Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

René Dekker

De vijf beste camera smartphones van 2016

zaterdag 10 december 2016, 13:31 door | 13.500x gelezen | 10 reacties

De smartphone camera ontwikkelt zich razend snel en het belang van de camera in een smartphone wordt steeds groter. Je ziet dat terug in de lancering evenementen van bijvoorbeeld Apple en Google.

Nu we langzaam naar het einde van dit jaar gaan, is het tijd om de vijf beste camera smartphones van 2016 te bespreken.

Smartphones met top camera's


Vandaag de dag gaat bijna niemand meer zonder zijn of haar smartphone op pad. Jonge mensen en zelfs oude mensen beseffen de mogelijkheden van de smartphone. Facebook, Youtube en Instagram laten je direct alles delen en steeds meer mensen willen dat.

De camera in het toestel wordt mede daardoor steeds belangrijker. Je gaat natuurlijk niet iedere keer foto's maken met een spiegelreflex camera om ze daarna online te zetten. Jouw smartphone zit namelijk toch al in je broekzak of tas.

Welke smartphones van 2016 zijn uitgerust met de beste camera? Waarom zou je een van deze toestellen willen hebben?

Top 5 beste camera smartphones 2016


Hier zijn de vijf beste camera smartphones van 2016 volgens Telefoonabonnement.nl. In onze ogen zijn de volgende vijf smartphones uitgerust met de beste camera's; Google Pixel, Samsung Galaxy S7, iPhone 7 Plus, HTC 10 en de Motorola Moto Z.

Het valt natuurlijk direct op dat we het hier niet over voordelige smartphones hebben. Stuk voor stuk zijn dit vlaggenschepen gelanceerd in 2016. Op het moment van schrijven is de meest voordelige smartphone beschikbaar vanaf 543 euro (HTC 10). De duurste smartphone kost minstens 909 euro (iPhone 7 Plus).

Je vraagt jezelf natuurlijk af hoe wij op deze lijst zijn gekomen. Hiervoor hebben wij de wijze raad van DxO grotendeels opgevolgd. Deze vergelijkingssite vergelijkt al sinds 2003 cameralenzen en is een vertrouwde standaard geworden voor objectieve metingen en rating van camera kwaliteit.

Je vindt uitgebreide testen en rapporten van camera's, lenzen en ook smartphone camera's op de DxOMark site. Bij smartphones camera's ligt de nadruk op snelheid. Het is belangrijk dat de camera snel opstart, snel scherp stelt en snel schiet.

1. Google Pixel


De absolute winnaar van 2016 is de Google Pixel. Google is met deze smartphone een volledig nieuwe weg in geslagen als fabrikant (Made by Google). De software fabrikant achter het Android besturingssysteem beseft maar al te goed het belang van een goede camera.

Google pixel

Tijdens de lancering werd namelijk aangekondigd dat de camera van de Pixel volgens DxOMark de nummer één smartphone camera is.

De Google Pixel wordt aangedreven door de nieuwste Snapdragon 821 processor van Qualcomm met 4 GB aan werkgeheugen. De Pixel heeft een 12,3-megapixel camera met een f/2,0 diafragma. Aan de voorkant van het toestel tref je de 8-megapixel f/2,4 camera voor selfies.

Het toestel beschikt over phase detection autofocus en laser detection autofocus. Het camera menu is uitgebreid maar beschikt niet over een Pro Mode. De Pixel camera lijkt een bokeh effect in close-up momenten vast te leggen.

Foto's zijn zelden overbelicht en je kunt een prachtig Depth of Field effect in de foto krijgen. De Google Pixel is beschikbaar vanaf 844 euro.

2. Samsung Galaxy S7


De Galaxy S7 is een van de beste camera smartphones van dit moment. Samsung bewijst jaarlijks dat de Koreaanse smartphones geweldige camera smartphones zijn.

Het merk is de absolute nummer één in smartphone verkoper. Misschien ook wel in 2016, ondanks een recent vlaggenschip dat in vuur en vlam uitbarstte. De Galaxy S7 is waterdicht en dat opent een geheel nieuwe wereld om te fotograferen.

Een snelle Snapdragon 820 processor met 4 GB aan werkgeheugen geven de smartphone genoeg snelheid voor zeer zware taken en het is een echte multi-task koning. De hoofdcamera van de Galaxy S7 is een 12-megapixel f/1,7 camera met een Dual Pixel sensor, phase detection autofocus en optische beeldstabilisatie.

Selfies maak je met een 5-megapixel f/1,7 camera. Zowel in goede als in slechte lichtomstandigheden toont de Galaxy S7 camera over de hele linie veel details. Er is een zeer uitgebreid camera menu en je hebt de beschikking over een Pro Menu. Hiermee kun je zelf alles instellen. De Samsung Galaxy S7 is beschikbaar vanaf 558 euro.

3. iPhone 7 Plus


De iPhone van 2016 kan in deze lijst niet ontbreken. De iPhone 7 Plus heeft twee voortreffelijke camera's en als een van de weinige smartphone fabrikanten heeft Apple de beide camera's kunnen combineren.

Het resultaat is een soort hybride focus tot 10x. De iPhone is daarnaast ook nog eens de snelste smartphone van dit moment. Apple is een zeer bekend merk voor fotografen en menig fotograaf zal met een Apple computer werken.

Voor de lancering van de iPhone 7 in september had Apple zijn smartphone aan wereld beroemde fotografen gegeven, zoals World Press Photo Award winnaar Christopher Anderson. Het bevestigt wederom het belang van een goede camera in de smartphone.

De iPhone 7 Plus heeft twee hoofdcamera's, een 28mm f/1,8 camera met optische beeldstabilisatie en een 56mm f/2,8 camera. De camera is snel en belicht details zeer goed. Zelfs in fel licht is de autofocus snel en kleuren zijn levendig.

Een groot voordeel van deze smartphone is dat je foto's kan opslaan in RAW formaat. Het toestel is beschikbaar vanaf 909 euro.

Christopher Anderson iPhone1


4. HTC 10


Soms maakt je de mooiste dingen en is er niemand die dat ziet. Deze frustreerde gedachte zal de bestuurders van HTC wel bezig houden. Het HTC vlaggenschip van 2016 is aan het begin van dit jaar gelanceerd en staat bekend als een geweldige camera smartphone.

Maanden lang stond de HTC bijvoorbeeld fier aan kop in de lijst van DxOMark. Toch verkoopt de smartphone niet naar behoren en kiest men eerder voor concurrenten als de Samsung Galaxy S7.

De HTC 10 heeft een snelle Snapdragon 820 processor met 4 GB werkgeheugen. De smartphone beschikt over een 12-megapixel f/1,8 camera met optische beeldstabilisatie, laser autofocus en een dubbele LED flitser.

De hoofdcamera maakt gebruik van UltraPixels waardoor de camera meer licht vangt dan vergelijkbare camera´s. Voorop tref je een 5-megapixel f/1,8 camera met optische beeldstabilisatie en autofocus. De camera blinkt uit in de accurate en snelle autofocus en uitstekende beeldweergave. Het camera menu is uitgebreid en je hebt ook een Pro modus.

5. Lenovo Moto Z


De Lenovo Moto Z is het buitenbeentje van deze lijst. Het toestel heeft een goede camera, maar DxOMark heeft ruim 10 toestellen getest die beter uit de bus komen.

Waarom dan toch als hekkensluiter in deze lijst? De Hasselblad mod. Dankzij het modulair ontwerp van de Moto Z kun je een bijna professionele Hasselblad Mod koppelen aan de smartphone.

De Lenovo Moto Z heeft Qualcomm's vlaggenschip processor de Snapdragon 820 en 4 GB werkgeheugen. Een zeer opvallende cameraheuvel herbergt de 13-megapixel f/1,8 camera met laser autofocus, optische beeldstabilisatie en een dual tone LED flitser.

Selfies maak je met de 5-megapixel f/2,2 camera met optische beeldstabilisatie en LED flitser. De camera valt niet te vergelijken met de vier bovenstaande camera's. Waarin de Moto Z uitblinkt is zijn modulair design en de Hasselblad Mod.

De Hasselblad module klik je eenvoudig op het toestel en werkt direct. Hiermee tover je de smartphone om tot een bijna professionele camera. De mod heeft een 12-megapixel CMOS sensor en 10x zoom. Je maakt foto's en zoomt in met fysieke knoppen en de mod beschikt over een Xenon flitser.

Een zeer uitgebreid camera menu geeft je vervolgens erg veel mogelijkheden en je kunt foto's opslaan in RAW formaat. De Moto Z is beschikbaar vanaf 623 euro en de Hasselblad mod is beschikbaar vanaf 248 euro, samen 871 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

René Dekker

Over de auteur

René Dekker is mede-eigenaar van de vergelijkingssites Telefoonabonnement.nl en Simonlyabonnement.nl en houdt zich bezig met de redactionele werkzaamheden rondom deze websites. Hij is een absolute Apple-fan en heeft een passie voor fotografie.

10 reacties

 1. gast schreef op zondag 11 december 2016 om 14:53  | reageer

  "De Pixel camera lijkt een bokeh effect in close-up momenten vast te leggen."
  Wat bedoel je daarmee?

 2. René Dekker
 3. gast schreef op dinsdag 13 december 2016 om 10:30  | reageer

  Dat wist ik al. Maar wat betekent die geciteerde zin nou? Close-up momenten in relatie tot bokeh?

 4. dies groot
  dies groot schreef op dinsdag 13 december 2016 om 11:21  | reageer

  Het woord "fotografen" schrijf je met een "f" en niet met een "v".

 5. Mario Bentvelsen
  Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 13 december 2016 om 11:26  | reageer

  Welke graven?

 6. Ron
  Ron schreef op dinsdag 13 december 2016 om 11:50  | reageer

  Eh, de Samsung S7 kan ook in RAW fotograferen. vrolijk
  Voor een gotografie-site wel belangrijk om ook te vermelden.

 7. Ron
  Ron schreef op dinsdag 13 december 2016 om 11:52  | reageer

  type-foutje, excuses... fotografie-site natuurlijk.... vrolijk

 8. Menno Manheim
  Menno Manheim schreef op dinsdag 13 december 2016 om 13:56  | reageer

  Heel terecht dat de Moto Z in dit lijstje is opgenomen. Na lang gewacht te hebben op een opvolger van mijn Samsung K Zoom heb ik gekozen voor deze camera... ik bedoel telefoon, omdat je met de Mod ook een echte optische zoom hebt. Iets wat helaas op dit moment op geen enkele andere goede camera smartphone wordt geboden. Onbegrijpelijk wanneer je weet wat 10 x zoom toevoegt aan wat je met zo'n toestel kan.

 9. gast schreef op woensdag 14 december 2016 om 00:20  | reageer

  Gek dat Lumia 950 f1.9 20mp er niet bij staat. Het ging hier toch om de camera?

 10. Dennis Doll
  Dennis Doll schreef op donderdag 15 december 2016 om 08:34  | reageer

  @menno manheim, De iPhone 7 plus heeft ook 2x optische zoom em dat zonder een groot opzetstuk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord