueel genoeg. Als je je inkoop en verkoop en je diverse BTW maar goed uit elkaar houd. Een accountant je administratie laten doen kost je wel geld (of veel geld) je kunt het beter gewoon zelf doen. Je kunt wel een accountant vragen of hij / zij 1 keer per jaar je administratie kan controleren. Die kunnen je eventueel nog wat handige tips en trics meegeven voor het extra terugvragen van belasting bijvoorbeeld.

  Ik heb zelf inmiddels al weer meer als 4 jaar mn eigen onderneming. En het is wel erg handig moet ik toch wel zeggen je kunt ineens een heleboel dingen zakelijk boeken en dan krijg je toch 19% korting van de Staat. Das toch weer mooi meegenomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord