Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cas van der Voorn

645PRO; echt fotograferen met je iPhone

donderdag 26 april 2012, 20:39 door | 14.353x gelezen | 7 reacties

Fotograferen met een iPhone wordt door veel fotografen niet serieus genomen. Hoewel de laatste iPhone 4S een betere sensor en lens heeft gekregen is het nog steeds behelpen. Maar nu is er een App die pretendeert dat je als een Pro kunt werken met je iPhone. Een App die je telefoon om zou toveren in een echte middenformaat camera. Wie wil dat nou niet?

Sinds mijn eerste iPhone, nu twee jaar geleden, heb ik een haat-liefde verhouding met de ingebouwde camera. Ik kon me in eerste instantie niet voorstellen dat je met zo'n klein lensje en dito sensor serieuze foto's maakt. Na wat spielerei met diverse app's die vooral veel polaroid- en andere ouwerwetse technieken naar de iPhone brengen werd dat eerste gevoel alleen maar bevestigd.

Het idee achter al die retro-apps lijkt wel leuk maar ik kreeg toch echt de indruk dat daarmee de beperkingen van de ingebouwde camera verdoezeld werden. Apple hield echter stug vol en inmiddels zijn we twee modellen verder. Mijn oude iPhone 3Gs met zijn drie megapixel is inmiddeld opgevolgd door de 4S en die beschikt over maar liefst acht miljoen pixels en een veel beter lensje.

Omdat mijn abonnement ophield en de overstap naar een andere provider in mijn geval gunstig is heb ik die 4S een paar weken geleden aangeschaft. En natuurlijk moest de camera eens goed beproefd worden. Nou, dat viel toch weer tegen. Bij vol daglicht en dus de meest gunstige ISO zijn de resultaten weer echt 'vintage', alsof je op ISO 1600 film werkt.

Veel ruis, weinig detail en alles is bovendien wat overbelicht. De standaard camera-App van de iPhone biedt geen belichtings-instellingen, dus daar valt weinig aan te doen. De iPhone blijkt alleen met spotmeting te werken, en die is gekoppeld aan het autofocusveld. Je bent voor je belichting dus afhankelijk van het gekozen focuspunt, of juist andersom. Exit de iPhone 4S als foto-camera, hoewel ik inmiddels wel de video-mogelijkheden heb ontdekt.

645PRO


Maar de ontwikkelingen rond de iPhone worden nauwlettend in de gaten gehouden en dus viel me vorige week een aankondiging van een nieuwe camera-App op. 645PRO heet dat ding en hij zou revolutionair beter zijn dan alle andere Apps. Apple hoefde hem alleen nog even goed te keuren.

In afwachting daarvan konden de serieuze fotografen zich vermaken met het volgende filmpje over de App en zijn mogelijkheden:


Het fijne van zo'n video is dat ik niet meer uit hoef te leggen wat er zo bijzonder is aan deze App, want dat doen de makers zelf veel beter. Van alle mogelijkheden ging mijn belangstelling vooral uit naar de meervelden belichting en de gescheiden autofocus en AE lock. Ook het histogram en de belichtingsinfo in het LCD-paneeltje leken me interessant.

Ik kon dan ook niet wachten tot de App er eindelijk zou zijn. Zaterdagavond (21 april) was het zover en hoewel de omstandigheden verre van ideaal waren ben ik er meteen mee gaan knippen. De eerste foto's zijn het aanzien niet waard maar dat is niet vreemd: bij het weinige kunstlicht in ons verblijf en de onvermijdelijk hoge ISO (800) was er gewoon teveel ruis. Daar kan die App niks aan doen, het is een gevolg van het mini-sensortje in de 4S.

De volgende dag heb ik een paar testjes gedaan bij normaal licht en die spreken boekdelen. Hieronder twee uitsnedes op 100% van een uitdaging voor de camera: een scene met grote verschillen tussen licht en donker. Let niet op de rommel. De eerste opname is met de standaard camera, de tweede met de app 645PRO:

IMG 0228 iphonePF

IMG 0226 645proPF


De eerste opname is in camera RAW nog flink bijgesteld. Je kijkt dus niet naar het origineel. De overbelichting heb ik teruggeschroefd en de kleuren wat meer verzadigd. Allemaal in een poging om qua resultaat dichter bij de tweede foto te komen.

Wat je duidelijk ziet is dat dat niet gelukt is. De eerste foto is gewoon sterk overbelicht en heeft hele partijen die volledig wit zijn. Het best is dat te zien in de grijze trui. Maar ook de kleuren zijn compleet anders.

Dat zag ik al toen ik de foto's maakte, vooral het plankje dat als kleurenstaal dient maakt dat duidelijk. Ik heb beide foto's direct vergeleken met wat ik zelf zag en de 645PRO foto kwam erg dichtbij mijn eigen waarneming.

Op de eerste foto zie je vooral in het rode kanaal geen leven meer. Oranje wordt vies geel en het rood in de rugzak is eerder lila. Aan de tweede foto met 645PRO is helemaal niets bewerkt, die komt als Jpeg in de hoogste kwaliteit zo uit de iPhone. Hoewel hij misschien een fractie onderbelicht is is de overall toon veel prettiger en is de foto qua helderheden veel meer in balans.

Er vielen me nog een paar zaken op bij vergelijking van beide foto's. De belichting is natuurlijk verschillend, maar ook de meetmethode. De standaard camera gebruikt, zoals eerder aangegeven spotmeting, de 645PRO doet een meervelden-meting. Maar je kunt hem desgewenst ook een spotmeting laten doen.

Een vergelijk met wat andere foto's leert me meer over de verschillen. Het ruisniveau is bij 645PRO al minder en de details zien er wat scherper en beter uit. Dat heeft ook te maken met de Jpeg compressie die bij de app instelbaar is. Een standaard exemplaar uit de 4S neemt ruim twee megabyte in beslag, een Jpeg op de hoogste stand in 645PRO is ruim drie zo groot: zeven megabyte.

De TIFF's die de App kan produceren zijn gek genoeg ongeveer even groot. Die TIFF's kun je alleen overzetten via iTunes en dat is toch weer een extra stap in je workflow. En kwalitatief heb ik ondanks de nodige pixelpeeperij geen voordeel kunnen ontdekken ten opzichte van de Jpeg zonder compressie.

Meer mogelijkheden


Andere mogelijkheden van de App zijn wat discutabel. Dat begint al bij de naam. Een vergelijking met een echte middenformaat 6 x 4,5 centimeter kan de app natuurlijk niet doorstaan. En de achterwanden die je kunt kiezen zijn natuurlijk gewoon uitsnedes van het standaard formaat. De verschillende films zijn wel weer interessant, vooral de zwart-wit emulsies zullen de oudgedienden onder ons waarschijnlijk aanspreken.

Maar het grote pluspunt van de app is voor mij de controle over de belichting middels de gescheiden locks voor autofocus en belichting. De meervelden-meting doet zijn werk onder de meeste omstandigheden heel goed. Overigens zit er een soort matglas in het midden van het scherm met een heel bescheiden ogend waterpasje: Zo zie je meteen of je de camera recht houdt. Heel handig.

Conclusie


Al met al concludeer ik uit de eerste tests dat 645PRO een echte aanrader is voor iedereen met een iPhone 4 of 4S. Het werkt overigens ook op mijn oude 3Gs maar niet op de iPad 2 en 3. Daar wordt door de ontwikkelaar wel aan gewerkt.

Voor de prijs hoef je het niet te laten: slecht 2,39 euro kost de app. En op die manier heb je je iPhone meteen een stuk veelzijdiger gemaakt: Je kunt er vanaf nu redelijk serieus mee fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

7 reacties

 1. Gast
  Gast schreef op vrijdag 27 april 2012 om 01:53  | reageer

  Mooi ...

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 27 april 2012 om 08:20  | reageer

  Leuke post. Het gefreak met de 645 PRO apps lijkt me big fun! En de kwaliteitstoename van de beelden is werkelijk gigantisch. Het is allemaal een voorbode van wat ons in de toekomst aan innovate en hig-tech staat te wachten. Misschien wel een dag dat we onze DSLR's op Markplaats (of Ebay) kunnen zetten.

 3. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 27 april 2012 om 10:52  | reageer

  @tonv: Thanx. Die dag zal misschien wel komen, want een DSLR is in feite een zwaar verouderd concept met veel teveel mechanische onderdelen. Of de hegemonie van CanoNikon door dit soort Apps wordt doorbroken... Je hebt echter groot gelijk dat dit soort ontwikkelingen laat zien wat er mogelijk is als je echt digitaal werkt. Meerveldenmeting zit niet standaard in de iPhone, en is dus perfect via software te maken.
  Wat ik me al vaak af heb gevraagd: Wanneer komt de eerste fabrikant met een sensor die lokaal verschillend kan worden belicht? Dus de lichte delen wat korter, de donkere delen langer, waardoor het lijkt of het dynamisch bereik software-matig gigantisch toeneemt. Als zoiets gemaakt wordt kan de DSLR de prullenbak in. Weg met de mechanische sluiter, de opklapspiegel en het pentaprisma. Dat scheelt meteen een paar centen in de productiekosten.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 27 april 2012 om 12:06  | reageer

  Een sensor die segmentsgewijs kan worden belicht! Dat zou inderdaad een doorbraak kunnen betekenen en meteen een bedreiging voor de DSLR-giganten. Want die zijn het liefst zo zuinig mogelijk met innovaties. Hoe langer wij aan de Nikon-Canon-leiband liggen hoe meer winst. De geschiedenis leert dat die hegenomie op een bepaald moment geen stand meer houdt.

 5. discocandy
  Profiel discocandy schreef op vrijdag 27 april 2012 om 19:49  | reageer

  Voor Android is er een vergelijkbaar programma te verkrijgen namlijk Camera FV-5

  exposure compensation, ISO, light metering mode, focus mode, white balance and program mode.
  Bracketing: van 3 tot 7 frames
  Timelapse mode, long exposure JPG en PNG files,
  Autofocus, macro, touch-to-focus , focus lock
  en nog meer vrolijk check zelf de brackting,timelaps hieronder
  http://www.youtube.com/user/camerafv5

  kosten wel € 2,99!!
  http://www.camera.flavionet.com/index.php

 6. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 28 april 2012 om 09:02  | reageer

  Wow, da's een vette app! Sinds ik de 4s heb, gebruik ik bijna nooit meer mijn dslr voor straatfotografie. De beeldkwaliteit boeit me niet zo hierbij, wel het gebruiksgemak en het feit dat je niet met dure spullen loopt te slepen.

 7. Vince
  Vince schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 13:51  | reageer

  Interessant, lees echter bij de reacties dat hij de batterij leeg vreet, wat is jullie ervaring daarbij?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord