Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Creatief met poeder

donderdag 30 september 2021, 23:32 door | 2.552x gelezen | 2 reacties

Voor echt bijzondere portretfoto's is het leuk om creatief aan de slag te gaan. Eén leuke manier om bijzondere foto's te maken is door te werken met poeder.

Poederfoto portret

Eva Maria - f/9, 1/160s, 1.000 ISO @ 47mm

Om poeder goed op de foto te krijgen wil je het bevriezen in de lucht. Werk dus met snelle flitsers (bijvoorbeeld reportage/opzetflitsers) op lage flitskracht om een korte flitsduur te krijgen.

In deze foto heb ik gebruikt gemaakt van meel, maar je kunt ook poeders kopen die gekleurd zijn. Bijvoorbeeld de holi poeders die ook voor bepaalde festiviteiten gebruikt worden.

In dit soort fotosessie is een donkere achtergrond erg geschikt om de poeder zelf goed zichtbaar te maken. Gebruik een zwarte achtergrond of werk in een donkere ruimte waarbij je er voor zorgt dat er geen licht op de achtergrond valt door van opzij te belichten.

Let op: het werken met poeder is niet ongevaarlijk. Als de concentratie in de lucht te hoog wordt is er kans op een stofexplosie. Daarnaast is de stof ook niet gezond voor je longen (en die van je model). Werk dus altijd in een goed geventileerde ruimte.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 15:39  | reageer

    Elja, het is wel een leuk idee en het is ook goed dat je ook op de gevaren wijst. Maar voordat ik er aan begin: kom jij naderhand de troep opruimen? 😃😉

  2. info@trigona.nl
    Profiel info@trigona.nl schreef op woensdag 6 oktober 2021 om 09:32  | reageer

    Het levert prachtige foto's op, maar terecht om op de gevaren te letten. Zelf heb ik een workshop gevolgd zodat je ook de troep niet heb. Vooral in de nabewerking valt er veel uit te halen. Jammer dat je het steeds vaker ziet, in het begin had het een grotere wauw factor.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord