Elja Trum

Betere flitsfoto's in vier eenvoudige stappen

maandag 13 september 2021, 23:32 door | 6.475x gelezen | 14 reacties

Uitgebeten lichtvlekken, harde donkere schaduwen. Flitsfotografie wordt vaak als iets lastigs gezien. Veel fotografen proberen het een paar keer en gooien hun flitser dan weer terug in de kast. Precies dat deed ik zelf ook. Maar flitsen kan je foto's enorm verbeteren.

1. Vergeet je ingebouwde flitser


De belangrijkste reden waarom veel fotografen liever met natuurlijk licht werken is wellicht wel de ingebouwde flitser. Het is namelijk amper te doen om hier mooie foto's mee te maken.

De ingebouwde flitser staat garant voor die harde schaduwen en lelijke lichtvlekken waar ik het net ook al over had. Laat die ingebouwde flitser dus lekker ingeklapt zitten. Je hebt hem echt niet nodig.

In plaats daarvan kun je een opzetflitser gebruiken. Koop niet de flitser van het merk van je camera. Die is namelijk veel te duur. Er zijn goedkope flitsers te krijgen die net zo goed of zelfs beter zijn voor een fractie van de prijs.

Opzetflitsers

Let er wel op dat je een opzetflitser koopt waarbij je de flitskop kunt draaien. Owh, en als je toch aan het uitzoeken bent: een radiografische draadloze bediening wil je ook zeker hebben (zie ook tip 3).

2. Flits indirect


Het hele probleem van de ingebouwde flitser is dat het flitslicht vlak boven je lens zit. Bovendien is het ook nog eens heel klein. Dat zorgt voor hard licht (harde schaduwen) en doordat het licht recht van voren komt voelt alles heel 'plat' in de foto.

Dat is niet mooi.

De truc is dat je flitslicht niet recht van voren moet komen, maar vanuit een hoek. Wanneer licht vanaf de zijkant ergens op valt zie je structuur en diepte in de foto. De schaduwen die het licht (van opzij) werkt zorgen ervoor dat je de diepte en vorm kunt zien.

Stef


Je kunt indirect flitser door de flitskop van je flitser te draaien. Dat licht weerkaatst je op een muur, plafond of reflectiescherm en zo valt het van opzij op je onderwerp.

3. Haal je flitser van je camera


Wil je extra flexibel zijn met indirect licht? Haal dan de flitser van je camera. Licht kan dan van alle kanten komen. Maximale controle!

Natuurlijk moet je flitser wel nog steeds verbonden zijn met je camera. Vroeger deden ze dat met een draadje, maar tegenwoordig gaat het heel eenvoudig via een draadloze radiografische verbinding.

In de meest gevallen moet je dus een ontsteker (trigger) op je camera zetten die het signaal van je camera (nu flitsen) draadloos doorgeeft aan je flitser.

Anna

Indirect flitslicht (flitser los van de camera)

4. Vergroot je lichtbron


Een flitser is maar een kleine lichtbron. Een rechthoekje van een paar centimeter. Dat geeft hard licht. Hoe groter je lichtbron namelijk is, hoe zachter het licht is. Dan bedoel ik niet de sterkte van je flits, maar de zachtheid van de rand van het licht.

Zacht licht wordt meestal als mooier gezien. Het is sowieso makkelijker om met zacht licht een mooie foto te maken dan met hard licht.

Er zijn verschillende manieren om je lichtbron te vergroten. De bekendste is wellicht het gebruik van een grote softbox.

Bieke


Het kan echter ook simpeler. Draai de flitskop van je flitser opzij en flits via een muur. De muur is nu in feite je lichtbron geworden. Het weerkaatste licht is veel groter (en dus zachter) dan dat kleine rechthoekje op je flitser.

Andere mogelijkheden zijn het gebruik van een paraplu, een reflectiescherm of een doorzichtscherm.

Dus ben je niet tevreden over je flitsfoto's? Start dan met het toepassen van deze stappen en je zal ontdekken dat flitsfoto's een heel stuk interessanter worden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Matt
  Matt schreef op dinsdag 14 september 2021 om 09:20

  Met de stelling dat de ingebouwde flitser nutteloos is, ben ik het niet eens. Er zijn best situaties waarbij de ingebouwde flitser toegevoegde waarde heeft, zoals het gebruik als invulflits bij sterk tegenlicht. Of om actie te bevriezen.

  De ingebouwde flitser heb je altijd ter beschikking; een externe flitser heb je niet altijd bij je.

  Verder kan de ingebouwde filter bij duurdere bij DSLRs en systeemcamera's gebruikt worden als controller voor draadloos flitsen.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 september 2021 om 10:46

  Ik ben het met je eens Elja. Toch nog een opmerking. Je schrijft over indirect flitsen via bijvoorbeeld een muur. Op zich is dat goed, maar dan moet die muur wel wit zijn. Muren met om het even welke kleur zullen dan gekleurd licht weerkaatsen en dat is meestal niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor plafonds.
  Jouw advies om de ingebouwde flitser niet te gebruiken ondersteun ik van harte. Het argument dat je niet altijd een flitser mee hebt, gaat voor mij niet op. Net zo goed als een filterset, die heb ik ook standaard mee. Een reportageflitser dus ook. Je weet vooraf niet altijd in welke lichtomstandigheden je komt, dus ben je erop voorbereid een flitser te moeten gebruiken.
  Maar als het er op aankomt echt met flitsers te moeten gaan werken, dan duik ik toch het liefst mijn studio in. Daar kan ik met mijn 3 studioflitsers goed uit de voeten.

 3. Robert
  Robert schreef op dinsdag 14 september 2021 om 10:55

  Een ingebouwde flitser geeft in principe licht vanaf je camera. Das moeilijk te richten. Een mono block daar integen kun je plaatsen waar je wil.
  Enne ...gebruikt niemand tegenwoordig meer een losse flits meter meer. Is wel oldschool maar erg nauwkeurig.
  Fotoschietgroet Robert

 4. Dies Groot
  Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 14 september 2021 om 11:33

  Ik ben het in zijn geheel met de opmerkingen van Matt eens.

  Ik vul het nog verder aan:

  - Koop NIET de flitser van het merk van je camera. Natuurlijk zijn er merken die wat voordeliger zijn en soms meer kunnen, maar je bepaald zelf voor welk merk/systeem je kiest. Ik zal je de kost geven van fotografen die er niet uitkomen qua werking van vreemd-merk flitsers en/of die slecht communiceren met de body.

  - Voor een FRACTIE van de prijs. Wat is dan een alternatief voor bijv. de populaire Canon 430EX-3-RT van € 250,- en kost die dan € 50,- of zo?

  - Flitslicht via het plafond is geen ZIJLICHT.

  Kortom, het is allemaal wel erg kort door de bocht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord