Ed Coenen

De Dell UltraSharp U2410 monitor bekeken

zondag 29 november 2009, 22:36 door | 18.950x gelezen | 19 reacties

Elke fotograaf kijkt naar op enig moment naar de monitoren van Eizo en vergelijkt die met die van andere bekende merken, zoals Apple en LaCie. Ook Nec heeft onder fotografen inmiddels een redelijke bekendheid gekregen. Daarmee is de concurrentie aardig op gang gekomen. Een zoektocht naar andere alternatieven leidde naar de Dell UltraSharp U2410, op weg geholpen door een opmerking van een 'Jan' hier op Photofacts.

U2410


Zoals de typeaanduiding al doet vermoeden is dit een 24" monitor met een 1920x1200 resolution. Volgens de specificaties van Dell is dit een monitor voor game-ontwikkelaars, designers en fotografen: 100% sRGB en 96% AdobeRGB. Zoals ook andere fotografen-monitoren is ook deze in de fabriek ingesteld op de Adobe RGB and sRGB weergave, zodat de noodzaak van kleurkalibratie beperkt zou moeten zijn. Elke monitor van dit type wordt afgeleverd met een eigen kalibratierapport. Ik moet 'mijn' rapport nog maar eens goed bestuderen.

Highlights
Op de website van Dell staat een compleet overzicht van de specificaties. Hier even wat highlights. In vergelijking met het vorig jaar nog redelijk hoog gewaarde 8-bits Dell 2408WFP model biedt de U2410 12-bits interne verwerking (en 1,07 miljard kleuren).

De helderheid bedraagt volgens Dell maximaal 400 cd/m2. Deze monitor werd afgeleverd met helderheid en contrast op 50 procent ingesteld. 's Avonds en op donkere dagen knettert het licht dan nog van het scherm als je aan het websurfen bent of de machine gebruikt voor tekstverwerking. De helderheid is echter heel eenvoudig naar eigen wens af te stellen via het schermmenu.

menu


Dat menu is rechtsonder te vinden, vlak boven de aan/uit-knop. Tegen het zwart van de rand vallen ze niet erg op, maar daar zitten sensoren. Als je er één raakt, dan licht de onderste op en kun je het menu openen. De rest wijst zich dan vanzelf. Via de sensoren kan je helderheid en contrast instellen, kleurinstellingen kiezen (onder meer Adobe RGB of sRGB) en zo meer. Ik betrapte me erop dat ik de eerste keer onterecht even het idee had met een touch screem te maken te hebben.

Links in de monitor is een media card reader ingebouwd. Voor veel fotografen is deze minder functioneel door het ontbreken van een gleuf voor CF-kaarten. Het legertje gebruikers van camera's met een SD-kaart wordt wel bediend. Om de reader te kunnen gebruiken moet de meegeleverde USB-kabel aan de achterkant van de monitor worden aangesloten.

KIjkhoek van 178° horizontaal en verticaal. Ik heb naar de randen van het scherm toe geen lichtverval vastgesteld. In het donker is het hele scherm donker.

De monitor is naar achteren te kantelen en in 'portretstand' te draaien. Dat kan handig zijn voor tekstverwerking, als ik heb ontdekt hoe de tekstverwerking in de normale stand kan blijven en niet meedraait.

Internationaal
Volgens de doos is product een Tsjechisch product, maar dat is waarschijnlijk een benaming die te maken heeft met douanetarieven: in Tsjechië assembleren maakt het een EU-product. De componenten komen het meest van elders. Uiterlijke verwijzingen zijn de keren dat je 'China' tegenkomt op kabels en verpakkingsmateriaal. De monitor is afkomstig uit het dirtributiecentrum van Dell in Ierland, (en om het compleet te maken: de factuur komt per post vanuit Duitsland.

Orderverwerking
Hoewel het niets met de monitor te maken heeft, moet ik toch nog wat zeggen over de orderverwerking. Ik heb de bestelling op 23 november 's avonds geplaatst. Volgens de website stond er een levertijd voor van 5-7 dagen. In de orderbevestiging die ik direct ontving werd als verwachte leveringsdatum 15 december 2009 genoemd. Direct een klacht opgestuurd naar de afdeling customer service. De volgende dag kreeg ik een automatische (?) melding dat het pakket het distributiecentrum had verlaten en dat het product op 26 november zou worden afgeleverd.

Aflevering
Daarop ook even het tracking and tracing systeem van vervoerder UPS bezocht. Inderdaad, het pakket zou 26 november ergens tussen 09.00 en 18.00 uur worden afgeleverd. Exacter opgave was helaas niet mogelijk. Je zal maar een fotobedrijf hebben zonder personeel: de monitor werd om 17.35 uur afgeleverd. En tragisch: de chauffeur laat de ruim 12 kg zware doos voor de deur uit zijn handen vallen. Maar goed: transportverpakking is ontworpen om schokken en vallen (van geringe hoogte) op te vangen. De monitor bleek onbeschadigd.

Ik had meer verwacht van twee grote bedrijven bedrijven uit het land van de ICT-innovaties. Dell is kennelijk niet in staat om levertijden correct weer te geven en UPS zou misschien eens in de leer kunnen gaan bij Nederlands bedrijven met een beter systeem voor ritplanning.

De doos bevat een monitor, een stevige voet met hoogteverstelling, 230V-kabel met steker, kabel voor een disply-poort, een boekje met waarschuwingen in vele talen, VGA-kabel (al gekoppeld aan de monitor, DVI-kabel, USB-kabel en een CD-rom met eventueel benodigde drivers en gebruiksaanwijzing.

Het verpakkingsmateriaal leende zich na het uitpakken en aansluiten van de monitor niet alleen voor verpakking. Een fotograaf maakt er ook foto's van.

piepschuim


Dan de prijs. De Dell U2410 kost 549,- euro exclusief BTW; 658,07 inclusief BTW en transportkosten (4 euro slechts!). Voor de exploitatie ook belangrijk: het stroomverbruik komt op 75 Watt. Dell garandeert vervanging als je ook maar één defecte pixel op het scherm aantreft. Ik zag trouwens net dat ik hem een week te vroeg heb besteld: volgens de website geldt nu een korting van 59 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

19 reacties

 1. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 29 november 2009 om 23:31

  Gefeliciteerd met je nieuwe scherm.
  Ik kijk zelf nog naar een ouderwetse beeldbuis. Het ligt misschien aan mij maar ik zie te veel verschil tussen beeldbuis en lcd. De prijs is fors dus ik mag er van uitgaan dat het een goede is. Alhoewel "Ultrasharp" mij niet het belangrijkste lijkt.

  Bij mijn videomonatge staan hier wel twee lcd's waarvan de helderheid en contrast bijkans op 'nul' staan. Ik blijf het een vreemd stuk techniek vinden.

 2. PehrG
  PehrG schreef op maandag 30 november 2009 om 12:48

  Bedankt voor deze tip. Ik wil na de kerstvakantie een nieuw scherm kopen en zet deze zeker op mijn shortlist.

 3. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op maandag 30 november 2009 om 14:24

  Gefeliciteerd met je nieuwe monitor. Wellicht dat je nog een artikel kunt wijden aan hoe ie bevalt!
  Kleine aanvulling: De reden dat je monitor volgens Dell geschikt is voor fotografen heeft te maken met de techniek van het paneel(IPS). De meeste panelen zijn TN-panelen en zijn minder kleurecht en hebben mindere kijkhoeken.

 4. arjaan
  arjaan schreef op dinsdag 1 december 2009 om 08:51

  Heb je ook gekeken naar de kleurechtheid en de mogelijkheid tot kalibratie? Lijkt me ook niet echt onbelangrijk voor een fotograaf.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord