Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

De Polar Pro Quartzline ND; het ideale ND-filter?

vrijdag 11 januari 2019, 17:17 door | 5.168x gelezen | 2 reacties

Toen Degreef & Partner me vroeg om de nieuwe Polar Pro Quartzline ND fliters te testen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb een haat-liefde verhouding met ND-filters.

Ze geven een kleurzweem, maken je foto's onscherp, vallen stuk of zijn krasgevoelig. Dus ik was wel benieuwd, zou dit filter zijn beloftes waarmaken?

Ik krijg het ND1000/PL filter toegestuurd. Een big stopper (die 10 stops licht tegen houdt), gecombineerd met een polarisatiefilter. Beiden van (kwarts)glas. Het ziet er allemaal netjes en compleet uit.

De filter komt in een mooi doosje, maar je krijgt er ook een hoesje bij voor als dat beter in je cameratas past. Zelfs een poetsdoekje ontbreekt niet.

IMG 3706 verpakking Polar pro


Daarnaast krijg ik een step-up ring van 72-77 mm. Een van mijn objectieven heeft namelijk een diameter van 72 mm, en in die maat is dit filter niet leverbaar.

Twee dingen vallen gelijk op


Ten eerste dat ik het filter heel makkelijk weer van m'n objectief af kan draaien. Zelfs als ik vergeet m'n UV-filter er eerst af te halen, is het verwijderen van het filter geen probleem. Dat is met andere filters wel anders!

Hoeveel cursisten ik al geholpen heb met het losmaken van hun filters weet ik niet meer, maar ze zijn in ieder geval niet op de vingers van twee handen te tellen. Als ik naar de specs kijk, lijkt dit te komen doordat de schroefdraad niet van aluminium is maar van messing. Hoe dan ook, ik ben er blij mee!

Ten tweede: als de step up ring op het objectief zit, kan ik m'n lensdop er niet meer op zetten. Dat is logisch, maar het was wel fijn geweest als Polar Pro er zelf een passende lensdop bij geleverd had in hun verder toch zo complete verpakking. Maar je kunt niet alles hebben…

Okee, de proef op de som dan, de praktijktest. Het jaarlijkse weekend met de deelnemers van m'n Stapfoto vakgroep (vergevorderde fotografiecursisten) ging dit keer naar Ameland. Een mooie locatie om het filter uit te proberen. De weersomstandigheden helpen goed mee: regen en (zand)storm.

IMG 4356 stuivend zand


Wat opvalt is dat de regen mooie bolvormige druppeltjes op het filter maakt. Die er zonder resten achter te laten weer van af te vegen zijn. Dat geldt overigens ook voor vingerafdrukken, die zijn heel makkelijk van het filter te verwijderen.

Terug in het huisje neem ik de proef op de som: ik druppel water op m'n UV-filter en op het Polar Pro ND filter. Wat ik er daarna afveeg met het door Polar Pro bijgeleverde doekje. Het verschil is duidelijk, op beide foto's links het Polar pro filter, rechts het UV-filter.

 AS14517 waterdruppels


Natuurlijk waait er in dit soort omstandigheden altijd zand op je filter. Dat heeft me bij de grijsverloopfilters van een ander merk al heel wat kopzorgen bezorgd. Die plastic filters zijn zo enorm krasgevoelig!

Bij het Polar Pro filter valt het meeste zand er gewoon weer af. Wat achterblijft verwijder ik met een blaaskwastje en met het doekje. En guess what? Geen krasje te zien! Zelfs als ik het zand er met m'n t-shirt afveeg zonder eerst te blazen, geen kras te zien. Wow! Ik zou dit niet proberen met je eigen filter, maar het kan dus wel!

Ook hier weer even kijken naar de specs om te achterhalen wat het verschil is met andere filters. Dan blijkt dat de 16 coatinglagen (8 aan iedere kant) reden zijn van het krasvrij blijven van dit filter.

Valschade?


Je krijgt op dit filter levenslange garantie op fabricagefouten. Niet op het met opzet beschadigen van het filter. En toch wil ik het proberen. Wat als dit filter op de grond valt?

HET grote nadeel van mijn eerder gebruikte filters is namelijk dat aan de filterhouder een knopje zit wat er bij de minste aanraking al voor zorgt dat de houder van je objectief af valt. Dat kostte me al twee kapot gevallen big stoppers en drie gekraste grijsverloopfilters.

Ik laat het filter dus op de grond vallen. Best eng. Maar... niks aan het handje! Het filter is nog ongedeerd. Geen idee hoe ze het doen, maar ik vind dit echt subliem.

Schroeffilter


Nadeel van het werken met dit schroeffilter in plaats van met een schuiffilter in een houder is wel dat ik er geen grijsverloopfilter voor kan zetten. Iets wat heel veel landschapsfotografen gewend zijn te doen. Polar Pro heeft wel grijsverloopfilters in het assortiment, maar alleen voor drones.

Ik neem aan dat ze er ook nog wel komen voor systeemcamera's en spiegelreflexen. Dat zullen dan wel schroeffilters zijn, waardoor bij een grijsverloopfilter de overgang altijd in het midden zal zitten. Er moet wat te wensen overblijven 😉.

Hoe ik het nu opgelost heb is door er een filterhouder met grijsverloopfilter van een ander merk voor te zetten. Aan de voorkant van het filter zit namelijk wel een schroefdraad, zodat je er van alles voor kunt schroeven. Dat 'van alles' zal in de meeste gevallen een grijsverloopfilter zijn.

Consequentie is wel dat ik een van de voordelen van dit Polar Pro filter dan vervalt. De regendruppels en het zand komen zo natuurlijk op het voorste filter van het andere merk terecht.

Het probleem van het soms willen combineren van een ND met een polarisatiefilter is al wel opgelost. Je kunt namelijk een gewoon ND-filter kopen, maar ook een ND/PL filter.

Dat is het filter wat ik toegestuurd gekregen heb om te testen. Het verschil met een filter zonder pola is duidelijk. Bij het gebruik van het polafilter is de schittering van de stenen weg.

 AS15681 effect polafilter


Beeldkwaliteit


Maar hoe zit het nu eigenlijk met de kwaliteit van m'n beelden? Kleurzwemen zijn toch altijd een groot probleem bij ND-filters? Inderdaad, sommigen geven een blauwzweem, anderen een magentazweem.

En deze Polar Pro? Niets. Noppes. Nada. Ik zag dat ze dit claimden in hun marketing, en was er dus extra kritisch op. Maar het is echt zo, er is geen kleurzweem te zien.

Ook de scherpte is prima. Ik zie geen verschil in scherpte tussen foto's die met en foto's die zonder filter gemaakt. Zeker met de veel goedkopere variabele grijsfilters is dat vaak echt een ander verhaal. De scherpte van je foto's neemt dan zichtbaar af.

Conclusie


Een ND-filter gebruik je voor de speciale long-exposure uitstraling (zee die lijkt op melk, uitgeveegde wolken). En om bij fel daglicht toch kunnen werken met grote diafragma's om een mooie vervaagde achtergrond te krijgen. Beiden zijn voor mij reden om zo'n filter bij me te willen hebben.

Zou ik dan de Polar Pro kopen? In een opwelling zeg ik: 'het is wel een erg duur filter'. Maar als ik dan kijk naar de kwaliteit van m'n foto's, naar de combinatie van ND- en polafilter (twee voor de prijs van een) en naar hoe val- en krasbestendig ze zijn (die vijf gebroken en gekraste filters die ik moest vervangen kostten meer), zeg ik volmondig 'ja'.

Enige tip die ik de fabrikant mee zou willen geven is om heel snel met oplossing voor het grijsverloopfilter te komen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

2 reacties

  1. Jorgc
    Profiel Jorgc schreef op zaterdag 2 februari 2019 om 13:55  | reageer

    Waar kan ik deze filter (online) bestellen?

  2. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 14 februari 2019 om 12:09  | reageer

    Hallo Jorgc, sorry voor mijn late reactie, ik was met vakantie..... Volgens mij kun je dit filter wel bij alle camerazaken kopen. Van CameraTools weet ik het zeker dat ze het hebben omdat ik daar regelmatig kom knipoog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord