Elja Trum

Gebruik licht en donker in je achtergrond

zondag 21 augustus 2016, 13:31 door | 5.708x gelezen | 3 reacties

Wanneer een achtergrond onscherp in beeld is maakt het eigenlijk niet zo heel veel meer uit wat die achtergrond precies is. Dan wordt het vooral belangrijk welke kleur en vooral welke lichtintensiteit de achtergrond heeft. Daarom is het leuk als je lichtere en donkere delen hebt in je achtergrond.

Bieke

Bieke - f/2.8, 1/200s, 200 ISO @150mm

Bij het zoeken naar een geschikte achtergrond voor je foto kun je bewust zoeken naar opvallend lichte plekken. Dat kan egaal licht zijn, maar echt interessant wordt het wanneer lichte en donkere plekken elkaar afwisselen in de achtergrond. Denk eraan dat de aandacht van de kijker naar de lichte plekken getrokken zal worden. Plaats daar dus het hoofd van je model.

In deze foto met model Bieke heb ik het zonlicht dat tussen de bomen door op een open plek valt gebruikt als lichte plek in mijn achtergrond. Bieke zelf stond in de schaduw van andere bomen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. osten
  osten schreef op dinsdag 23 augustus 2016 om 11:37

  Er zijn juryleden die een lichte achtergrond achter je model afbreken. Ze spreken van overbelichting, wat mij betreft is daar niets verkeerd mee.

 2. Albert
  Albert schreef op dinsdag 23 augustus 2016 om 20:40

  Ga ik zeker proberen, leuke tip

 3. Chantal
  Chantal schreef op woensdag 24 augustus 2016 om 14:25

  goede tip hartelijk bedankt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord