Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Neem de tijd

donderdag 18 juni 2020, 16:08 door | 3.970x gelezen | 0 reacties

Om de mooiste portretfoto's te maken, moet je de tijd nemen. Als je met een model afspreekt om foto's te maken, geef dan vooraf aan hoe lang je bezig verwacht te zijn. Zelf plan ik meestal 3 uur in voor een shoot.

Sanne in water

Sanne - f/2.8, 1/80s, 640 ISO @ 195mm

Mijn beste foto's maak ik meestal pas aan het eind van die drie uur. Het kost gewoon even tijd om aan elkaar te wennen en om de 'standaard' foto's gehad te hebben.

Vaak spreek je pas later in een sessie echt je creativiteit aan. Dan ga je dingen proberen en dat helpt om zowel de echt mislukte als de foto's die er echt uit springen te maken.

Aan het eind van zo'n shoot zijn zowel jij als je model vaak bereid wat meer te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld aan je model vragen of ie het water van een meertje in wilt gaan, zoals Sanne in de foto hierboven.

Het is mijn ervaring dat drie uur ook ongeveer het maximum is. Daarna worden zowel jij als je model moe en dat ga je dan ook terug zien in je foto's.

Heb je visagie geregeld voor je fotosessie? Houd er dan rekening met een extra uur voor de shoot; dat is de tijd die een visagiste vaak minimaal nodig heeft.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord