Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfoto tip: Zoek naar patronen en lijnen

donderdag 16 januari 2020, 20:02 door | 3.877x gelezen | 1 reactie

Herhaling (patronen) vinden we prettig om naar te kijken en lijnen bieden houvast voor ons om door een beeld te lopen. Lijnen kunnen uiteraard ook een patroon vormen.

Sarah

Sarah - f/4, 1/2.000s, 100 ISO @ 57mm

Diagonale lijnen werken als pijlen; ze wijzen iets aan in je foto. Verticale lijnen geven hoogte aan en zetten je beeld 'vast'. Horizontale lijnen zorgen juist vaak voor snelheid of beweging in je foto. Ook de dikte is van belang. Dunnen lijnen geven meer een kwetsbaar gevoel, terwijl dikke lijnen juist stevigheid overdragen.

Zoek dus in achtergronden naar lijnen. Bijvoorbeeld een weg, een trapleuning of de lijnen van een gebouw. Het hoeven geen echte lijnen te zijn, maar kunnen ook patronen zijn. Denk aan een herhalend patroon van bijvoorbeeld ramen in een gebouw.

Zorg er vervolgens voor dat de lijnen in je compositie richting je onderwerp leiden. Dat kan vanuit de hoeken zijn, maar kan ook vanaf de zijkanten van je beeld.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

Ľ Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op maandag 20 januari 2020 om 16:11  | reageer

    Heel goed om deze effecten eens onder de aandacht te brengen Elja. Het goed gebruik hiervan kan je foto sterker en interessanter maken. Dank voor het verwoorden hiervan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord