Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Spark; snel social media content maken

donderdag 1 september 2016, 20:02 door | 5.800x gelezen | 4 reacties

Adobe kennen we natuurlijk van Photoshop, Lightroom en de andere Creative Cloud applicaties. Ze brengen echter nog meer diensten en apps uit. Ik heb eens gekeken naar Adobe Spark; een dienst waarmee je snel een portfolio van een shoot of social media afbeeldingen kunt maken.

Binnen Spark zijn er drie mogelijkheden: Post, Page en Video. Voor deze drie opties zijn aparte apps verkrijgbaar, maar je kunt alle drie de mogelijkheden ook uitvoeren via de Adobe Spark website.

Spark Post


Spark Post is bedoeld om afbeeldingen te maken voor social media posts. Bijvoorbeeld voor Facebook, Instagram en Twitter. Als je bijvoorbeeld onderweg ergens een foto gemaakt hebt kun je er zo snel op een leuke manier een tekstje bij zetten. De app is in zo'n geval natuurlijk erg handig.

Bij het aanmaken van een Spark Post kies je eerst de achtergrond (een effen kleur, een foto uit je bibliotheek, een foto die je ter plekke maakt, een gratis te gebruiken foto uit een grote bibliotheek of foto's uit je Lightroom of Creative Cloud account.

Vervolgens kies je het medium waar je de foto wilt plaatsen, bijvoorbeeld Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, een Facebook Ad of een blogpost. Het is hier ook mogelijk een cover te maken voor social media sites en als laatste kun je ook gaan voor een 'standaard' maat (een bepaalde verhouding, zoals 16:9).

Daarna kun je een tekst toevoegen (waarvan je ook weer de helderheid/doorzichtigheid kunt bepalen). Achteraf kun je nog allerlei gekozen instellingen aanpassen en finetunen. Het werkt allemaal behoorlijk simpel en vlot.

Adobe spark instagram

De #AdobeSpark hashtag die (standaard) genoemd wordt in de afbeelding kun je overigens ook gewoon weghalen, maar het is wel een actie die je elke keer even moet doen.

Ook de presets zijn handig, waardoor je niet zelf alles hoeft te kiezen, maar een mooi voorbeeld kunt aanpassen met je eigen tekst en foto.

Spark Pages


Met Spark Pages maak je snel een 'page'. Een pagina op internet met daarop bijvoorbeeld een aantal foto's. De foto's kun je halen uit Facebook, Google Photos, Dropbox en natuurlijk ook uit Lightroom en je Creative Cloud lidmaatschap.

Spark Pages werkt met een algemene pagina opzet. Je kunt foto's, tekst, knoppen, video, foto grids en glideshows toevoegen aan je pagina. Vervolgens kun je daar één van de standaard thema's die Adobe aanbiedt overheen zetten.

Je kunt niet super veel variëren en ook niks finetunen, maar je kunt hiermee wel in een paar minuten een leuk ogende pagina neerzetten. Leuk om bijvoorbeeld na een fotoshoot de foto's op deze manier te presenteren aan je klant of model.

Hieronder zie je het resultaat van zo'n pagina die ik, aan de hand van foto's uit een recente shoot, in een paar minuten opgezet heb.

Sarah & Floor

Wat ik jammer vind is dat de kwaliteit van de foto's in de eindpresentatie niet al te hoog is. De kwaliteit is prima als je een fotogalerij inzet, maar niet als je een pagina vullende foto kiest.

De foto die ik in mijn Spark Page had was als bronbestand wel 2500 bij 1667 pixels. Dat zou ruim voldoende moeten zijn. Dit maakt helaas de schermvullende weergave minder geschikt voor het tonen van je foto's.

Spark Video


Spark video is niet voor het opnemen van video's, maar meer voor het maken van video's die bestaan uit animatie, tekst en voice-overs. Zo kun je van statische foto's (en andere informatie) snel een aardige animatie maken.

Hieronder een korte demo van Adobe over de app:


Conclusie


De Adobe Spark applicaties zijn handig om onderweg even snel iets extra's met je foto's te doen voordat je ze op social media plaatst. Het geeft je social media wel direct een professionelere uitstraling.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op dinsdag 6 september 2016 om 13:28  | reageer

  Hoi Elja ik heb n.a.v. jouw artikel ook even wat geprobeerd en hier het resultaat.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 september 2016 om 13:53  | reageer

  @Jan; Leuk geworden. Nette foto's ook.
  Best een snelle manier om een nette site voor een bepaalde shoot te maken, toch?

 3. gast schreef op dinsdag 6 september 2016 om 14:16  | reageer

  Ik heb Creative Cloud lidmaatschap betaald
  kreeg steeds foutmelding bij installatie
  Heb wel de helft moeten betalen omdat ik moest opzeggen van miserie.
  Moest naar Ierland telefoneren maar mijn Engelse taal is niet voldoende om mijn probleem uit te leggen
  LR 6 had ik reeds 4. linda
  linda schreef op woensdag 7 september 2016 om 19:40  | reageer

  Hoi, weet je of je ook een logo van jou als afzender/bedrijf toe kunt voegen in het beeld? Thanks

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord