Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts weblog bestaat één jaar!

woensdag 20 juni 2007, 00:34 door | 5.192x gelezen | 10 reacties

Een jaar geleden schreef ik het eerste bericht op Photofacts. Geïnspireerd door marketingweblog Marketingfacts besloot ik zelf ook aan een weblog te beginnen; niet over marketing, maar fotografie, een onderwerp dat me meer aan spreekt en waar ik wat meer kennis over heb. Eén jaar geleden alweer; tijd voor een terugblik over het afgelopen jaar.

In juni (1) en juli (4) vorig jaar was ik nog vooral bezig met de eerste opzet van het weblog en niet zo zeer met het plaatsen van artikelen. De broncode van Photofacts is volledig door mij geschreven. Pas in augustus begon ik ook daadwerkelijk meer berichten te plaatsen. Begin augustus plaatste ik een artikeltje over Photosynth, een programma van Microsoft. Daarna schreef ik een korte reactie op het weblog op die site. Een link vanaf site van Microsoft naar je eigen site is natuurlijk snel gevonden door de zoekmachines.

Al vanaf het begin was het mijn bedoeling eind augustus echt live te gaan. Ik greep hiervoor de aankondiging van de Canon 400D aan. Kort voordat de nieuwe Canon aangekondigd werd had ik de mogelijkheid ingebouwd om reacties te kunnen geven op geplaatste berichten. Vanaf toen ben ik wat actiever reclame gaan maken voor het weblog.

Bezoekers
Door de opzet van de site is Photofacts goed vindbaar in Google. De zoekmachine zorgt al maanden voor het leeuwendeel van de bezoekers. Zoekmachines zorgen voor 82 procent van het verkeer. Het afgelopen jaar bezochten in totaal 186.000 internetters Photofacts, zo'n 509 bezoekers per dag. Er is een stijgende lijn te zien in de bezoekersaantallen; in mei bezochten 39.896 bezoekers het weblog wat neerkomt op 1.286 bezoekers per dag. Een aantal waar ik best trots op ben. Overigens komen de meeste bezoekers binnen op de oudere artikelen.

Het record aantal bezoekers kwam op 15 mei 2007 langs, 3.137 mensen bezochten die dag het weblog. Dat dat aantal bezoekers weinig te maken had met fotografie was natuurlijk jammer; de meeste mensen kwamen die dag langs in verband met de finale van Hollands Next Top Model op maandag 14 mei 2007. Die serie heeft naast een groot aantal bezoekers ook aardig wat ergernis gebracht. Veel van de bezoekers waren namelijk tienermeisjes die de behoefte voelden zich openlijk uit te laten of hun haat of liefde jegens een of meerdere van de modellen. Iets wat veel onzinreacties opleverden die ik grotendeels verwijdert heb.

Bloggers
Het aantal bloggers op Photofacts is de afgelopen maanden toegenomen. Reeds vanaf de eerste opzet is het mijn bedoeling geweest niet alle artikelen alleen te schrijven. Mensen die wat te leuks weten te schrijven met betrekking tot fotografie zijn van harte welkom mee te bloggen op Photofacts. Inmiddels zijn we met vier bloggers en ik heb contact met een mogelijk vijfde schrijver. Helaas zijn niet al deze bloggers even actief in het aanleveren van artikelen. Voor nieuwe geïnteresseerden heb ik daarom sinds kort de eis opgesteld minimaal één artikel per maand te schrijven. Geen onoverkomelijk aantal, lijkt me.

Extra bloggers zijn nog steeds welkom. Met wat hulp moet het toch zeker lukken het grootste en interessantste fotografie weblog van Nederland te worden!

Toekomstplannen
Over termijn durf ik het niet te hebben, maar ik wil wel alvast een tipje van de spreekwoordelijke sluier oplichten over de nabije toekomstplannen voor Photofacts. Zo wil ik Photofacts binnenkort beter geschikt maken voor PDA's en mobiele telefoons; iets wat uiteraard niks te maken heeft met mijn gloednieuwe Nokia E65. Daarnaast hoop ik natuurlijk op nog meer bloggers, mijn plannen om het invoeren van nieuwe artikelen eenvoudiger (en voor elke blogger direct beschikbaar) te maken heb ik al een tijdje, maar dat moet er binnenkort toch echt eens van komen.

Merkbaarder voor de bezoekers zal de invoering van een vernieuwd design van de site zijn. Overigens zal deze hoogstwaarschijnlijk nog wel een aantal maanden op zich laten wachten.

Het belangrijkste is natuurlijk dat ik van plan ben het komende jaar weer een heleboel artikelen te schrijven. Op 20 juni 2008 wil ik in elk geval meer artikelen dan de 274 stuks van het afgelopen jaar publiceren. Ik hoop dat het eerste jaar Photofacts ook jullie als lezers goed bevallen is!

Photofacts Stats
Photofacts bezoekersaantalen statistieken

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 20 juni 2007 om 01:01  | reageer

  Gefeliciteerd Elja...

  En om je gelijk een veer in de kont te steken, ik heb een hoop weblogs over fotografie zien komen en gaan in mijn favorietenlijst, maar Photofacts is een van de weinige weblogs die ik echt dagelijks volg.

  Ik vind het prachtig om te zien hoe we soms langs elkaar heen werken, soms elkaar aanvullen en weer een ander moment echt compleet verschillende stukjes schrijven over een en hetzelfde onderwerp.

  Niet altijd ben ik het met je eens over functionaliteit in je website. Zo vind ik de recente Ajax uitbreiding om te stemmen op een artikel een leuk programmeer kunstje, maar het heeft mijn inziens niets met je weblog te maken, anderzijds vind ik de site gewoon perfect zoals hij is. Ik betwijfel zelfs of je iets aan het uiterlijk van de site moet veranderen. Je bent lekker herkenbaar nu.

  Anyway... Gefeliciteerd nogmaals. Geniet van het verjaardag van je kindje en koester het. Neem er een stukje taart op en blijf vooral doorgaan.

  Veel Succes.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 20 juni 2007 om 06:51  | reageer

  Een jaar alweer, de tijd vliegt, nietwaar? In ieder geval proficiat met het behalen van deze mijlpaal!

 3. Dex
  Dex schreef op woensdag 20 juni 2007 om 08:25  | reageer

  Gefeliciteerd!

 4. botter17
  Profiel botter17 schreef op woensdag 20 juni 2007 om 11:23  | reageer

  gefeliciteerd !!! Photofacts is inderdaad een van de betere NL foto-weblogs die ik ken.

  Keep up the good work !

 5. Paul
  Profiel Paul schreef op woensdag 20 juni 2007 om 19:26  | reageer

  Van harte gefeliciteerd met de 1e verjaardag van de site. Volg hem nu ruim een half jaar bijna dagelijks. Site is heerlijk eenvoudig van opzet (qua uiterlijk dan, technisch heb ik er geen verstand van.), dat is wel eens anders in deze tijd.
  Ga vooral zo door met z'n allen.

 6. donkie-chot
  donkie-chot schreef op donderdag 21 juni 2007 om 12:28  | reageer

  Van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal. Wat mij betreft mogen er nog vele jaren volgen.
  Ik kom overigens niet via Google binnen, maar via het lijstje van mijn dagelijkse favorieten (en dat zijn er niet veel!)

 7. Wouter
  Wouter schreef op donderdag 21 juni 2007 om 12:51  | reageer

  Gefeliciteerd! Photofacts staat als een huis en wordt steeds leuker.

 8. Robin
  Robin schreef op donderdag 21 juni 2007 om 14:26  | reageer

  Proficiat, ik volg de log al een behoorlijke tijd en kom er graag terug voor de nodige fotografie nieuwtjes en info.

  grtnx Robin

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 21 juni 2007 om 20:14  | reageer

  Bedankt voor alle felicitaties en complimentjes. vrolijk

 10. Hansa
  Profiel Hansa schreef op donderdag 21 juni 2007 om 21:32  | reageer

  Van harte gefeliciteerd. Elke dag check ik even of er wat nieuws op staat.
  Ga zo door met Photofacts.

  Groet Hansa

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord