Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Reacties beoordelen op hun waarde

zondag 8 juli 2012, 23:49 door | 5.880x gelezen | 25 reacties

De afgelopen dagen was er weer redelijk wat discussie bij bepaalde artikelen. Reacties van andere bezoekers zijn vaak heel waardevol en voegen echt wat toe aan een artikel. Soms zijn de reacties wat minder nuttig. Vanaf nu kunnen jullie zelf de waarde van een reactie bepalen..

Per vandaag is het namelijk mogelijk geworden om een reactie een + of een - te geven. Reacties die overwegend positief worden beoordeeld krijgen wat extra aandacht. Zij worden in het groen weergeven zodat de waardevolle reacties er uit gaan steken. Zo kun je als lezers snel bepalen welke reactie de moeite van het doornemen waard is.

Beoordelen van reacties

Plaatst iemand een reactie die als vervelend of nutteloos wordt ervaren dan kunnen jullie deze minnetjes geven. Bij veel negatieve beoordelingen wordt de tekst van de reactie grijs getoond; de reactie krijgt zo minder aandacht.

De komende periode zal het systeem waarschijnlijk nog wat afgestemd moeten worden op basis van het aantal stemmen dat op de reacties gegeven worden. De insteek is in elk geval dat jullie als lezers de waarde van reacties van anderen kunnen aangeven.

Een dergelijk waarderingssysteem bestond reeds voor de artikelen zelf; in de rechter zijbalk kun je jouw beoordeling over een artikel geven zodat anderen en de schrijver snel en eenvoudig feedback krijgen. Vanaf nu kan dit dus ook met reacties. Om een plusje of minnetje te geven op een reactie moet je wel ingelogd zijn met je Photofacts account.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. Frank Wes
  Frank Wes schreef op zondag 8 juli 2012 om 23:56  | reageer

  Leuk systeem! Scheelt een hoop leeswerk bij veel reacties.
  Ben benieuwd of deze reactie nog plusjes krijgt dan. vrolijk

 2. Leo Janssen
  Leo Janssen schreef op maandag 9 juli 2012 om 00:03  | reageer

  +

 3. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 9 juli 2012 om 00:28  | reageer

  Het is een poging, waarvan ik hoop dat die bijdraagt aan het beter omgaan met reacties. Overigens ben ik van mening dat je alle reacties serieus moet nemen, maar hier en daar best wel wat mag relativeren. Als er 1.000 mensen zijn die Photofacts bezoeken en daarvan zijn er pakkumbeet 5- tot 10 die negatief zijn valt het allemaal nogal mee.

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 9 juli 2012 om 06:51  | reageer

  Het werkt niet in de Google Chrome browser, wel in Safari.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 9 juli 2012 om 07:02  | reageer

  Zoals vaak zetten enkele stemmingmakers de toon die vervolgens wordt gekopieerd door veel lezers. In een aantal postings hebben we gezien waarin dat kan ontaarden. Jammer, want de atmosfeer wordt er niet beter op.

  Voor mij ligt de oplossing voor de hand: Wanneer een bepaalde reactie door lezers wordt gelabeld als vervelend gewoon verwijderen. Stemmingmakers en notoire criticasters bedenken zich dan een volgende keer.

 6. Harry
  Harry schreef op maandag 9 juli 2012 om 07:58  | reageer

  Als het nu al mogelijk moet zijn, denk ik dat het op een iPad niet werkt. Ik zie geen plus of minnetjes. (ben ook niet ingelogd, heb geen account)

 7. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 9 juli 2012 om 08:56  | reageer

  Zie wel een plusje en minnetje (via Chrome) maar die lijken niks te doen. Zit geen actie aan gekoppeld, denk ik.

 8. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 09:14  | reageer

  Eerst maar even over de werking: In Safari en Chrome werkt het prima. In Firefox niet, ik zie wel de plus en min en de cursor verandert ook in een handje als ik hover. Een klik doet echter niets. Ik werk op een Mac, dat maakt gek genoeg soms nog verschil met dezelfde browsers op een PC. Misschien kunnen andere reageerders dat ook aangeven.

  En Harry: je moet ingelogd zijn om te kunnen plussen of minnen, het werkt overigens prima op de iPad onder Safari. Andere browsers heb ik niet getest.

  Dan het idee zelf: Ik heb mijn twijfels of dit iets positiefs oplevert. Het is goed dat het systeem alleen werkt voor geregistreerde gebruikers, je zou dat overigens ook voor het reageren zelf kunnen overwegen. Ben je verlost van de anonieme gast-reacties. Het punt met snelle plussen en minnen is dat het al gauw een populariteits-race wordt. De oppervlakkigheid voert dan de boventoon.
  Er is nog een ander mogelijk effect. Op nujij.nl hebben ze ook zo'n systeem, en een groot gedeelte van de reageerders maakt zich dan druk over de hoeveelheid minnen die ze verzamelen. En dat vervuilt de reacties dan weer. Nujij hanteert ook een registratie-systeem dus in die zin is het wel vergelijkbaar. Het is er alleen veel drukker dan hier.

  Een laatste opmerking: Je opende gisteren een draad in Phototalk om over de reacties te kunnen discussiëren. Daar staan momenteel 4 bijdragen. Ik begrijp niet zo goed hoe deze plus-min actie zich daartoe verhoudt. Het was m.i. logischer geweest als je eerst de discussie daar had afgewacht vóórdat je zo'n wijziging doet.

 9. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 09:18  | reageer

  Nog een paar opmerkingen:

  1. Ik kan mijn eigen reactie plussen, dat lijkt me niet de bedoeling;
  2. Waar zie ik nou de uitkomst van al het plus- en minwerk? Bij hoeveel plussen of minnen verandert de kleur?
  3. Overigens zijn alle reacties momenteel grijs, licht en donkergrijs om en om. Daar zul je dan ook iets aan moeten doen.

 10. Erik
  Profiel  Erik schreef op maandag 9 juli 2012 om 09:20  | reageer

  Ik gebruik Firefox op Windows en hier zie ik alleen een + en - die niets doen...

  Ik zou graag Cas een + geven. Ik heb eerder op een forum gezeten waar een vergelijkbaar systeem ingevoerd zou gaan worden. Het gevolg van zo'n systeem is vriendjespolitiek en het niet meer noteren van de eigen mening, maar de mening die door anderen gehoord wil worden om maar een hoge waardering te krijgen.

  Een systeem als dit werkt niet bij aan het delen van kennis, het geven van waardevolle reacties en het werkt al helemaal niet bij aan de waarheid wat mij betreft knipoog

  Ik sluit me ook helemaal bij Cas aan, voor mij komt dit ook wat vreemd over, zeker na het openen van een discussie over iets dergelijks..

 11. john
  Profiel john schreef op maandag 9 juli 2012 om 09:56  | reageer

  Erik:"Ik zou graag Cas een + geven. Ik heb eerder op een forum gezeten waar een vergelijkbaar systeem ingevoerd zou gaan worden. Het gevolg van zo'n systeem is vriendjespolitiek en het niet meer noteren van de eigen mening, maar de mening die door anderen gehoord wil worden om maar een hoge waardering te krijgen."

  Klopt als een bus. Echter is het de bedoeling dat je mensen dan beter kent. Persoonlijk doe ik niet aan vriendjes politiek zolang ik de mensen niet persoonlijk ken. Daarna is het onvermijdelijk dat zit in de natuur van de mens.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 juli 2012 om 10:54  | reageer

  Vanavond zal ik kijken of ik de bugjes uit het systeem kan halen.
  Het kan helpen als je even op CRTL - F5 drukt wanneer je deze pagina bent, dan haalt je browser even de recentste versie van alles op.

  Ik heb het gebouwd terwijl ik werkte met Google Chrome, dus daar zou het in elk geval al in moeten werken. knipoog Onder Windows gaat het bij mij ook goed met Firefox, Internet Explorer 9 (behalve de uitlijning van de plus en min symbolen) en Safari.

  @Cas; Momenteel verandert de kleur bij meer dan 5 plussen of meer dan 5 minnen. Dat wil ik echter nog af gaan stellen aan de hand van hoe vaak er doorgaans gestemd wordt.

  @Harry; je moet inderdaad wel ingelogd zijn. Anders zie je het niet.

 13. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 11:32  | reageer

  Elja: Na een refresh (op een Mac is dat Cmd-R, of appeltje-R) blijkt het in Firefox wel te werken. Nu maar hopen dat dat voor anderen ook werkt, dat zou weer wat uitzoekwerk schelen.

 14. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 9 juli 2012 om 11:46  | reageer

  Op mijn iMac en Macbook Pro werkt het systeem niet op Chrome, wel op Safari. Ik heb de laatste versies van de browser.

 15. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 9 juli 2012 om 11:47  | reageer

  Ik vind het een fijn systeem. Van mij mogen het plusje en minnetje iets prominenter zichtbaar zijn. Overigens dacht ik voordat ik ging lezen dat de plus/min-combo was om reacties te expanden/collapsen. Duimpjes een idee ?
  Ik gebruik Chrome op Win7; bij mij lijkt het niet te werken, althans, ik zie geen venstertje wat bevestigd dat ik iets heb gedaan.

 16. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 9 juli 2012 om 13:58  | reageer

  @Elja: bij mij (in Chrome, nieuwste versie onder Windows 7) zie ik de plus en min, ik kan ze aanklikken maar ik zie vervolgens niks gebeuren. Dus misschien werkt het wel (goed idee overigens), maar dan is het misschien handig om te kijken of je bijvoorbeeld het gekozen icoontje bold te laten worden oid.

 17. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 14:19  | reageer

  Erik: probeer eens te refreshen, zie boven. Als het werkt zie je in de reactie zelf een klein kadertje zoals in het screenshot bij dit artikel. Zie je dat niet, dan werkt het niet. knipoog

  Elja: je hebt in sommige berichten een spelfout: beoordeelt ipv beoordeeld. Zie ook het screenshot.

 18. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 9 juli 2012 om 14:39  | reageer

  Wat niet werkt bij mij is dat er geen bevestiging komt als ik op een + of - druk in Chrome. Als ik dan op dezelfde reactie in Safari op een + of - druk geeft ie aan dat ik reeds een beoordeling met + of - gegeven heb. Ik krijg dus blijkbaar geen bevestiging (het kader) in Chrome.

  Het is me overigens nog niet duidelijk wat er met die - of + gebeurd. Ik zie namelijk niets veranderen.

 19. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 9 juli 2012 om 15:09  | reageer

  Blijkbaar heeft mijn eerste Ctrl-F5 niet gepakt, want nu krijg ik die bevestigingen wel. Mijn vorige opmerking mag je dus negeren Elja!

 20. Rolograaf
  Profiel Rolograaf schreef op maandag 9 juli 2012 om 18:13  | reageer

  Werkt op mijn ICS Droid tablet, tof gemaakt Elja!

 21. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op maandag 9 juli 2012 om 20:18  | reageer

  Krijg ik bij 10 plusjes een plaatje in mijn poesje-album?

  Wat een onzin, een reactie is een reactie

 22. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 9 juli 2012 om 20:47  | reageer

  Veel te ingewikkeld, ik zou als ik jou was Elja "boven" de artikelen gaan staan en zelf beoordelen of een reactie een toegevoegde waarde heeft op het artikel en zo nee verwijderen! Hoe minder regels hoe beter! Je maakt het jezelf veel te moeilijk, al moet ik wel zeggen dat je wel open staat voor veranderingen.

 23. klutie
  Profiel  klutie schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 11:16  | reageer

  De plus en min zijn wel heel erg subtiel in beeld, zag ze eerst helemaal niet staan.
  Weet niet of min-waarderingen nodig zijn. De pluswaarderingen zeggen denk ik wel genoeg.
  Een terugkoppeling over het feit dat je oordeel is verwerkt, maakt het wel een stuk duidelijker dat er iets is geregistreerd.
  Dat je ingelogd moet zijn vind ik persoonlijk drempelverhogend en is misschien overbodig.
  Het idee op zich spreekt me wel aan en kan de aandacht vestigen op reacties die toegevoegde waarde hebben en/of een aanvulling zijn ten opzichte van het artikel.
  Laten we het gewoon een poos uitproberen eb dan oordelen.

 24. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:17  | reageer

  @Elja, kan ik ook een min geven aan de irritante Sony-balk die steeds in beeld verschijnt knipoog

 25. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 16:30  | reageer

  @Liesbeth: die kan je toch lekker x'en vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord