Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Marc Tienhoven

De Samyang 800mm spiegellens bekeken

vrijdag 17 februari 2012, 23:42 door | 33.474x gelezen | 17 reacties

De meeste fotografen denken dat ze prijzige objectieven nodig hebben om mooie foto's van vogels of bijvoorbeeld de maan te maken. En dat lijkt te kloppen als je bijvoorbeeld naar de prijzen van een 800mm objectief kijkt. Maar er is bestaat een alternatief: spiegellenzen. Bijvoorbeeld de Samyang 800mm f/8.0 spiegellens.

Waar een normaal objectief van 800mm voor niet minder dan 6.000 euro over de toonbank gaat, kun je de Samyang 800mm voor nog geen 250 euro in je bezit hebben. Je hebt dan een lens die nog geen kilo weegt (910 gram) en maximaal 15 centimeter lang is. Je fotovrienden zullen dan ook niet snel onder de indruk zijn van je nieuwe aanwinst; totdat ze eens door je zoeker kijken natuurlijk..

Samyang 800mm spiegellens

Samyang


Het merk Samyang komt uit Korea en timmert de laatste jaren aardig aan de weg binnen de fotografie. Het bedrijf zelf bestaat al zo'n 40 jaar en was voorheen vooral bekend als maker van optisch uitstekende telescopen. Er zijn ten opzichte van de meer 'gevestigde orde' van lensfabrikanten dan ook wel verschillen te ontrafelen in dit objectief.

De spiegel lens heeft totaal geen diafragma instelling en ook geen beeldstabilisatie. Ondanks dit kun je vanuit de hand toch mooi plaatjes schieten.

In de praktijk


Je moet deze Samyang handmatig scherpstellen en het diafragma is dus altijd f/8.0. Scherpstellen is niet heel gemakkelijk, want je draait voordat je het weet van de ene naar de andere kant van de scherpstelreikwijdte. De bokeh die het objectief oplevert behoort zeker niet tot de mooiste. Deze verschijnt in een soort donut vorm; een rondje met een gat erin. Het ligt daardoor aan je achtergrond of deze nog aangenaam is om naar te kijken.

Als evenement fotograaf, dus ook redelijk bekent op evenementen als sport of muziek, weet ik uit ervaring dat actiefoto's met alle automatische snufjes van duurdere objectieven een beter resultaat leveren. Het gebrek van dit soort luxe is dus wel even wennen. De lens is zonder deze dingen goed dan wel zelfs fijner te gebruiken en je leert al binnen één dag je camera kennen zonder het gemis van alle opties die je doorgaans hebt.

Je kunt het vergelijken met een Mini Cooper en een Mercedes; het zijn beide auto's maar de Mini is op een of andere manier fijner als je door woonwijken heen rijdt. Je hoeft dan ook niet eens hard te rijden. Natuurlijk rijdt ook de Mercedes goed, maar deze heeft wel meer ruimte nodig en verbruikt dan ook veel meer (en kost ook het nodige extra).

Met mijn 400mm Nikon objectief verbruik ik meer energie uit de accu dan nu met de Samyang lens. Zelfs na een dag en ruim duizend foto's is de accu nog niet leeg. Een voordeel van een lens zonder de elektronische snufjes.

A little bit after the beginning...
Maanfoto met de Samyang, door Alvise Dorigo

T-vatting


Er zijn ook een aantal minpunten te noemen. De Samyang is uitgerust met een T-vatting. Je hebt dus ook een T-mount koppeling nodig om het objectief op jouw camera te kunnen gebruiken. Dat maakt het geheel overigens niet direct prijzig hoor; een dergelijke koppeling voor jouw cameramodel is al te koop voor circa 15 euro.

De koppeling heeft in mijn geval de F-vatting van Nikon en de aansluiting is redelijk te noemen. Wanneer de lens er niet opgeschroefd is, is er geen speling merkbaar op de camera. Echter op het moment dat je de lens aan schroeft en op de camera vast klikt zit er tussen de vergrendeling en de T-vatting een minimale speling zo dat de T-vatting ietswat vrij loopt op de camera.

Daar de lens uit de doos zo op de camera en T-mount gezet is leek het net of dat er een soort vrij val aan speling ontstaat want de lens draait vrij zwaar bij het instellen dus bij het scherp stellen draai je eerst de t-mount tegen de aanslag en dan pas de lens wat in de hand een vreemd gevoel geeft en aarig aan voelt als je door de kijker heen kijkt .

Vergeleken met andere lenzen die ik gebruik loopt de lens vrij zwaar. Ik weet niet of dat dit normaal is, maar ik hoop dat dit incidenteel is en dat dit in de toekomst beter wordt door het gebruik.

Een statief is wel zo prettig bij een 800mm objectief. Eigenlijk kun je hiermee bijna niet meer mee uit de hand fotograferen. Elke trilling is merkbaar. Er is ook een Samyang 500mm f/6.3 Mirror variant verkrijgbaar. Deze schijnt iets beter vanuit de hand te gebruiken te zijn. Veel licht zul je in elk geval nodig blijven hebben.

Samyang foto nabewerkt
Foto binnen met de Samyang 800mm f/8.0 spiegellens (nabewerkt)

Conclusie


Al met al een mooi product voor nog geen 250 euro (inclusief de T-vatting koppeling). Er is ook een zonnekap verkrijgbaar voor circa 30 euro. Een leuke aanwinst in de fototas en hij is compact en relatief licht. Vooral op rustige dagen en momenten buiten (binnen heb je er met een maximaal diafragma van f/8.0 meestal niet zo veel aan) is dit objectief een leuk extraatje.

De aansluiting op de de T-vatting koppeling had beter gekund en de draaibaarheid van de lens is wat stroef. Voor gebruik in bij natuurfotografie is dit, zeker voor de hobby fotograaf, een mooie lens. Een betaalbare wijze om vanaf grote afstand foto's te maken. Ook is het een leuk speeltje om weer eens volledig handmatig aan de slag te gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marc Tienhoven

Over de auteur

Marc fotografeert evenementen met zijn bedrijf Event Photo's Veldhoven. Hij werkt met zowel camera's van Nikon als van Fujifilm.

17 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 10:24

  Ik kan nou niet echt enthousiast worden van deze lens, de minpunten zoals het diafragma en autofocus zal het toch echt wel lastig worden bij het fotograferen van vogels enzo... Al heb ik wel een beetje mixed feelings...

 2. Eugène
  Eugène schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 10:31

  Niet geweten dat ze bestaan. Samyang zet hiermee de lompe onbetaalbare refractors in de hoek. Ideaal voor de planeten met alle schijngestalten. Een fotocamera aan een telescoop is eigenlijk een hopeloos geklungel. Tegen de tijd dat je alles goed hebt staan is je planeet alweer uit beeld vanwege de snelle draaiing van de aarde. Omdat het diameter zo groot is (bijna 12 cm) zal het een redelijk oplossend vermogen moeten hebben. Zeker voor die prijs.

 3. Eugène
  Eugène schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 11:20

  @Robbie. De beeldlijnen worden alleen aan de buitenkant van het objectief ingevangen. Als je een telescoop van 800 mm met dezelfde bouw op aardse doelen zet is de kwaliteit van het beeld beduidend minder dan gericht op astronomische doelen. De beeldlijnen moeten 100% recht binnen komen. Dus verwacht geen superieur beeld op de relatief korte (aardse) afstanden. De baardmannetjes zijn dus mooier op de maan. Je mixed feelings zijn wat mij betreft terecht.

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 11:40

  Het zou mooi zijn geweest als je na je openingszin ook wat mooie foto's van vogels had laten zien die gemaakt zijn met deze lens. Als ik een beetje ga googlen dan kan ik ook geen mooie foto's vinden van vogels die met deze lens gemaakt zijn. De meeste zijn toch van erg matige kwaliteit. Ik blijf dus voorlopig maar even met mijn Nikon 500mm rondsjouwen ben ik bang...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord