Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon EOS 70D gebruikerstest in Artis

vrijdag 20 september 2013, 23:14 door | 23.923x gelezen | 7 reacties

Op uitnodiging van Canon Nederland was ik gisteren in dierentuin Artis om een dagje aan de slag te gaan met de Canon EOS 70D. Deze camera werd in juli dit jaar aangekondigd en is inmiddels voorradig in de fotowinkels.

De dag begon met een presentatie van Freek Vonk. Deze bioloog werkt zelf ook met Canon camera's en reist voor zijn werk de hele wereld af waar hij er dan ook stevig op los fotografeert. Na zijn interessante praatje mochten aanwezige durfals ook nog even een vogelspin over hun hand laten lopen.

Na de lunch kregen de aanwezigen een Canon 70D in handen gedrukt en mochten we uit een ruime selectie een objectief uitzoeken. Zelf ben ik met een Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 L IS USM aan de slag gegaan; een objectief met een mooi bereik voor in de dierentuin.

Artis


Nu was ik zelf nog nooit in Artis geweest, maar het is zeker geen onaardige dierentuin. Midden in Amsterdam is natuurlijk niet al te veel ruimte, maar de beschikbare ruimte wordt in Artis goed benut. Voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Burgers Zoo is dat je niet vijf minuten hoeft te lopen om bij een volgend dierenverblijf te komen, maar dat je er met vijf passen al bent.

Aap
f/5.6, 1/400s, ISO 2000 @ 300mm

Voor fotografen is een belangrijk voordeel van de compacte opzet dat de verblijven ook wat kleiner zijn. Hierdoor zit je veel dichter op de aanwezig dieren en hebben die ook niet zoveel ruimte dat ze zich gemakkelijk uit het zicht kunnen ophouden.

Artis is bezig om steeds meer kooien te vervangen door verblijven met een open opzet. Dat is natuurlijk erg prettig voor ons als fotografen (en ook voor de dieren en andere bezoekers natuurlijk).

Vogel
f/5.0, 1/200s, ISO 6400 @ 176mm

Door het lange telebereik waren wel hoge sluitertijden nodig om onbewogen foto's te krijgen. De 70-300mm is niet extreem lichtsterk; op 300mm werk je al met diafragma f/5.6. Dan is het prettig als je de ISO omhoog kunt gooien om zo toch nog scherpe foto's te kunnen maken. Ik heb gebruik gemaakt van de automatische ISO stand om zo bewegingsonscherpte te voorkomen zonder steeds met de lichtgevoeligheidsinstelling in de weer te moeten.

Bodypaint


Het tweede deel van de middag stond in het teken van het fotograferen van twee modellen voorzien van bodypaint. Een hele andere tak van sport dus, maar wel in een dierentuin thema; de dames waren prachtig gebodypaint door Bert Verstappen met een soort tijgerachtige 'vacht'.

Bodypaint blauw
f/3.2, 1/50s, ISO 6400 @ 85mm

Ook de locatie was erg mooi; op de zolder van de zaal waar we zaten was een oud gedeelte van de dierentuin waar vroeger ook dieren getoond werden. Deze zolder had een echter urban look en was uitstekend geschikt voor dit soort foto's. Het was er wel aardig donker.

Hier heb ik voornamelijk gewerkt met de Canon EF 85mm f/1.2 L; een objectief dat nog op mijn wish-list staat. Op een cropcamera is hij echter wel behoorlijk tele (omgerekend 136 mm). Gelukkig was de zolder aardig ruim. Volgens mij komt dit objectief er op een full-frame nog beter uit.

Bodypaint rood
f/1.8, 1/160s, ISO 125 @ 85mm

Video


Gedurende de dag heb ik ook een aantal keer video geschoten. Dat gaat prima met de Canon 70D al is het erg lastig om vanuit de hand te filmen; de relatief zware camera en dito objectieven zijn moeilijk stabiel te houden zonder hulpmiddelen. Verder werkt het wel prettig dat je op het touchscreen kunt focussen (dat gaat behoorlijk snel met de dual pixel sensor) tijdens je video opnamen.

Canon 70D


De Canon 70D is me prima bevallen. De camera ligt lekker in de hand en is als Canon gebruiker gemakkelijk te bedienen (al miste ik wel een fysieke witbalans knop). Het touchscreen vind ik echt een prettige toevoeging op de camera en had ik graag ook op mijn 5D mark III gezien. Dat zal echter wachten worden op de mark IV.

De Canon 70D beschikt ook over ingebouwde wifi waardoor je de camera bijvoorbeeld rechtstreeks op je telefoon aan zou kunnen sluiten. Met de Canon app kun je dan je telefoon niet allee gebruiken als afstandsbediening (waarbij je ook direct het live-view beeld kunt zien), maar je kunt foto's ook onderweg overzetten naar je smartphone of tablet, eventueel bewerken en doorzetten naar bijvoorbeeld social media.

Dit heb ik overigens niet geprobeerd gedurende de dag, maar het belooft een praktische toevoeging te zijn voor meerdere gelegenheden.

Bodypaint raam
f/3.2, 1/125s, ISO 800 @ 85mm

Afsluiting


Ik heb er maar een middagje mee gewerkt, maar die middag is me prima bevallen. De Canon 70D is een complete camera met meer dan voldoende mogelijkheden om zelfs veeleisende fotografen meer dan tevreden te stellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 21 september 2013 om 06:03  | reageer

  Heb je de ruisprestaties nog aan de tand kunnen voelen? Bij goede ruisprestaties lijkt dit me de perfecte 2e body voor mij :D

 2. Akos
  Profiel Akos schreef op zaterdag 21 september 2013 om 15:10  | reageer

  @Johannes Klapwijk: zijn foto's hierboven zijn op ISO 2000 en ISO 6400 geschoten. En hoewel het geen full size foto's zijn, zien ze er geweldig uit. Ik mocht willen dat er zoveel detail uit mijn ISO 1600 foto's kwamen met mijn D90..

 3. marcel
  marcel schreef op zaterdag 21 september 2013 om 15:24  | reageer

  [Zeurmode aan]
  ....soort tijgerachtige 'vacht' bodypaint, het lijnenspel lijkt mij meer gebaseerd tralies van kooien of het raamwerk waar het model in de tweede foto voor poseert.

  ..wifi waardoor je de camera bijvoorbeeld rechtstreeks op je telefoon aan zou kunnen sluiten. Wat is nu het voordeel van wifi als je dat nog moet aansluiten, verbinden is beter.
  [Zeurmode uit]

  Zitten nog wat andere dingen in en denk nog eens over het door een derde een stuk te laten door lezen om zo een betere publicatie te krijgen.

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 21 september 2013 om 17:23  | reageer

  Mooi stukje en opmerkelijke scherpe foto's afgezet op de gebruikte ISO waardes (of is het de fotograaf die de foto's maakt en niet de camera). Ik vraag mij af of de 70D ook een nieuwe sensor heeft gekregen zoals de MK II naar de MK III ook twee (ISO) stops heeft gewonnen.

  Om de automatische ISO stand te gebruiken zou ik niet opgekomen zijn maar zou mij wel erg hebben geholpen toen ik deze ook week in Amsterdam was maar dan ik het Rijks Museum. Ik heb daar alles met mijn 5D MK III / 16-35mm f2.8 L II op ISO 1600 geschoten (flitsen verboden) wat wel een hoop nabewerking gaf overigens vanwege de groothoek vertekening. Zie hier.

  Heb je de ruis onderdrukker op de 70D gebruikt, of naderhand pas weggehaald, want ruis zal je wel gehad hebben.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 21 september 2013 om 19:39  | reageer

  @Johannes: Ik kan je wel een paar RAW bestanden toesturen. Zelf was ik zeker niet ontevreden over de ruisniveau's. Bij het meisje in de blauwe bodypaint heb ik in Lightroom nog wat extra ruisreductie toegepast. Verder ben ik van de ruisonderdrukking af gebleven, ook bij die vogel op 6400 ISO.

  @Marcel: Ik publiceer graag snel zodat jullie dezelfde dag weer een artikeltje te lezen hebben. Maar dan sluipen er inderdaad wel wat foutjes in. Mail me ze en ik corrigeer ze graag.

  Wat betreft de tijgervacht; je mag er natuurlijk zelf in zien wat je maar wilt. Ik vond het wel wat dierlijks hebben en dat paste ook nog goed bij de locatie Artis.

  @Eduard: Gewerkt in RAW en in Lightroom bij 1 foto extra ruisonderdrukking toegevoegd; rest op de automatische stand.

 6. Jan
  Jan schreef op zaterdag 21 september 2013 om 21:01  | reageer

  @Johannes De ruisprestaties schijnen vergelijkbaar met de 60d en dan ben je voor pure beeldkwaliteit zelfs met de 5d classic beter uit. De 6d lijkt me dan (reeds in prijs gedaald) een veel fijnere backup voor je 5d mk II (of andersom natuurlijk knipoog )

 7. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 21 september 2013 om 21:21  | reageer

  @Jan en Johannes: de ruisprestaties van de 5D2 zijn echt andere klasse dan de 70D. Ik heb toevallig in de zomer ook een foto op iso2000 geschoten van bovenstaande vogel (met nog wat slechtere lichtomstandigheden want ik schoot op f/2.8 voor dergelijke sluitertijden als Elja): foto
  Dit is bijna 100% crop, dus geen verkleinde foto.

  Ontopic: de 70D is een prima aps-c camera en blinkt vooral uit in video-AF.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord