Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een Jpeg opslaan in Photoshop is veranderd

woensdag 19 mei 2021, 20:02 door | 17.350x gelezen | 0 reacties

Met de laatste update van Adobe Photoshop is het niet langer mogelijk om via de menu optie opslaan als (save as) een JPEG weg te schrijven. In dit artikel leg ik uit wat er veranderd is en waarom.


Ik kreeg de afgelopen week al een paar berichtjes van mensen die niet langer een JPEG in Photoshop konden opslaan. Als een JPEG wilde opslaan, dan moest je altijd naar de menu optie Bestand-Opslaan als. Uit het drop-down menu was het mogelijk om uit de vele bestandsformaten JPEG te kiezen.

Nando PS jpeg update 01

De oude manier van opslaan als kon gebruikt worden om een JPEG bestandsformaat te kiezen.

Dit is echter niet langer mogelijk. Veel van de bestandsformaten zijn verdwenen uit dit menu, waaronder JPEG.

Nando PS jpeg update 02

Na de laatste update staan er veel minder bestandsformaten in de lijst bij opslaan als. JPEG is niet meer mogelijk.

Met een van de laatste updates van Photoshop is er helaas een onverwachte wijziging in het opslaan van bestanden doorgevoerd. Als je in het menu kijkt, dan zie je dat er er nu voortaan drie mogelijkheden zijn voor het opslaan van bestanden.

Nando PS jpeg update 03

Kopie opslaan is aan het menu toegevoegd met de laatste update. Wil je opslaan als een JPEG, kies dan voor deze optie.


Er is de bekende opslaan, opslaan als, en de nieuwe mogelijkheid kopie opslaan. De mogelijkheden tot het opslaan naar een JPEG bestand zijn naar deze nieuwe opslag mogelijkheid verhuist. Ben je de mogelijkheid voor het opslaan naar een JPEG bestand kwijt geraakt? Dan moet je dus kiezen voor de menu optie kopie opslaan.

Nando PS jpeg update 04

Met kopie opslaan vind je de bekende bestandformaten weer terug.

Op de website van petapixel.com heb ik de reden gevonden van deze vreemde wijziging. Het blijkt te maken hebben met Apple, die met hun laatste OS de normale communicatiemogelijkheden met de Photoshop niet langer ondersteunt.

Voor de techneuten onder ons, de API key waar het opslaan als in Photoshop afhankelijk is accepteert Apple niet langer. De exacte details ken ik niet, maar het heeft als consequentie dat er door Adobe een andere manier gezocht moest worden om toch JPEG te kunnen opslaan. Dat is de menu optie kopie opslaan geworden.

Er zijn een paar wetenswaardigheden. Heb je een JPEG geopend in Photoshop, dan kun je via opslaan als nog wel een JPEG wegschrijven. Het is alleen van belang wanneer je een ander bestandsformaat in Photoshop hebt geopend, zoals een raw bestand of een TIFF bestand, en deze als JPEG wilt opslaan.

De optie exporteren-exporteren als kan nog wel gewoon gebruikt worden om van je foto een JPEG bestand te maken. Deze optie blijft de beste manier om een klein JPEG bestand te maken van je foto, als die bestemd is voor Social Media doeleinden.


Meer weten over Photoshop fotobewerking?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop. Zoals bijvoorbeeld Photoshop voor Beginners, Photoshop voor Fotografen, Photoshop voor Gevorderden en Photoshop Lagen.

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord