Michelle Peeters

En enkele kleur oppeppen in Photoshop

zaterdag 22 juni 2019, 13:31 door | 4.694x gelezen | 2 reacties

Als je niet de algehele kleur maar slechts een enkele kleur wilt oppeppen in een foto, kun je dat het beste doen in Camera Raw. Ervan uitgaande dat je in Raw gefotografeerd hebt natuurlijk... Klik onder het histogram op het pictogram KVL-aanpassing (de vierde van links).

Een kleur oppeppen photoshop 1


Wanneer het scherm verschijnt, klik je op het tabblad Verzadiging ('KVL staat voor Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie), ga dan naar de werkbalk aan de bovenkant van het venster, en je krijgt een gereedschap waarvan het pictogram eruitziet als een klein doel met een plusteken (+) in de linkerbovenhoek (vijfde van links).

Dat is het betreffende aanpassingsgereedschap. Klik erop om het te activeren, plaats het dan op het gebied in de afbeelding dat een individuele kleur bevat die je wilt oppeppen (of minder verzadigd wilt maken), zoals een blauwe lucht of groen gras of iemand met een geel shirt.

Klik en sleep dan omhoog om de hoeveelheid van die kleur te verhogen (en de bijbehorende kleuren). Zo kan de lucht niet alleen bestaan uit blauw, maar ook uit aquakleurige tinten. Het gereedschap weet dat en zal dus beide schuifregelaars terwijl je sleept automatisch voor je verschuiven.

Een enkele kleur aanpassen photoshop 2


Klik en sleep naar beneden oude levendigheid van die kleur te verminderen. Om de helderheid van de kleuren te veranderen, klik je op het tabblad Luminantie. Klik en sleep het aanpassingsgereedschap naar beneden en de kleur zal dieper en rijker worden.

Als je de kleur daadwerkelijk wilt veranderen (je wilt bijvoorbeeld dat het gele shirt groen wordt) klik je bovenaan eerst op het tabblad Kleurtoon, daarna klik en sleep je het aanpassingsgereedschap omhoog of omlaag totdat de kleur verandert in de kleur die je voor ogen hebt.

Een enkele kleur oppeppen photoshop 3


Opmerking: dit verandert niet alleen die ene kleur in dat ene gebied, het verandert alle vergelijkbare kleuren in de afbeelding. Dus als je in de afbeelding een blauwe lucht hebt en het onderwerp draagt een blauw shirt, bedenk dan dat zowel de lucht als het shirt zullen veranderen wanneer je n van beide aanpast.

Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. gast schreef op maandag 24 juni 2019 om 14:26

    Gaat ook met JPEG’s in Photoshop. Gebruik hiervoor het camera RAW-filter in filters.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 24 juni 2019 om 14:35

    @Gast: ok goeie tip, dankjewel! Nooit gebruikt nog, dit filter...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord