100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eerste ervaringen met de Canon 400D

zondag 22 oktober 2006, 23:29 door | 65.206x gelezen | 12 reacties

Het afgelopen weekend ben ik druk geweest met mijn nieuwe Canon 400D digitale spiegelreflex camera. Hoog tijd om mijn eerste indruk hierover op Photofacts te plaatsen. Ik zal jullie de technische beoordelingen besparen. Ik heb hiervan namelijk veel minder verstand dan de reviewers op sites als DPReview. Voor kleurkaarten en testopstellingen verwijs ik jullie dan ook naar deze sites (zie ook de links naar reviews uit eerdere berichten over de Canon 400D).

Digitalstreet
Vrijdagmiddag heb ik, nadat ik nog even gebeld had of ie op voorraad was, de bestelling geplaatst voor de Canon 400D inclusief batterijgreep bij Digitalstreet. Zaterdagochtend even naar Beuningen gereden om de camera op te halen. Digitalstreet beschikt over een middelmatig formaat winkel die volkomen fantasieloos is ingericht. Een grote kale ruimte met alleen aan de wanden een paar (op 1 hand te tellen) vitrinekasten. Rechts achterin de hoek staat een balie met daarop een aantal kassa's. Vanachter de balie worden de klanten geholpen. De winkel oogt als een echte dozenschuiver. Wat dat betreft zitten ze naast de Aldi dan ook prima gesitueerd.

De winkel zelf is de moeite van een lange rit echt niet waard. Dit in tegenstelling tot Foto Konijnenberg, als fotograaf kun je daar bijna een dagje uit van maken. De (grote) winkel staat vol met de mooiste fotoapparatuur en accessoires. Alles is te proberen en er is deskundig personeel aanwezig.

Overigens werd ik bij Digitalstreet erg netjes geholpen door een vriendelijke dame. Wel bleek opnieuw dat je voor specifieke kennis niet bij het gemiddelde winkelpersoneel terecht kan. Ik had maar één vraag waar ik echt het antwoord zelf niet voor wist; kun je met 1 batterij in de batterijgreep ook met de camera werken. De vriendelijke dame zei van niet. Ze hadden het zelfs al een keer geprobeerd zei ze.

Ik kocht dus maar een extra accu, want ik wilde toch wel graag direct kunnen werken. Eigenlijk was het mijn bedoeling de extra accu later bij Kamera Express te bestellen, want daar hebben ze accu's met een grotere capaciteit. De twee reserve accu's die ik nog in de planning heb zal ik wel daar gaan bestellen.

Thuis direct een accu in de oplader geplaatst, toch maar even geprobeerd of de camera ook op één accu werkt. Zoals je wel al zult begrijpen werkt dat gewoon. Toch zonde; een duurdere accu met minder capaciteit gekocht.

Canon 400D RAW files
Omdat ik graag steeds professioneler te werk wil gaan heb ik besloten met de nieuwe 400D al mijn opname in het RAW formaat te maken. Helaas kwam ik er wel al snel achter dat Microsoft RAW Image viewer de Canon 400D RAW files nog niet ondersteund. Ik moet het voorlopig dus wel even zonder thumbnails doen in de verkenner.

Ook Photoshop ondersteund niet standaard de Canon 400D RAW files. Nadat ik bij Adobe de Camera Raw 3.6 beta plugin gedownload had (en dit bestand in de juiste directory gekopieerd had) wilde Adobe Bridge en Photoshop zelf de RAW files gelukkig wel gewoon tonen.

Ook heb ik besloten vanaf nu te schieten in de AdobeRGB kleurruimte. Tot nog toe gebruikte ik hierbij altijd sRGB, maar AdobeRGB heeft een grotere kleurruimte en waarom zou je voor minder gaan. Qua workflow wil ik ook helemaal gebruik gaan maken van Bridge en Photoshop. Helaas is mijn computer niet al te snel, maar wanneer Vista uit is wil ik ook die gaan upgraden en zouden de programma's van Adobe weer vlotjes moeten draaien.

Canon 400D
Terwijl de accu's in de oplader zaten heb ik mijn oude 300D erbij gepakt om wat foto's van de Canon 400D te maken. Met behulp van mijn flitsers en een draaitafel (gemaakt van een draaiplateau voor een TV) heb ik de 360 graden object foto gemaakt die je onderaan dit artikel kunt vinden. Zo is de camera goed vanuit alle posities te bekijken. Ook de overige foto's op deze pagina heb ik in dezelfde sessie gemaakt.

Wanneer je, zoals ik, komt van de Canon 300D (of de Canon 350D) geeft de camera je gelijk een vertrouwd gevoel. De veranderingen in bediening zijn minimaal en voornamelijk verbeteringen. De camera reageert ontzettend snel. Zodra je de camera aan zet kun je foto's maken, wanneer je de ontspanknop indrukt wordt zelfs het schoonmaken van de sensor hiervoor onderbroken. Mocht je nog een mooi fotomoment missen, dan kan dit onmogelijk de schuld zijn van de camera.

Ook het bekijken van de foto's gaat zonder merkbare vertraging. In RAW geschoten opnamen vliegen over het scherm wanneer je een zet aan het scrollwiel geeft. Ook na het nemen van meerdere foto's kun je deze direct terugroepen. Bij de 300D had je hierbij duidelijk last van vertragingen, soms tot wel tien seconden.

afbeelding


Display
Het 2,5 inch display is heerlijk. Wat een scherp, helder en vooral groot beeld. De gemaakte foto's springen er op dit scherm echt uit. Absoluut een verbetering!

De manier waarop de informatie over sluitertijd en overige instellingen getoond wordt is erg duidelijk en overzichtelijk. Er staat veel informatie op het scherm, maar de informatie is goed geordend. De zwarte letters op het witte scherm zijn zeer goed afleesbaar. Ook in zonlicht zijn de instellingen redelijk goed te bekijken.

Wel moet ik er erg aan wennen dat er constant informatie op het scherm staat. Vandaag heb ik een aantal maal het scherm bewust uitgeschakeld zodat ik niet door het witte vlak afgeleid werd. Vooral het uit en aan springen van het scherm wanneer je hem naar je gezicht beweegt en er weer vanaf werkt enigszins storend. Niks ernstigs en ik ben benieuwd in hoeverre dit een storend element blijft of dat het went. Het uitschakelen van de display is in elk geval een manier om er geen last van te hebben. Daarnaast bespaar je gelijk een beetje stroom.Batterygrip
De batterijgreep (batterygrip) bevalt me wel. Doordat er een extra accu in kan (en in geval van nood zelfs penlittes) hoef ik me niet veel zorgen meer te maken over de overgebleven accuduur tijdens een dag fotograferen. De 400D body zelf is erg klein, door de extra grip gebruik je ook de palm van je hand om de camera stevig vast te kunnen houden. Alle hoofdzakelijke knoppen zitten op de grip op exact dezelfde plaatst als op de body zelf.
Gebruik van de grip is even wennen, maar ik verwacht dat dit me wel gaat bevallen.

Omdat ik zo gewend ben aan de positie van de zoeker ten opzicht van hoe ik de camera vast heb kijk ik steeds tegen de body aan in plaats van door de zoeker wanneer ik de camera vast houdt via de grip (portret stand). Ook dit is waarschijnlijk een kwestie van wennen.

Een nadeel van de grip is dat de camera bij gebruik van de grotere en zwaardere lenzen topzwaar wordt. Wanneer je 'm neerzet valt ie voorover en belandt daarbij op de rand van de lens. Mijn lenzen zullen het daardoor wel zwaarder te verduren krijgen. Extra opletten wanneer de camera neergelegt wordt!


Canon 400D batterygrip


Conclusie
Met de 400D heeft Canon de waarde van haar instapcamera van het digitale spiegelreflex segment opnieuw verhoogt terwijl de prijs hiervoor weer verlaagt is. Voor zo'n € 700,- koop je een prachtige camera die ontzettend snel is en genoeg mogelijkheden biedt om als serieuze amateurfotograaf jaren vooruit te kunnen. Zeker in combinatie met hoge kwaliteit objectieven kunnen er met de 400D prachtige foto's gemaakt worden.

Als upgrade van een Canon 300D is deze camera zijn geld meer dan waard. Mocht je reeds in het bezit zijn van de Canon 350D dan is deze upgrade echter geen al te grote stap voorwaarts. Waarschijnlijk is het verstanding nog zo'n anderhalf jaar te wachten op de volgende upgrade (Canon 450D?).

Op zoek naar je eerste digitale spiegelreflex? Dan zul je met deze camera meer dan voldoende mogelijkheden hebben. De concurrentie is echter groot; kijk vooraf ook goed naar het gehele systeem (objectieven en andere accessoires) dat Canon biedt en kijk of dit aansluit bij je wensen. Mocht je nog geen specifieke wensen hebben, dan heeft Canon alle mogelijkheden om veel verschillende richtingen op te kunnen gaan.

De body is erg compact en licht. Dit kan zowel als een voordeel als nadeel ervaard worden. Indien je grote handen hebt raad ik aan de aanschaf van de batterijgrip (ca. € 100,-) te overwegen.

Canon 400D: absolute aanraderBekijk de Canon 400D van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 23 oktober 2006 om 10:00  | reageer

  Duidelijk artikel! Als bezitter van een 350D houd ik mij dan nog even aan de gegeven conclusie. Nog even wachten. Ik koop als upgrade dan liever nog een extra lens. Wel zie ik het grotere LCD scherm en lens cleaning optie als voordeel t.o.v. de 350D.

 2. Sander
  Sander schreef op maandag 23 oktober 2006 om 19:35  | reageer

  Goed om je positieve ervaringen te lezen. Sta ook op het punt om de EOS 400D aan te schaffen. Weet alleen niet zo goed welke CF-kaart ik nou het beste kan aanschaffen. Daar is niet zo heel veel informatie over te vinden, tenminste niet in relatie tot deze camera. Kan ik nou beter de Sandisk CF Extreme III 2Gb of de snellere Extreme IV kopen. Volgens mij is de laatstgenoemde kaart 2x sneller, maar ik vraag mij af of dit verschil merkbaar is bij de 400D.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 oktober 2006 om 20:35  | reageer

  @Sander; ik heb niet de beschikking over die specifieke kaarten, maar ik verwacht niet dat je snel het verschil zult merken in de praktijk. Ik heb zojuist een testje uitgevoerd met mijn oudere Dane Elec 1GB kaart in vergelijking met de nieuwere en snellere Kingston 2GB 50x CF kaart.
  Op beide kon ik in 1 ruk achter elkaar 12 RAW opnamen maken. Er is geen snelheidverschil merkbaar.

  Zelf werk ik al drie jaar met de Canon 300D. Op deze camera liep ik slechts een enkele keer tegen het maximaal aantal opname van vier aan (RAW). In de praktijk verwacht ik dan ook niet dat je met de 400D ooit het verschil tussen de Sandisk Extreme III en de Extreme IV zult merken. Een besparing van 50,- euro is echter wel handig; daar kun je mooi een extra accu van kopen (of nog 1 gb extra). knipoog

 4. Sander
  Sander schreef op maandag 23 oktober 2006 om 22:32  | reageer

  Dank voor je reactie en de test. Heb de camera zojuist besteld met een Extreme III kaart vrolijk

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 oktober 2006 om 22:42  | reageer

  Volgens mij een goede keuze, Sander!
  Veel plezier met je nieuwe camera. vrolijk

 6. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op dinsdag 24 oktober 2006 om 11:59  | reageer

  De datadoorvoer van de 400D is niet noemenswaardig sneller als wat een Extreme III kaart aankan. Het heeft voor deze camera dus geen zin een snellere kaart te kopen. Het is natuurlijk wel zo dat als je een snelle kaartlezer hebt, je een snelle kaart ook sneller kan leegtrekken in je computer.

  De test tussen de 1GB Dane Elec en de 2GB Kingston is niet helemaal okee uitgevoerd omdat je met 12 foto's RAW nogsteeds wegschrijft vanuit de buffer, die welliswaar qua omvang dan al redelijk vol geschreven is, maar nogsteeds als buffer werkt. Je zou de test moeten uitvoeren in een burst die pas stopt als de camera ook werkelijk langzamer begint te fotograferen omdat hij de data niet meer kwijt kan.

 7. HappyWim
  Profiel HappyWim schreef op dinsdag 24 oktober 2006 om 12:38  | reageer

  De conclusie dat bij het wegschrijven van de (raw)imagefiles door de camera op een Extreme IV card niet veel winst wordt geboekt is juist. Echter.... er is wel degelijk een behoorlijk groot verschil te constateren bij het weer teruglezen van de Extreme IV card bij gebruik van een FIREWIRE (multi)cardreader. Als je de specs leest zul je zien dat de bitsnelheid van een firewire verbinding zelfs iets! langzamer is dan een snelle USB2 verbinding maar het beter geschikte protocol zorgt voor de snelheidswinst. (Bij de eerste serie Extreme IV cards kon dan ook een Sandisk Firewirereader voor een zacht prijsje worden meegeleverd.)

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 24 oktober 2006 om 13:54  | reageer

  Voor een uitgebreide test van de burst-speed van de Canon 400D verwijs ik graag naar deze pagina op DPReview.

  Bedankt voor jullie aanvullingen, Brian en HappyWim!

 9. Rob
  Rob schreef op dinsdag 9 januari 2007 om 16:01  | reageer

  Leuke log, alleen jammer dat je hem bij DigitalStreet hebt gekocht. Erg onprofessioneel word je daar behandeld, als je met onweerlegbare feiten aankomt die aantonen dat een andere camera beter zou zijn in jouw situatie proberen zij altijd hun gelijk te krijgen, met als favoriete argument "wij zijn de beste, kijk maar op internet, ook zijn wij de goedkoopste, we weten het echt wel hoor".

  verschrikkelijke winkel waar je hem gekocht hebt, maar verschrikkelijk mooie camera heb je.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 januari 2007 om 16:24  | reageer

  @Rob; mijn keuze voor de winkel was dan ook gebaseerd op prijs. Ik verwacht niet dat een verkoper net zoveel verstand van de apparatuur heeft als iemand die al weken op internet alle reviews beschikbare heeft gelezen.

  De onwetendheid van de gemiddelde verkoper bleek helaas ook bij mij doordat ik een batterij teveel aangesmeerd kreeg. Had ik het dus toch zelf vooraf beter op moeten zoeken.

 11. Robert
  Robert schreef op woensdag 10 januari 2007 om 07:40  | reageer

  Batterijen heb je echter nooit genoeg vrolijk

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 september 2007 om 22:18  | reageer

  Canon heeft vandaag een update uitgebracht van de firmware van de 400D. In de update is er ondersteuning toegevoegd voor het Media Transfer Protocol en zijn er kleine foutjes uit het (Chinese) menu gehaald.

  Persoonlijk vind ik de update niet eens de moeite om te downloaden, maar ik wilde het jullie niet onthouden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord