Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Raam als lichtbron

donderdag 13 augustus 2020, 14:07 door | 3.546x gelezen | 0 reacties

Een raam kun je vergelijken met een enorme softbox in studiofotografie. Het zorgt voor prachtig zacht licht en dat is perfect licht om een portret op een mooie manier te belichten.

Raamlicht artis

f/1.8, 1/125s, 160 ISO @ 85mm

Je kunt meerdere soorten verlichting creŽren met het licht dat van een raam komt door je onderwerp te verplaatsen in de ruimte. Je leert raamlicht goed gebruiken door te experimenteren en te kijken.

Het beste licht komt doorgaans van ramen op het noorden en op het zuiden. Ook een raam in een andere richting is natuurlijk gewoon te gebruiken. Het licht van een groter raam is vaak vleiender dan een klein raam, maar beide zijn het proberen waard. Voorkom direct zonlicht door het raam, dit geeft erg hard licht.

Wanneer je aan de slag gaat met het licht van een raam, zet dan eventuele lampen in de kamer uit. Lampen hebben een andere kleurtemperatuur dan het licht van buiten en dat kan voor een vreemde kleurzweem zorgen.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

Ľ Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord