Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: de weerspiegeling van een raam gebruiken

donderdag 19 november 2020, 20:02 door | 3.248x gelezen | 1 reactie

Reflectie kun je op verschillende manieren inzetten voor een foto. Bijvoorbeeld door je onderwerp te reflecteren in bijvoorbeeld een spiegel of een plas water. Wat ook een leuke manier is om een bijzonder portret te krijgen is door niet je onderwerp, maar wel je omgeving te reflecteren.

Ankie - Reflectie

Ankie - f/4, 1/125s, 800 ISO @ 120mm

Dat kun je doen door van buiten te fotograferen terwijl je model binnen staat. Zo pak je de reflectie van de omgeving mee in je foto en zit achter de reflectie ook nog je model.

Voorwaarde is dat het in de ruimte binnen donkerder is dan buiten, zodat het glas goed weerspiegelt. Je model moet dicht bij het raam staan zodat er nog wel voldoende licht op hem of haar valt.

Maak vooral meerdere foto's waarbij je zelf van positie verandert. De sterkte van de reflectie en wat je reflecteert is erg afhankelijk van de positie van waar je fotografeert.

Donkere delen laten meer zien van wat er binnen te zien is, lichte delen maskeren juist wat er binnen is. Zo geef je jouw portret een bijzonder effect.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Maike den Houting
    Maike den Houting schreef op zaterdag 21 november 2020 om 12:05  | reageer

    Handig om de zon niet tegen te hebben. Niet vanwege eventueel tegenlicht (je kunt immers in de schaduw van het huis blijven) maar dingen achter jou zoals andere huizen reflecteren door het opvallend zonlicht heel erg in het raam dat je aan het fotograferen bent.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord