Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Waar moet het model kijken

dinsdag 17 januari 2017, 23:23 door | 6.656x gelezen | 0 reacties

Een vraag die ik regelmatig krijg is: "Waar moet het model kijken?" In alle eerlijkheid denk ik daar niet echt over na, ik laat het model vaak een kant opkijken die past bij de foto.

Poeka


Neem als voorbeeld deze foto's van Poeka die ik gemaakt heb tijdens een small flash workshop. Ze kijkt niet naar de camera, maar ze kijkt recht in het licht. Ik vind het prachtig hoe het licht valt op haar gezicht in combinatie met de schaduw op haar jukbeen.

Is er nou een goed of verkeerd? Dat weet ik eigenlijk niet, ik weet wat ik leuk vind of wat mijn model leuk vind. In de meeste gevallen volg ik een paar simpele regels of richtlijnen.

1. Catchlights


Als het mogelijk is wil ik altijd de catchlights zien in de ogen van het model.

Poeka


2. Centreer de ogen


Zorg ervoor dat de ogen worden gecentreerd, tenzij je natuurlijk gaat voor de "walking dead" look waarbij je veel wit van het oog ziet.

3. Maak het verhaal


Vaak probeer ik een verhaal te vertellen met mijn foto's (zelfs met "simpele" portretten). Wanneer een model recht in de camera kijkt vertelt dit natuurlijk ook een verhaal, maar wanneer hij/zij weg kijkt brengt dit vaak net iets meer spanning in een foto.

Poeka


Zoals je kunt zien volg ik wel een aantal regels, maar in essentie kan ik ze allemaal over boord gooien wanneer ik denk dat iets anders beter bij het verhaal van de foto past, dus als je nog steeds alle regeltjes volgt...

Probeer om gewoon te ontspannen en ga voor die speciale look, de look die goed voelt en wanneer die de regels breekt... Nouja, misschien was het daar dan wel tijd voor vrolijk.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord