Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Losmaken van de achtergrond met een haarlichtje

donderdag 16 juli 2020, 15:51 door | 3.499x gelezen | 0 reacties

Is het aanwezig licht al mooi, maar valt je onderwerp een beetje weg tegen de achtergrond? Je kunt dan je model losmaken van de achtergrond door een haarlicht (ook wel rimlight genoemd) te gebruiken.

Haarlicht lieke

Lieke - f/3.5, 1/60s, 400 ISO @ 85mm

Je flitst hierbij (of laat het aanwezige licht net zo vallen) van achteren op het haar van je model. Hierdoor komt er een duidelijke scheiding tussen het achtergrond en het haar.

Een haarlichtje hoef je niet per se te gebruiken om je model los te maken van de achtergrond. Het kan ook het effect geven alsof er een aangenaam zonnetjes op je model valt. Dit zorgt voor een zomers sfeertje in je foto.

Je kunt het haarlicht recht achter je model zetten en er dan voor zorgen dat in je foto het model de flitser zelf blokkeert met zijn of haar lichaam. Een goed alternatief is dat je de flitsers schuin achter je model zet.

Je haarlicht wordt dan aan één kant een stuk groter dan aan de andere kant, maar het geeft je wel meer bewegingsvrijheid.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord