Michelle Peeters

Hoe restaureer je oude, beschadigde foto's in Photoshop

woensdag 12 juli 2017, 21:12 door | 4,049x gelezen | 5 reacties

Ontdek hoe je oude (antieke) en zwaar beschadigde familiefoto's kunt restaureren. Vaak zijn oude foto-afdrukken flink beschadigd geraakt door het keer op keer bekijken en van hand tot hand gaan.

Dikwijls zitten er vlekken, krassen, vouwen en andere beschadigingen op de foto's. Soms zo erg dat gedeeltes van het beeldmateriaal volledig verdwenen zijn.

In deze eerste Photoshop tutorial wordt gedemonstreerd hoe je de opnieuw gescande analoge beelden weer nieuw leven in kunt blazen en volledig kunt herstellen. Helaas zit er geen audio bij, maar de handelingen in beeld zijn goed te volgen.


Gezicht herstellen


In onderstaande video worden zelfs volledig uitgewiste plekken in het gezicht teruggetoverd, waarbij alleen maar van de Clone Stamp, Patch Tool en Healing Brush gebruik gemaakt wordt. En daarnaast natuurlijk van het werken met lagen waardoor je met dekking kunt spelen en het effect eventueel wat af kunt zwakken.

De audio klinkt een beetje als Stephen Hawking maar is goed te volgen, samen met de handelingen in beeld erbij. Het restaureren van ontbrekende knopen of ogen vereist heel wat meer kennis en vaardigheid.

Je moet nu iets gaan recreëren dat er niet is. Vaak door het kopiëren van al bestaand materiaal en dat plakken op de plek waar iets ontbreekt. En vervolgens de afscheiding een beetje vervagen.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. S. Hawking
  S. Hawking schreef op donderdag 13 juli 2017 om 09:45

  Hahahaha..... ik kom niet meer bij! Dank je voor dit geweldige artikel. Is er iemand die het volhoudt om dik 5 minuten naar een robotstem te luisteren?

 2. Teejoo
  Teejoo schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 14:37

  Eerlijk gezegd vind ik de originele foto van de dame het mooist....Ik zou de bewerking beperken tot restauratie van het gezicht en verder alles origineel houden...dus hoe het was

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 18:27

  @Teejoo: ik vind kreuken en vouwen in kleding of achtergrond toch ook storend hoor, liefst werk ik alles weg!

 4. Teejoo
  Teejoo schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 20:01

  Als dat zou kunnen knipoog. Ik heb niks tegen het wegwerken van krasjes en vouwen, maar de foto rechts is een beetje te veel van het goed (of slechte). Met alle respect maar de "ziel is uit de foto"...wel knap gedaan hoor, dat wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.194 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

51.194 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.