Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Experimenteer met straatportretten

vrijdag 9 juli 2021, 16:32 door | 3.098x gelezen | 1 reactie

Een leuke en uitdagende tak van portretfotografie zijn straatportretten. Je zet hierbij willekeurige mensen op straat op de foto. Dat kan met of zonder hun toestemming.

Fietser onder de Dom in Utrecht

f/2.2, 1/800s, 640 ISO @ 35mm

Straatfotografie is een uitgebreid onderwerp waar ook een heel boek over volgeschreven kan worden. Een prima manier om straatportretten te maken is door gewoon ergens in een drukke (toeristische) stad op een onopvallende plek te gaan staan of zitten. Al snel val je niet meer op en kun je rustig fotograferen.

Je kunt bijvoorbeeld je camera op één plek richten en wachten tot voorbijgangers vanzelf in beeld lopen. Zo heb ik bovenstaande fietser op de foto gezet bij de Dom in Utrecht.

Het werkt vaak het beste om niet met een enorme hoeveelheid apparatuur te gaan fotograferen. Met alleen een camera om je nek voorzien van een compact 35mm objectief val je immers veel minder op in het straatbeeld dan met een grote 70-200mm op je camera.

Natuurlijk hoeft straatfotografie niet altijd 'stiekem'. Je kunt ook gewoon op mensen afstappen en vragen of je een foto mag nemen. Dat levert vaak een ander soort straatfoto's op, omdat mensen zich dan veel bewuster zijn van de camera.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Ienke
    Ienke schreef op dinsdag 13 juli 2021 om 16:16  | reageer

    Mijn ervaring is om achteraf de foto te laten zien, dit geeft dikwijls positievere reacties, ‘wat leuk, wilt u de foto mij doorsturen?’ Enz. Ik laat ze zelf hun mailadres invoeren op mijn telefoon. En na ontvangstbevestiging beloof ik de foto en het mail adres te verwijderen. Ik gebruik een speciaal gmail adres, waar mijn naam niet in terug te vinden is. Met kinderen ligt het gevoeliger , dan vooraf wel toestemming vragen. Complete gezinnen zijn daardoor al ‘vastgelegd’ zomaar in een buurtspeeltuintje, waar ik als oma foto’s maak van kleinkinderen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord