Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Een Walimex statief van eBay; is dat nou wat?

vrijdag 4 december 2009, 23:12 door | 10.934x gelezen | 5 reacties

Voor mijn panorama fotografie kreeg in een vraag om enkele panorama's te schieten in HDRI output voor 3D render werk. Nu was mijn zelfbouw statief die ik daarvoor gebruikt recent overleden en zocht ik naar een vervanger. Redged zou met een systeem komen die interessant was maar werd nog niet geleverd. En ik had haast! Walimex had wel net een statief uitgebracht die naar mijn idee de juiste elementen bezat.

Walimex is een zogenaamd 'B merk' die gebruik maakt van Chinesche materialen en veel verkocht wordt op eBay. Ik had al eens een Walimex statief gekocht via eBay toen ik net begon met fotograferen. Dit was een Hama Omega One kloon welke gemaakt werd in China en onder de naam Walimex op de markt werd gebracht.

Om als amateur te gebruiken was het wel een aardig ding zeker na alle schroeven nogmaals vast te hebben gezet met locktight is dit een goed statief geworden. Om nou te zeggen dat de kwaliteit prima was, nee. Dus dacht ik dat ik nooit meer een Walimex zou kopen..

Walimex


Tot ik voor mijn panorama fotografie een nieuw statief nodig had en dit statief van Walimex zag. De (walimex 5603 Multiflex), waarvan de middenkolom in alle standen kan worden geplaatst van recht naar boven tot horizontaal en alles er tussen in. Voor panorama fotografie is dat heel handig voor het maken van een goede nadir foto (foto van de grond) met langere sluitertijden of tijdens HDR fotografie.

Ook al wist ik dat er meerdere van dit soort statieven waren van bijvoorbeeld Manfrotto of Giotto.
Door de hoogte van dit statief won mijn nieuwsgierigheid het wederom van het verstand en heb hem besteld. Het statief zat goed verpakt in twee dozen en de tas om hem mee te nemen. Ook zaten er een paar gereedschapjes in om de boel vast te zetten.

Eerste indruk
Op zich ziet er netjes uit maar toch had ik al snel iets van 'Nee hé', nadat ik de constructie zag van de middenkolom waar het kleine balhoofd aan vast zit. Deze kon ik er meteen vanaf gooien en nooit meer gebruiken. Zo onstabiel. Als ze er een haak op gezet hadden voor ballast gewicht of zo, maar niet een onbruikbaar balhoofdje (zie foto rechts onder).

De poten daarentegen zijn prima. Zelfs in de uiterste stand voelt het behoorlijk stijf aan. Groot is hij ook, met de middenkolom in de uiterste stand komt hij inclusief balhoofd op een indrukwekkende hoogte van 1 meter 93. Eén van de poten kan je loshalen waardoor je een monopod en gewoon statief in één hebt.

Het grote balhoofd is een gigantisch ding die ik voor mijn panorama fotografie niet zal gebruiken maar een mooie plaats heeft gekregen op een ander statief welke ik voor normale fotografie gebruik.

De middenkolom is draaibaar en kantelbaar. Binnenin is de middenkolom en het scharnier voorzien van kunststof glij bussen en het scharnierpunt is aan twee kanten voorzien van een kartelrand zodat na aandraaien vast ook echt vast is (zie foto rechts midden).

Om de binnenkolom te kantelen moet je eerst de midden kolom eruit halen en het scharnier kantelen. Dit gaat niet zo makkelijk aangezien de kartelrand het tegenhoud. Door in de uiterste stand één van de poten tien centimeter naar binnen te schuiven had ik genoeg evenwicht om mijn Canon 50D, nodalninja en promotecontrol aan de punt te hangen zonder dat ik bang hoef te zijn dat hij omvalt

Walimex in actie


Oordeel
Ben ik er ingetuind? Ja en nee. Het is een net statief voor de prijs van 200,- euro. Voor professioneel gebruik houd hij het ook wel even uit. Maar het is geen statief voor jaren! De kartelrand in het scharnier punt is aan de ene kant lastig maar ook wel heel zeker. Ik kan er echt op vertrouwen dat hij vast zit, wat ik er ook aan hang. Bij frictie scharnieren, zoals bij de Nodalninja wordt gebruikt, heb ik nog wel eens gehad dat de arm begon te zakken.

De balhoofden hadden ze van mij achterwege mogen laten. De stijfheid is voldoende en de bouwkwaliteit is redelijk. Voor mijn klus was hij zeker bruikbaar dus al met al krijgt hij het cijfer 7- van mij.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

5 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 5 december 2009 om 01:56  | reageer

  Ziet er solide uit, maar hoe zwaar weegt dat statief?

 2. tonv
  tonv schreef op zaterdag 5 december 2009 om 02:53  | reageer

  200 euro voor zo'n statief klinkt wel erg concurrerend. In de photography mall Wukeson (Beijing) wordt veel van het Chinese spul aangeboden maar gezien de vaak twijfelachtige kwaliteit hou ik het voorlopig bij westerse merken. Toch merk ik wel dat de Chinezen met een inhaalslag bezig zijn en verwacht ik dat ze binnen een decennium kwalitatief kunnen opboksen tegen de gevestigde westerse merken.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 5 december 2009 om 17:32  | reageer

  3300 gram met de grootste kop. Met kleine kop 2900 gr.

 4. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zaterdag 5 december 2009 om 22:07  | reageer

  Meer info.

  Tripod
  Max. Height approx. 191cm
  Min. Height approx. 25cm
  Carrying Length approx. 75cm
  Length of Center Column approx. 36cm
  Angle of Center Column approx. 120°
  Max. Load Capacity approx. 8kg
  Weight approx. 2230g

  Monopod
  Max. Height approx. 154cm
  Min. Height approx. 52cm
  Max. Load Capacity approx. 8kg
  Weight approx. 515g

  Ball Head big
  Dimensions (LxWxH) approx. 15x9,5x10cm
  Connection 1/4 inch
  Max. Load Capacity approx. 6kg
  Weight approx. 600g

  Ball Head small
  Dimensions (LxWxH) approx. 13x6,5x6cm
  Connection 1/4 inch
  Max. Load Capacity approx. 1,5kg
  Weight approx. 190g

  Set
  Total Weight approx. 3020g
  Material magnesium and aluminium alloy

 5. peter
  peter schreef op dinsdag 8 december 2009 om 12:22  | reageer

  Over kwaliteit gesproken vind ik het wel leuk dat je RedGed noemt. Ik heb er een gekocht niet zo lang geleden de Carbon versie, lekker licht, mooi klein en dus handig om mee te nemen. Het statief zelfs geef ik vooralsnog de voordeel van de twijfel, hoewel na een keer gebruik twee van te poten zo los zaten dat ik ze meteen weer vast moest draaien, net als bij de Chinese zal ik maar zeggen.

  De Koppen daarentegen heb ik ook bij Redged dezelfde ervaring die jij bij de Walimex hebt gemaakt, zij het tegen een heel wat hogere prijs. De eerste kogelkop die ik erbij gekocht had was voorzien van een naamaak Manfrotto sluiting. Maar dan wel heel erg slecht nagemaakt. Er zat meer dan 1 mm speling op. Wat dat bij een lange lens doet laat zich raden. Bovendien kon ik mijn lichte Lumix camera er met het grootste gemak uit wippen ondanks de vergrendeling. Mijn zware SLR met Battery grip en lange lens zou ik niet eens op durven zetten.

  De Kop was volgens Redged wel tot 10 Kg, volgens mij zou 100 gram wat realistischer geweest zijn. Uiteraard heb ik de winkel gebeld waar ik het spul gekocht had met de vraag of dat vaker voorkwam. De medewerker die ik aan de lijn had zei dat ik de eerste was, dat ze heel veel Redged koppen verkochten en er nooit klachten over gekregen hadden. Ik kon de kop wel komen ruilen. Eenmaal in de zaak werd ik geholpen door een andere medewerker, die vreemd genoeg ook een ander verhaal had. Namelijk dat zowat alle koppen van Redged speling hadden en dat ze die gewoon weer naar de fabrikant terug zouden sturen, zoals altijd.

  Ik kocht een andere kop, eentje waar bij de sluiting via een Rail vast gedraaid wordt zoals dat bij de meeste kogelkopen gebeurd. Daardoor kan er dan ook onmogelijk speling in zitten. Uiteraard met bijbetaling want deze Kop was nog duurder. Maar ook deze kop is volgens mij van bedenkelijk lage kwaliteit, maar dan met een hoge prijs.

  Ten eerste de 90 % stand portret stand is alles behalve 90 %, de beveiliging is door middel van een paaltje wat de losgedraaide rail tegen moet houden. Dat werk ook wel jammer genoeg is er alleen geen voorziening om het paaltje in te drukken zodat je de camera van het statief af kunt schuiven. Een andere kogelkop die ik heb heeft dat wel.
  Bij de Redged moet je dus de zijkant helemaal losdraaien zodat je de camera eruit kunt tillen.

  Vastzetten werkt ook slecht, want de draaiwielen zijn met rubber bekleed. Zodra de kogel en beetje vast zit, maar bij lange na niet vast genoeg om te blijven zitten gaat het rubber doordraaien en zo blijf je behoorlijk lang kloten voor je je camera in de juiste positie hebt staan.

  Verleden maand heb ik het statief in mijn fietstas meegenomen om het voor de tweede keer te gebruiken. Van het gebruik zelfs is niets terecht gekomen, maar eenmaal thuis bleek er een plastic kapje van een van de draaiwielen af getrild en verdwenen te zijn. Het blijkt dus ook geen wiel (knop, of hoe je het ook wilt noemen) maar niets meer dan een spot goedkoop plastic buisje met een afdek dopje wat van binnen uiteraard hol is en middels een schroef, schots en scheef op een as gemonteerd is. Ik wil maar zeggen dat kwaliteit blijkbaar niet gerelateerd is aan prijs of naam, een grote kogelkop in mijn bezit die toevallig van Walimex is is namelijk wel van uitstekende kwaliteit en de prijs was minder dan de helft van de Redged.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord