Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Weet hoe te poseren en een betere fotograaf te worden

woensdag 9 mei 2018, 14:28 door | 6.536x gelezen | 0 reacties

In deze video geeft Sorelle Amore tips over poseren voor foto's door zelf te poseren. Ze laat op de camera zien wat de verschillende manieren zijn om hoeken, lijnen en rondingen te creëren die aantrekkelijker en flatterend zijn dan alleen maar te gaan staan.

Je model of onderwerp kan nog zo fotogeniek zijn, je kunt de beste stylist hebben en de make-up laten doen door een godin. Maar als je niet weet hoe je je onderwerp moet aansturen, zullen je afbeeldingen middelmatig, saai en suf blijven en zo ook je Instagram.


Het gebruiken van de ligamenten van het lichaam om vormen te creëren die in of uit de kern van het lichaam het oog van de kijker leiden, is wat je wilt bereiken. En gebruikmaking van de rondingen van het model zijn vaardigheden die elke fotograaf zou moet hebben en waar hij/zij zich prettig bij voelt om dit te regisseren.

Dit is namelijk precies wat een goed model definieert. En in feite bepalen de afbeeldingen die je vastlegt de kwaliteit van je werk.

Wat nog beter werkt, is wanneer je als fotograaf de rol van model op je neemt en een aantal zelfportretten probeert te maken om te zien hoe moeilijk het eigenlijk is om deze poses te creëren die je wilt fotograferen.

Deze tips zijn waardevol om je carrière in portretfotografie of modefotografie mee te starten of om iets nieuws te leren, en het is altijd goed om de regels te kennen voordat je ze probeert te breken.

De tips


Hieronder de tips van Sorelle opgesomd:

 • Als lichaamsposes noemt ze een aantal zaken die goed werken, zoals: rechtop staan, schouders naar achteren om zelfvertrouwen uit te stralen, armen van je lichaam afhouden en wat naar achteren draaien, lichaam 45 graden draaien en je heup in een hoek zetten;

 • Als je je model laat zitten moet je altijd op zoek gaan naar hoeken en proberen die te vormen. Zet één been hoog en het andere wat lager, één arm op de knie en een hand achter de rug op de grond bijvoorbeeld;

 • Als je je model laat staan werkt het bijvoorbeeld altijd goed om het ene been voor het andere te zetten en je model 'in haar heup te laten zitten' (gewicht op één been zetten en je heup wegdraaien). Probeer ook hierbij altijd rondingen te creëren;

 • Let er bij groepsfoto's op dat het een vrolijk geheel wordt zodat een minder fotogeniek persoon wat minder opvalt;

 • Als tips bij gezichtsuitdrukkingen kun je erop letten dat het model 'echt' lacht en gaan namaaklach produceert. Dat kun je doen door grapjes te maken of het model zelf aan iets grappigs te laten denken.

  Kijk wat de beste/mooiste kant van het gezicht is of laat het model dit zelf bepalen. Kin naar voren en vervolgens naar beneden werkt altijd goed. De lippen ontspannen en een klein beetje open is altijd mooi.

  Laat het model ook weer niet te uitbundig lachen, de ogen moeten ontspannen (en niet dichtgeknepen) zijn;

 • Licht dat door een raam naar binnen valt is altijd mooi. Kijk uit met fel zonlicht en lelijke, harde schaduwen in het gezicht;

 • Werk met wat je hebt, dus leg de nadruk op wat mooi is aan jezelf;

 • Houd je camera recht. Als je hem kantelt krijg je of een klein hoofd of zeer lange benen.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord