Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Expressie kan echt een verschil maken

zaterdag 12 november 2016, 21:12 door | 5.764x gelezen | 1 reactie

Ik heb het al verschillende keren gezegd in mijn blogs en online, maar een expressie kan een foto echt maken of breken.

Poeka


Wanneer ik bezig ben met portfolio reviews zijn de meeste foto's die ik zie vaak goed belicht, ze hebben een goede styling, juiste locatie, maar... Het is vaak de expressie die de foto af maakt. Soms denk ik wel eens: 'Staat ze te het wachten op de bus?'. Ja, zo slecht kan het zijn vrolijk.

Tijdens een shoot moet je je modellen pushen voor die een gave uitdrukking. De look waarmee ze zeggen 'WOW, BAM, DAAR BEN IK'. Je weet wel wat ik bedoel.

Soms vertel ik de wat meer verlegen modellen dat 80% van de uitdrukkingen worden weggeblazen door de flitsers, dus dat ze zichzelf echt moeten pushen om over de top te gaan. Dit helpt vaak.

Poeka


Vaak reageren modellen een beetje verrast wanneer ze hun foto's zien met echte, uitgesproken uitdrukkingen. Sommige modellen vinden het geweldig (en krijgen de smaak dan echt te pakken) en sommige gaan aan zichzelf twijfelen.

Dus mijn ervaring is, vraag niet aan het model: 'Wat vind je ervan?'. VERTEL ze hoe goed een foto is door bijvoorbeeld te zeggen: 'Wow, kijk naar deze foto. Dit is geweldig goed gedaan!'. Snel zul je merken dat deze zin wonderen verricht.

Wanneer ik mijn testshoots doe is het eerste dat ik probeer te achterhalen of mijn model expressief is. Ik loods hem/haar door verschillende uitdrukkingen en coach een stuk minder dan ik normaal doe (ik ben een echte prater tijdens een shoot). Dit omdat ik weet dat als ze het goed doen zonder coaching, dat ze het dan geweldig zullen doen met.

Poeka


Sommige modellen verrassen me echt tijdens hun testshoots en dat zijn de modellen die je vaak terug ziet tijdens de workshops die ik geef. Één van hen is Poeka. Hierboven zag je een aantal expressie foto's die ik gemaakt heb met Poeka tijdens een small-flash workshop.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

1 reactie

  1. Roland
    Roland schreef op dinsdag 15 november 2016 om 11:56  | reageer

    Voor mij schitterende opnames, prachtig met het licht gewerkt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord