Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Resolutie vergroten met Photoshop CC

donderdag 13 december 2018, 12:37 door | 42.011x gelezen | 5 reacties

Als fotograaf ben je eigenlijk altijd bezig met beeldkwaliteit. Of dat nu de scherpte, de mate van detail in zowel hooglichten als schaduwen of de resolutie betreft. In dit artikel een stap voor stap uitleg hoe je de resolutie van bestaande afbeeldingen snel en eenvoudig kunt verhogen met Photoshop CC.

Ankhor wat


Wat is resolutie?


Het woord 'resolutie' bezorgt een hoop mensen hoofdbrekens. Meestal kom je met het begrip in aanraking als iemand je vraagt een foto met bestandsformaat .jpg aan te leveren in een bepaalde resolutie.

Je stuurt de foto op en je krijgt te horen dat de resolutie van de foto te laag is. Een foto met een te lage resolutie vertoont 'blokkerigheid'.

In fotografie-termen is resolutie de hoeveelheid detail in een foto. Dit wordt bepaald door factoren zoals focusprecisie, lenskwaliteit en camerasensor-pixeltelling. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ook het artikel: Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? Het DPI-gehalte is niet zo belangrijk, het aantal pixels echter wel!

Helaas is het niet eenvoudig om een goede foto te maken van een origineel met een (te) lage resolutie, maar het is niet onmogelijk. Je kunt nog steeds indrukwekkende resultaten behalen als je de dingen goed doet, zoals hieronder weergegeven.

Resolutie verhogen met Photoshop CC


De meeste fotobewerking-pakketten zijn wel in staat het aantal pixels van een afbeelding verhogen. Dat is echter niet het moeilijkste. De moeilijkheid zit hem in het verkrijgen (behouden) van de zo belangrijke details tijdens het ophogen van het aantal pixels.

Het op CSI-niveau "verbeteren" van een thumbnail met een lage resolutie is alleen mogelijk op televisie. Hoe goed je post-processing software ook is, verder gaan dan het slechts verbeteren van een foto met een lage resolutie kun je niet gaan, daar blijft het bij. Soms is het resultaat zelfs een onscherp beeld!

Maar dat betekent niet dat de situatie hopeloos is. Het kan nog steeds helpen om de resolutie van een afbeelding (in dit geval het aantal pixels) te verhogen via een proces dat upscaling wordt genoemd.

Vaak wordt dit gebruikt als je zeer grote afdrukken moet maken. Het helpt ook als een laatste redmiddel om een afbeelding te verbeteren die anders onbruikbaar is.

Details handhaven 2.0


Photoshop CC biedt nu namelijk upscaling met kunstmatige intelligentie om zonder vervorming belangrijke details en structuren te behouden tijdens het vergroten/verkleinen. Naast huidtinten en haarstructuren blijven hiermee ook details met harde randen, zoals als tekst en logo's, behouden.

Probeer het eens op soepen, salades, pizza's en andere onderwerpen waarvan de structuur beter bewaard moet blijven.

Upsampling photoshop


Upscalen met Photoshop CC


Met Photoshop CC kun je snel en eenvoudig je afbeelding upsamplen (van meer pixels voorzien). Je gaat naar Afbeelding> Afbeeldingsgrootte, je typt de gewenste pixelafmetingen in en je selecteert de gewenste upsampling-methode (bij Photoshop CC moet je 'Details handhaven 2.0' kiezen).

Upsampling photoshop


Ik probeerde de methode uit op een gescand kleinbeeld negatief dat ook nog eens zwaar beschadigd was. Ik moet zeggen dat het resultaat me verbaast.

Conclusie


De foto is daadwerkelijk vergroot van 1,2 megabyte naar 3,8 megabyte (wat niet zo heel belangrijk is, want met compressie kun je een hoop doen) en van 1.084 bij 1.691 naar 2.000 bij 3.000 pixels waarbij alle details wonderwel bewaard zijn gebleven.

Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 17 september 2018, 16:32.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. Leo?
  Leo? schreef op dinsdag 18 september 2018 om 00:42  | reageer

  Dat details “wonderwel bewaard zijn gebleven” mag ik hopen. Pixels toevoegen mag natuurlijk geen details kosten, maar moet ze opleveren.
  En dat is dus niet zo. Geen enkele methode voor upscalen levert meer details op.

 2. Fred Gramberg
  Fred Gramberg schreef op dinsdag 18 september 2018 om 14:34  | reageer

  Een kunstgreep. Wat er niet is kan er ook niet komen.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 18 september 2018 om 14:45  | reageer

  Het moet natuurlijk gokwerk zijn (de applicatie moet iets bedenken en vult pixels aan, afhankelijk van het algoritme). In mijn geval ging het goed, misschien toeval?

 4. A H M Kerkhoff
  A H M Kerkhoff schreef op woensdag 19 september 2018 om 08:29  | reageer

  de boodschap is heel helder, maar wat bedoelt de auteur in haar conclusie nou toch met het zinnetje "met compressie kun je een hoop doen'/

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 19 september 2018 om 09:10  | reageer

  @A H M Kerkhoff: dat een zeer klein bestand (zwaar gecompressed) van zo’n 100Kb nog steeds heel veel pixels kan hebben en dus nog steeds printable kan zijn, ook op groot formaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord