Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Terugblik op 2006

zondag 31 december 2006, 16:55 door | 5.068x gelezen | 4 reacties

Zo op de laatste dag van het jaar is het natuurlijk nog wel even leuk (voor mij tenminste) om terug te kijken op Photofacts in 2006. Op dinsdag 20 juni 2006 heb ik het eerste bericht op Photofacts geschreven. Een kort stukje met geen enkele fotografisch inhoud, maar wat gestotter over de database die ik toen net aangemaakt had. vrolijk

Dat stukje was overigens ook gelijk het enige bericht in die maand. Pas in juli schreef ik weer wat nieuwe berichtjes. Ook die maand was ik nog voornamelijk bezig met het bouwen van de site zelf. De 4 berichtjes die ik schreef werden nog door weinigen gelezen, ik had nog geen externe links naar Photofacts dus de site was alleen te vinden door direct het adres in te tikken. Ook zoekmachines wisten nog niet van het bestaan van de website.

Begin augustus plaatste ik een artikeltje over Photosynth, een programma van Microsoft. Daarna schreef ik een korte reactie op het weblog op die site. Een link vanaf site van Microsoft naar je eigen site is natuurlijk snel gevonden door de zoekmachines.

Al vanaf het begin was het mijn bedoeling eind augustus echt live te gaan. Ik greep hiervoor de aankondiging van de Canon 400D aan. Kort voordat de nieuwe Canon aangekondigd werd had ik de mogelijkheid ingebouwd om reacties te kunnen geven op geplaatste berichten. Vanaf toen ben ik wat actiever reclame gaan maken voor het weblog.

Uiteindelijk heb ik in 2006 een totaal van 116 berichten geplaatst op Photofacts. Een aantal waarmee ik zelf best tevreden ben. Elke dag ben ik toch al snel een uurtje of twee kwijt voordat ik een nieuw bericht geplaatst heb. Het schrijven zelf neemt niet zo heel veel tijd in beslag, maar het zoeken van een geschikt onderwerp kan op sommige dagen aardig wat tijd kosten.

Uiteraard heb ik daarnaast zo nu en dan een uitgebreider artikel met wat diepgaandere informatie. Met een dergelijk artikel ben ik nog wat langer bezig. Voor elk artikel moet daarnaast natuurlijk een afbeelding beschikbaar zijn. Ik probeer om zo veel mogelijk gebruik te maken van mijn eigen afbeeldingen, maar uiteraard is dat lang niet altijd mogelijk.

Reacties
Als weblogger kun je aan twee dingen merken dat je werk gewaardeerd wordt. Als eerste natuurlijk door de bezoekersaantallen. Hoe meer hoe beter! Als ze regelmatig terugkomen is dat natuurlijk helemaal mooi.
Daarnaast hoop ik natuurlijk bij elk artikel weer op reacties. Vaak worden er reacties gegeven waarin ik wordt gewezen op dingen die ik over het hoofd heb gezien en ontbreken in mijn artikel. Daar ben ik altijd erg blij mee, want zulke reacties geven een meerwaarde aan het artikel en geven mij de mogelijkheid nog wat extra's te leren over het onderwerp waarover ik geschreven had.

Ook zijn er reacties waarin waardering wordt uitgesproken over de gegeven informatie. Uiteraard toveren die altijd een glimlach op mijn gezicht en ben ik daar erg blij mee. Wie wil er nou geen complimentjes. knipoog

Helaas heb ik zo nu en dan ook last van spam-reacties. De die-hard spam reacties bestaan uit alleen maar onzin, met daarin een aantal links. Dit zijn de vervelendste, want je hebt er niks aan en het enige wat ik ermee moet doen is ze verwijderen. Inmiddels heb ik de code van Photofacts zo aangepakt dat spam-reacties simpelweg niet opgeslagen worden, maar uiteraard is dit systeem niet fool-proof.
Ik wil de mogelijkheid om een reactie te kunnen geven zonder dat registratie verplicht is natuurlijk behouden. De drempel om een reactie te geven moet zo laag mogelijk zijn.

Overigens heb ik er totaal geen moeite mee wanneer iemand een nuttige link toevoegt in een reactie.
Graag zelfs! Wanneer je je registreert op Photofacts kun je daarnaast ook onder de naam waarmee je reageert een verwijzing krijgen. Dan staat er bij elke reactie een link naar je eigen website. En hoe meer links naar je website, hoe beter deze door Google geïndexeerd en gewaardeerd wordt. Zo heb je ook zelf profijt van je geplaatste reactie.

Overigens zijn er het afgelopen jaar 154 reacties geschreven waarvan er 93 niet door mij zijn geschreven. Helaas haal ik daarmee nog geen gemiddelde van 1 reactie per artikel.

Bloggers
Tot nog toe ben ik nog de enige die artikels heeft geschreven op Photofacts. Zoals ik al eerder heb aangegeven is het niet mijn insteek alles zelf te doen. Ik wil hier graag hulp bij!

Gelukkig lijkt hier vandaag dan ook verandering in te komen. Vanmiddag wordt het eerste artikel geschreven door Richard Hijmering geplaatst op Photofacts. Richard is een goede vriend van me die zelf ook actief is met fotografie. Ik ben erg blij hem te mogen verwelkomen als eerste extra blogger op Photofacts en hoop dat hij in 2007 de smaak goed te pakken krijgt!

Mocht je het zelf ook leuk lijken om zo nu en dan een artikeltje op Photofacts te publiceren dan hoor ik het graag. Alle onderwerpen die enigszins fotografie gerelateerd zijn zijn welkom. Ook als je maar één artikeltje hebt plaats ik die graag. Ook een column is natuurlijk welkom.

Bezoekers
In 2006 hebben in totaal 21.750 bezoekers Photofacts bezocht. Gemiddeld zijn dat er 110 per dag.Gezamenlijk bekeken zij 41.000 pagina's. Wanneer we de eerste twee maanden niet meerekenen stijgt dat gemiddelde zelfs naar 162 bezoekers per dag.

Aantallen waar ik zelf erg tevreden mee ben. Uiteraard kan Photofacts nog veel groeien. Het is dan ook de bedoeling hier in 2007 volop mee bezig te gaan!

Best gelezen artikelen
Uiteraard kan ik geen jaaroverzicht geven zonder daarbij aan te geven wat de meest gelezen artikels van 2006 zijn. Hierbij de top 10:

1. ModelMasters: Hollands Next Top Model
2. Canon 400D nu officieel aangekondigd
3. Nikon D80 en twee nieuwe Nikkor lensen aangekondigd
4. Hollands Next Top Model - Aflevering 3
5. Echte schoonheid; evolutie van een model
6. Hollands Next Top Model - Aflevering 2
7. Canon 40D wellicht al in februari 2007
8. Pentax komt met K10D digitale spiegelreflex
9. Hollands Next Top Model - De Finale
10. Hollands Next Top Model - Aflevering 1

Zoals overduidelijk is was Hollands Next Top Model een hit op Photofacts. Dat zal voornamelijk te maken hebben met hoe goed we vindbaar waren op dit onderwerp. Zelfs model Daisy vond Photofacts en liet een berichtje achter.

Upgrades
Overigens is Photofacts ook qua website nog steeds niet voltooid. Ik blijf constant (al is het dan langzaam) bezig met updates. Vandaag heb ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om een email te ontvangen wanneer er een reactie is geplaatst op een bericht waarbij je zelf ook een reactie geplaatst hebt. Plannen genoeg nog, maar suggesties zijn ook van harte welkom.

Alvast een prettig uiteinde voor vanavond. Pas op voor vuurwerk dat je kant op geblazen wordt wanneer je er een foto van probeert te maken! knipoog

afbeelding
Statistieken december 2006

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zondag 31 december 2006 om 18:39  | reageer

  Volgens mij gaat photofacts heel groot worden. Ik lees in ieder geval met veel plezier de artikelen die geplaatst zijn. Keep up the good work !

 2. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op maandag 1 januari 2007 om 04:32  | reageer

  De beste wensen voor 2007 en dat Photofacts maar een van de grote site's mag worden qua bezoekersaantallen. Wat de kwaliteit betreft hoeft de website niet meer veel te groeien, die kwaliteit is namelijk al duidelijk aanwezig.

  Wat het registreren betreft, ik ben zelf een van die hardnekkige bezoekers die zich niet registreerd. Je weet wie ik ben, althans je hebt mijn email adres en ik heb je ook al eens uitgenodigd om een Nikon met lensbaby te proberen bij mij in Lelystad (Tja, ik blijf proberen je te bekeren tot een echt camera merk) maar ik heb een hekel aan registraties. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat je bij ons nieteens de mogelijkheid hebt om te registreren.

  Ik kijk uit naar het moment dat je met meerdere bloggers gaat werken op deze website. Uit ervaring weet ik dat je al snel alles weer alleen doet omdat het heel moeilijk is mensen te vinden met dezelfde passie voor fotografie die nog niet zelf een website hebben. Wij werken inmiddels met 4 mensen aan onze site, maar als het om nieuwsitems gaat komt alles op mijn schouders neer.

  Nou, veel succes in het nieuwe jaar en ga vooral zo door met Photofacts. Je staat bij mij hoog in de favorieten en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven...

 3. Maya
  Maya schreef op maandag 1 januari 2007 om 17:42  | reageer

  Heej Elja,
  en tip voor de spam-reacties... Op de website van mijn studievereniging gebruiken ze een systeempje dat je om een reactie te geven een figuurtje moet aanklikken. Dan worden er random een aantal figuurtjes gegenereerd (zij maken gebruik van konijntjes en eenden ed) en dan komt er in tekst bij te staan op welk figuurtje je moet drukken om het bericht te plaatsen (ook elke keer anders) dit werkt volgens mij best aardig! In ieder geval moet een spambot best intelligent zijn om tekst aan een plaatje te linken vrolijk dus als ie dat is wil ik hem graag zien vrolijk
  Een voorbeeld is op www.ru.nl/cognac te vinden (bij de wall) hopelijk heb je er ooit nog wat aan vrolijk
  Groetjes Maya

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 januari 2007 om 19:49  | reageer

  Bedankt voor jullie positieve reacties. Leuk om te lezen! vrolijk

  @Brian; Registratie is voor mij vooral een handige manier van voorkomen van spam. In eerste instantie was het niet mogelijk te reageren zonder je te registreren, maar dit werd toch als een flinke barriere gezien.
  Gelukkig kun jij nu dus gewoon reageren zonder je te registreren.. knipoog

  @Maya; Bedankt voor je tip!
  Deze variant kende ik nog niet. Bekender is wel de methode met het overtikken van een stukje tekst uit een afbeelding. Wellicht voer ik ooit een van de methoden nog in. Zolang ik nog zonder kan probeer ik dat te vermijden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord