Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe poseer je mensen zonder modelervaring

woensdag 19 september 2018, 15:15 door | 6.599x gelezen | 2 reacties

Het poseren van je model is vaak een lastig onderdeel van een portretshoot. Zeker als degene die je op de foto zet helemaal nog geen ervaring heeft als model. Fotografe Julia Trotti geeft in deze video een vijftal tips.


De tips die Julia in de video noemt:

1. Communicatie
Het wordt snel erg ongemakkelijk voor het model als je niet met hem of haar praat. Probeer niet al je aandacht aan je camera te geven, maar houd je vooral bezig met (praten met) je model.

Tijdens de shoot kun je vragen stellen over wat ze leuk vinden en dergelijke, maar het helpt ook al als je gewoon aangeeft wat je van plan bent, wat je aan het doen bent, wat je graag wilt proberen en welk resultaat je probeert te bereiken.

Laat vooral ook weten dat je model het goed doet (zelfs als je denkt dat het beter kan).

2. Gebruik je omgeving
Betrek de omgeving in je shoot. Bijvoorbeeld door hem of haar iets vast te laten houden. Ook is het een manier waarop je het model bezig kunt laten zijn met de omgeving in plaats van met alleen de shoot op zich.

3. Beweging
Vraag je model om zich te bewegen. Dat voelt veel natuurlijker dan alleen maar stil staan voor de foto. Op deze manier krijg je spontane beelden.

4. Laat je model zitten
Het is best lastig om al staand veel verschillende poses aan te nemen als model. Door je model te laten zitten voeg je een hele range aan nieuwe mogelijkheden toe. Als fotograaf kun je nu ook wat meer spelen met verschillende hoeken.

5. Vermijdt oogcontact
Direct in de lens kijken kan lastig zijn voor ongeoefende modellen. Je kunt een accessoire gebruiken zoals een zonnebril, maar je kunt het model ook gewoon weg laten kijken.

Via: FStoppers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. gast schreef op donderdag 20 september 2018 om 19:20  | reageer

    Kort en bondig, zelfs voor ervaren vrijetijdsfotografen nuttig om nog eens de hoofdlijnen aan te geven. Ik ga eens verder kijken bij jullie.

  2. Alexander
    Alexander schreef op dinsdag 25 september 2018 om 17:17  | reageer

    Zorg er ook voor dat als je een model verschillende kleding wilt laten dragen dat er een ruimte is waar dit kan zonder dat je er zicht op hebt dat wekt meer vertrouwen dan iemand zich laten omkleden waar je bij bent.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord