Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Reflectie in het gezicht verminderen met Photoshop

zaterdag 25 juli 2020, 15:30 door | 4.539x gelezen | 0 reacties

Wanneer je een portret maakt kan het wel eens gebeuren dat een vettige huid in combinatie met hard licht zorgt voor felle reflectiepunten op de huid. In dit artikel een snelle oplossing hiervoor in Photoshop.

Misschien goed om allereerst te benadrukken dat het altijd slimmer is om dit soort reflecties te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door vooraf visagie toe te passen bij je model (poederen). Ook helpt het wanneer je werkt met zachter licht, dat zal minder snel zorgen voor harde reflecties.

Nieuwe laag aanmaken


In Photoshop is het altijd slim om een bewerking uit te voeren op een nieuwe laag. Zo kun je achteraf eenvoudig zien wat het verschil is en dit aanpassen waar nodig

Een nieuwe laag kun je eenvoudig aanmaken met de sneltoets CRTL (of Command op de Mac) + SHIFT + N. Voor de duidelijkheid kun je de nieuw laag natuurlijk een naam geven.

Reflectie verwijderen - Nieuw laag aanmaken


Penseel instellen


Reflecties kun je op veel verschillende manieren verwijderen. De methode die ik in dit artikel gebruik is heel snel uit te voeren. Er zijn ook complexere methodes die voor nog betere resultaten kunnen zorgen, maar dit is vaak al heel bruikbaar.

We gaan de reflecties verminderen met een simpel penseel. Selecteer dus het Penseel-gereedschap (sneltoets: B).

Nu willen we niet met een standaard penseel gaat tekenen, dat zou niet werken. Kies een zacht penseel, zet de dekking op circa 15 procent en kies de modus 'donkerder'.

Reflectie verwijderen - Penseel instellen


Door 'donkerder' als modus te kiezen zal het penseel alleen pixels verkleuren die lichter zijn dan de kleur van het penseel zelf.

Kies de gewenste kleur


De kleur van het penseel haal je van de foto zelf. Door op de ALT-toets te drukken verandert het penseel in een pipetje.

Je kunt nu de kleur van de huid vlak naast de lichtvlek die je wilt verminderen kiezen door er met het pipetje op te klikken. Je penseel heeft nu de kleur van de huid.

Reflectie verwijderen penseel kleur


Schilder over de reflectie


Nu de kleur van het penseel juist is kleur je met het penseel over de reflectie heen. Doordat de dekking zo laag staat is het effect niet direct te heftig.

Door het penseel los te laten en opnieuw te gaan kleuren kun je de lichte vlekken nog donkerder maken. Soms kan het nodig zijn om met het penseel van kleur te veranderen om het passend te maken. Het is doorgaans niet handig om hele grote stukken reflectie met dezelfde kleur op te vullen.

Reflectie verwijderen - Voor/na


Fijnafstemming


Nu je de reflectie verminderd hebt is het goed om de laag die je aangemaakt hebt even uit te schakelen door op het oogje voor de laag te klikken. Hierdoor kun je direct het voor en na-effect van je bewerking zien.

Is het effect te heftig? Verlaag de dekking van de laag. Is het nog niet goed genoeg, ga nog even door met het penseel.

Reflectie verwijderen - Fijnafstemming


Kleine felle lichtpuntjes kun je overigens vaak ook prima met het retoucheerpenseel verhelpen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord