Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michael van Helden

Eerste indruk Canon EOS 1D X Mark II

vrijdag 5 februari 2016, 16:32 door | 6.533x gelezen | 2 reacties

Afgelopen week kondigde Canon haar nieuwe topmodel aan, de EOS 1D X mark II. Ik werd uitgenodigd op Zandvoort om een kijkje te nemen en even te spelen met dit nieuwe monster.

Voor deze dag waren we welkom op het BMW Driving Experience Center op Circuit Park Zandvoort. Dit center komt voort uit de Slotemakers anti-slipschool waar ik jaren geleden nog een keer een slipcursus gevolgd heb.

Om deze nieuwe camera flink aan de tand te kunnen voelen, reden er twee BMW's 116i met hoge snelheid over de slipbaan van het testcircuit. Dit was een mooie manier om te testen of de snelle bewegingen van de auto's goed gevolgd konden worden met het nieuwe autofocus systeem in combinatie met 14 frames per seconde.

Canon BMW 960

Foto met iPhone 6 genomen (door: Kim Arendonk)

Supersnelle autofocus


Ik moet zeggen dat de resultaten verbluffend zijn. De camera kan 14 foto's per seconde maken. Dat is op zich al indrukwekkend, alleen al het geluid is humor om te horen. Als je dan vervolgens gaat kijken naar de foto's die je gemaakt hebt (van de bewegende BMW), dan zijn ze ook stuk voor stuk scherp.

Dat is mogelijk door het vernieuwde 61-punts AF-systeem met 41 'cross-type' AF punten die een groter gebied beslaan en ook bij een geringe lichtintensiteit (tot -3EV) scherpstellen. Het vorige model had ook een 61-punts AF-systeem. In het nieuwe model is het hele AF systeem doorontwikkeld en geoptimaliseerd.

Het vernieuwde Al Servo AF III+ zorgt er door middel van een algoritme voor dat er geanticipeerd kan worden op onverwacht bewegende objecten, zodat deze beter gevolgd kunnen worden.

Doorontwikkeling op basis van feedback


Op deze dag was Canon ambassadeur Frits van Eldik aanwezig. Frits maakt schitterende actiefoto's van bijvoorbeeld de Grand Prix Formule 1 of Le Mans races.

Hij vertelde dat hij samen met twee andere professionele fotografen (van Reuters en Getty Images) maandenlang feedback heeft gegeven aan de R&D afdeling van Canon in Japan. Telkens kreeg hij een nieuw testexemplaar van de 1D X Mark II en werden er diverse tests uitgevoerd.

JPHB201601035a

Deze foto is gemaakt met een beta sample van de Canon 1D X Mark II.

Dynamisch bereik


Tijdens de presentatie van Frits werd verteld dat de nieuwe sensor dusdanig goed om kan gaan met slechte (donkere) lichtomstandigheden, dat een foto die hij nagenoeg in het donker had gemaakt achteraf in de nabewerking nog bijna volledig naar daglicht kon worden bijgesteld. Dit liet hij ook zien aan de hand van een voorbeeldfoto. Dat zag er wel veelbelovend uit!

Overigens gaf hij aan dat het niet om verbetering van het dynamisch bereik ging, maar over de 'speelruimte tussen wit en zwart'.

Crop direct op je camera


Wat ik zelf een handige functie vind, is dat je direct op je camera foto's kunt croppen. Je kunt wat ruimer foto's kadreren en gelijk een uitsnede op je camera maken. Vervolgens kun je deze foto's meteen, via de optionele WIFI (externe) zender, doorsturen. Een functie die gewaardeerd zal worden door de professionele sportfotograaf die snel moet leveren.

Nieuwe accu's


Er zijn nieuwe, verbeterde, accu's geïntroduceerd bij deze nieuwe camera. De oude accu's (van de 1D X Mark I) kunnen ook nog gebruikt worden in de nieuwe camera. De oude accu's kunnen opgeladen worden in de nieuwe lader, maar de nieuwe accu's kunnen niet opgeladen worden in oude laders.

CFast en Compact Flash


Canon heeft er bij deze camera voor gekozen om naast een Compact Flash kaartslot ook een CFast kaartslot aan te bieden. Deze nieuwe standaard laat het toe om super snel (tot 440MB/s) data door te voeren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld 170 RAW files achter elkaar (burst rate) opslaan.

Om 4K video op te kunnen nemen heb je ook een CFast kaart nodig.

4K video


De camera heeft een opnamemogelijkheid van 4k video met 60 frames per seconde, of zelfs Full HD video met 120 frames per seconde. Uit de videobeelden zijn opnames te halen van maximaal 8 megapixels.

De adviesprijs van de EOS 1D X Mark II bedraagt 6399,99 euro. Vanaf eind mei is deze camera beschikbaar.

Voorlopige conclusie


Ondanks dat ik er maar kort mee gefotografeerd heb, kan ik zeggen dat ik onder de indruk was. Ik fotografeer normaal met een Canon 6D, dus dit is wel een flinke upgrade. Zoals aangegeven werkt het nieuwe autofocus systeem erg goed en erg snel. De crop functie op de camera zelf vond ik een interessante toevoeging.

Met een verkoopprijs van ruim 6.000 euro spreekt dit de professionele doelgroep aan. Ik kan niet goed beoordelen of deze doelgroep nu massaal van de Mark I over zal stappen naar de Mark II. Laat het vooral in de comments weten als je deze overstap maakt en wat je overwegingen zijn.

Canon eos 1dx mk2

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michael van Helden

Over de auteur

Michael is, samen met Elja, mede oprichter van Rentpro en Photofacts. Als amateurfotograaf richt hij zich op portret-, flits- en reisfotografie. Michael is vader van Louise.

2 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 6 februari 2016 om 15:46  | reageer

  "Om 4K video op te kunnen nemen heb je ook een CFast kaart nodig"
  Wat ik heb begrepen, is dat het aangeraden wordt, maar niet per se noodzakelijk. In 4k60 met 800Mbit/s zal je met CF niet echt gaan uitkomen, maar met 4k30 met 500Mbit/s zal het met de echt snelle CF kaartjes wel lukken.

 2. Peter
  Peter schreef op zaterdag 6 februari 2016 om 17:34  | reageer

  Mooie review. Werk sinds het begin al met de 1Dx voor met name bruidsfotografie. Beest van een camera. Goede resultaten op hogere iso waardes zijn een pre voor deze nieuwe camera maar t.o.v. de huidige. Filmen gebruik ik zelden. Overstap naar deze sla ik over.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord