Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eerste ervaringen met het Wacom tekentablet

dinsdag 22 mei 2007, 23:25 door | 27.267x gelezen | 3 reacties

Ruim een maand geleden kocht ik mijn eerste tekentablet. Na wat zoeken besloot ik destijds de Wacom Graphire4 classic XL aan te schaffen. Dit tekentablet van A5 formaat blijkt redelijk populair onder beeldbewerkers. Tijd om eens te laten weten hoe het tekentablet bevalt; ligt het al weer ergens in een verloren hoek stof te vergaren of is dit toch een geslaagde aankoop gebleken.

Zelf had ik er eerlijk gezegd nog wel even twijfels over toen ik de tablet bestelde, maar ik kan inmiddels zeggen dat ik erg tevreden ben over het tekentablet. Het gebruik ervan is even wennen, maar binnen een paar dagen ben je eraan gewent en gaat het minstens net zo snel als muizen, wellicht sneller.

Korte USB kabel
Wel heb ik ook een paar aanmerkingen op de Wacom. Zo is USB kabel waarmee het tablet aan de computer verbonden moet worden werkelijk te kort. Ik zal toch niet de enige zijn die moeite heeft om met de 1,5 meter lange kabel uit de voeten te kunnen. Thuis wilde het nog wel lukken aangezien mijn monitor voorzien is van een USB hub. Op het werk moest ik echter eerst nog een USB verlengkabel aanschaffen voordat ik het tablet na behoren op mijn bureau kwijt kan.

Onder Windows Vista krijg je met het aansluiten van de Wacom nog wat extra functionaliteiten tot je beschikking. Zo kun je in plaats van typen ook tekst gaan schrijven. Bij mij gaat het typen echter vele malen sneller, dus ik was blij met de mogelijkheid om deze functionaliteit uit te kunnen schakelen. De optie is natuurlijk vooral nuttig wanneer je werkt met een tabletpc.

Pen- en muismodus
Je kunt een tablet op twee manier gebruiken; de pen modus (absoluut) en de muis modus (relatief). Bij de eerste komt een locatie op je tablet overeen met een locatie op je scherm. Wanneer je de pen beweegt naar de linkerbovenhoek van je tablet verschijnt ook je cursor op het scherm in die hoek. Bij de muis modus beweegt de cursor onafhankelijk van de pen. Het maakt niet uit waar je de pen neer zet, de cursor verspringt niet naar die plek, maar zal vanaf zijn huidige positie met je mee bewegen wanneer je over het tablet beweegt. Overeenkomstig met het gebruik van een muis.

Zelf gebruik ik de pen modus. Anders is je tablet niks meer dan een dure muis. Daarnaast maak je in de pen modus ook echt gebruik van de voordelen van het tablet; je kunt snel en nauwkeurig bewegen. Vooral wanneer je het tablet vaker gebruikt merk je dat je steeds nauwkeurige de cursor op de gewenste plek weet te plaatsen.

Drukverschillen
Wanneer je werkt met een programma als Photoshop krijg je de beschikking over nog een extra mogelijkheid; ook hoe hard je de pen op het tablet drukt gaat mee spelen. Hoe harder je drukt, hoe groter de gebruikte tool. Dit is behoorlijk wennen, want de grote van de getoonde cursor (van bijvoorbeeld een brush) verandert niet mee. Pas wanneer je de betreffende tool gebruikt zie je wat het resultaat is. Het zal dus even duren voordat je dit perfect aanvoelt. Zelf ben ik ook nog niet zo ver en voor nauwkeurige werkjes kan het dan ook irriterend werken.

Ook bij bijvoorbeeld het maken van een (rechthoekige) selectie kun je bij precisiewerk in de problemen komen. Wanneer je op de pixel nauwkeurig selecteert moet je erop letten dat je de pen recht vanaf het bord haalt, anders ben je alweer een paar pixels verschoven.

Conclusie
Mijn muis ligt ook nog steeds naast mijn toetsenbord (links), maar ik gebruik 'm steeds minder. Het tablet bevalt en werkt naar behoren. Binnen Photoshop verandert de manier waarop je foto's bewerkt doordat je gemakkelijkere vloeiende, soepele bewegingen kunt maken. Voor het op een pixel nauwkeurig werken vind ik persoonlijk de muis nog steeds geschikter. Wellicht dat dit bij een nog groter tablet minder het geval is. Het A5 formaat neemt echter al een boel plek in op je bureau en om van linksboven naar rechtsonder te moeten gaan vergt al een behoorlijke beweging van je arm. In het geval van een 19" scherm, zoals ik dat nu nog heb, is een A5 tablet in elk geval groot genoeg.

Een tekentablet hoort wat mij betreft thuis bij de standaard accessoires van een fotograaf.

Wacom settings
Instellingsmogelijkheden voor de Wacom

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 23 mei 2007 om 07:37  | reageer

  Ik kan niet anders zeggen dan dat ik precies dezelfde ervaring met het pentablet heb. Zelf heb ik een Wacom op A6 formaat voor gewoon kantoorgebruik en dat is voldoende. De meeste kantoorcomputers zijn dan ook nog niet met een 19" of groter uitgerust. Ook het pixelnauwkeurig werken herken ik wel. De enkele keer dat ik het tablet met Photoshop heb gebruikt kreeg ik ook te maken met het verschuiven van pixels wanneer je de pen niet exact recht van het tablet afhaalt. Een muis is idd handiger in dat geval.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 24 mei 2007 om 11:28  | reageer

  Helemaal met je artikel eens. Ik gebruikte voorheen een A4 Intuos en sinds kort een A5 wide en ik gebruik echt alleen nog maar het tablet. De muis zit nog wel aan de computer vast, maar hij ligt geloof ik ergens achter de monitor.

  Mijn ervaring qua formaat is dat je niet zoveel last heb van het werken met een kleinere tablet. Ik ben van A4 naar A5 gegaan, maar heb nu een wide tablet en dat merk je wel heel erg in een opstelling met twee monitoren.

 3. Pascal goudkuil
  Pascal goudkuil schreef op vrijdag 25 mei 2007 om 00:04  | reageer

  Sorry bij mij ligt die momenteel stof te happen.
  moet wel zeggen dat ik hem af en toe even afstof voor wat preciezere bewerkingen dan is het echt top!
  ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat mijn wacom aan me pc hangt en ik de laatste tijd al mijn werk op mijn macbook doe. maar voor al mijn andere werk (vormgeving en dtp) pak ik toch liever mijn muis!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord