Tot 28 februari een gratis 30x45 dibond afdruk bij een jaarlidmaatschap op Photofacts Academy. Ontdek hoe.
Michelle Peeters

In 3 stappen bewegende wolken met radiaal vervagen filter

zaterdag 2 februari 2019, 13:31 door | 3,034x gelezen | 4 reacties

Met een statief en een lange sluitertijd kun je hele mooie landschapsfoto's maken waarin wolken lijken te bewegen. Dat kan echter ook eenvoudig met Photoshop. In dit artikel een beschrijving hoe je dit in 3 eenvoudige stappen kunt doen.

Photo preikestolen ludwig friborg before and after

Before and after. Foto: Ludwig Friborg

1. Wolken selecteren


Om het effect goed zichtbaar te krijgen is het belangrijk om met een goede foto te starten. Een landschap met enkele witte wolken tegen een felblauwe achtergrond levert het mooiste resultaat.

Open Adobe Photoshop en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, kies je foto en klik op Openen. Voer allereerste de algemene fotobewerkingen uit. Trek het contrast op, speel met de niveaus en verscherp eventueel nog wat.

Kies daarna Laag, Laag dupliceren en gebruik vervolgens de Snelle selectietool in de gereedschapsbalk (achter de toverstaf) om de wolken te selecteren. Als je wat teveel geselecteerd hebt kun je met ingedrukte Alt-toets stukken van je selectie ongedaan maken.

Preikestolen bewegende wolken


2. Radiaal vervagen


Om ietwat beweging in de wolken te krijgen, ga je ze vervagen. Photoshop biedt verschillende vervaagtools aan. Radiaal vervagen is in dit geval het beste, aangezien dit filter heel veel beweging in je foto suggereert.

Kies Filter, Vervagen, Radiaal vaag. Er verschijnt nu een klein dialoogvenster in beeld waarin je een aantal parameters kunt wijzigen. Bij Hoeveelheid kun je de sterkte van de beweging aangeven. Ik stelde het in op 25.

Preikestolen bewegende wolken


Bij Methode kies je voor Zoomen en bij Kwaliteit ga je voor Best. Vervolgens is het erg belangrijk om de richting van de beweging nog aan te geven. Om het gevoel te krijgen dat de wolken over je heen vliegen, trek je het middelpunt in het witte vierkant nagenoeg helemaal naar beneden. Klik op OK om te bevestigen.

Preikestolen bewegende wolken


3. Finishing touch


Vind je dat er nog steeds te weinig beweging in de foto zit? Dan kun je het filter nog een keertje toepassen. Als je tevreden bent met de wolken is het tijd om de oneffenheden weg te werken. Het lijkt nu immers alsof de bergen aan de horizon ook een beetje meebewegen, aangezien Photoshop een marge rond de randen neemt.

Dat kun je eenvoudig wegwerken met het gummetje uit de gereedschapsbalk. Zoom eerst voldoende goed in, kies het gummetje en selecteer een klein, zacht penseel boven in de balk.

Ga nu heel voorzichtig over de randen waar teveel beweging zit. In dit geval is dat voornamelijk net boven de bergen aan de horizon. Ben je tevreden met het resultaat? Dan moet je de foto alleen nog opslaan. Kies Bestand, Opslaan als en kies een bestandsnaam en extensie.

Preikestolen bewegende wolken


Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op woensdag 6 februari 2019 om 07:26

  Nadat je de de laag gedupliceerd hebt, maak dan van die kopie een smartfilter (rechtermuisklik op de tumbnail) Dan kan je, nadat je het radiaalfilter hebt toegepast, het effect steeds naar wens aanpassen, incl. de richting van het effect, mocht het toch niet zijn wat je wilde. Anders moet je steeds weer overnieuw beginnen. Je hebt dan meteen een masker om bijvoorbeeld de overgang, in tegenstelling tot het gummetje, non-destructive aan te passen.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 6 februari 2019 om 11:33

  @PvRFotografie: goeie tip, dankjewel!

 3. Jan F
  Jan F schreef op vrijdag 8 februari 2019 om 16:26

  Je maakt van de hele foto een nieuwe laag en selecteert daar een deel van dat je gaat bewerken. Bij de finishing touch schrijf je dat Photoshop een marge langs de randen geeft.
  Kan je dan niet beter van alleen de lucht een nieuwe laag maken die je bewerkt. Dan kan je, zonder al te voorzichtig te zijn, de onderrand van de foto bewerken.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 8 februari 2019 om 16:33

  @Jan F: dat is inderdaad ook een optie, dat je alleen van de geselecteerde lucht een nieuwe laag maakt. Als je wat ruim selecteert kun je dan ook weer finetunen met het gummetje. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar in theorie zou het net zo goed moeten werken denk ik!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.543 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.543 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.