Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Reactiesysteem Photofacts op de schop

woensdag 26 juli 2017, 14:41 door | 5.830x gelezen | 52 reacties

Het is altijd jammer als een klein aantal mensen het verpest voor de rest. Ook op Photofacts hebben we helaas een paar bezoekers die steeds maar terugkomen om de boel te verzieken met hun negatieve opmerkingen.

Yvet


Wat precies de lol is die deze mensen hieruit halen, weet ik niet. Soms lijken ze het zelf ook niet eens door te hebben dat ze met hun negatieve opmerkingen de sfeer verzieken (vaker wordt het gewoon bewust gedaan).

Maar goed. Ik heb lang mijn best gedaan om dit probleem op allerlei manieren aan te pakken. Helaas bleef het een probleem dat zo nu en dan de kop op steekt. Erg jammer, want het verpest de sfeer voor zowel bezoekers als bloggers.

Vanaf vandaag is het daarom afgelopen. Elke reactie die wordt geplaatst op Photofacts wordt vanaf nu eerst gecontroleerd voordat deze online gaat. Mensen die gewoon altijd normaal reageren kunnen op een 'whitelist' komen zodat hun reacties automatisch online verschijnen.

Natuurlijk zijn kritische opmerkingen nog steeds welkom. Laat het vooral weten als je ergens anders over denkt. Het gaat me alleen om de manier waarop. Geen persoonlijke aanvallen dus en opbouwende kritiek.

Ben je het er niet mee eens?
Geen probleem, er zijn vast nog andere blogs waar je jouw frustratie kwijt kunt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

52 reacties

 1. p.huisman
  p.huisman schreef op woensdag 26 juli 2017 om 15:07  | reageer

  Ik ben een trouwe lezer van Photofacts en ben vaak verrast door de interessante onderwerpen. Bedankt hier voor vrolijk
  Mensen met vervelende opmerkingen zullen er altijd zijn :(

 2. MF
  MF schreef op woensdag 26 juli 2017 om 15:27  | reageer

  Ik denk dat dit een goed idee is. Sommige mensen weten eenmaal meer dan anderen maar laten dat niet altijd subtiel weten

 3. Rezie
  Rezie schreef op woensdag 26 juli 2017 om 18:42  | reageer

  Prima actie!

 4. RVK
  RVK schreef op woensdag 26 juli 2017 om 19:59  | reageer

  Helemaal top.

 5. gast schreef op woensdag 26 juli 2017 om 20:13  | reageer

  Goed idee!

 6. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op woensdag 26 juli 2017 om 21:12  | reageer

  Prima initiatief, maar o zo jammer dat dit noodzakelijk is.

 7. tjip ridder
  Profiel tjip ridder schreef op woensdag 26 juli 2017 om 22:56  | reageer

  Prima hoor, zo hou je de idoten buiten de deur en gaat het echt ergens over.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 27 juli 2017 om 08:18  | reageer

  Goede zet Elja. Jammer dat het nodig is, maar het werd er echt niet leuker op.

  Naast een volle agenda was dit toch ook een reden dat mijn blog-gemiddelde wat is teruggelopen. Ik kan prima tegen kritiek. Beschouw mezelf zeker niet als topfotograaf. Maar ik steek wel vrijwillig tijd in het delen van inspiratie en/of kennis die ik tegenkom. Als er dan af en toe zó op de man gespeeld werd, lekker anoniem... dan is de lol er snel af.

  Prima zet dus, hoewel, nogmaals, jammer dat het nodig blijkt.

 9. Kzimmer
  Kzimmer schreef op donderdag 27 juli 2017 om 13:15  | reageer

  Elja,

  Wat versta jij onder "negatieve reacties"? Ook mensen die kritisch zijn op artikelen?

  Deze indruk, heb ik, om eerlijk te zijn, al wel een tijd bij jou. Ik bedoel dit niet als aanval, laat dat duidelijk zijn.

  Er is, vind ik, ook een vrijheid van meningsuiting. Het wekt bij mij het idee, dat men niet meer kritisch mág zijn; dat de mond gesnoerd moet worden. Schelden en dergelijke, is niet nodig, daar ben ik mee eens, maar om dit zo toe te passen. Ik denk niet, dat dit de oplossing is.

  Waarom ik anoniem reageer? Heel simpel, omdat ik er niet van hou om in de schijnwerpers te staan. Ik fotografeer ook al een hele tijd onder een schuilnaam, en dat bevalt goed. Mijn privé, houd ik liever geheel gescheiden van mijn fotografie werk.

 10. niels
  niels schreef op donderdag 27 juli 2017 om 13:18  | reageer

  Goede actie, je zou eventueel ook kunnen kijken naar een systeem zoals Reddit heeft waarbij commentaar naar beneden word gevote, dan kan je misschien instellen bij 3 downvotes dat het niet meer zichtbaar is bijv. Is misschien minder werk voor je personeel vrolijk

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 juli 2017 om 13:27  | reageer

  @Kzimmer; het gaat altijd om de manier waarop iets gebracht wordt. Op de inhoud mag altijd (opbouwende) kritiek geleverd worden, dat helpt een artikel juist nog nuttiger te maken.

  Het is echter niet de bedoeling dat de blogger aangesproken wordt op de persoon. Die doet alleen maar zijn of haar best een nuttig en leuk artikel te maken. Dan is het heel onaardig om iemand daar op aan te vallen.

  Wat mij betreft is het een gevoel: best vaak worden er reacties gegeven waarvan je weet 'hier kan iemand een vervelend gevoel bij krijgen'. Dan wordt er volgens mij al te ver gegaan.

  We schrijven op Photofacts om elkaar te helpen, met de beste bedoelingen. Iets publiceren is jezelf kwetsbaar opstellen. Als daar dan (vaak anoniem) negatief op gereageerd wordt dan pas je voortaan wel twee keer op voordat je iets nieuws publiceert. Volgens mij is dat niet de bedoeling.

  Volgens mij is het altijd mogelijk om op een subtiele manier aan te geven wat er beter kan, zonder iemand daarbij een k*tgevoel te geven.

  Ik heb jarenlang geprobeerd dit probleem op allerlei manieren aan te pakken, maar dat is me helaas niet gelukt. Vandaar deze maatregel. De toekomst zal uitwijzen hoe dit gaat uitvallen.

  Vrijheid van meningsuiting is er altijd: je mag op je eigen site schrijven wat je wilt. Photofacts zie ik als mijn plekje op het internet. Noem het maar mijn huisje. Iedereen is welkom, maar je moet je wel gedragen anders schop ik je de deur uit. knipoog

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 juli 2017 om 13:32  | reageer

  @Niels; we hebben iets dergelijks al geprobeerd in het verleden. Het nadeel is dan dat 'het kwaad al is geschied'. De reactie is al gelezen en heeft al een negatief gevoel neergezet bij een aantal mensen.

 13. Daan
  Daan schreef op donderdag 27 juli 2017 om 14:22  | reageer

  Hier ben ik heel blij mee.

  Ik zal weer wat vaker langskomen. Volgens mij hadden een aantal mensen niet door dat ze echt de sfeer verziekten. Niet iedereen heeft blijkbaar een fatsoenlijk empatisch vermogen. Ze denken inhoudelijke kritiek te geven, maar ondertussen kraken ze mensen (bloggers of andere reageerders) persoonlijk en onnodig af. Nergens voor nodig. Daardoor werd het er gewoon niet leuker op.

 14. Ab Welbergen
  Ab Welbergen schreef op donderdag 27 juli 2017 om 15:58  | reageer

  Ik ben het hier helemaal mee eens Elja. Had van mij al eerder gemogen. Ik ben niet iemand die zelf artikels plaatst, maar wel iemand die de artikelen van anderen over het algemeen graag leest. Ik pik eruit wat ik kan gebruiken.
  De spoeling is al behoorlijk dun wanneer je kijkt hoeveel personen tegenwoordig nog informatie delen.
  Ik denk dat we het juist moeten respecteren, dat personen het initiatief nemen om een mening / artikel te plaatsen.
  Dit is toch slechts bedoeld om anderen daarvan te laten leren.

 15. Fred Wolf
  Fred Wolf schreef op donderdag 27 juli 2017 om 16:57  | reageer

  Helemaal mee eens, ik zelf geef af en toe ook wel eens mijn mening, maar wel op een correcte manier!

 16. John Boutsen
  John Boutsen schreef op vrijdag 28 juli 2017 om 10:06  | reageer

  Lijkt me een prima zet, de vaak botte reacties zijn de oorzaak van mijn enige ergernis aan fotosites en -blogs. Dit is niet de enige site die erdoor wordt verpest, bij anderen is het meestal nog erger maar des al niet te min is het erg storend.
  Het probleem is instaan sinds het internetverkeer toenam. In een doodgewone mondelinge conversatie zouden deze mensen onmiddellijk tegenwind krijgen of op hun plaats gezet worden. Als zo iemand op het net gaat reageren heeft hij vrij spel, hij(of zij) kan zonder beperking zijn (of haar) gal spuwen en niemand die weerwerk kan bieden. Als dat wel kan in een reactie is het kwaad al geschied. Een reactie dringt de auteur meestal in de verdediging en dan verliezen nogal wat mensen hun fatsoen!
  Het is ook een gegeven dat nogal wat mensen communicatief vrij sterk staan als ze mondeling van mens tot mens communiceren, als ze dit dan schriftelijk moeten overbrengen is die gave plots geen optie meer. Voor mij dus dik in orde als er iemand beoordeelt of reacties wel of niet aanvaardbaar zijn.
  Hoop dat niet niet als negatief wordt ervaren knipoog)
  Aan photofacts nog deze bemerking: keep up the good job !
  John

 17. JBerendsen
  JBerendsen schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:08  | reageer

  Helemaal mee eens! Goede actie.
  Door negatieve reacties stop ik met lezen van onderwerp.
  Dat is jammer, want ik ben ontzettend blij met alle info/kennis die gedeeld wordt hier. (ook Photofacts Academy)
  In fotogroepen wordt dit ook geroemd.

 18. Plaatjesmaker
  Plaatjesmaker schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:11  | reageer

  Jammer dat het zo moet. Maar azijnpissers heb je helaas overal. B.t.w. fijne site, ik kijk er elke week naar uit.

 19. gast schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:44  | reageer

  Hoi Elja, was het probleem zo groot dan? In vergelijking met andere (foto-) blogs vond ik het aantal ongepaste reacties op Photofacts altijd wel meevallen. Over het algemeen vind ik de sfeer op Photofacts positief en gemoedelijk, er mag i.m.o. ruimte zijn voor (ook grote!) meningsverschillen. Moet je eens lezen wat er af en toe op DPReview.com voorbij komt, daar lusten de honden geen brood van. Alleen de extreme reacties worden daar door de redactie aangepast of verwijderd. Maar het kan natuurlijk zijn dat ik de reacties op Photofacts pas lees op het moment dat jij ze al hebt opgeschoond. Was je daar dan zo veel tijd aan kwijt?

  Ik kan niet beoordelen wat voor een percentage aan ongepaste reacties jij moest verwijderen, kun je daarvan een getal geven?
  Zelf geef ik ook wel eens een kritische (soms zelfs harde) reactie, maar: Altijd onder mijn echte naam, altijd met de nodige nuancering, altijd met een degelijke onderbouwing en nooit op de persoon gericht. En daarbij let ik wel op mijn woorden, ik schrijf geen woorden op die ik in een persoonlijk gesprek ook niet zou gebruiken. Gewoon een beetje gezond verstand toepassen. Dat lijkt helaas tegenwoordig bij veel mensen te ontbreken, maar dat is een algemeen probleem en zeker niet uniek voor Photofacts.

  Gevoelsmatig vind ik het een rot-idee dat iemand anders nu gaat beoordelen of mijn reactie al dan niet door de beugel kan. Hoewel ik in de praktijk waarschijnlijk niets te vrezen heb. Toch lijkt dit me een "Big Brother"-achtig systeem. En hoe ga je dit dan in de praktijk brengen? Wordt een enkele krachtterm in mijn reactie dan vervangen door sterretjes? Gaan jullie mijn woordkeuze aanpassen, wordt het een soort woord-politie? Of wordt het een binaire keuze, wel of niet plaatsen zonder ruimte voor gradaties? Er kunnen namelijk ongepaste reacties bestaan waar tòch wel een kern van waarheid in zit. Als ik mijn huidige reactie nu eens (hypothetisch) zou afsluiten met een ernstige verwensing aan jouw adres, wat doe je dan?

  Ik snap je probleem wel en begrijp dat je hiermee Photofacts publieksvriendelijk wilt houden, maar ik vraag me echt af of dit wel de beste oplossing is. Het lijkt me tevens een lastige positie waarin je jezelf en je redactie nu manoevreert. Want nu moet je bij elke binnenkomende reactie jezelf gaan afvragen "kan deze reactie wel"? Ik schat in, dat je hiermee ook veel extra tijd kwijt zult zijn, zeker in het begin, waar je de "witte schapen" nog moet scheiden van de "zwarte schapen". Ik vind het uitermate jammer dat je dit nodig vindt, maar de tijd zal het leren...

  Ik wens jou en je redactie in elk geval veel wijsheid bij het filteren van de reacties!

 20. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:55  | reageer

  O, ja Elja, nog een toevoeging aan mijn vorige reactie.
  Persoonlijk zou ik voor een andere oplossing gekozen hebben: Schaf de mogelijkheid tot anoniem reageren af en laat mensen eerst inschrijven alvorens reacties te kunnen plaatsen. Dan heb je volgens mij het probleem bij de bron aangepakt. En de geregistreerde gebruikers die over de schreef gaan, kun je dan eenvoudiger aanpakken. Bijvoorbeeld zoals hardware.info dat doet. Scheelt je volgens mij een hoop werk.

 21. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 12:59  | reageer

  We gaan het de komende periode uitproberen en kijken hoe het bevalt. Het vervelendste vond ik dat bloggers aangaven hier niet meer te bloggen omdat ze vaak zulke negatieve reacties kregen. Dat is natuurlijk echt niet de bedoeling.

  Wat mij betreft blijft er nog steeds voldoende ruimte om ook (sterk) afwijkende visies te plaatsen in de reacties. Het gaat er echt om hoe dat gebracht wordt. Op inhoud zullen we niet snel een reactie afkeuren, op een persoonlijke aanval/belediging en negatieve ondertoon wel.

 22. L.Erné
  L.Erné schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 13:00  | reageer

  Ik vind het een prima actie 👍

 23. Max
  Max schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 14:04  | reageer

  Ga door op dezelfde manier. Uitstekende website met fantastische tips. Het gaat prima zo. Mensen die ongefundeerde kritiek geven en onfatsoenlijk gedrag vertonen op uw website behoren elders hun gram te halen. Je hoeft geen eikel te zijn om aan een boom te hangen.

 24. Michel VERDOODT
  Michel VERDOODT schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 14:11  | reageer

  TOP - Ingreep gepast

 25. Jo Churt
  Jo Churt schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 14:28  | reageer

  Beste Elja, heel erg jammer dat dit nodig is. Maar denk dat dit wel een oplossing is die kan werken.

  Zelf volg ik de artikelen met regelmaat en ik haal er veel inspiratie uit, het zou jammer zijn als de bloggers niks meer durven te publiceren en negatief bekritiseerd worden. Ik ben wel een voorstander van positief kritiek geven, daar worden we immers alleen maar beter van. Maar houd het wel netjes en respectvol. Mensen die het allemaal zo goed weten, kunnen dan maar beter een eigen blog beginnen. Je zou juist blij en respectvol moeten zijn als mensen hun kennis en kunde openlijk (en gratis) delen!

 26. Marcia van Bijnen
  Marcia van Bijnen schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 14:37  | reageer

  Jammer dat het nodig is, maar helemaal begrijpelijk. Ik begrijp dat affakkelen van mensen niet.

 27. Ans Snoeren
  Ans Snoeren schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 14:46  | reageer

  ben een trouwe gebruiker van photofacts en heb alle lof.
  Ik vind het super om op deze manier van informaties en tips te worden voorzien, mijn dank, Ans Snoeren

 28. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 15:37  | reageer

  Ik vind het altijd leuk de mails en de onderwerpen e lezen.
  En is inderdaad jammer dat er een paar het proberen onprettig te maken.
  Maar vooral jammer dat het nodig is om deze acties uit te moeten voeren.
  Want in de zelfde tijd had er ook weer een mooi en leerzaam onderwerp geplaatst kunnen worden.
  Hoe dan ook ik kijk weer uit naar de nieuwe Photofacts

 29. Cock de Gram
  Cock de Gram schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 15:38  | reageer

  Goed zo!

 30. Johan Hahn
  Johan Hahn schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 16:09  | reageer

  Goed idee. Er zouden veel meer zwarte lijsten met notoire zeikerds moeten zijn op internet!

 31. Job de Lange
  Job de Lange schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 16:32  | reageer

  Prima aktie, Elja!

 32. Tom Kok
  Tom Kok schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 17:17  | reageer

  Uitstekend idee! Trouwens, prachtige z/w-foto én model!

 33. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 17:21  | reageer

  Sta ik al op de white list? Niet? dan hou ik me nog even in.
  Theo

 34. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 17:21  | reageer

  @Tom; Dank je. vrolijk

 35. Piet
  Piet schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 17:27  | reageer


  puik om jullie onderwerpen te lezen.

 36. Jan
  Jan schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 17:44  | reageer

  Voor je aanmerkingen maakt op een foto moet je hem niet alleen bekijken, maar bestuderen. Wij hadden hier vroeger fotograaf Elzinga die examenfoto's beoordeelde. Hij vertelde me hoe je dat moest doen. Je moet na je eerste indruk kijken hoeveel goede dingen je kan ontdekken in de betreffende foto. Daarna pas wat niet goed is. Als dat gebeurd is kan je pas de dingen tegen elkaar afwegen en een oordeel vellen. Gegarandeerd dat je een andere kijk er op heeft da wanneer je begint met de fouten op te merken.

 37. Paaijmans
  Paaijmans schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 18:08  | reageer

  Ik ben het helemaal met je eens. Opbouwende kritiek is waardevol en nuttig.
  sommige mensen handelen uit frustratie . Die mensen mogen worden geskipt.

 38. Robert
  Robert schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 19:07  | reageer

  Vervelend dat je moet overgaan tot deze actie Ilja. Maar heel erg begrijpelijk. Respect en 'wij' is totaal iets anders dan maar zeggen wat je denkt, en maar al te vaak anoniem, met een verkeerde insteek.
  Als sport coach zijnde in de handboogsport is positief coachen het enigste juiste middel. Met respect beide kanten op. Het resultaat....is dan geweldig. Dus uitproberen maar man.
  Met sportieve fotoschietgroeten Robert.

 39. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 19:27  | reageer

  de mensen die zulke ongepaste, boertige kritiek geven zijn vaak gefrustreerde mensen, jaloers omdat anderen beter zijn dan zij. Dan maar proberen op te vallen met brutte ongepaste kritiek. Proficiat met je actie om dit te vermijden. Laat ze maar zichzelf bekritiseren.

 40. Wim
  Wim schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 19:32  | reageer

  Jammer dat het zo moet Elja, kan blijkbaar niet anders; kost jij extra werk. Kees trouw je blog, ga zo door.

 41. gast schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 19:33  | reageer

  Ik ben gefascineerd door de bijhorende foto en hoop dit ooit te kunnen

 42. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 19:48  | reageer

  @Gast; Dat moet volgens mij lukken! vrolijk

  Eén studioflitser met octabox rechts naast het model als hoofdlicht. Een tweede lamp van links achter het model voor de rimlight op haar gezicht en een windmachine om haar haren een beetje rond te blazen. Een zwarte achtergrond en een model dat je vraagt even boos naar je te kijken.

 43. Henk Dessens
  Henk Dessens schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 20:48  | reageer

  Je neemt een juiste beslissing, Elja.
  Wanneer je op een normale manier reageert op onderwerpen, is er niets aan de hand. Leuk voor de auteur van de onderwerpen en voor de lezer van de reacties!
  Enne....vooral dóórgaan zo!

 44. Frans
  Frans schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 21:08  | reageer

  Elja, helemaal eens met je voorstel!

 45. Klaas Pieter
  Klaas Pieter schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 21:26  | reageer

  Groot gelijk! Prachtige site met leuke nuttige info, niet laten verpesten!

 46. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 11:30  | reageer

  Ben het eens met de redactie, zelf ging ik nog een stapje verder en
  zou het anoniem reageren ook uitfilteren maar dat kost leden en dus voor het bedrijf Photofacts inkomen en dat begrijp ik wel.

 47. Jan Wijn
  Profiel Jan Wijn schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 11:47  | reageer

  Elja, zonder moderatie is het niet uit te sluiten dat er op welk forum dan ook onfatsoenlijke reacties geplaatst worden.
  Het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant zijn onlangs gestopt met de mogelijkheid te reageren op hun artikelen. Ze besparen er fulltime medewerkers mee om voortdurend hun webpagina's te zuiveren van de meest walgelijke uitingen.
  Nu moet de redactie weer niet een te teer huidje hebben en moet onderbouwde Kritiek kunnen, maar de grens moet zonder meer liggen op persoonlijke of discriminerende opmerkingen zoals ook soms laatdunkendheid. Een goed middel is dat anoniem reageren onmogelijk wordt.
  Bij publieke opinies in gedrukte pers kun je zolang ze bestaan alleen reacties plaatsen met controleerbare echte naam adres en telefoon, zo dan denkt men beter na wat men zegt en dat houdt trollen buiten de deur: het verbaast mij dat nog steeds dit bij de digitale media niet gebeurt.

 48. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op woensdag 2 augustus 2017 om 14:25  | reageer

  A Dallas County jury has handed down a $1 million verdict after they decided a local couple ran a smear campaign against a prominent wedding photographer on social media. Could this decision set precedent for other photographers treated badly online?

  Dit een idee voor je Elja?

 49. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 3 augustus 2017 om 22:39  | reageer

  Ik vind het een goede maatregel om de ingezonden reacties eerst te screenen voor publicatie. Zo scheid je immers het kaf van het koren. Het is ook goed mogelijk om te achterhalen wie de boosdoeners zijn, maar daar kruipt dan weer teveel tijd in. Jammer dat je er een redactielid aan moet opofferen om te screenen, maar het is niet anders.
  Met veel plezier blijf ik deel uitmaken van Photofacts!

 50. Theotje
  Profiel Theotje schreef op vrijdag 4 augustus 2017 om 12:46  | reageer

  Donniebelg schrijft:(Het is ook goed mogelijk om te achterhalen wie de boosdoeners zijn,) Dat doet me toch denken aan een land waar voor 1989 mensen bereid waren over een ijzeren gordijn te klimmen. Theo

 51. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 4 augustus 2017 om 13:52  | reageer

  @Theo, je mag me in de schoenen schuiven wat je wilt. Met mijn opmerking wilde ik zeggen dat je op basis van IP-adres iemand kunt uitsluiten om te reageren. Dat bespaart een hoop tijd om reacties na te lezen/controle. Mijn oplossing is niet zaligmakend, omdat zoiets ook weer is te omzeilen. Trouwens, waar ging het ook al weer over? Wees gerust Theo, Oost Duitsland bestaat niet en je hoeft ook niet meer over een muur te klimmen om er te gaan wonen.

 52. Ytos
  Profiel Ytos schreef op dinsdag 22 augustus 2017 om 11:35  | reageer

  Goede actie Elja, al is het is jammer dat het moet. Dit soort "gedoe" is voor mij een reden geweest om na 10 jaar te stoppen met het modereren op een fotoforum.

  Men denkt veilig vanachter een toetsenbord ongebreideld zijn (haar) mening te mogen spuien, vaak onder het mom van "vrijheid van meningsuiting". Het feit dat je alles mag zeggen, betekent echter niet dat je altijd maar alles hoeft te zeggen.

  Nogmaals, jammer dat dit zo moet. Keep up the good work!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord