Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts viert vijfde verjaardag

maandag 20 juni 2011, 09:28 door | 6.737x gelezen | 89 reacties

Er is reden voor een feestje deze maandagochtend; Photofacts bestaat vandaag vijf jaar! Het eerste artikel verscheen op 20 juni 2006 op de site. Destijds was de site nog volledig in aanbouw; een ander design en er verschenen eerder drie dan dertig artikelen per maand. Owh, en wie jarig is trakteert.

Ter ere van de vijfde verjaardag geef ik vijf exemplaren van mijn Digitale Fotografie: Zwart-wit boek weg. Een boek dat er niet geweest was zonder dit blog. Dankzij Photofacts werd ik benaderd door Zoom.nl Magazine om artikelen te schrijven voor hun blad en na aanleiding van een artikel over zwart-wit fotografie werd ik door Pearson benaderd voor het schrijven van het boek.

Eén van de vele dingen die Photofacts me de afgelopen jaren gebracht heeft. Ook heeft Photofacts geholpen om leuk contact op te bouwen met een groot gedeelte van de fotografiewereld in Nederland, met zowel fotografen als fabrikanten en winkels.

Medebloggers


Ik maak Photofacts niet alleen. Dit artikel is nummer 1258 voor mij, de overige 633 artikelen zijn geschreven door mijn medebloggers. Allemaal auteurs (en meestal ook fotografen) die ook graag hun kennis met jullie delen. Ik ben hen allen erg dankbaar voor hun hulp om Photofacts dagelijks nieuwe en leuke artikelen te laten brengen!

Photofacts bloggers

Zevenenvijftig bloggers hebben de afgelopen vijf jaar op Photofacts geschreven. Een stevig aantal, maar de meeste bloggers hebben zich hier maar een paar keer vertoond. Ton Vingerhoets is recordhouder met 64 artikel, op de voet gevolgd door Johannes Klapwijk met 58 artikelen. Ook Ed Coenen, Niels van der Perk en Liesbeth van Asselt hebben stevig hun best gedaan.

Dat was de top vijf van bloggers op Photofacts gekeken naar het aantal artikelen, maar ook alle andere bloggers ben ik erg dankbaar. Zonder jullie was Photofacts een stuk kaler en eenzijdiger geweest.

Cijfertjes


Voor wie het leuk vind een paar cijfertjes over Photofacts. Er zijn inmiddels meer artikelen op Photofacts verschenen dan het aantal dagen dat het blog bestaat. 1891 stuks om precies te zijn. Gemiddeld 1,04 artikelen per dag dus.

De afgelopen maand werd Photofacts (gemiddeld) dagelijks door meer dan 3.000 bezoekers bezocht. Het Phototalk forum ontvangt dagelijks 145 bezoekers en de Photogear appartuurdatabase krijgt dagelijks 130 bezoekers te verwerken. Een fractie dus van het blog.

Begin dit jaar is er ook een Engelse versie van Photofacts gelanceerd. Met 165 bezoekers per dag is dit ook nog maar een kleine site vergeleken met de Nederlandse versie.

Toekomst


In de nabije toekomst hoop ik een derde Photofacts deelsite te lanceren; de ontwikkeling is al aardig onderweg, maar ik moet er nog wel even stevig aan klussen. Daarnaast wil ik mijn tijd vooral stoppen in veel leuke artikelen voor op Photofacts. Dit blog blijft absoluut mijn favoriet!

Ook staan er een paar leuke andere dingen op stapel, zoals een actie met een bekende fabrikant waarbij de Photofacts lezers actief betrokken zullen worden. Binnenkort meer hierover. Plannen genoeg, maar voor de meeste is het nog te vroeg om er hier al wat van te zeggen.

Tijd vinden om alle plannen uit te voeren is vaak het lastigste gedeelte. Ik hoor wel eens dat sommige lezers denken dat ik full-time met Photofacts bezig ben. Dat is zeker niet zo, ik werk full-time bij webwinkel specialist Directshop. In de avonduren werk ik, na tijd aan mijn vrouw en zoon besteed te hebben, met veel plezier aan Photofacts.

Digitale Fotografie: Zwart-wit winnen


Zoals ik hierboven al zei, ik geef vijf exemplaren van mijn zwart-wit boek weg. Meedoen is simpel; laat in de reacties weten wat voor een artikel jij graag nog eens zou zien verschijnen op Photofacts. Probeer een origineel idee aan te geven die nog niet door iemand anders voor jou genoemd is in de reacties.

Uiteindelijk zijn jullie, de lezers, waarvoor we het allemaal doen! Ik hoor dus graag wat voor een artikelen jullie het liefst zouden zien verschijnen hier. Onder de reageerders verloot ik de vijf boeken willekeurig.

Ik ben benieuwd naar jullie suggesties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

89 reacties

 1. g4hout
  Profiel g4hout schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:36  | reageer

  Van harte gefeliciteerd, ik lees elke keer weer met plezier de diverse artikelen, ga zo door en op naar de volgende 5 jaar!!

 2. Arold
  Arold schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:40  | reageer

  5 jaar alweer van harte gefeliciteerd, ik kan niet wachten op de volgende 5 jaar. Vooral Doorgaan!!!

 3. Gerrit van den Bosch
  Gerrit van den Bosch schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:41  | reageer

  Ik zou wel eens een leuk artikel willen lezen over het feit dat tiltshift opnamen door onze hersenen als miniatuurwereld worden geïnterpreteerd.

 4. patrick
  patrick schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:44  | reageer

  Gefeliciteerd en blijven doorgaan.

 5. Marcel Krijgsman
  Marcel Krijgsman schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:47  | reageer

  Proficiat! Blijft altijd leuk om de artikelen te lezen!

 6. Jacobus
  Profiel  Jacobus schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:51  | reageer

  Gefeliciteerd Elja! Misschien kun je het fenomeen timelapse eens uitdiepen?

 7. Corros
  Profiel Corros schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:53  | reageer

  Gefeliciteerd! Ik lees altijd met veel plezier de berichten hier. Vaak erg leerzaam!

  Erg leuk ook vaak de persoonlijke touch aan de berichten die ze het lezen de moeite waard maken. Hou dat erin. Vooral de posts die echt gaan over het maken van foto's (en dus niet puur over apparatuur) spreken erg aan en zijn vaak erg inspirerend!

 8. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op maandag 20 juni 2011 om 09:56  | reageer

  Gefeliciteerd! Reden voor een feestje! vrolijk

 9. Emerik
  Profiel  Emerik schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:02  | reageer

  Proficiat!! Hopelijk komen er nog heel wat jaartjes bij!
  Ikzelf zou best wel geïnteresseerd zijn in een artikel over de technische aspecten van camera of lenzen. Hoe ziet zo'n lens er van binnen uit, wat doen bv al die stukken glas in een lens.

 10. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:12  | reageer

  Proficiat met deze mijlpaal, op naar de volgende!

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:16  | reageer

  Hey Elja, wat een tijd al weer zeg! Van harte en respect voor alle tijd die je hier aan besteed!

 12. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:34  | reageer

  Gefeliciteerd Elja ! Een pracht van een prestatie die gedegen respect verdient !

 13. Rik
  Ri(k schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:36  | reageer

  Van harte gefeliciteerd!
  Ik lees met veel plezier de artikelen op photofacts. Vooral de grote (vaak prachtige) foto's in de artikelen om het verhaal te verduidelijken maakt het leuk om de site te bezoeken.
  Misschien een leuk idee voor de website om bij elk artikel een tabblad aan te maken waarop lezers hun eigen voorbeeldfoto's van het artikelonderwerp kunnen uploaden.

 14. Gerrit Stel
  Profiel  Gerrit Stel schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:36  | reageer

  Van harte gefeliciteerd met het eerste lustrum van de site, ik geniet en leer elke keer weer van de inoud.

 15. marian
  marian schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:41  | reageer

  Nog niet zo lang volg ik jullie. En met veel plezier.
  Ik zou graag een artikel lezen over de inhoudelijke kant van foto's. Wat wil de fotograaf met de foto zeggen, hoe kun je de inhoud krachtiger laten overkomen, elementen om bepaalde gemoedstemmingen bv over te brengen enz.
  Geen idee of jullie er iets mee kunnen en of mijn idee een beetje duidelijk is. Succes.

 16. bram.reinders
  Profiel bram.reinders schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:49  | reageer

  Gefeliciteerd, ik kom hier dagelijks even langs en een artikel tja da's moeilijk, jullie hebben al zoveel behandeld.
  Misschien nog dieper ingaan op het macro gebeuren, maar dit is dan een persoonlijke voorkeur.

 17. Jan Huisman
  Profiel Jan Huisman schreef op maandag 20 juni 2011 om 10:58  | reageer

  Van harte proficiat met het eerste lustrum! Ik zou wel eens eens artikel willen zien over de zin en onzin van het vooraf opklappen van de spiegel. Wanneer is dat nodig en wanneer maakt het echt geen verschil?

 18. Nicole
  Nicole schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:03  | reageer

  Geweldige site. Van harte met het 5 jarig bestaan. Met recht een feestje. Het is voor mij altijd een feestje om de duidelijke artikelen te lezen. Van al die artikelen kan je ook een bundel/boek maken.
  Graag zou ik wat willen lezen over lightroom tips. Aangekleed met voorbeelden. Zo kunnen we al die mooie platen, die we gemaakt hebben aan de hand van alle informatie, die we gelezen hebben, mooi omzetten van RAW naar JPEG.
  Op naar de volgende 5 jaar.

  Succes,
  Nicole

 19. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:04  | reageer

  Elja, proficiat met deze mijlpaal!
  En nog heel veel succes de komende 5 jaar: ik hoop nog regelmatig een bijdrage te kunnen leveren.
  Wat dat nieuwe artikel betreft: aangezien inmiddels veel DSLR's de mogelijkheid hebben om te filmen zou het wellicht aardig zijn eens wat programma's te vergelijken waarmee je die met de DSLR gemaakte filmpjes kunt bewerken?
  Welk programma is eenvoudig en gebruiksvriendelijk en geeft toch een "professioneel" resultaat?

 20. Ivo
  Ivo schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:14  | reageer

  Van harte met je eerste lustrum! Ga zo door !

 21. Erik
  Profiel  Erik schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:19  | reageer

  Elja, gefeliciteerd! Alle andere schrijvers natuurlijk ook knipoog

  Photofacts heeft een enorme verscheidenheid aan artikelen, maar wat ik mis zijn artikelen met eigenaardigheden van fotografie. Alle 'normale' zaken van fotografie worden behandeld, alles op een goede en serieuze manier. Maar belicht nou ook eens de vreemde en eigenaardige dingen aan fotografie, want die zullen er ongetwijfeld zijn knipoog Zoek eens naar leuke maar rare verhalen van fotografen. Hoe die door vreemde dingen te doen, toch een goed resultaat bereiken.

  Ik ben benieuwd wat Photofacts in de toekomst zal brengen, ik blijf jullie in elk geval wel volgen.

 22. cees
  Profiel cees schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:31  | reageer

  Elja,
  van harte met deze vijf jaar.Vijf jaar,elke dag iets nieuws.
  Ga er maar aanstaan.Chapeau!!!!
  Photofacts staat bij m'n favorieten en zal daar ook blijven.

  Cees

 23. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:04  | reageer

  Proficiat met deze mijlpaal, Elja. Hoewel ik geen topleveancier ben wat betreft de aantallen artikelen, probeer ik toch steeds een zinnige bijdragbe te geven. Ook in de komende jaren.

  Mijn suggestie: organiseer eens een Photofacts Themadag.

 24. Jan Koert
  Jan Koert schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:14  | reageer

  Gefeliciteerd. Het blijft bijzonder dat mensen zoals jij zoveel informatie willen delen met anderen zonder daar iets voor terug te willen hebben (behalve feedback).
  Dank je wel!

 25. gast schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:17  | reageer

  gefeliciteerd er mee.

 26. mireille
  mireille schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:30  | reageer

  gefeliciteerd! En ook bedankt dat alle info met ons wordt gedeeld!
  vrgr mireille droste.

 27. Kevin E
  Kevin E schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:32  | reageer

  Gefeliciteerd!
  Misschien wat meer info voor de beginnende fotograaf, over hoe je interessante foto's krijgt en niet 10 in een dozijn.

  Grt
  Kevin

 28. Mark
  Profiel  Mark schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:40  | reageer

  Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Op naar het 10 jarig bestaan.

  Een suggestie voor een artikel: Fotograferen met lange sluitertijden

 29. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:41  | reageer

  Elja en bloggers gefeliciteerd en bedankt, ik volg jullie een paar maanden maar heb het gevoel voor 5 jaar kennis te hebben opgedaan, chapeau! Ook aan de reacties van hierboven blijkt aan onderwerpen geen gebrek om hier nog heel lang mee door te gaan! Als we toch aan het wensen zijn dan zou ik het heel prettig vinden als de bloggers standaard de exif gegevens van de foto bij willen voegen (zoals bij Zoom.nl) en of en zoja hoe de foto bewerkt is. Ik denk dat de volgers van Photofacts dat erg op prijsstellen, zeker ik! En..... een Themadag, erg goed idee, gear mee en schieten maar!

 30. JBB
  Profiel JBB schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:48  | reageer

  Gefeliciteerd en lekker zo door blijven gaan! Lees het blog ontzettend graag!
  Groetjes, Joke

 31. Evert
  Evert schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:52  | reageer

  van harte Elja!

 32. Rianne
  Rianne schreef op maandag 20 juni 2011 om 13:00  | reageer

  Van harte gefeliciteerd!!
  Kan helaas op dit moment even zo snel niets verzinnen, maar ik had het boek graag gewonnen knipoog hahaha

 33. joopvisbeek
  Profiel joopvisbeek schreef op maandag 20 juni 2011 om 13:46  | reageer

  Gefeliciteerd!!!
  Ik lees ook al een tijdje mee, met veel plezier.

  Wat mij nog wel eens leuk lijkt om te lezen op Photofacts is een artikel van idee tot resultaat... Echt van begin tot einde zeg maar.
  - Hoe komt de fotograaf aan zijn inspiratie?
  - Waar let hij speciaal op tijdens de shoot
  - Wat, en waarom tijdens het nabewerken.


  Of een stukje over modellencontracten. En dan niet DAT het 'moet' en wat er in moet staan maar meer wanneer wel en wanneer niet. Veel (meestal ervaren) fotografen antwoorden dan: 'Altijd'.
  Maar laat je je moeder een contract ondertekenen?
  Je nichtje?
  Een collega?
  De familie van die vriend van de voetbalvereniging??

  Wanneer begin je met contracten, en vooral ook hoe. Bij mij gaat het nu allemaal nog een beetje via-via en zouden mensen wellicht schrikken van een contract. Ook vind ik het een beetje raar om bij kennissen met een contract aan te komen terwijl dat wel dingen opheldert.

 34. mecx
  Profiel mecx schreef op maandag 20 juni 2011 om 13:58  | reageer

  Proficiat! Ook aan alle medebloggers, en dank voor de vele leuke artikelen.

  Keep it up! vrolijk

 35. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 20 juni 2011 om 14:13  | reageer

  Proficiat!
  Wat ik graag zou lezen is een artikel over trouwposes op een korte tijd.

 36. MCM-Fotografie
  Profiel  MCM-Fotografie schreef op maandag 20 juni 2011 om 14:14  | reageer

  Gefeliciteerd, ga zo door...

  Op naar de volgende 5 jaar!!!

  Marcel

 37. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 juni 2011 om 14:26  | reageer

  Proficiat vanuit Beijing!
  Nog steeds schrijf ik met veel plezier artikelen waarmee ik m'n passie voor fotografie met anderen kan delen. En China heb ik al vaak bestempeld als een fotografiewalhalla dus aan inpsipiratie voorlopig geen gebrek.
  Als ik een idee mag lanceren:
  De Photofacts top tien, gekozen door de lezers:
  Categorie postings: de beste tien jaarlijks gepubliceerd op Photofacts
  Categorie foto's: de beste tien jaarlijks gepubliceerd op Photofacts

 38. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 20 juni 2011 om 14:46  | reageer

  Gefeliciteerd Elja,

  En ik draag graag bij aan Photofacts, ik zal binnenkort weer eens wat bijdrages aanleveren!

 39. Jan
  Jan schreef op maandag 20 juni 2011 om 15:13  | reageer

  Proficiat, Elja en alle bloggers.
  Op Photofacts zou ik graag regelmatig goeie interviews met fotografen willen zien, met werk. Niet zozeer alleen met fotografen met grote bekendheid, maar alle inspirerende vakmensen met visie, eigen stijl en misschien eigen baanbrekende (experimentele) technieken. Ter inspiratie en ook goed voor Photofacts.

  @ Jan Huisman: spiegel opklappen wordt gebruikt (vooral in lanschapfotografie) wanneer de sluitertijd dusdanig is dat de vibratie veroorzaakt door het opklappen van de spiegel tijdens de opname bewegingsonscherpte kan opleveren. Meer info op Luminous Landscape.

 40. Daniël
  Daniël schreef op maandag 20 juni 2011 om 15:19  | reageer

  Photofacts leeft op enthousiaste Bloggers die de lezer al 5 jaar nuttige informatie heeft gegeven.
  Ik hoop ook dat de Bloggers goed beseffen, dat wij als lezers hier ontzettend veel informatie weg halen en daar onbewust ook wel zeer dankbaar voor zijn. Dus, Bloggers, laat je niet afschrikken door een kritieke noot van een enkele lezer. En houdt rekening met hetgeen dat de meeste lezers geen bericht achter laten als ze weer iets van een artikel geleerd hebben.
  Het aantal bezoekers geeft in ieder geval goed aan dat de artikelen zeer geliefd zijn om te lezen.

  Ik wil bij deze dan ook Elja en alle anderen hartelijk bedanken voor de inzet en bijdrage die ze de afgelopen 5 jaar aan deze site hebben geleverd.

  Keep up the good work.

 41. Pieter
  Profiel Pieter schreef op maandag 20 juni 2011 om 15:28  | reageer

  Wel, prachtigmooi Elja! Je bent erin geslaagd van uit het niets een mooie, leuke en drukbezochte website op te bouwen, dat kan niet iedereen.

  Waar ik verder qua artikels nog naar uitkijk zijn situatiegebonden artikels, en artikels met concrete tips voor bepaalde omstandigheden. Onlangs was er bijvoorbeeld een maansverduistering, een artikel met tips over het fotograferen van hemelobjecten zou die dag zeker niet misstaan hebben! Ik zou alvast sneller ook aan de slag gegaan zijn met de tips en misschien zelf ook enkele foto's gemaakt hebben (en hierbij verwijs ik naar één van de ideetjes hieronder)

  Ook artikelen die inspiratie kunnen opwekken kunnen mij altijd wel bekoren, (subjectieve) dingen als "De 40 mooiste natuurfoto's van 2010" zullen mij altijd wel aanzetten tot het bekijken van het artikel. Deze mogen ook zeker persoonlijk zijn, zoals een fotograaf die een evenement heeft bezocht, en hier zijn mooiste foto's van de reeks komt tonen.

  Een kleine tip is de beoordelen-sectie die in de sidebar verschijnt bij een bericht, ik merk op dat deze niet al te populair is dus misschien is het leuk als die ergens op een plaats staat waar hij sneller kan worden opgemerkt. Bovendien geeft dit de mogelijkheid om artikels te rangschikken op kwaliteit en bijvoorbeeld te zien welke artikels de beste beoordelingen gehad hebben. Nu zie ik top artikelen met vele reacties die slechts 3 beoordelingen hebben. Op dit moment is dit artikel met zoveel reacties toch nog niet beoordeeld. Het is maar een ideetje knipoog

  Een moeilijker iets dat ik in gedachten had is dat photofacts gebruik kan maken van een de internet-tactiek die mensen altijd wel waarderen, namelijk personalisering. Je kan bijhouden welke artikels, in welke categorieën en door welke auteur, het meest bekeken worden door bepaalde gebruikers, en aan de hand daarvan een item maken in de sidebar met "aanbevolen voor jou". Dit vereist wel al een eerder ingewikkeld algoritme dus ik snap wel dat dit misschien, zeker nu, nog geen interessant idee is.

  Onlangs heb ik (als internetontwikkelaar) veel te maken gehad met uploaden en beheren van afbeeldingen op websites, en dit ideetje zal ik waarschijnlijk daardoor gekregen hebben. Je zou ingeschreven leden de mogelijkheid kunnen geven om foto's up te loaden in een reactie, desnoods enkel als mogelijkheid bij how-to artikels. Zodat ook gebruikers kunnen tonen hoe ze met tips aan de slag gegaan zijn en kunnen tonen hoe zij het ervan af gebracht hebben. Dit zou uiteraard beperkt moeten worden, zeker als je foto's op photofacts zelf laat uploaden zou je moeten nadenken over het verkleinen van foto's bij de upload of elke gebruiker een maximum aantal megabytes op photofacts geven. Een eenvoudiger en Elja-vriendelijker alternatief, is om gebruikers toe te staan linkjes in reacties te zetten. Ik weet niet of dat nu mogelijk is, maar ik zie in ieder geval niet meteen een optie daarvoor. Het zou de gebruikers toelaten websites te tonen. Zo kan men bijvoorbeeld foto's uploaden op een online fotoservice als Flickr, Picasa, of Twitpic om deze dan hier te kunnen toevoegen als een link aan de reactie. Als ik mij niet vergis zijn deze nu niet klikbaar als je ze hier post. Over het algemeen denk ik dat het heel wat mogelijkheden kan bieden als gebruikers foto's kunnen tonen in een reactie.
  PS: Ik heb nog een klein scriptje liggen dat in teksten linkjes ziet en deze klikbaar maakt bij het tonen van de tekst, je mag me altijd contacteren bij interesse.

  Iets anders, maar ook niet heel eenvoudig om te maken, is een functie om een artikel te kunnen inzenden. Ik heb al vaak overwogen om iets te schrijven maar blijkbaar ligt de drempel voor mij nog net iets te hoog aangezien het er nog nooit van gekomen is. Een pagina hier waarop je een artikel kan inzenden en door jou laten modereren zal denk ik die drempel voor mij en hopelijk ook andere mensen naar beneden trekken.

  Uiteraard is Photofacts al een zeer handige en leuke website geworden die al heel goed en uitgebreid is geworden en je kan elke dag rekenen op een bezoekje van mij!

  Als je openstaat voor ideeën, ik denk dat ik er nog wel een paar heb, maar ik moet zeker zien dat deze reactie niet te lang gaat worden, en wil niet de indruk wekken dat er nog veel te verbeteren valt aan deze website, want hij is al zeer goed zoals hij nu is..

  Vriendelijke groeten en proficiat met deze prestatie!
  Pieter

 42. Ger
  Ger schreef op maandag 20 juni 2011 om 16:10  | reageer

  Ik ben iets bondiger dan bovenstaande reactie, maar daarom niet minder gemeend:

  gefeliciteerd!

 43. Niels Willems
  Niels Willems schreef op maandag 20 juni 2011 om 16:17  | reageer

  Van harte Elja en bloggers! Respect dat er vanaf dag 1 elke dag een blog is gepost. Dat houden er maar weinig vol. En dat naast al je andere blogs (en werk, en privé, en hobby's, en ...). Wat zul je straks op je 67ste van je pensioen genieten! Of eindelijk de tijd hebben om nog meer te bloggen knipoog

 44. Dennis
  Dennis schreef op maandag 20 juni 2011 om 16:27  | reageer

  Gefeliciteerd met de mooie 5 jaar. Geïnspireerd door de blog van je zoontje en het boek digitale fotografie kinderen zou ik graag meer willen lezen over het fotograferen van het familieleven en kinderen.

 45. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 20 juni 2011 om 16:36  | reageer

  hieperdepiep, hoera!

 46. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 20 juni 2011 om 16:37  | reageer

  gefeliciteerd Elja en medebloggers!!!

 47. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 20 juni 2011 om 17:00  | reageer

  Gaaf, gefeliciteerd Elja!

 48. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 20 juni 2011 om 17:20  | reageer

  Gefeliciteerd Elja! We zijn er hartstikke trots op!

 49. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 20 juni 2011 om 17:29  | reageer

  Gefeliciteerd Elja! Na het trouwseizoen komt er weer het een en het ander van mijn hand maar dat wist je als vrolijk

 50. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op maandag 20 juni 2011 om 19:26  | reageer

  Gefeliciteerd met de eerste 5 jaar!

  Mijn idee: Misschien een leuk artikel over zwart/wit fotografie vrolijk

 51. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op maandag 20 juni 2011 om 19:27  | reageer

  Gefeliciteerd!! Ik ben een van de vaste lezers, die bijna dagelijks even komt kijken. Wat een superprestatie, en niet alleen van jou, maar ook van alle mede-bloggers.

  Ik vind het heerlijk om de fotoreportages van een ander te bekijken en de artikelen met praktische tips zijn ook erg leuk. Verder is het vooral de diversiteit aan artikelen die het leuk maakt om hier zeer regelmatig even een kijkje te nemen. Wat wel jammer is, is dat ik het vaak bij lezen hou, en niet direct de moeite neem om het in praktijk te brengen, maar dat is persoonlijk waarschijnlijk. Verder zijn er al weer veel leuke ideeen langs gekomen en ben ik gewoon erg benieuwd wat het komende jaar brengen gaat!

  Ga zo door!!

 52. WJ Brink
  WJ Brink schreef op maandag 20 juni 2011 om 19:28  | reageer

  Ook vanaf mijn kant een hartelijke felicitatie. Ik vind het altijd weer leuk even wat te lezen hier, stof tot nadenken, andermans werk, leuke nieuwtjes enz.

  Waar ik naar mijn bescheiden menig te weinig van lees is analoge fotografie. Eventueel i.c.m. digitale bewerking. Zou leuk zijn...

 53. Kenneth Verburg
  Profiel  Kenneth Verburg schreef op maandag 20 juni 2011 om 19:37  | reageer

  Gefeliciteerd met het bereiken met het lustrum, dat jullie allemaal maar door mogen blijven gaan met het overbrengen van het enthousiasme voor fotografie!

 54. Fokko
  Fokko schreef op maandag 20 juni 2011 om 19:45  | reageer

  Gefeliciteerd met dit lustrum! Ga zo door met je mooie en interessante site.
  Waar ik graag wat over zou willen lezen is een modelshoot in de buitenlucht. Hoe je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten.
  Binnenkort ga ik dat doen namelijk en ik heb er geen ervaring mee. Dus tips zouden erg welkom zijn vrolijk
  Groet, Fokko (Fokkio.nl)

 55. FrankT
  FrankT schreef op maandag 20 juni 2011 om 20:19  | reageer

  Van harte en mijn dank aan Elja, alle blogger én alle mensen die reageren. Ik kom regelmatig langs om te kijken en inspiratie op te doen. Ben vooral blij met artikelen over hoe een foto tot stand komt, het verhaal erachter. Twee suggesties voor rubrieken: historische foto's en fotografen, de geschiedenis van fotografie. Tweede suggestie: een serie over het gebruik en de betekenis van beeld in bijvoorbeeld media, nieuws, reclame. Hoe kijken wij naar beeld, hoe laten wij ons beinvloeden?

 56. jan harm
  jan harm schreef op maandag 20 juni 2011 om 21:00  | reageer

  Hartelijke gefeliciteerd! Het eerste jubileum. Jullie site bekijk ik elke avond als ik achter de computer ga zitten om de nieuwste dingen over fotografie op te zoeken. Ga vooral zo door en dank voor al jullie inspanningen!
  M.vr.gr. Jan Harm

 57. JanvdHam
  JanvdHam schreef op maandag 20 juni 2011 om 21:05  | reageer

  proficiat en 'go on with the good work'!
  Pet is iedere keer weer een genot om naar uit te kijken en te lezen/leren!

 58. Eugène
  Eugène schreef op maandag 20 juni 2011 om 21:40  | reageer

  Gefeliciteerd Elja. Van mij mag de status van "bekend" naar "beroemd". Het is met de zoekfunctie een ware encyclopedie aan gegevens geworden. Zeer nuttige gegevens wel te verstaan. En eh... ook dank aan die 17 bloggers natuurlijk. Het fotograferen is leuker geworden!!!!

 59. Eugène
  Eugène schreef op maandag 20 juni 2011 om 21:41  | reageer

  Sorry, 57 bloggers. (man wat een aantal)

 60. Maarten
  Maarten schreef op maandag 20 juni 2011 om 22:05  | reageer

  Ik sluit me graag aan bij de lange rij van trouwe enthousiate lezers van deze fantastische site/blog. Meer dan gefeliciteerd Elja!
  Steeds weer lezen / leren / vermaken / verbazen / inspireren / bij een nieuw stuk. Heel fijn ook dat het zo regelmatig ververst!
  Klasse!!
  Top!

 61. Bram
  Bram schreef op maandag 20 juni 2011 om 23:07  | reageer

  Een interessant artikel of zelfs rubriek lijkt me over bekende fotografen, om zo het historisch besef van de bezoekers een beetje aan te scherpen. Het lijkt mij wel leuk om dat zelf een keer te proberen te schrijven.

 62. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 20 juni 2011 om 23:40  | reageer

  Bedankt voor alle felicitaties en artikel suggesties! Erg leuk om te lezen. Ik ga proberen de gevraagde artikelen en overige suggesties tot uitvoer te brengen.

  De winnaars van de boeken kies ik, ehm, laten we zeggen donderdag. Dan kunnen jullie nog even leuke suggesties blijven geven. vrolijk

  @Pieter; suggestie ste verbetering van de site zijn uiteraard meer dan welkom. Je mag ze ook per mail doorsturen, als je vind dat je reactie te lang wordt. vrolijk Gebruik van foto's en links in de reacties is gewoon wel al mogelijk, al wordt het niet zo duidelijk gecommuniceerd.

  @Bram; iedereen is welkom om artikelen aan te leveren (al probeer ik daarbij natuurlijk wel ook de kwaliteit te bewaken), dus stuur vooral in. Wellicht moet ik zoals Pieter voorstelt eens een optie daarvoor creeeren.

 63. Remco
  Remco schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 00:47  | reageer

  Heerlijke website en kijk er dagelijks op!

  Ik ben heel benieuw wat het verschil is om bewerkingen te doen via het scherm in photoshop dat zich opent wanneer ik een RAW image open of gewoon op enter klik en via me "normale" tools de foto aanpak!

 64. albertus
  Profiel  albertus schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 07:27  | reageer

  wauw! al weer vijf jaar, inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste fotoblogs van Nederland. gefeliciteerdvrolijk


  het lijkt mij ook wel interessant, een uitgebreid artikel over lenzenkeuze.

 65. Leo
  Leo schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 07:48  | reageer

  Gefeliciteerd. Leuke artikelen en commentaren!

 66. corné
  corné schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 07:52  | reageer

  Elja, gefeliciteerd met deze website.

  Ik lees de artikelen ieder dag met veel plezier. Als suggestie voor artikelen op de website denk ik aan het volgende:
  - exposeren hoe doe je dat
  - straatfotografie en portretrecht in Nederland maar hoe zit dit in de rest van europa, zelf woon ik Frankrijk en het portretrecht is hier anders, wat er anders is ik weet nog niet exact anders maar op de fotoclub hier in het dorp zijn ze bang om foto te maken op straat met mensen en/of kinderen erop i.v.m met dit recht. Mogelijk een onderwerp voor de vakantie-editie?
  - Hoe presenteer je je portfolio, aan klanten, opleidingen, galeriehouders?
  - fotografie als kunst
  - maar vooral doorgaan!

 67. Harry
  Harry schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 09:14  | reageer

  Proficiat!
  Mijn idee: Een verjaardagscadeau. Kortom laat "ons" eens weten wat jouw ultime (fotografische) wens is.

 68. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 10:16  | reageer

  5 jaar is toch wel een mijlpaal! Gefeliciteerd en ga zo door!

 69. duusker
  Profiel  duusker schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 10:43  | reageer

  Proficiat!
  Mijn advies voor de inhoud is: Blijf vooral dicht bij de fotografie. In dat opzicht vind ik photofacts veel beter dan photoq. Op photofacts staan artikelen waar ik echt iets mee kan.
  Ook de bloggers bedankt!
  Duusker

 70. Hans
  Profiel Hans schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 11:01  | reageer

  Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren doorgaan met deze informatieve site

 71. Jan Stas
  Jan Stas schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 11:09  | reageer

  Van harte gefeliciteerd. Al een hele tijd lees ik Photofacts en vind het fantastisch wat je samen met de bloggers allemaal presteert.

  In de categorie Photoshop zou een artikel over het verder automatiseren van Photoshop wel handig zijn. Er is al wel ooit iets over acties geschreven maar bij mijn weten nog niets over scripting. Lijkt me ook een leuk onderwerp.

  Over fotografie, graag nog eens iets over het fotograferen van paarden. Mogelijks iets voor Niels of heeft die daar al over geschreven?
  Maar bovenal blijven voortgaan met de inspirerende artikelen.

 72. Remco
  Profiel  Remco schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 11:13  | reageer

  Gefeliciteerd! En hulde aan de regelmatig publicerende medebloggers! Ik ben zelf een wat minder publicerende medeblogger, ik weet hoe tijdrovend het kan zijn en daarom nogmaals: Hulde!

 73. René Smulders
  Profiel René Smulders schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 11:18  | reageer

  Een mooie informatieve site. Gefeliciteerd.

 74. sajasendiri
  sajasendiri schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 11:50  | reageer

  van harte gefeliciteerd met het 5 jarig jubileum dagen lijks wordt hij door mij bezocht en ik hoop dat hij nog lang door zal gaan want met mijn 84 jaar steek ik er toch nog een hoop van op ook van sommige mede bloggers.

 75. Peter Froberg
  Peter Froberg schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 12:10  | reageer

  Gefeliciteerd. Ik lees de blogs en de andere informatie met erg veel plezier.
  Een idee voor een onderwerp is. Workflow en effectief omgaan met de mogelijkheden die er zijn. Ik gebruik Aperture en maak nog weinig gebruik van tags ed.

  Succes verder en ik hoop nog lang jullie blogs te kunnen lezen.

 76. ThaddeuZ
  ThaddeuZ schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 12:32  | reageer

  Gefeliciteerd!

  Mijn artikel tip:
  Veel cameras en lenzen worden afgeleverd met schok reductie. Op het eerste oog zou je zeggen dat dat erg handig is, maar is dat echt zo? Wat zijn de (onbesproken) ins & outs?
  - Want waarom lukken die foto's telkens niet als ik een vliegtuig die de lucht in gaat track met de lens. (Horizontaal vs Verticaal vs Diagonaal tracken met VR aan)
  - Wat is de ondergrens van de sluitertijd bij beperkt licht, met en zonder VR (=Vibration Reduction <-- nikon).
  - VR, in de lens of de body?
  - En als mijn camera en lens VR hebben, zet ik ze dan allebei aan (ik weet het antwoord, maar andere wellicht niet)....
  - schieten vanaf statief, VR aan of uit?
  - Werken met lange sluitertijden (bv 1 sec. tot bulb) vanaf statief, VR aan of uit?

  Zo kan ik nog een hoop subs verzinnen binnen dit onderbelichte onderwerp!!


  Kom maar op met dat zwart-wit boek!

 77. ThaddeuZ
  ThaddeuZ schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 12:45  | reageer

  Een tweede artikel tip:

  Leg uit wat belichtingswaarde (= EV = Exposure Value) betekend.
  - Wat doet een verhoging/verlaging van het EV met je belichting,
  - welke factoren bepalen de belichting (1. ev van de scene (hoeveelheid gereflecteerd licht op de scene), 2. combi van diafragma, sluiter en iso)
  - EV gaat van -6 tot +20, hoeveel ev stappen kunnen cameras aan in een enkele opname en wanneer moet je dus een hdr gaan maken....

  Is dit wat?

 78. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 13:37  | reageer

  Gewoon goed.
  Regelmatig gevarieerde artikels, zoals het nu als is, ben ik dik tevreden mee.

 79. Richard
  Richard schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 16:24  | reageer

  Superleuke site Gefeliciteerd!! Misschien is het een leuk idee om een soort van fotoprojectjes te bedenken die wij lezers dan kunnen uitvoeren ?
  Ga zo door!

 80. StrangeArt
  StrangeArt schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 21:02  | reageer

  Veel te laat Photofacts ontdekt. Lees het met plezier en kijk er naar uit.

  Meedoen is simpel; laat in de reacties weten wat voor een artikel jij graag nog eens zou zien verschijnen op Photofacts:

  Mijn idee:
  Besteed aandacht aan bekende fotografen (Corbijn, Vanfleteren, van der Meer, om willekeurige te noemen) en laat een aantal lezers benoemen waarom ze fan zijn van die fotograaf. Laat deze fan’s aangeven wat zo aantrekkelijk is aan die foto’s, in hoeverre ze geïnspireerd zijn door die fotograaf.

 81. Daniël
  Daniël schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 23:45  | reageer

  Hallo Elja,

  Tijdens dit lustrum jaar zou het misschien leuk zijn om is een aantal artikelen te maken over de Bloggers zelf. Je krijgt namelijk altijd een beeld van een Blogger die je zelf vormt. Als ik Bijvoorbeeld de naam Ton Vingerhoets zie staan, denk ik aan een lange man die tussen allemaal kleine mensen loopt in Being en waar het statief 3x om ver van gelopen wordt door de drukte daar en bij de naam Johannes Klapwijk denk ik aan een man die elk weekend 's morgens vroeg door de moerasgebieden van Nederland loopt opzoek naar een klein half slaperig beestje die dan ruw wakker gemaakt wordt door lichtflitsen. Dat is natuurlijk niet de realiteit maar wel het beeld dat ze bij mij scheppen.
  Misschien is het mogelijk om ook is wat meer achtergrond te lezen van deze Bloggers zelf. Dus bijvoorbeeld hoe ze zelf zijn begonnen in de fotografie en wat hun beginners fouten waren (lees, achteraf, leuke anekdotes) en wat hun heeft gebracht tot hun specifiek geliefde onderwerp in de fotografie.
  Dat zal mijn inziens een hoop herkennende momenten opleveren en misschien zelfs een nieuw geliefd onderwerp voor de lezers van het forum.

  Groetjes Daniël

 82. ronbou
  Profiel ronbou schreef op woensdag 22 juni 2011 om 00:15  | reageer

  Van harte gefeliciteerd met dit jubileum Elja. Vooral zo door gaan en ook qua blogs dicht bij jezelf blijven. Photofacts is voor mij een grote inspiratiebron door de diversiteit van artikelen.
  Ideeën voor interessante artikelen voor mijzelf zijn o.a. toegepast HDR / DRI / Exposure Fusion gebruik, diverse manieren van kadreren, de diagonaalmethode uitgediept, diverse vormen van abstracte fotografie, Hipstamatic, Lomografie, Kleurensymboliek toegepast in de fotografie, Wat zit er in je fototas en waarom?, Database van Lightroom/Photoshop tutorals: div. leuke kaders maken, moderne architectuur hoe en waar, tips voor (urban)landschappen enz.
  De tip hierboven over ingezonden artikelen vond ik ook een aardige. Ook een regelmatig terugkerend item met/over een vakman lijkt me leuk.
  Maar vooral: ga zo door! Proficiat.

 83. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 22 juni 2011 om 08:35  | reageer

  van harte gefeliciteerd! en we blijven lekker doorschrijven!

 84. aeneas
  Profiel aeneas schreef op woensdag 22 juni 2011 om 15:01  | reageer

  Van Harte !! Photofacts bezoeken is en blijft mijn dagelijks ochtendritueel.

 85. annemie
  Profiel annemie schreef op zaterdag 25 juni 2011 om 00:16  | reageer

  Ook voor belgen is dit een leuke, interessante site. vrolijk
  Wat onderwerpen betreft wat meer info over fotograferen in de manuele stand.
  Wanneer, waarom, hoe.

 86. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 27 juni 2011 om 23:17  | reageer

  Ik heb de winnaars van de fotoboeken willekeurig geselecteerd uit de reacties met een suggestie voor Photofacts artikelen. Het zijn geworden:

  - Bram Reinders
  - Mark de Rooij
  - Dennis
  - FrankT
  - Daniël

  Sta je hier bij en heb je nog niks van me gehoord, stuur me dan even een mailtje! Voor iedereen die het zwart-wit boek niet gewonnen heeft; je kunt 'm natuurlijk ook gewoon bestellen! knipoog

 87. bram.reinders
  Profiel bram.reinders schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 20:54  | reageer

  Jullie Bedankt voor de 5 jaren tomeloze inzet, ik vindt het geweldig dat ik ondere de uitverkorenen ben.

 88. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 15:25  | reageer

  Ben een beetje laat! De taart is zeker al op?
  Van harte gefeliciteerd en ga zo door!

 89. MCH
  Profiel MCH schreef op zaterdag 2 juli 2011 om 21:05  | reageer

  Gefeliciteerd Elja, dit blijft een geweldig initiatief!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord