Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bernadette Boon

Kinderen zonder masker

maandag 4 juni 2018, 15:51 door | 13.388x gelezen | 20 reacties

Ik heb een stevige interesse in techniek en een sterke hang naar creativiteit in mijn fotografie. Daarom fotografeer ik voornamelijk kinderen, omdat zij hier juist heel erg open voor staan. In dit artikel een beschrijving van mijn visie en hoe ik te werk ga.

Een totaal concept bedenken, styling en alles wat erbij komt kijken verzorgen in samenspraak met de ouders van de kinderen, en dan uiteindelijk in Photoshop één en ander samen voegen om tot een totaalplaat te komen.

Rembrandtlicht is iets waar ik heel graag mee werk. Een foto bij mij is het resultaat van een samenwerking tussen kind en fotograaf. Ik werk met wat het kind me geeft.

BernadetteBoon Portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0464 1


Kinderen niet te regisseren


Want hoe graag je ook zou willen, het is niet mogelijk om kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar volledig te regisseren. Wat kleine aanwijzingen kan maar verder moeten ze toch hun eigen ding doen.

Bij mijn foto's zie je zelden een lach. Het gaat om het direct contact van de fotograaf (en de kijker) met het kind, die niet verscholen zit achter een lach, maar die alle maskers heeft laten vallen.

Dat kan als kijker heel confronterend overkomen omdat het kind jou ook diep van binnen aankijkt. Maar dat is juist de kracht.

BernadetteBoon Portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0469 1


De “Rembrandt” portretten


Zoals in de tijd van Rembrandt…. Het licht is essentieel voor de sfeer bij deze portretten. Zoals overigens bij alle soorten van fotografie, maar ieder licht geeft een bepaalde sfeer aan een foto.

Mensen die al langer fotograferen (met of zonder flitslicht) kennen het karakteristieke Rembrandt driehoekje onder het oog aan de zijde van het gezicht waar niet direct het licht op staat.

Dit kan zowel bij de “lange” zijde, maar ook bij de “korte” zijde zijn. Korte en lange zijde van het gezicht is in deze post al netjes uitgelegd, dus daar ik niet verder over uitweiden.

Wat ik zo terugzie bij Rembrandt is dat hij zowel de lange als de korte zijde belicht en beide gebruikt. Ik had zelf eerder een duidelijke voorkeur voor het belichten van de korte zijde, maar bij mijn laatste werk lijk ik juist te weer kiezen voor de lange zijde.

BernadetteBoon Portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0447 2


Apparatuur


Als licht gebruik ik vaak flitslicht omdat ik alles onder controle heb en misschien ook omdat de ruimte (voorheen mijn garage) waarin ik fotografeer (3,2 x 4 meter) niet groot genoeg is om met daglicht te werken.

Mijn voorkeur gaat uit naar zacht licht met een medium contrast, dus in dit geval een grote light modifier met diffusor (een 1.5 meter octabox met dubbele diffuser).

Mijn lampen (300W) zijn van een onbekend merk (Visico, niet zo duur, gekocht bij Cameranu.nl). Mijn light modifiers zijn ook bijna allemaal van dat merk.

Wat ik hierbij heel prettig vind is dat ik een losse afstandsbediening heb voor de instellingen van 2 van de lampen. Maar bij de meeste van deze portretten heb ik maar met die ene octabox gewerkt. Ik hou wel van KISS (Keep It Super Simple).

Hoe verder je lichtbron van je onderwerp verwijderd is, hoe harder het licht wordt. Maar doordat ik toch beperkt zit in mijn kleine studio hoef ik daar niet bang voor te zijn. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel zullen we maar zeggen.

En als ik geen flitslicht tot mijn beschikking heb, dan probeer ik wel een oplossing te zoeken voor het licht. “Hack the light” noem ik dat. Bijna alles is ook zonder flitslicht te maken.

BernadetteBoon Portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0465


Kleding en styling


Kleding en styling is vaak een samenwerking met de ouders, maar wordt vaak ook volledig door mij verzorgd. Wat ik aan kleding niet heb koop ik, maar nog vaker maak ik het gewoon zelf. Dat maakt dat het allemaal unieke platen zijn.

En soms komt er een cadeautje mee met het kind in de vorm van een jurkje of bloesje dat perfect past in de sfeer en die ik dus ook kan gebruiken.

De kapsels verzorg ik meestal zelf, soms in samenwerking met de moeder. Maar meestal mag ik het zelf doen, omdat het tijdrovend is om uit te leggen is wat je precies wilt, zeker als je het zelf in een handomdraai kunt maken.

Youtube is hiervoor heel handig, maar omdat mijn dochter ook jong is geweest en lange haren had heb ik toch wel al eerder kunnen oefenen.

Make-up gebruik ik niet bij de kinderportretten. Ze mogen van mij gewoon kind blijven. Soms denk ik eraan een beetje vaseline op de lippen te smeren, maar dat vergeet ik nog regelmatig.

De grote kraag is bij veel fotografen bekend. Deze was een aantal jaren geleden verkrijgbaar bij de IKEA. Ik heb er voor iemand uit Amerika nog naar gezocht, maar volgens mij is hij nu niet meer verkrijgbaar.

Tijdens vakanties maak ik vaak foto's van onderwerpen die ik in mijn bewerkingen kan gebruiken. Van landschappen, tot zuilen, mooie wolken luchten enzovoorts.

De dieren die ik in mijn foto bewerkingen gebruik heb ik gefotografeerd bij een preparateur. Deze dieren zijn allemaal een natuurlijke dood gestorven.

V2BernadetteBoon portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0433


Achtergronden


Voor mijn achtergronden gebruik ik soms delen van bestaande schilderijen, in combinatie met onderdelen die ik zelf heb gefotografeerd om op die manier unieke achtergronden te maken.

Soms voeg ik verschillende delen van mijn eigen foto's bij elkaar. Dit wordt allemaal in postproductie bij het portret gevoegd. Daarnaast heb ik ook een aantal zelf gemaakte achtergronden.

Ondanks dat de portretten uit de gouden eeuw wel zeker mijn inspiratiebron zijn (ik kan uren rondlopen in musea en het licht bekijken wat een schilder heeft gebruikt) probeer ik toch altijd mijn eigen unieke beelden te maken.

Maar doordat we ons hele leven al door beeld worden beïnvloed zullen er zeker overeenkomsten zijn met schilderijen of fotografen.

V5BernadetteBoon Portretfotografie Brabant Eindhoven Best 0449


Vogue.it


Een aantal foto's van mij zijn geplaatst op Vogue.it. De PhotoVogue. Het is als fotograaf mogelijk hier een account aan te maken en foto's in te sturen voor ballotage.

Die ballotage is behoorlijk streng. Vele foto's halen het niet. Dus ik ben behoorlijk trots dat die van mij het wel hebben gehaald.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bernadette Boon

Over de auteur

Bernadette Boon heeft interesse in techniek en een sterke hang naar creativiteit. Dit komt binnen de fotografie heel mooi samen. Ze werkt veel samen met (jonge) kinderen die open staan voor creativiteit en bedenkt veel nieuwe concepten. Dit leidt tot zeer bijzondere en unieke foto's waarin haar handtekening duidelijk te zien is!

20 reacties

 1. martijn
  martijn schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 09:49  | reageer

  Prachtig, heel inspirerend

 2. gast schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 10:59  | reageer

  Dank je Martijn.

 3. Rob
  Rob schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 11:23  | reageer

  Heel erg mooi Bernadette!

 4. Linda
  Linda schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 11:48  | reageer

  Heel mooi Bernadette

 5. Marc Vanraes
  Profiel Marc Vanraes schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 12:20  | reageer

  Mijn complimenten Bernadette, dat doe jij meer dan perfect en je hebt knappe ideeën, mooie website ook.

  Goe bezig.

  Marc

 6. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 13:13  | reageer

  Erg mooi Bernadette. Ik heb een vraag; die zachte tint op de huid is dat met photoshop zachter gemaakt of komt dat echt door die softbox?

  groeten Theo

 7. Beka
  Beka schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 13:50  | reageer

  Een fotografisch woord voor adembenemend? Geweldige opnamen. Prachtig

 8. Bernadette Boon
  Profiel Bernadette Boon schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 14:55  | reageer

  Dank je Martijn, Rob en Linda.

 9. Ingrid van Leeuwen
  Ingrid van Leeuwen schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 16:25  | reageer

  Schitterende foto's Bernadette, foto's om heel trots op te zijn.

  Groet, Ingrid

 10. Annir
  Annir schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 16:34  | reageer

  Geweldig! Hou hier van
  Geef je ook workshops😁

 11. Bernard
  Profiel Bernard schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 16:49  | reageer

  Prachtige opnamen en fantastische kleuren! Je artikel is ook vlot en informatief. Ik heb alleen een vraag. Hoe doe zit het me je publicaties en de nieuwe AVG? Krijg je toestemming? Mag je publiceren? Wat moet je allemaal administreren?

 12. Mariet Wielders
  Mariet Wielders schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 17:07  | reageer

  Mooi stuk en een duidelijk verhaal met vooral prachtige foto's. Knap dat je veel aspecten zelf doet, tot en met het naaien van de kleding.

 13. Bernadette Boon
  Profiel Bernadette Boon schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 17:12  | reageer

  @Theo, De zachte huid is een combinatie van de softbox en een stukje Photoshop. Maar gelukkig hebben kinderen vaak van zichzelf ook een zachte huid.
  @Marc Vanraes. Dank je voor je compliment.
  @Beka, dank je voor je compliment.
  @Ingrid van Leeuwen, dank je. Ben er ook zeker trots op.
  @Annir, Dank je. Eh, tot op heden nog geen workshops gegeven.
  @Bernard, dank je voor je compliment. Denk dat ik in mijn element zit als ik het over dit onderwerp heb, want normaal gesproken ben ik zeker geen schrijver. Denk in plaatjes.
  Publicaties en de nieuwe AVG. Eigenlijk hetzelfde als er voor. Toestemming om te publiceren is wel slim om te regelen. En verder zijn het kunstzinnige uitingen en die vallen eigenlijk weer buiten de AVG.

 14. Bernadette Boon
  Profiel Bernadette Boon schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 17:30  | reageer

  @Mariet. Dank je. Uiteindelijk alles voor het resultaat he vrolijk

 15. Huub Sanders
  Huub Sanders schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 18:39  | reageer

  Prachtig Bernadette! Ben onder de indruk.

 16. Rob
  Rob schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 19:10  | reageer

  Bijzonder. En mooi...
  Dan vraag ik me wel af wat die kinderen er achteraf, misschien over een aantal jaren, zelf van vinden.

 17. Joey
  Joey schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 21:46  | reageer

  Mooie foto's, zachte huidjes, maar ik zou niet willen spreken van Rebrandtesk. Bekijk die Rembrandts is wat beter... dat zijn totaal geen zachte huidjes... Loei-scherp, elke onvolkomenheid is te zien.
  Bovendien had Rembrandt vrijwel altijd harde schaduwen. Dat bereik je voor mijn gevoel beter met natuurlijk licht (Zet je model bij een raam), daar moest Rembrandt het ook mee doen. Hier zie ik dat alleen (enigzins) bij de eerste foto.

  Ik zou niet langer spreken van Rembrandtesk (Rembrandt stijl), maar van 'Barok', of 'De stijl van de oude Hollandse meesters'. Dan klopt het beter.

 18. Bernadette Boon
  Profiel Bernadette Boon schreef op woensdag 6 juni 2018 om 08:45  | reageer

  @ Huub Sanders. Dank je.
  @ Rob, dank je. Tja, dat weten we pas over een aantal jaren. En ik denk dat het overigens voor alle foto's in welke vorm dan ook van toepassing is. Hoe kijken kinderen daar later tegenaan.
  @Joey. Titel van het stuk was niet mijn keuze. Rembrandt licht wordt meestal genoemd door het "Rembrandt driehoekje". Maar bedankt voor je inhoudelijke reactie. Dat is altijd fijn vrolijk

 19. Robert
  Robert schreef op woensdag 6 juni 2018 om 10:22  | reageer

  Leuk artikel, Bernadette!

 20. Doreen
  Doreen schreef op woensdag 6 juni 2018 om 23:47  | reageer

  Ze zijn prachtig en heel professioneel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord