Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Maak je foto interessanter door er een verhaaltje in te vertellen

maandag 6 september 2021, 20:02 door | 4.006x gelezen | 4 reacties

Lukt het je al om technisch een prima portretfoto te maken? Dan is het wellicht tijd om je foto wat meer diepte te geven door in je foto een verhaaltje te vertellen. Dit maakt je foto interessanter om naar te kijken.


1. Bedenk een klein verhaaltje


Het hoeft niet een heel roman te zijn. Vaak is het al genoeg als je model ergens mee bezig is.

Je creëert een situatie waar je eigenlijk als toeschouwer naar kijkt. Je model heeft dus vaak geen direct contact meer met de camera. Hij of zij speelt als het ware een toneelstukje af.

Anne


Als inspiratie kun je bijvoorbeeld boeken, films of series gebruiken. Het helpt om je verhaaltje ook uit te schrijven. Dan kom je vaak nog op extra ideeën die in het beeld passen. Ook helpt het om je model makkelijk duidelijker te maken wat je voor ogen hebt.

2. Zoek een locatie


Vervolgens kun je aan de slag.
Nu je een verhaaltje hebt kun je kijken waar de scene zich kan afspelen. Een studio is vaak wat minder geschikt om een verhaaltje te vertellen. Je moet dan echt de hele scene creëren.

Een passende locatie zoeken is dan dus wel zo handig. Dat kan bijvoorbeeld gewoon thuis zijn, in een hotel, een museum of ergens buiten.

Anne

Urbex locatie

3. Vind een passend model


Natuurlijk moet ook je model passen in de scene. Het leuke van het verhaaltje verzinnen is ook dat je waarschijnlijk al een beeld voor ogen hebt. Je weet dus al hoe je model eruit moet zien. Dat zoekt wel makkelijker.

Modellen kun je bijvoorbeeld vinden via Facebook groepen voor modellen en fotografen. Vaak kun je op basis van TFP werken. Zowel jij als je model vragen dan geen vergoeding. Je model krijgt in ruil voor zijn of haar tijd de foto's.

4. De juiste kleding


Pas de kleding van je model aan, aan de scene die je voor ogen hebt. Via een website als Vinted.nl kun je vaak goedkoop aan tweedehands kleding komen. Handig voor fotoshoots.

Een kledingstuk heb je dan meestal al onder een tientje in huis. Zelf heb ik inmiddels al een flinke kast vol kleding verzameld. Meestal kun je kleding meerdere malen inzetten voor verschillende shoots.

Isabel


Natuurlijk vraag je ook je model om passende kleding mee te nemen. Dan weet je zeker dat de maat goed is en bovendien geeft het je meer afwisseling. Je hebt die kleding immers niet in andere shoots gebruikt.

5. De juiste accessoires


Je scene kleed je aan met accessoires. Props. Passend bij het beeld dat je voor ogen hebt. Speelt de situaties in het heden, het verleden of de toekomst?

Voor accessoires kun je natuurlijk kijken wat je al hebt liggen, maar vaak loont het ook om de juiste props op Marktplaats te zoeken. Of breng een bezoekje aan een lokale tweedehandswinkel.

6. De nabewerking


De foto die je gemaakt hebt kun je ook passend nabewerken. De bewerking voegt veel toe aan het eindresultaat en hoe het verhaal gezien wordt.

Een foto die in het verleden speelt kan bijvoorbeeld baat hebben bij een 'oudere look' met verlopen kleuren en toegevoegde ruis.

Storytelling nabewerking


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. James
  James schreef op dinsdag 7 september 2021 om 16:35  | reageer

  En ik maar denken dat de foto zelf het verhaaltje moet vertellen

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 7 september 2021 om 16:54  | reageer

  @James; het punt is: als je er geen verhaaltje instopt, dan vertelt de foto waarschijnlijk ook geen verhaal.

  Ik vergelijk het vooral met een portretfoto waarbij alleen een model de camera in kijkt. Dat kan best een mooie foto zijn van een mooi persoon, maar dat heb je in de meeste gevallen wel snel gezien. Dan ga je door naar de volgende foto.

  Als je er een verhaal in stopt, dan is er iets om langer naar te blijven kijken.

 3. Hk
  Hk schreef op woensdag 8 september 2021 om 15:49  | reageer

  Voor "verhalende" foto's, bekijk voor de aardigheid eens de amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson

 4. leida
  leida schreef op vrijdag 10 september 2021 om 11:48  | reageer

  Sinds privacywet probeer ik zo veel mogelijk mensen op de rug te fotograferen vaak is dat al een verhaaltje.
  Leida

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord