Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 Tips voor omgevingsportretten

maandag 24 mei 2021, 21:12 door | 3.968x gelezen | 1 reactie

Bij een portretfoto gaat het om het onderwerp. Je zet die dan meestal groot en duidelijk in beeld. Een andere vorm van portretfotografie is het omgevingsportret. Daarbij speelt ook de omgeving een belangrijke rol. In dit artikel 5 tips voor omgevingsportretten.

1. Neem wat meer afstand


Bij portretfotografie is ťťn van de meest gegeven tips: ga dichterbij staan. Een omgevingsportret is hier de uitzondering op. Bij een omgevingsportret neem je juist wel wat meer afstand.

Portretten neem je vaak met een brandpuntsafstand tussen de 70 en 135mm. Dat kun je ook prima blijven gebruiken bij een omgevingsportret, maar dan moet je dus echt wel flink wat afstand nemen.

Het voordeel is dan dat de omgeving ook al snel mooi onscherp wordt. Het liefst houd je de omgeving wel herkenbaar. Bij een omgevingsportret wil je juist niet dat alles een waas is. Dan zou de omgeving niet meer zichtbaar zijn.

Sanne

Sanne - f/2.0, 1/640s, 250 ISO @ 110 mm

2. Gebruik een 35mm objectief


De omgevingsportret leent zich ook goed voor het gebruik van een objectief die je meestal niet voor portretten inzet. Bijvoorbeeld een 35mm objectief.

Als je bij zo'n objectief te dicht op je onderwerp gaat zitten krijg je last van vervormingen. Het objectief dwingt je dus wat meer afstand te nemen en de omgeving bewust in je foto mee te nemen.

Bruiloft

Anouschka & Robin - f/3.5, 1/50s, 160 ISO @ 35mm

Zelf vind ik het nog wel eens leuk om bijvoorbeeld alleen met een 35mm objectief op pad te gaan (of zelfs een hele vakantie met alleen dit objectief). Dat dwingt je creatief om te gaan met je beeld en levert je vaak een ander perspectief op dan dat je normaal gebruikt.

3. Zoek een bijzondere omgeving


Wanneer je de omgeving een rol laat spelen in je foto werkt het natuurlijk wel extra goed als je ook in een bijzondere omgeving bent. Zoek voor je omgevingsportret dus een locatie die anders is dan normaal en waar de omgeving ook echt interessant is.

Zelf ben ik bijvoorbeeld wel fan van Urbex omgevingen, oude gebouwen waar het verval goed zichtbaar is.

Sarah

Sarah - f/11, 1/125s, 200 ISO @ 55mm

4. Gebruik je omgeving als kader


In het omgevingsportret kun je de omgeving ook gebruik om de aandacht naar het model te leiden. Bijvoorbeeld door de omgeving als een kader om je model te gebruiken.

Danien

Danien - f/8, 1/160s, 200 ISO @ 61mm

Ook kun je lijnen in je foto naar je model laten leiden. Dat helpt de kijker om de foto te 'lezen'. Kijk dus goed naar de plek waar je het model plaatst en hoe hij of zij past in de omgeving.

5. CreŽer een verhaal


De krachtigste foto's vertellen een verhaal aan de kijker. De omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Samen met de aankleding en pose kun je zo een verhaal vertellen en de foto interessanter maken om naar te kijken.

Anne

Anne - f/5, 1/125s, 250 ISO @ 45mm


Ontdek meer over portretfotografie!


Momenteel is het Portretweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over portretfotografie ťn we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Portretbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 149 euro, maar slechts 109 euro voor je lidmaatschap.

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 80 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over portretfotografie.

Ľ Direct lid worden (korting + gratis portretfotografieboek)
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Rob Gipman
    Rob Gipman schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 13:25  | reageer

    Fijn dat je de 35mm aan haalt, Deze zit nu bijna permanent op mijn 5d4. Voor portret buiten en in mijn thuis studio werkt de 35mm ook nog prima.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord