Elja Trum

Photofacts viert vijfde verjaardag

maandag 20 juni 2011, 09:28 door | 6.360x gelezen | 89 reacties

Er is reden voor een feestje deze maandagochtend; Photofacts bestaat vandaag vijf jaar! Het eerste artikel verscheen op 20 juni 2006 op de site. Destijds was de site nog volledig in aanbouw; een ander design en er verschenen eerder drie dan dertig artikelen per maand. Owh, en wie jarig is trakteert.

Ter ere van de vijfde verjaardag geef ik vijf exemplaren van mijn Digitale Fotografie: Zwart-wit boek weg. Een boek dat er niet geweest was zonder dit blog. Dankzij Photofacts werd ik benaderd door Zoom.nl Magazine om artikelen te schrijven voor hun blad en na aanleiding van een artikel over zwart-wit fotografie werd ik door Pearson benaderd voor het schrijven van het boek.

Eén van de vele dingen die Photofacts me de afgelopen jaren gebracht heeft. Ook heeft Photofacts geholpen om leuk contact op te bouwen met een groot gedeelte van de fotografiewereld in Nederland, met zowel fotografen als fabrikanten en winkels.

Medebloggers


Ik maak Photofacts niet alleen. Dit artikel is nummer 1258 voor mij, de overige 633 artikelen zijn geschreven door mijn medebloggers. Allemaal auteurs (en meestal ook fotografen) die ook graag hun kennis met jullie delen. Ik ben hen allen erg dankbaar voor hun hulp om Photofacts dagelijks nieuwe en leuke artikelen te laten brengen!

Photofacts bloggers

Zevenenvijftig bloggers hebben de afgelopen vijf jaar op Photofacts geschreven. Een stevig aantal, maar de meeste bloggers hebben zich hier maar een paar keer vertoond. Ton Vingerhoets is recordhouder met 64 artikel, op de voet gevolgd door Johannes Klapwijk met 58 artikelen. Ook Ed Coenen, Niels van der Perk en Liesbeth van Asselt hebben stevig hun best gedaan.

Dat was de top vijf van bloggers op Photofacts gekeken naar het aantal artikelen, maar ook alle andere bloggers ben ik erg dankbaar. Zonder jullie was Photofacts een stuk kaler en eenzijdiger geweest.

Cijfertjes


Voor wie het leuk vind een paar cijfertjes over Photofacts. Er zijn inmiddels meer artikelen op Photofacts verschenen dan het aantal dagen dat het blog bestaat. 1891 stuks om precies te zijn. Gemiddeld 1,04 artikelen per dag dus.

De afgelopen maand werd Photofacts (gemiddeld) dagelijks door meer dan 3.000 bezoekers bezocht. Het Phototalk forum ontvangt dagelijks 145 bezoekers en de Photogear appartuurdatabase krijgt dagelijks 130 bezoekers te verwerken. Een fractie dus van het blog.

Begin dit jaar is er ook een Engelse versie van Photofacts gelanceerd. Met 165 bezoekers per dag is dit ook nog maar een kleine site vergeleken met de Nederlandse versie.

Toekomst


In de nabije toekomst hoop ik een derde Photofacts deelsite te lanceren; de ontwikkeling is al aardig onderweg, maar ik moet er nog wel even stevig aan klussen. Daarnaast wil ik mijn tijd vooral stoppen in veel leuke artikelen voor op Photofacts. Dit blog blijft absoluut mijn favoriet!

Ook staan er een paar leuke andere dingen op stapel, zoals een actie met een bekende fabrikant waarbij de Photofacts lezers actief betrokken zullen worden. Binnenkort meer hierover. Plannen genoeg, maar voor de meeste is het nog te vroeg om er hier al wat van te zeggen.

Tijd vinden om alle plannen uit te voeren is vaak het lastigste gedeelte. Ik hoor wel eens dat sommige lezers denken dat ik full-time met Photofacts bezig ben. Dat is zeker niet zo, ik werk full-time bij webwinkel specialist Directshop. In de avonduren werk ik, na tijd aan mijn vrouw en zoon besteed te hebben, met veel plezier aan Photofacts.

Digitale Fotografie: Zwart-wit winnen


Zoals ik hierboven al zei, ik geef vijf exemplaren van mijn zwart-wit boek weg. Meedoen is simpel; laat in de reacties weten wat voor een artikel jij graag nog eens zou zien verschijnen op Photofacts. Probeer een origineel idee aan te geven die nog niet door iemand anders voor jou genoemd is in de reacties.

Uiteindelijk zijn jullie, de lezers, waarvoor we het allemaal doen! Ik hoor dus graag wat voor een artikelen jullie het liefst zouden zien verschijnen hier. Onder de reageerders verloot ik de vijf boeken willekeurig.

Ik ben benieuwd naar jullie suggesties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

89 reacties

 1. g4hout
  Profiel g4hout schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:36

  Van harte gefeliciteerd, ik lees elke keer weer met plezier de diverse artikelen, ga zo door en op naar de volgende 5 jaar!!

 2. Arold
  Arold schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:40

  5 jaar alweer van harte gefeliciteerd, ik kan niet wachten op de volgende 5 jaar. Vooral Doorgaan!!!

 3. Gerrit van den Bosch
  Gerrit van den Bosch schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:41

  Ik zou wel eens een leuk artikel willen lezen over het feit dat tiltshift opnamen door onze hersenen als miniatuurwereld worden geïnterpreteerd.

 4. patrick
  patrick schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:44

  Gefeliciteerd en blijven doorgaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord